VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Daria Gonța: Familiile care s-au întors din Europa revin cu o experiență mult mai vastă și o promovează și în localitatea de baștină

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre perspectiva dezvoltării satului și statului, despre prezentul și viitorul Republicii Moldova, despre cât de importante sunt proiectele care trebuie să fie scrise și, mai ales, trebuie să fie convinși și finanțatorii că trebuie să pună umărul la implementarea acestor proiecte și de cine depinde buna dezvoltare a comunității, doar de cei care administrează treburile comunității sau și de implicarea cetățenilor, despre toate acestea astăzi vorbim cu dna Daria Gonța. Dna Daria Gonța a fost primară în satul Drăgușenii Noi din raionul Hâncești, acum este președinta Asociației de Băștinași „Dor de casă” într-o altă localitate, în satul Logănești din același raion. Dar cum se explică acest lucru, ați fost primară la Drăgușenii Noi, dar activați la Logănești, de ce?

Daria Gonța: Vă mulțumesc pentru invitație! Așa s-a întâmplat, pentru că după un mandat de primar, am obținut o experiență și în rezultatul câștigării alegerilor am fost solicitată în satul Logănești. Am făcut o pauză și fiind colegi cu dl primar, cunoscând colegii din administrație, m-au solicitat și am acceptat să muncim chiar și în alt sat. De ce nu?

Vocea Basarabiei: De ce a fost nevoie să fie creată această Asociație de Băștinași „Dor de casă”? De fapt, asemenea asociații astăzi există în foarte multe localități din Republica Moldova, pentru că cei plecați nu au uitat de realitățile de acasă și pun și ei umărul la primenirea localității lor. E un lucru frumos, e un lucru pe care îl salută foarte multă lume, că această legătură între cei rămași și cei plecați se păstrează. Cine a fost inițiatorul creării acestei Asociații de Băștinașila Logănești?

Daria Gonța: Vreau să spun că Asociația de Băștinași joacă un rol foarte important. Inițiatorul a fost însuși primarul localității, care a simțit că are nevoie de un sprijin, de o organizație care să-l ajute în scrierea și implementarea proiectelor și atunci când mi-a solicitat ajutorul eu am căzut de acord și bineînțeles că tot ce s-a făcut, ce am obținut a fost o conlucrare, adică cot la cot cu administrația publică locală am făcut totul. Dumnealor au solicitat, s-au implicat, am avut o susținere enormă și, iată, avem rezultate foarte bune.

Vocea Basarabiei: Dar ce proiecte au fost implementate și cu sprijinul cui?

Daria Gonța: Pe parcursul a 3 ani de zile, de când s-a creat această asociație de băștinași, am reușit să scriem 15 proiecte, dintre care 10 au fost câștigătoare și astăzi sunt implementate, două sunt în curs de implementare și două urmează pe parcursul anului 2023 să fie implementate. Eu cred că în decurs de 3 ani acesta este un succes foarte mare și totul s-a făcut în colaborare cu administrația publică locală.

Vocea Basarabiei: Și domeniile unde sunt implementate aceste proiecte, de la iluminare stradală până la…

Daria Gonța: De la infrastructură, adică am amenajat o cișmea, am amenajat un teren de agrement pentru localitate, a fost instalată iluminare stradală, am amenajat un parc, cu extinderea acum la urmă în cadrul Programului „Mă implic” s-a extins alimentarea… „Mă implic” este un proiect finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting Ltd., care ne-a ajutat, printre altele, să îmbunătățim serviciul de gestionare a deșeurilor. Apoi la „Satul european” am reușit și am câștigat proiectul de extindere a apeductului din localitate și, astfel, toți cetățenii vor fi conectați la apă potabilă, ceea ce este un lucru salutabil.

Vocea Basarabiei: Dar de obicei se spune că cea mai mare sărăcie astăzi este în mediul rural, chiar dacă mulți își mai amintesc de spusele poetului, care zicea că veșnicia s-a născut la sat? De acolo mulți au plecat, au ales calea străinătății, sunt case abandonate, sunt mulți vârstnici care au rămas neputincioșiîn fața provocărilor, iar provocări sunt multe, mai ales acum, pe timpul rece al anului. În general, ce ne spuneți despre veșnicia care s-a născut la țară și despre satul pustiu sau necazurile despre care vorbesc atât de mult sătenii?

Daria Gonța: Din păcate, majoritatea satelor se simte că îmbătrânesc din cauza migrației, adică tot tineretul pleacă, pentru că consideră că aici nu au perspectivă. Dar referitor la satul Logănești, eu aș spune că este un sat mare, un sat cu oameni gospodari, unde chiar există dezvoltare și chiar, vă spun sincer, nu am simțit îmbătrânirea acestui sat. Acolo se muncește,

Chiar pe parcursul anului 2022, noi am implementat un proiect cu ajutorul asociației și al primăriei de deschidere a unei noi grupe la grădinița de copii. Vă dați seama, natalitatea crește, pe când în alte sate este o problemă foarte mare și noi ne bucurăm foarte mult că acolo unde se nasc copii, unde se dezvoltă localitatea, acolo este viață, acolo se merită de implicat cât mai mult și de creat condiții de viață decente.

Vocea Basarabiei: Cetățeanul se implică, pune umărul la soluționarea problemelor, pentru că deseori se crede că el e cel care deleagă responsabilitățile administrației publice locale și cei care au câștigat alegerile să fie buni să rezolve multitudinea care există inclusiv în mediul rural?

Daria Gonța: Sigur că este un domeniu dificil, dar vreau să vă spun că cetățenii de la Logănești sunt foarte dornici de schimbare, eu am avut un sprijin enorm din partea cetățenilor, a administrației publice locale, a tuturor instituțiilor publice din localitate, fiindcă acolo unde oamenii se unesc și unde urmăresc un scop, acolo sunt rezultate. Și am simțit sprijinul acesta, noi am lucrat cel mai mult cu diaspora, dar nu am exclus implicarea cetățenilor din localitate. Am împărțit satul pe mahalale și fiecare responsabil de sectorul lui a avut grijă să implice toți cetățenii din localitate și acest lucru ne-a reușit.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. puteți să ne spuneți cum se menține această legătură între cei care au ales străinătatea și cei care au rămas la baștină?

Daria Gonța: Aceasta și este menirea asociațiilor de băștinași, să țină legătura cu diaspora, adică cu cei plecați în toate țările din lume și vreau să vă zic că noi avem o pagină a asociației, noi îi informăm absolut de tot ceea ce facem și păstrăm legătura, primim mesaje, îi întrebăm, chiar și atunci când alegem o prioritate pentru a implementa un proiect în localitate, noi le cerem părerea. De exemplu, vrem să amenajăm un teren de joacă, le arătăm prioritățile, nominalizăm toate prioritățile locale și atunci, după mesajele pe care le primim, noi ne determinăm și alegem cea mai prioritară.

Vocea Basarabiei: Dar este o statistică clară, câți sunt rămași șicâți sunt plecați?

Daria Gonța: Păi nu, că nu este un număr stabil, unii pleacă, alții vin. Pe parcursul verii, când mulți dintre cei plecați vin în vacanță, atunci avem ocazia să discutăm cu ei și ne este foarte plăcut atunci când vin și observă, și apreciază schimbările din localitate. Am avut parte de multe analize, într-un fel, și ei spun că de câte ori vin văd câte ceva schimbat.

Noi le spunem că cu ajutorul lor toate aceste lucruri le-am făcut și ei zic că sunt oricând gata să ne ajute, deoarece salută faptul că în localitate se dezvoltă lucrurile, se schimbă, de aceea ei sunt disponibili să ne ajute oricând.

Vocea Basarabiei: Deseori și finanțatorii când oferă bani unei comunități cer să fie și contribuția cetățenilor din acea localitate. Sunt receptivi cetățenii atunci când trebuie să scoată și ei bani din buzunar?

Daria Gonța: Sigur că o condiției a fiecărui proiect este ca să fie depuse și contribuțiile cetățenilor. După mai multe consultări publice, după mai multe discuții, noi convingem cetățenii că acolo unde sunt toți implicați, acolo lucrurile merg mult mai cu succes și, totodată, ei vor fi mândri de faptul că au fost implicați și ei în rezolvarea unei probleme.

Vocea Basarabiei: Finanțatorii spun că e nevoie și de implicarea cetățeanului, pentru că elva prețui mai mult lucrul care se face în comunitatea lui decât atunci când va veni cineva și va implementa un proiect, va reuși să îmbunătățească condițiile de viață.

Daria Gonța: Este adevărat, pentru că acolo unde este implicat, cetățeanul păstrează, este mândru de ceea ce a făcut și le explică și la cei din jur, chiar monitorizează cum evoluează lucrurile.

Știți, acolo unde pui suflet, sigur că te doare sufletul când cineva distruge și-i faci observație și este foarte bine ca cetățenii să fie cât mai mult implicați, fiindcă noi am conștientizat și am observat pe parcursul anilor că acolo unde sunt cât mai mulți implicați lucrurile se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid și rezultatul până la urmă se vede.

Vocea Basarabiei: Dar la nivel de țară, ce părere aveți despre exodul populației? Cum ați defini acest fenomen al migrației?

Daria Gonța: Deocamdată, noi nu putem opri acest flux de migrație, fiindcă noi încercăm să discutăm și-i chemăm deseori, și permanent le spunem că ne este foarte dor, și avem nevoie de ei în localitate, fiindcă și-au lăsat buneii, și-au lăsat părinții, unii chiar și copiii și-au lăsat în grija cuiva, ei au legătură permanentă cu localitatea, dar ne lipsesc acele cadre mult mai valoroase. Nu știu dacă vom putea, vom reuși să-i oprim. Atâta timp cât nu este stabilitate în țară, cât lucrurile se schimbă puțin mai greu, nu putem să-i convingem.

Vocea Basarabiei: Dar cine trebuie să schimbe situația?

Daria Gonța: Sigur că toți așteaptă să schimbe situația cei de sus, dar eu, personal, văd că fiecare dintre noi trebuie să ne schimbăm și să ne implicăm. Schimbarea vine de la fiecare dintre noi și atunci când noi vom conștientiza că pentru ca lucrurile să meargă bine trebuie să ne implicăm toți, atunci sigur că și rezultatele vor fi mult mai mari.

Vocea Basarabiei: Când ziceți că nu-i stabilitate, la ce vă referiți?

Daria Gonța: Mă refer nu la nivel de guvernare, ci la nivel de cetățeni, adică cetățenii sunt în căutare permanentă, unii pleacă, alții vin, dar mai puțini vin.

Avem și familii care au migrat, au muncit în țări străine și s-au întors, și au investit. Noi salutăm aceste familii, fiindcă este foarte plăcut, dumnealor au văzut și viața din Europa și revin cu o experiență mult mai înaltă și se străduie s-o promoveze în localitatea de baștină.

Vocea Basarabiei: Și familia dvs. a fost și este afectată de acest fenomen, nu?

Daria Gonța: Sigur, ca fiecare familie. Am trei copii și toți sunt plecați peste hotare, le place acolo unde sunt, nu au rupt niciodată legătura cu familia, discutăm sistematic, dar, cu părere de rău, nu se pot întoarce, au facultăți, atâta timp cât nu au un loc de muncă la noi în țară, sigur că nu putem să-i obligăm să revină. Noi ducem discuții permanent și ne-ar fi foarte plăcut să se întoarcă în țara noastră și să-i avem alături, dar deocamdată nu putem să-i influențăm.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. v-ați gândit măcar o dată că trebuie să vă faceți valiza și să plecați?

Daria Gonța: Nu. Eu de felul meu sunt foarte patriotă, am avut ocazia să merg doar în vizită, în călătorii. De exemplu, în Statele Unite ale Americii la o nepoțică am fost câte jumătate de an, doi ani la rând, am făcut o pauză, într-adevăr pentru mine a fost un vis realizat, am văzut viața de acolo, într-adevăr diferă foarte mult de cea de aici, dar oricum eram permanent cu gândul acasă. Chiar și dacă acolo e un lux pentru noi, oricum eram cu gândul la familia mea, la gospodăria mea unde am muncit și chiar la satul meu de baștină, fiindcă te duci, dar pământul, tot ce ai mai scump te cheamă înapoi.

Vocea Basarabiei: Copiii unde vă sunt?

Daria Gonța: Un fiu este în Germania, chiar în Berlin, al doilea este în Marea Britanie și al treilea – în Elveția.

Vocea Basarabiei: Și ați fost la toți din ei?

Daria Gonța: Sigur că am reușit, ei au avut grijă să ne facă câte o chemare, să zic așa, o excursie, ca să vedem și să ne convingem că le este bine acolo unde se află ei și să nu ne facem griji ca părinți. Și vreau să vă spun că mi-a plăcut în toate țările. Într-adevăr, viața diferă, dar, mă rog, nu putem toți să lăsăm și să plecăm.

Vocea Basarabiei: Dar cum s-ar fi descurcat Republica Moldova, dacă toți ar fi rămas aici în țară?

Daria Gonța: Sigur că ar fi un impact mult mai pozitiv. Mă rog, atunci când oamenii sunt încadrați în câmpul muncii este mult mai rezonabil, dar dacă să rămână aici și să nu aibă de lucru și să se chinuie tot nu-i ceva corect.

Vocea Basarabiei: Unii au spus că remitențele au salvat comunitățile, pentru că o parte din banii câștigați de cei care au plecat totuși au revenit în Republica Moldova, mai întâi pentru părinți, pentru cei în grija cărora au rămas copiii, după asta s-au reîntregit familiile, dar ne uităm ce arată statisticile și vedem că remitențele încă ocupă un segment foarte important din PIB. Și de asta vă întrebam – fără acești bani s-ar fi descurcat Republica Moldova, fără banii celor trimiși de peste hotare, fără banii pe care îi oferă Republicii Moldova instituțiile internaționale, țările partenere?

Daria Gonța: Sigur că nu s-ar fi descurcat.

Eu personal am participat la un proiect unde am avut remitențele fiului mai mare, adică am demonstrat că mă susține, unde eu am câștigat și m-am încadrat în cadrul Programului PARE 1+1. Acolo erau condiții ca să demonstrezi că ai remitențe de la o rudă de gradul întâi și-apoi vei fi finanțat.

Și plus la asta, toți finanțatorii, toate țările din jur care au donat, noi vedem câte fonduri vin acum și ar fi păcat să spunem că nu suntem susținuți.

Vocea Basarabiei: Întrebarea era – fără acest ajutor din afară, ce viață era astăzi aici, în Republica Moldova?

Daria Gonța: Mult mai grea.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă „mult mai grea”?

Daria Gonța: Adică, noi avem posibilitate, iată, tineretul, sunt atâtea programe, numai să dorești și să te implici, finanțatorii foarte mult ajută și susțin acolo unde este dorință de a investi și de a schimba lucrurile spre bine. Este foarte mare suport, sincer, eu personal am beneficiat și cunosc foarte mulți și tineri, și vârstnici care au beneficiat și s-au dezvoltat aici la noi numai cu ajutorul, cu suportul donatorilor internaționali și al celor plecați peste hotare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.