VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dumitru Alaiba: Noi vrem ca deținătorii de patente să continue să lucreze, dar ei trebuie să înțeleagă că un aparat de casă este ceva normal

„Noi vrem ca deținătorii de patente să continue să lucreze și suntem gata să investim în ei, dar ei trebuie să înțeleagă că un aparat de casă este ceva normal”. O declarație în acest sens a fost făcută de Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui, în prezent în R. Moldova sunt peste 4.000 de deținători de patentă care plătesc anual între 4.000 și 8.000 de lei, o taxă unică și au un plafon de vânzări de 300 mii de lei.

Acum ce am făcut noi este să elaborăm o soluție mult mai atractivă, în primul rând, pentru ei și mult mai comodă, pentru că dă libertate fiecărui comerciant, fiecărui antreprenor să fie, într-adevăr, independent, pentru că acum sunt cazuri în care pe o patentă stau 5 tarabe, de exemplu. Asta-i realitatea. Și oamenii care vând sunt un fel de realizatori, știți cum este modelul, și asta n-o să mai fie posibil, fiecare vânzător o să aibă activitate independentă, o să achite doar un procent din vânzări. Acesta-i oficial cel mai jos impozit din Europa, mai jos eu nu știu dacă există, zero procente eu nu știu dacă poți să-l numești ca și impozit. N-o să îndeplinească rapoarte, registre de casă ș.a.m.d., toate astea noi deja le-am curățat, din 1 iulie intră în vigoare și această reformă a activității independente pe care am făcut-o în ianuarie și, respectiv, ei nu vor deține tot felul de registre de casă și control, rapoarte etc… Datorită aparatului de casă de generație nouă, Fiscul vede în regim online vânzările, o dată în 3 luni remite o recipisă la fiecare antreprenor și acesta merge la poștă sau la bancă și achită un procent din ceea ce a vândut. Adițional, noi compensăm și costul aparatului de casă, și alte costuri de tranziție”, a explicat Alaiba.

Totodată, ministrul a comentat protestele deținătorilor de patente.

Iată aici mie îmi pare rău, mie mi se pare că noi cu toții împreună putem să avem o conversație sinceră și să acceptăm că un aparat de casă este ceva normal, este absolut normal. Acest aparat de casă va fi compensat. Noi ne-am pus în locul deținătorilor de patente de fiecare dată când ne-am gândit cum să facem ca să fie cât mai bine. Perfect nu există, dar este o soluție pe care noi am elaborat-o ca să minimizăm nivelul de nemulțumire, pentru că noi vrem ca oamenii aceștia să continue să lucreze, noi vrem ca ei să continue să-și deruleze afacerea, noi suntem gata să investim în ei, pentru că un aparat de casă costă mult mai puțin decât maximul pe care noi suntem gata să-l dăm pentru antreprenor în acest caz, pentru că ei pot să investească acolo în mobilier, într-o reparație, în materiale de construcție, anume pentru a-i ajuta pe acești oameni, pentru că prima dată în acești 25 de ani de când este patenta statul investește în ei și investește în acești antreprenori. Și eu înțeleg că noi nu putem pune, cum s-ar spune, căruța în fața calului, pentru că noi nu putem da și n-o să dăm bani în avans pentru ceea ce s-ar putea să nu se întâmple, nu așa se lucrează cu banul statului”, a mai declarat Alaiba.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.