VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorian Istratii, deputat: Moldovenii trebuie să perceapă schimbările din Guvern ca ceva firesc, deoarece în executiv lucrurile nu merg tot timpul cum s-ar vrea

Vocea Basarabiei: Continuăm să facem bilanțul activității deputaților la jumătate de mandat, s-au împlinit doi ani de la alegerile parlamentare anticipate, când Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut sprijin masiv din partea cetățenilor, partidul are 63 de deputați și așteptările cetățenilor sunt mari și foarte mari. Iată de ce l-am invitat în studio pe dl Dorian Istratii, este deputat în parlament la primul mandat, membru al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, în prezent mai este și membru al comisiei din legislativ care se preocupă de protecția socială, sănătate și familie. Ați făcut acest bilanț și am văzut și în spațiul public, unii apreciază ceea ce faceți, aveți și săgeți cu critici care se îndreaptă în ograda Partidului Acțiune și Solidaritate. În general, sunteți mulțumiți de cât ați reușit să faceți în acești doi ani?

Dacă nu ar fi fost toate crizele una peste alta, ar fi fost mult mai simplu și mai ușor de realizat ceea ce ne-am propus de la bun început

Dorian Istratii: Desigur, dacă nu ar fi fost toate crizele una peste alta, ar fi fost mult mai simplu și mai ușor de realizat ceea ce ne-am propus de la bun început, dar în realitățile în care suntem și în această perioadă de război la hotar pentru activitatea care s-a întâmplat și realizările care s-au reușit desigur că suntem mulțumiți, dorim ca și cetățenii să cunoască foarte multe din ceea ce s-a făcut pe diferite domenii în general și de asta suntem acum într-o campanie de informare a cetățenilor despre activitatea din ultimii doi ani.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre ceea ce reușiți să faceți pe dimensiunea socială. Statisticile arată că în jur de 30 la sută din populație trăiește în sărăcie, că Republica Moldova e un stat depopulat, s-a ajuns iarăși statistica să ne spună că au rămas 2 milioane 500 de mii de cetățeni. Despre ce vorbesc aceste cifre?

Dorian Istratii: Din păcate, plecarea cetățenilor peste hotarele țării este un trend care durează deja mai bine de 20 de ani de zile. Noi acum prin diferite metode încercăm să oprim aceste flux al cetățenilor noștri în țările Uniunii Europene în primul plan prin diferite măsuri de simplificare, de debirocratizare a procedurilor de înregistrare a agenților economici sau de activitate economică în general pe partea economică. Pe partea socială desigur că acum punem accentul pe familii tinere și dacă din tot ajutorul social până acum familiile tinere beneficiau de 25% din tot ce se ducea la familiile tinere, acum noi încercăm să majorăm acest procentaj, să ajungem la peste 50, tindem spre 70%, fiindcă viitorul este desigur că al tinerilor. Noi avem nevoie de forță de muncă, se simte acest lucru inclusiv în instituțiile statului, în ministere, avem ministere unde aproape jumătate din locuri de muncă sunt vacante și lumea nu vine. Pe de altă parte, încercăm să majorăm salariile, pentru ca să poți atrage specialiști în aceleași ministere sau diferite instituții ale statului, ei au nevoie și de un salariu bun, altfel nu vin, pleacă peste hotare și desigur că este o problemă, dar încercăm s-o rezolvăm pe diferite căi. Ce ține de partea socială, cred că a fost majorat substanțial bugetul domeniului social, am avut creșteri foarte mari la pensii, am avut creșterea pensiei minime de la 1.120 sau 1.160 de lei, nu-mi aduc aminte exact cât era când am venit la guvernare în 2021, acum pensia minimă este de 2.620 de lei pentru cei care au cotizat deplin, respectiv este o creștere peste 100%, ceea ce arată că în procente este mult…

Vocea Basarabiei: Inflația este mare, puterea de cumpărare a scăzut. Ce spun vârstnicii? Că o parte din pensie o duc la farmacie și cu altă parte achită utilitățile.

Dorian Istratii: Da, cunoaștem că inflația este mare, acum s-a mai temperat cursul, inflația deja a scăzut la peste 13%. 

Spre sfârșit de an țintim o creștere a inflației de 5-6%, nu 13% cât este acum

Vocea Basarabiei: Dar prețurile nu prea au dat înapoi?

Dorian Istratii: Da, de acord. Noi tindem să avem o țintă, creșterea inflației a scăzut și, respectiv, poate spre sfârșit de an o să ajungem la 5-6% inflație. Înțelegem că o bună parte din cheltuieli merg spre medicamente, mai ales la persoanele vârstnice. În acest sens a fost majorat substanțial numărul de medicamente compensate și, respectiv, am introdus o nouă procedură de a procura medicamente parțial compensate, ceea ce este o inovație, noi am introdus-o, nu a fost anterior, privind serviciile comunale, unde se cheltuie desigur că o bună parte din bugetul unei familii, am dat foarte multe compensații, inclusiv din cauza creșterii prețurilor care au avut loc pe piața energetică și creșterea prețurilor la gazele naturale, creșteri neașteptat de mari, au crescut de 8 ori prețurile și aici în prima iarnă de criză am dat 3 miliarde și ceva de lei compensații în factură, atunci am dat la toată lumea, la al doilea sezon de încălzire ne-am mai îmbunătățit procesul și, respectiv, am introdus un nou mecanism de selectare a persoanelor social vulnerabile în așa fel ca să putem să dăm mai țintit acest ajutor în facturi și au fost mai multe categorii de persoane, cunoașteți și dvs., care au beneficiat de o anumită cotă de compensații în factură. Pentru anul viitor încercăm să îmbunătățim și mai mult acest mecanism, fiindcă cunoaștem că au fost, de exemplu, chiar ieri discutând la cort, noi facem acum campania „PAS informează”, stăm la corturi și discutăm cu cetățenii în stradă, și chiar ieri o persoană mi s-a plâns (ea are o vecină care are un depozit bancar, câștigă foarte bine din procentele acelui depozit): „Cum așa ea muncește foarte mult și nu a primit compensații, iar vecina respectivă stă acasă și beneficiază de procente din depozitul bancar, dar a primit și compensații?” Iată de ce noi am modificat legea în așa fel ca să fie o echitate socială și persoanele care au alte venituri, care nu au fost neapărat reflectate la Fisc să poată fi identificate.

Vocea Basarabiei: Ministrul muncii a fost aici la Vocea Basarabiei și a spus că continuă acum să se lucreze ca să fie îmbunătățit și mai mult mecanismul acesta pentru noul sezon rece.

Dorian Istratii: Despre asta și vorbesc, dar până la sezonul care vine el deja va fi îmbunătățit.

Vocea Basarabiei: Și el crede că totuși nu vor mai apărea atât de multe nemulțumiri în societate.

Dorian Istratii: Cu vreo două săptămâni în urmă am votat proiectul de lege al colegului meu Dan Perciun care presupune inclusiv accesul instituțiilor statului la mai multă informație ce ține de conturile bancare și depozitele pe care le dețin cetățenii în așa fel ca să găsim o echitate socială ca să beneficieze de compensații anume acele persoane care au nevoie. Dar cel mai important ceea ce facem acum este procurarea gazelor naturale pe piața liberă la prețuri foarte reduse ca să intrăm în general în sezon cu prețuri mult mai mici la gazele naturale decât au fost anul trecut.

Vocea Basarabiei: Dl deputat, dar mai sunt localități care nu au gaz și dacă ele nu sunt gazificate, acolo cetățenii cumpără lemne, lemnele tot costă și ei spun că ar trebui poate și lor să li se ofere compensații?

Dorian Istratii: Da, acolo am intervenit anul trecut, a fost o epopee întreagă cu aceste lemne, desigur că nu poți mulțumi pe toată lumea, dar încercăm să facem cât mai larg și cât mai echitabil.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, am auzit declarațiile ministrei sănătății. Ana Nemerenco zicea că și în sănătate lucrurile nu stau tocmai bine și vorbea de niște sume foarte mari pe care le trecea la capitolul corupție. Corupție în sănătate, la peste un miliard de lei pe an să se ridice suma e îngrijorător, nu?

Dorian Istratii: Da, din păcate, în ultimii 30 de ani s-a delăsat mult capitolul corupție și corupția o avem inclusiv în sănătate. În sănătate s-a investit foarte mult, s-a investit în jur de un miliard și 500 milioane de lei. În ultimii doi ani, în sănătate au fost investiți bani în multe echipamente noi care nu au mai existat la noi în țară, au fost aduse echipamente de peste hotare, s-a investit și în 83 sau 86 de ambulanțe noi, s-au procurat și s-au repartizat în raioanele țării, s-a investit în reparația capitală a multor maternități, multor centre medicale, se investesc bani, însă desigur că aici trebuie multă atenție, dar cel mai important este deservirea cetățenilor, deservirea pacienților, fiindcă acolo este problema cea mare că nemijlocit pacientul are legătură cu medicul și pentru a îmbunătăți relația între medic și pacient cred că asta este cea mai mare provocare a dnei Nemerenco în acest sens.

Vocea Basarabiei: Deci, atitudinea lucrătorului medical față de cetățeanul care ajunge în instituția de sănătate?

Dorian Istratii: Față de cetățean, da, fiindcă noi cunoaștem, poate pe alocuri s-a mai îmbunătățit situația, dar este încă mult de lucru la acest capitol.

Vocea Basarabiei: Reformele, cum se implementează aceste reforme? Cine trebuie să accepte ca aceste reforme să fie făcute bine și despre ele să se spună că au un impact asupra schimbării situației din societate? Și-s multe reforme…

Dorian Istratii: Sunt multe, noi pe toate domeniile încercăm să ne mișcăm repede cu reformele. Bine, cea mai dureroasă la moment reformă a noastră pe care vrem s-o reușim cât mai repede este reforma în domeniul justiției. Aici avem mult de lucru, eu paralel sunt și membru supleant în Comisia juridică și particip deseori la ședințele Comisiei juridice. Pe reforma justiției avem foarte mult de lucru, dar avem și rezultate, avem un Consiliu Superior al Magistraturii care deja este funcțional și acolo încă urmează să mai fie completați câțiva membri, dar deja ei pot să ia decizii, cred că vreo trei săptămâni în urmă a plecat din funcție fosta președintă a CSM-ului, care nu era persoana care trecuse pre-vettingul, respectiv acum interimatul îl duce o persoană care a trecut pre-vettingul, urmează să treacă pre-vettingul și alți participanți în acest proces și să fie completat Consiliul Superior al Magistraturii, vrem să avem un Consiliu Superior al Procurorilor care acum este în proces, candidații care au aplicat trec pre-vettingul, am văzut că deja sunt 6 candidați, dacă nu greșesc, care au trecut și este foarte bine acest lucru că avem procurori cinstiți. Da, ei sunt puțini, dar îi avem și trebuie să lucrăm cu ei în așa fel ca să se curețe sistemul deja în jos și la Curtea Supremă de Justiție vrem ca până la sfârșit de an să fie finalizat acest proces ca să avem o Curte Supremă a Justiției curățată, au plecat din sistem vreo 20 de judecători de la CSJ, dacă nu greșesc, vreo câteva luni în urmă și trebuie să completăm, avem nevoie de tineret, cadre noi de la Institutul Național al Justiției care să meargă în sistem și să facă lucruri bune.

Vocea Basarabiei: Din vara anului 2021 aproape că nu este zi să nu se vorbească de reforma în justiție, curățenia în justiție. De ce e nevoie să fie făcută această reformă? Pentru că inclusiv se regăsește în lista celor 9 recomandări pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească în relația cu Uniunea Europeană, ca să poată să demareze negocierile de aderare și uneori aud de la cetățeni că obosesc de la noțiunea de reformă în justiție.

Dorian Istratii: Este un proces de durată, din cele 9 recomandări, noi 3 am reușit să le îndeplinim, 3 sunt parțial realizate și la 3 abia se lucrează, noi oricum avem o provocare foarte mare până la sfârșitul acestui an, vrem să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană, avem responsabilitatea obținerii statutului de țară candidat și, respectiv, trebuie să ne mișcăm repede pe acest domeniu, sunt grupurile de lucru care lucrează pe 33 de compartimente privind realizarea inclusiv acestor recomandări, de aceea trebuie să lucrăm. Una din reformele foarte importante este și cea în domeniul energetic, fiindcă acest lucru ne dă posibilitatea să fim independenți energetic și să nu fim șantajabili din partea Federației Ruse cum s-a întâmplat până acum sau când ni s-au tăiat volumele de gaze naturale la început de sezon de încălzire, ceea ce a fost o situație foarte neplăcută, nu se respecta contractul semnat și de aceea pe acest domeniu tot se lucrează, deja noi putem să procurăm de oriunde, de pe piața liberă gaze naturale și să le aducem, la momentul actual se procură din diferite surse.

Vocea Basarabiei: Provocările nu s-au terminat, cel mai probabil, ele încă vor da multe bătăi de cap. De ce? Pentru că dacă Ucraina nu prelungește contractul de tranzitare a gazelor pe teritoriul țării vecine, atunci nu se știe cum va ajunge gazul în regiunea transnistreană de unde Republica Moldova cumpără energie electrică.

Dorian Istratii: Sunt de acord, cu Transnistria va fi o problemă dacă se va întâmpla acest lucru despre care dvs. spuneți și va trebui să intervenim să vedem cum o rezolvăm, dar dacă noi să fim în totalitate lipsiți de gaze naturale care vin din Federația Rusă, noi nu avem o problemă, partea dreaptă a Nistrului va fi asigurată cu gaze naturale. Dacă se va întâmpla acest lucru cu Transnistria, eu cred că problema transnistreană se va rezolva mult mai repede și eu nu cred că Federația Rusă…

Vocea Basarabiei: De ce credeți că se va rezolva și mai repede?

Dorian Istratii: Fiindcă finanțarea actualului regim de la Tiraspol este prin intermediul mai multor factori, inclusiv producerea energiei electrice cu gaze naturale gratuite, care merg spre energia electrică pe care noi o procurăm și, apropo, o procurăm la un preț de două ori mai ieftin decât este pe piață la acest moment, ceea ce este convenabil pentru Republica Moldova să procure energie electrică de la partea transnistreană. Dar eu cred că totuși un an și jumătate Ucraina, chiar fiind în război cu Federația Rusă, a avut acest tranzit de gaze naturale și tind să cred că va fi în continuare până când se va termina acest conflict, dar problema transnistreană trebuie soluționată doar pe cale pașnică. 

Vocea Basarabiei: Asta o s-o arate timpul, cunoscătorii dosarului transnistrean spun că e o problemă…

Dorian Istratii: …mult mai complexă.

Vocea Basarabiei: …care solicită multă și foarte multă atenție. Pe de o parte, se insistă că și autoritățile de la Chișinău ar trebui poate mai iute să prezinte un plan de soluționare și acest plan de soluționare a problemei transnistrene să fie discutat și în public să știe cetățenii că dacă se va întâmpla situația cea mai neașteptată, că va trebui să fie asigurat și malul stâng cu resurse energetice, atunci cetățenii de acolo se tem ca nu cumva să se pomenească într-o criză umanitară. 

Dorian Istratii: Evident, acest lucru se poate întâmpla în cazul deconectării de către Federația Rusă a gazelor naturale și toată lumea teafără înțelege acest lucru, respectiv vom vedea cum va fi situația, noi tindem să credem că Ucraina va câștiga acest război până la sfârșit de an, poate chiar și până la sfârșitul sezonului de încălzire.

Vocea Basarabiei: Problema e în câți ani ar putea să se producă această reunificare a celor două maluri ale Nistrului, va fi de durată…

Dorian Istratii: Eu nu știu dacă există acum o persoană care poate să răspundă la această întrebare, cert este faptul că atunci când Ucraina va câștiga acest război va apărea o fereastră de oportunitate pentru noi ca să soluționăm pașnic acest conflict.

în administrația publică acolo vedeți că ei au independența lor și ei singuri trebuie să-și rezolve întrebările, dar noi oricum intervenim

Vocea Basarabiei: Reforma administrației publice și ea se regăsește pe lista celor 9 condiționalități. Ce ne puteți spune, cum se implementează și cum ar trebui să se implementeze această reformă?

Dorian Istratii: Ca să mă exprim clar, nu a fost o promisiune a partidului de guvernare, a Partidului Acțiune și Solidaritate reforma administrației publice.

Vocea Basarabiei: Nu a fost o promisiune reforma administrativ-teritorială, dar că e nevoie în administrația publică să fie schimbată situația e o cerință actuală?

Dorian Istratii: Eu mă refeream la reforma administrativ-teritorială, dar în administrația publică acolo vedeți că ei au independența lor și ei singuri trebuie să-și rezolve întrebările, dar noi oricum intervenim. De exemplu, problema spitalelor care erau fără investiții, fiindcă consiliile raionale nu investeau în spitale, procentul pe care îl investeau în spitalele raionale era de 2%, 3, 4% maximum unde era. Noi am fost în teritoriu cu colegii din comisie și am văzut acest lucru, marea finanțare venea din partea statului și acolo deja s-a intervenit, fiindcă spitalele raionale au trecut, cred că procesul deja s-a finalizat cu trecerea lor sub Ministerul Sănătății. Este un pas pentru a îmbunătăți serviciile care tot rămân la cetățean în localitate, ceea ce este foarte important. În ceea ce ține de reforma administrativ-teritorială, fiindcă acolo noi am votat legea și a fost trecută și hotărârea guvernului care permite amalgamarea voluntară a localităților.

Vocea Basarabiei: Dar nu ați dus la bun sfârșit acest lucru în parlament?

Dorian Istratii: De ce nu? Este proiect de lege votat, sunt și bani în acest sens, cine o să dorească s-o facă, dar eu cred că nu se va întâmpla până la alegeri, fiindcă nu cred că există vreun primar curajos care ar vrea să facă acest lucru.

Vocea Basarabiei: Și de ce credeți că lipsa aceasta de curaj e atât de prezentă în societate?

Dorian Istratii: Fiindcă e o chestiune politică, cetățenii s-au obișnuit ca ei să aibă în localitatea lor o primărie, dar când îi explici cetățeanului că primăria pe care o are în localitate nu-și poate achita salariile inclusiv ale angajaților și este nevoie de o amalgamare voluntară, eu cred că pe cetățean oricum îl interesează ca el să aibă serviciile la el în localitate. Ceea ce trebuie făcut, inclusiv în paralel cu amalgamarea este ca aceste localități să beneficieze, așa cum ne-am propus și noi, de o anumită atenție mai sporită pentru finanțare pentru drumuri între localitățile amalgamate, transport public între localitățile amalgamate, inclusiv centre unice pentru prestarea serviciilor. De la Agenția de Servicii Publice noi deja am deschis mult mai multe decât au fost planificate aceste centre și ca în localitatea de bază unde este primăria cetățeanul să poată să meargă, să nu meargă la raion, dar să meargă în această localitate și să poată să-și perfecteze un act de identitate, niște acte cadastrale sau alte servicii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.