VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Dumitru Alaiba: 42% din economia noastră este gri – un lucru grav care creează inechitate

Vocea Basarabiei: Astăzi vom aborda mai multe probleme ce țin de dezvoltarea economiei naționale, pentru că în societate se spune și se crede că economia este slab dezvoltată, că investițiile prea puține de locuri de muncă creează, iar locurile de muncă, dacă și sunt create, nu sunt bine plătite. Pe de altă parte, în general se abordează acum la modul cel mai serios lipsa brațelor de muncă și acest lucru va da mari bătăi de cap statului Republica Moldova, pentru că dacă nu ajung forțe de muncă, atunci va fi greu și de îmbunătățit infrastructura, și de schimbat în bine situația în Republica Moldova. Despre toate acestea discutăm astăzi cu dl Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Dumitru Alaiba: Vă mulțumesc pentru invitație. Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Dle ministru, haideți pentru început totuși să ne spuneți dvs., dacă ar fi în câteva cuvinte să ne descrieți ce se întâmplă în economie. De ce se crede că statul Republica Moldova are o economie slab dezvoltată?

Dumitru Alaiba: Noi nu putem pretinde că avem o economie dezvoltată, noi nu suntem Elveția și n-o să fim în următorii 20 ani, cu siguranță, poate și mai mult. Este adevărat că avem o economie destul de rudimentară, o economie cu multe și grave probleme structurale pe care acum le atacăm pe toate fronturile, avem anumite activități, ca să deblocăm acele puncte nevralgice care pur și simplu nu permit economiei noastre să se dezvolte în ritm accelerat.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt aceste piedici?

Dumitru Alaiba: Iată, de exemplu, să începem de la birocrație. Asta-i probabil cea mai vizibilă acțiune a noastră, dar nu este unica. Birocrația ne costă imens de mult și costă fiecare antreprenor, doar printr-un prim pachet de reducere a birocrației noi economisim antreprenorilor cel puțin 50 de milioane de lei anual și cel puțin 200 de mii de ore de lucru anual. Acesta-i timpul pe care noi deja l-am redus din timpul de așteptare, din timpul de conformare, din costurile pe care le suportă antreprenorii. Birocrația e doar una din piedici, evident că birocrația totdeauna merge mână în mână cu corupția, or atunci când ai proceduri complicate și timp de conformare, și rânduri ș.a.m.d., totdeauna fix alături, în umbră, stă corupția, unde dacă te înțelegi cu cineva, dacă suni pe cineva se rezolvă repede orice problemă. Aceasta-i o altă problemă de care suferă economia noastră și din digitalizarea, și din reducerea birocrației miza cea mare este să limităm și să eliminăm într-un final corupția din economie. Noi avem ultima evaluare pe WUC, o companie mare de audit sugerează că 42% din economia noastră este gri, deci, noi practic avem jumătate de economie care nu este captată de PIB. Acest lucru este grav nu doar pentru că statul nu încasează unele venituri, dar, în primul rând, asta creează inechitate, pentru că cineva plătește taxe și impozite și, respectiv, are un anumit preț pentru produse și servicii, dar altcineva nu le plătește.

Noi probabil suntem singura țară de pe continent care are o piață de capital atât de subdezvoltată, asta înseamnă că antreprenorii noștri nu au o alternativă și nu au o posibilitate să-și finanțeze investițiile decât din bănci, din sistemul bancar.

Vocea Basarabiei: Dar care domenii sunt mai mult trecute la capitolul economie tenebră?

Dumitru Alaiba: Cele dominate de cash. Haideți să vedem unde e cash-ul și acolo este și evaziunea, dar cel mai grav pentru mine și pentru noi ca și guvern este că noi practic din cauza asta nu comunicăm cu jumătate din economie, orice lege am vota, orice subvenție, orice politică fiscală și multe altele nu ajung la jumătate din economie, pentru că economia asta este în afara statului, este în gri. Și asta este grav, dar asta nu este tot. Noi probabil suntem singura țară de pe continent care are o piață de capital atât de subdezvoltată, asta înseamnă că antreprenorii noștri nu au o alternativă și nu au o posibilitate să-și finanțeze investițiile decât din bănci, din sistemul bancar. Noi rezolvăm și aceasta și avem activitate și în acest domeniu, noi trebuie să ne conectăm la piețele de capital astfel încât companiile din Republica Moldova să-și poată finanța investițiile direct de pe bursă, de pe piața de capital, așa cum o fac în toată lumea, și doar asta este posibil ca să aducă în economie cel puțin 5 puncte procentuale pe perioada imediat următoare. În afară de aceasta, ați menționat forța de muncă, adevărul este că noi suntem o țară mică, cu o populație mică, care mai și suferă de emigrare din cauza sărăciei, pentru că suntem și cea mai săracă țară din Europa. Deci, aceasta-i o moștenire pe care s-a tot construit și a tot escaladat timp de ultimii 30 de ani pe care noi acum trebuie s-o deblocăm și o să o deblocăm. Pentru ca să rezolvăm asta trebuie să fim mai deschiși, trebuie să avem capacitatea de a oferi legal, în baza anumitor criterii, dar de a oferi posibilitatea altor cetățeni, cetățenilor din alte state să muncească în Republica Moldova, să plătească aici impozite și din impozitele acestea să avem și pentru pensii, și pentru asistența socială.  

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre acest aspect al problemei.

Dumitru Alaiba: Problemele pe care le atacăm acum sunt de diferită natură, cum am spus, de la cele cu efect imediat, pentru că birocrația a eliminat un act și deodată se simte efect sau ai digitalizat un proces și se simte efect. Unele lucruri pe care acum le facem, cum ar fi, de exemplu, reforma SRL-urilor, eu îmi pun mari speranțe în această reformă, noi efectiv rescriem legea cu privire la societățile cu răspundere limitată. În câțiva ani o să avem niște efecte tectonice, pentru că noi practic eliberăm atâta energie pentru economie și dăm atâta libertate în relațiile dintre fondatori, în capacitatea lor de a atrage investiții noi în companie, în capacitatea de a reține forța de muncă competentă ș.a.m.d., pentru că asta o să dea efecte în valuri pentru perioada imediat următoare. Noi avem un potențial imens în ceea ce ține de comerțul electronic, pe care nu l-am deblocat până acum din cauza legilor deseori scrise pe dos. O să dau doar un exemplu, până recent aveam în lege scris: „un magazin online trebuie să aibă 12 m2 de spațiu” (am corectat asta). Deci, acesta-i un blocaj clar, care evident că limitează concurența. Noi avem un potențial imens în ceea ce ține de potențialul de export spre Vest, spre Uniunea Europeană, spre alte state de pe continentul european, din restul lumii, pe care încă urmează să-l valorificăm. Noi avem acum oportunități, ni se elimină tot mai multe bariere și, încă o dată, experiența altor țări demonstrează că o țară mică, cum suntem noi izolați în continent, trebuie să fie cât mai deschisă. 

Vocea Basarabiei: Moldova este izolată?

Noi trebuie să fim cât mai deschiși, astfel încât să putem oferi deodată antreprenorilor noștri nu accesul doar la piața din Republica Moldova, ci automat ei să știe că au acces la o piață de jumătate de miliard de oameni care este doar în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Deși o porțiune de ieșire la mare există, la Giurgiulești…

Dumitru Alaiba: Da, dar iarăși este foarte limitată, eu am în vedere cu capacitate adevărată.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Haideți să le luăm la rând. 30 la sută din populație se zice că actualmente ar trăi în sărăcie. Sărăcia aceasta a fost provocată sau amplificată și de aceste crize care s-au suprapus, și de impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar pe de altă parte, eu întâlnesc foarte multă lume care zice: „dacă noi am ști pe interior ce să facem, cum să facem, atunci nu ar fi atât de mare acest procent al oamenilor care trăiesc în sărăcie”.

Dumitru Alaiba: Este adevărat, am și spus-o chiar acum, suntem una din cele mai sărace țări din Europa și, pentru ca să depășim acest titlu, noi avem nevoie de o creștere economică accelerată. Eu am văzut că unii economiști au fost mai sceptici față de ceea ce spusesem câteva săptămâni în urmă, însă, dacă noi vrem să-i ajungem din urmă pe alții, noi trebuie să creștem cu un ritm mult mai accelerat, de 10% anual pentru următorii 10 ani. Noi, crescând cu 10% anual, în 2025, în sfârșit, vom depăși nivelul economiei de până la independență și de acolo vom merge în sus. Crescând așa, agale, cum ne pricepem mai bine, cu 2-3%, acest nivel din anul 1990 îl vom depăși abia în 2030. Și eu cred că nu avem acest timp, dar pentru asta avem nevoie de reforme curajoase, avem nevoie de voință, care există, pentru că eu simt că este un apetit pentru a susține reformele și în parlament, și în guvern, și desigur că la președinție, iar de la creșterea economică altă soluție ca să distrugem sărăcia și să scăpăm de ea nu există. Și problema este acum în economie, cum am spus, dar și răspunsul tot este în economie și în acțiunile pe care acum le demarăm.

Vocea Basarabiei: Așa, punctual, o să insist să ne referim la câteva cazuri considerate mai vulnerabile. De ce credeți că s-a înrăutățit relația autorităților centrale cu patentarii? Au fost parcă pregătiți din timp, li s-a spus că „1 iunie este data-limită până când trebuie să vă conformați”, le-ați spus că nu este loc de negocieri, pentru că trebuie acest aparat de casă să îl aibă fiecare deținător de patentă, cum vă explicați că nemulțumirile încă mai sunt? Și cât de politizate în anumite situații sunt problemele din societate și cât de dăunătoare este această politizare a problemelor?

Dumitru Alaiba: Așa cum am spus de nenumărate ori, este cea mai complicată conversație și cea mai complicată reformă, chiar dacă nu și cea mai amplă ca și efect, este anume procesul cu deținătorii de patentă la comerțul interior.

Vocea Basarabiei: Și de ce? Argumentele nu sunt convingătoare din partea dvs. sau există o zonă de confort al celor care activează?

Dumitru Alaiba: Eu o să admit, pentru că niciodată nu-i ideal, noi ne-am gândit, într-adevăr, la toate punctele de vedere. Eu ca să prezint pe scurt încă o dată, pentru că oamenii ne urmăresc, o să prezint soluția pe care noi o avem.

Vocea Basarabiei: Câți deținători de patente sunt?

Dumitru Alaiba: Acum sunt peste 4 mii de oameni, acestea-s informațiile de la Fisc.

Activitatea pe patentă n-o să mai fie posibil, fiecare vânzător o să aibă activitate independentă, o să achite doar un procent din vânzări.

Vocea Basarabiei: Și contribuțiile lor la cât se cifrează?

Dumitru Alaiba: Ei plătesc anual între 4 și 8 mii de lei, o taxă unică și au un plafon de vânzări de 300 mii de lei. Acum ce am făcut noi este să elaborăm o soluție mult mai atractivă, în primul rând, pentru ei și mult mai comodă, pentru că dă libertate fiecărui comerciant, fiecărui antreprenor să fie, într-adevăr, independent, pentru că acum sunt cazuri în care pe o patentă stau 5 tarabe, de exemplu. Asta-i realitatea. Și oamenii care vând sunt un fel de realizatori, știți cum este modelul, și asta n-o să mai fie posibil, fiecare vânzător o să aibă activitate independentă, o să achite doar un procent din vânzări. Acesta-i oficial cel mai jos impozit din Europa, mai jos eu nu știu dacă există, zero procente eu nu știu dacă poți să-l numești ca și impozit. N-o să îndeplinească rapoarte, registre de casă ș.a.m.d., toate astea noi deja le-am curățat, din 1 iulie intră în vigoare și această reformă a activității independente pe care am făcut-o în ianuarie și, respectiv, ei nu vor deține tot felul de registre de casă și control, rapoarte etc…

Fiscul vede în regim online vânzările, o dată în 3 luni remite o recipisă la fiecare antreprenor și acesta merge la poștă sau la bancă și achită un procent din ceea ce a vândut…

Vocea Basarabiei: De ce această teamă din partea lor, asta nu-mi pot explica?

Dumitru Alaiba: Doar ca să finalizez. Respectiv, Fiscul odată pentru că, datorită aparatului de casă de generație nouă, Fiscul vede în regim online vânzările, o dată în 3 luni remite o recipisă la fiecare antreprenor și acesta merge la poștă sau la bancă și achită un procent din ceea ce a vândut. Adițional, noi compensăm și costul aparatului de casă, și alte costuri de tranziție.

Vocea Basarabiei: Dar și aici e o confuzie, dle ministru. Pe de o parte, ce aud eu de la acești deținători de patente? Ei cred că lor li s-a promis că acest aparat de casă li se oferă fără bani.

Dumitru Alaiba: Noi deodată am spus că el va fi compensat, compensat înseamnă că te înregistrezi ca și activitate independentă, după care soliciți compensarea. Noi nu putem să împărțim, pentru că sunt banii munciți și de dvs., din impozite, să împărțim la toți patentarii câte 10 mii de lei și să închidem întrebarea. Asta ar fi fost cel mai simplu, dar nu este o garanție că toți au să meargă în partea cealaltă, dacă ei vor să lucreze mai departe, ei achită aparatul de casă, merg la Fisc cu factura aceasta, se înregistrează, după care, începând cu 1 iulie, solicită compensarea și ea le va fi acordată.

În medie, noi calculăm cam vreo 6.500 de lei per aparat de casă

Vocea Basarabiei: Care e prețul unui aparat de casă?

Dumitru Alaiba: Între 5 și 8 mii de lei, mi se spune. În medie, noi calculăm cam vreo 6.500 de lei per aparat de casă.

Vocea Basarabiei: Dar de ce această marjă între 5 și 8 mii?

Dumitru Alaiba: Sunt diferiți producători, noi nu am vrut să favorizăm un vânzător sau altul de aceste echipamente, noi n-am vrut să cumpărăm centralizat, pentru că după asta am fi fost acuzați tot noi de corupție ș.a.m.d. Fiecare își alege prestatorul de servicii pe care îl preferă. Acum, de ce această reticență?

Vocea Basarabiei: Și nemulțumire chiar și critici dure, proteste în fața guvernului.

Dumitru Alaiba: Eu văd criticile, le înțeleg, dar încă o dată – protestele și criticile sunt pur și simplu împotriva aparatului de casă.

Vocea Basarabiei: Dar ce-i nemulțumește?

Dumitru Alaiba: Iată aici mie îmi pare rău, mie mi se pare că noi cu toții împreună putem să avem o conversație sinceră și să acceptăm că un aparat de casă este ceva normal, este absolut normal.

Vocea Basarabiei: Da, dar eu am discutat cu unii deținători de patentă și ei spun că „chiar dacă eu cumpăr aparatul acesta de casă, asta ar trebui să însemne să lucrez o lună sau chiar mai mult de o lună, să nu-mi cumpăr pâine, să nu-mi cumpăr nimic în gospodărie, pentru că trebuie să achit acest aparat de casă”.

Dumitru Alaiba: Acest aparat de casă va fi compensat.

Banii statului nu sunt banii nimănui, sunt bani munciți tot de alți cetățeni, de aceea noi nu putem să luăm și să împărțim în stânga și în dreapta câte 10 mii de lei în avans.

Vocea Basarabiei: Dar omul acum trebuie să dea banii.

Dumitru Alaiba: Este adevărat, dar altă soluție nu este posibilă, pentru că noi nu putem, banii statului nu sunt banii nimănui, sunt bani munciți tot de alți cetățeni, de aceea noi nu putem să luăm și să împărțim în stânga și în dreapta câte 10 mii de lei în avans.

Vocea Basarabiei: Dar haideți să ne punem noi în rol de deținător de patentă și să vedem ce reacție am avea noi.

Dumitru Alaiba: Noi ne-am pus în locul lor de fiecare dată când ne-am gândit cum să facem ca să fie cât mai bine. Perfect nu există, dar este o soluție pe care noi am elaborat-o ca să minimizăm nivelul de nemulțumire, pentru că noi vrem ca oamenii aceștia să continue să lucreze, noi vrem ca ei să continue să-și deruleze afacerea, noi suntem gata să investim în ei, pentru că un aparat de casă costă mult mai puțin decât maximul pe care noi suntem gata să-l dăm pentru antreprenor în acest caz, pentru că ei pot să investească acolo în mobilier, într-o reparație, în materiale de construcție, anume pentru a-i ajuta pe acești oameni, pentru că prima dată în acești 25 de ani de când este patenta statul investește în ei și investește în acești antreprenori. Și eu înțeleg că noi nu putem pune, cum s-ar spune, căruța în fața calului, pentru că noi nu putem da și n-o să dăm bani în avans pentru ceea ce s-ar putea să nu se întâmple, nu așa se lucrează cu banul statului.

Vocea Basarabiei: Înseamnă că mai e nevoie de dialog?

Dumitru Alaiba: Noi comunicăm, chiar sâmbătă asta am rugat colegii de la Fisc să meargă și ei, pentru că noi mergem în piețe, noi nu fugim de ei, apropo, noi nu ne ascundem…

Amenzi vor fi doar în cazul încălcărilor grave sau repetate.

Vocea Basarabiei: Păi și Fiscul am înțeles că va fi prezent cam în toate piețele.

Dumitru Alaiba: Și colegii de la Fisc vor fi sâmbăta aceasta și de câte ori o să fie nevoie au să fie în piețele din centrele raionale, ca să discute cu oamenii, să le explice ultimele detalii și să îi îndrume cum mai ușor să se conformeze. Apropo de controale, primii trei ani controalele vor fi doar consultative, pentru că oamenii se mai și îngrijorează de controale și de amenzi. Amenzi vor fi conform unui proiect care deja este în parlament, amenzi vor fi doar în cazul încălcărilor grave sau repetate.

Vocea Basarabiei: Eu am auzit și constatări de felul că „renunț la activitate, îmi fac valiza și plec peste hotare, pentru că aici statul, în loc să mă ajute, mă împiedică”.

Dumitru Alaiba: Nu este adevărat că noi îi împiedicăm, anume de aceea noi nu i-am sacrificat pe acești oameni.

Vocea Basarabiei: Și totuși, 8 mii de lei pentru un aparat de casă, acum eu sunt avocatul acestor oameni, e mult.

Dumitru Alaiba: Eu pot să vă dau doar exemplul din România, unde comercianții au primit aceeași lege și li s-a spus: „vă conformați” și nimeni nu le-a compensat aparatul de casă, de exemplu, pentru că ei au mers, dacă au vrut să lucreze mai departe. Asta este realitatea. Eu sper că nu sunt prea dur, noi nu vedem în oamenii aceștia, pentru că aud tot felul de „evazioniști” ș.a.m.d., adevărul este că o mare parte din acești oameni sunt oameni de bună-credință, sunt unele scheme pe acolo, admit asta, dar eu discut și mă adresez la oamenii de bună-credință care lucrează și fac comerț în piețe și adevărul este că, încă o dată, noi lucrăm cu banii cetățenilor, noi nu putem să facem chiar din capul nostru cu banul public. Deci, aparatele de casă, plus alte costuri vor fi compensate, ei au să aibă ocazia să mai acceseze fonduri pe viitor, ei au ocazia să crească, pentru că acum planul de vânzări la patente este 300 de mii de lei, noi l-am crescut în activitatea independentă la un milion 200 de mii. Deci, să se concentreze pe dezvoltare, o să mai investim în ei și o să-i mai ajutăm, pentru că aceștia-s cei mai adevărați antreprenori care au fost uitați de guvernările precedente și au stat în piețe și au înghețat, și au stat în frig și sub ploaie timp de 25 de ani.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.