VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Ceslav Ciuhrii, om de afaceri: De multe ori demnitarii iau decizii controversate sau pe interese, pentru că așa a hotărât partidul, un om de stat nu are însă culoare politică

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre experiența unui antreprenor de succes care are mai multe businessuri, despre oportunități de investiții, poate și despre riscuri, despre patriotism și străinătate, despre efectele războiului din imediata vecinătate a Republicii Moldova, despre posibilitățile dezvoltării țării după terminarea războiului ruso-ucrainean, despre calea eurointegrării și locul țării în această regiune, despre reformele care ar trebui să schimbe viața cetățenilor. În cele ce urmează stăm de vorbă cu dl Ceslav Ciuhrii, cunoscut manager cu afaceri în imobiliare, biotehnolog cu afaceri în farmaceutică, filantrop, tot d-lui președinte al Federației Naționale de Tenis. Vă mulțumesc, pentru că ați acceptat să avem această discuție. Prima întrebare îmi este ușor să v-o pun, pentru că la sfârșit de august se vor împlini 32 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, spuneți-ne despre sentimentele dvs. pentru țară, pentru acest stat.

Ceslav Ciuhrii: Avem independență și e un lucru mare, dar, cu regret, putem să spunem că în afară de independență nu mai avem nimic, pentru că avem foarte mult de lucru și asta mă doare cel mai mult, pentru că este foarte greu să schimbi ceva în țara noastră. 

Suntem obișnuiți ca cineva să ne spună ce avem de făcut, dar uităm să ne autoeducăm, să ne schimbăm

Vocea Basarabiei: De ce e greu?

Ceslav Ciuhrii: Așa suntem noi învățați, totul vine de la noi, nu este nimeni de vină din afara societății noastre, noi, în primul rând, suntem cei care purtăm această responsabilitate de schimbare a lucrurilor în bine.

Vocea Basarabiei: Deci, dușmanul trebuie să-l căutăm aici, în hotarul Republicii Moldova?

Ceslav Ciuhrii: E clar. În primul rând, pentru că noi suntem obișnuiți cineva să ne spună ce avem de făcut, dar uităm să ne autoeducăm, să ne schimbăm, să fim mai buni și să nu fim indiferenți de grija cuiva sau de greul prin care trece o persoană. 

Vocea Basarabiei: Chiar nu credeți că este greu să fie autoguvernat un stat sau de ce încă se mai pune această întrebare că Republica Moldova pe parcursul acestor trei decenii a avut o experiență proastă la capitolul guvernării?

Ceslav Ciuhrii: Trebuie să separăm politicul de persoane, de oameni de stat, noi nu avem oameni de stat, cei care, indiferent de culoarea politică, ei sunt adevărați profesioniști și își fac meseria. Această problemă nu o avem numai noi, o au și alte state și cred că pe parcurs putem să vedem că statele care s-au dezvoltat au ajuns să aibă oameni independenți și în justiție, și în conducerea țării, mai ales secretarii de stat, care nu ar trebui să fie schimbați odată cu plecarea guvernului, iar noi împărțim oamenii pe categorii, oameni care fac parte dintr-un partid pleacă, după care pleacă și cei care poate sunt buni, dar nu fac parte din partidul care a venit la putere.

Vocea Basarabiei: În opinia dvs., un om de stat ce ar trebui să reprezinte, iată, această persoană ca să i se atribuie această noțiune de om de stat?

Ceslav Ciuhrii: E o persoană care reprezintă statul, statul nu are culoare politică, și atunci când cineva apără interesul statului, el are și o responsabilitate. Atunci când el știe că ia o decizie, pentru că așa a hotărât partidul, aici avem o mare problemă, pentru că de multe ori se iau decizii controversate sau decizii pe interese. Cu toții avem rude, cu toții avem cunoscuți și atunci când vine în funcție o persoană care nu merită aduce un rău foarte mare societății întregi.

Vocea Basarabiei: Interesul statului depinde de ideea națională?

Ceslav Ciuhrii: Sigur! Nu poate să existe un stat fără o idee națională și interesul statului este ca cetățeanul să aibă, în primul rând, dreptul la justiție, să i se facă dreptate și să ofere condiții favorabile pentru dezvoltarea antreprenorilor, pentru că de aici vin banii și pentru pensii, și pentru spitale și grădinițe ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Ideea aceasta națională de ce întârzie să apară pe parcursul a 32 de ani?

Ceslav Ciuhrii: Eu nu cred că ea întârzie, ea este, doar că este uitată.

Vocea Basarabiei: Care este această idee națională în jurul căreia s-ar consolida întreaga societate și chiar ar merita să vorbim despre o societate coagulată în jurul cărei idei?

Ceslav Ciuhrii: E foarte greu să închegi societatea noastră, doar că trebuie să-i îndemnăm pe toți să fim conștienți de fapt că avem de locuit și cu alte naționalități și atunci trebuie să găsim un compromis, să găsim niște mesaje cu care ar trebui să-i încurajăm și atunci vedem ce valori avem, fie că ne unesc unele tradiții pe toți, fie că avem și niște sportivi care ne reprezintă pe toți și care nu contează de ce naționalitate sunt.

Vocea Basarabiei: Poate ar trebui și reprezentanții etniilor să-și dorească să se integreze mai mult în această societate?

Ceslav Ciuhrii: Așa este, dar atunci când există un mesaj clar că noi toți de fapt avem aceleași probleme, pentru că majoritatea avem probleme economice, probleme cu sistemul de justiție sau medical, toată societatea are aceleași probleme și iată noi ar trebui să găsim aceste mesaje și să fie transmise astfel încât să încurajeze toată lumea să fie unită. 

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre situația din economie. Dvs. sunteți omul de afaceri cu proiecte în Republica Moldova, în România și în alte state din regiune și poate mai departe, cum se dezvoltă economia națională, vă este clar de unde a început dezvoltarea economiei și unde ar trebui să se pună accente mai agresive, să zic așa, ca să existe o economie dezvoltată?

Ceslav Ciuhrii: E foarte greu să avem o economie dezvoltată atâta timp cât nu oferim posibilitatea unor investitori străini mari, pentru că noi ca țară suntem o țară foarte interesantă pentru investiții.

Vocea Basarabiei: Așezarea geografică?

Ceslav Ciuhrii: Și așezarea geografică, dar și noi ca popor. Noi suntem un popor muncitor și avem o politică fiscală foarte bună, pentru că impozitele sunt mult mai mici decât în țările din Uniunea Europeană, plus salariile, salariile sunt mult sub piața europeană și atunci noi am putea să atragem mulți investitori, doar că oamenii nu au încredere în justiția noastră și de aici se trag în lanț toate problemele, nu ai cum să garantezi investiția, nu vine nimeni să investească în țară. 

Vocea Basarabiei: Dar justiția are în vizorul său și afacerile din Republica Moldova, pentru că am mai stat de vorbă și cu investitori străini care ziceau că unii dintre ei și-au retras afacerile, pentru că au fost nedreptățiți în instanță atunci când a trebuit să-și caute dreptate? Pentru dvs. reforma justiției astăzi ce înseamnă, ce așteptați dvs. de la această reformă în justiție?

Ceslav Ciuhrii: În primul rând, un investitor străin niciodată nu o să vină să investească înainte să facă o analiză și noi avem un rating al justiției, un rating mondial foarte scăzut. Deci, noi ar trebui, înainte de toate, să îmbunătățim acest rating, iar acest rating vine în urma unor dosare care ajung la CEDO și statul pierde, pentru că atunci când un judecător ia o decizie lui nu-i pasă, întrucât nu poartă răspundere personală, poartă doar instituția pe care o reprezintă și atunci când un dosar este pierdut la CEDO este grav, pentru că nouă ne scade ratingul de țară și asta ne aduce mari prejudicii.

Vocea Basarabiei: Deci e grav afectată imaginea Republicii Moldova, se aprinde becul roșu și spune că aici cântăriți de zece ori dacă trebuie să aduceți investiția sau nu în Republica Moldova? Dar vă întrebam – ce vreți dvs. să însemne sfârșitul acestei reforme în justiție? Dacă urmărim topurile recente, Republica Moldova încet-încet totuși urcă în aceste topuri unde se vorbea despre corupție, despre reforma justiției ineficientă?

Ceslav Ciuhrii: Pot să vă spun părerea mea ca un simplu cetățean, pentru că oamenii așteaptă o schimbare bruscă a sistemului și atunci când din sistem pleacă unul pentru că este rău și în locul lui vine altul care e mai rău decât cel care a plecat este de necrezut că această reformă a justiției este pe calea cea dreaptă. Și asta vă spun și din discuțiile pe care le-am avut mereu și cu oameni de afacere din țară și toți se miră de ce nu am putea să aducem niște oameni, poate și din raioane, dar care sunt onești, de ce anume trebuie să păstrăm oamenii care au fost în trecut în diverse scandaluri și de ce, dacă vrem să facem reforma justiției, nu se pun întrebări legate de profesionalism, dar se pun întrebări legate de bunăstarea prin care trece. Sunt total de acord că toată lumea trebuie să treacă printr-un filtru, dar de lucrurile acestea trebuie să se ocupe ANI-ul, trebuie să se ocupe CNA-ul, nu trebuie să se ocupe cei care fac pre-vettingul.  

Vocea Basarabiei: Eu am înțeles, dar dvs. sunteți om de afaceri și probabil, dacă v-ar întreba cineva despre oricare sumă care ar trezi suspiciuni, ați putea să-i răspundeți de unde sunt banii, cum i-ați câștigat, că sunt bani cinstiți, lucrul acesta trebuie să-l demonstreze și cel care vrea să lucreze în acest sistem, pentru că planează foarte multe suspiciuni că unii din cei care au avut dosare care erau plătite bine au reușit să-și facă averi, castele, mașini de lux, și nu toți pot să-și justifice banul.

Ceslav Ciuhrii: Pentru că noi suntem de vină, asta-i societatea noastră și noi atunci când ajungem în instanță nu căutăm să vedem dacă avem sau nu dreptate, căutăm să vedem cine-l cunoaște pe acel judecător și cum am putea să-l rugăm să ne ia partea nouă, fără să ne dăm seama dacă avem sau nu dreptate. Deci, totul vine de la noi. 

Vocea Basarabiei: Am reușit și eu să vorbesc poate nu chiar cu atât de mulți judecători, care tranșant spuneau: „A, dacă eu știu că el e om bogat, eu iau dosarul lui, eu știu că voi avea în câștig în afară de salariu”.

Ceslav Ciuhrii: Iată vedeți? Asta este mentalitatea noastră și aici e o mare problemă, deci până când n-o să avem o justiție dreaptă, n-o să avem posibilitatea să ne dezvoltăm ca țară.

Dacă vrem să schimbăm ceva, să începem de la noi, după asta ar trebui să cerem și de la cei care ne conduc

Vocea Basarabiei: Ca să existe această justiție dreaptă, trebuie să fie mai multă voință politică sau trebuie să dorească cei care profesează în acest domeniu să facă ei ordine acolo și să-și ridice prestigiul, autoritatea?

Ceslav Ciuhrii: Eu văd că noi facem de multe ori greșeli, adică avem mare încredere în unii oameni și îi ridicăm la început în slăvi, după care ne dezamăgim în ei și începem de la capăt. Deci, în primul rând, noi ca societate ar trebui să fim mai determinați și atunci când vrem să schimbăm ceva să începem de la noi, iar după asta clar că ar trebui să cerem și celor care ne conduc, să nu așteptăm să treacă patru ani și după aceea să tragem concluziile, atunci când greșesc să fim mai critici, să fim mai direcți, să ne exprimăm opinia atunci când avem posibilitate și să tragem un semnal de alarmă.

Vocea Basarabiei: Gândire critică există suficientă în societate?

Ceslav Ciuhrii: Există, văd că oamenii nu sunt indiferenți și asta se vede atunci când este o greșeală a unor conducători sau a unui partid, imediat populația îi penalizează.  

Vocea Basarabiei: Pentru că e proaspătă această remaniere guvernamentală, să vă întreb pe dvs., ce părere aveți despre schimbarea miniștrilor?

Ceslav Ciuhrii: Mie îmi vine greu să mă dau cu părerea, pentru că eu nu-i cunosc personal, dar cred că s-au făcut unele greșeli, și asta este părerea mea personală, pentru că ar trebui să aducem oameni noi, oameni care sunt în afara partidului, să aducem niște tehnocrați în aceste funcții care să nu depindă de hotărârile care se iau în partid.

Vocea Basarabiei: Și credeți că un guvern de tehnocrați ar avea mai multă încredere în fața cetățenilor decât un guvern care se face inclusiv prin antrenarea miniștrilor care fac parte din Partidul Acțiune și Solidaritate? 

Ceslav Ciuhrii: Eu așa cred. Atunci când o persoană nu este dependentă de un partid, ea nu are nimic de pierdut, ea este pusă, are un mandat și o să decidă ceva, nu este atât de ușor influențată de partid.  

Vocea Basarabiei: Deși sunt și miniștri care nu au apartenență politică. Acum primul îmi vine în gând ministrul energiei, dl Parlicov nu e membru de partid.

Ceslav Ciuhrii: Iată eu mai mult aș merge pe această soluție și aș pune mai mulți oameni care nu au apartenență politică.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări au oamenii de afaceri de la cei care guvernează Republica Moldova?

Ceslav Ciuhrii: Au așteptări foarte mari. În primul rând, deciziile care se iau nu sunt suficient explicate poporului, comunicarea este una vicioasă, cred că ar trebui mai clar să fie transmis mesajul de ce s-a schimbat un ministru, de ce l-au pus pe alt ministru, care sunt meritele pentru care a ajuns acolo, pentru că noi primim un mesaj de la un purtător de cuvânt de obicei sau de la o persoană politică, care nu este pe înțelesul tuturor și oamenii rămân nedumeriți.

Vocea Basarabiei: Așa, transparență și încă ce mai așteptați ca acei care sunt la cârma țării să ofere mediului de afaceri?

Ceslav Ciuhrii: Este clar că noi nu cunoaștem totul, noi vedem o parte, doar o mică parte din ce stă în spatele unor decizii și povara pe care o duc cei care guvernează acum, dar, cel puțin, un mesaj pe care să-l putem noi citi printre rânduri ar trebui să fie.

Vocea Basarabiei: Nu vreau să le iau apărarea celor care sunt astăzi la putere, pentru că ei ar trebui să ne spună foarte clar unde ne aflăm, ce trebuie de făcut, cu cine trebuie de făcut, dar mai citesc și eu informația din spațiul public, economia tenebră sufocă Moldova, aproape 200.000 de persoane au primit salariul în plic anul trecut, fenomenul evaziunii fiscale care alimentează economia tenebră și procentul este încă destul de mare, unii spun că se apropie de mărimea bugetului Republicii Moldova. Chiar credeți că e ușoară această povară? Ați văzut doar reacția deținătorilor de patente atunci când li s-a cerut să se conformeze acestei reforme, reacția este una bolnăvicioasă.

Ceslav Ciuhrii: Iarăși mă întorc de la început, este societatea noastră, noi suntem obișnuiți să ni se dea și noi să nu dăm nimic în schimb. Dacă oamenilor li s-ar explica mai clar că atunci când plătim impozitele, banii aceștia pleacă la salariile medicilor, ale învățătorilor, la drumuri ș.a.m.d., atunci oamenii poate ar înțelege mai clar, doar că oamenii tot timpul pun o întrebare: ce mi-a dat statul? Statul îți dă tot ce ai tu, pentru că tu nu plătești impozitele și după aceea aștepți să primești o pensie la sfârșit. Este normal ca fiecare să-și aducă contribuția, să plătească impozitele. Impozitele sunt ceva care nu se discută, se plătesc și nu așteptați ca atunci când plătiți impozitele să vină cineva să-ți spună „bravo, uite, ai plătit!”, ți-ai făcut datoria față de stat. Este adevărat că statul nu-și face tot timpul datoria față de noi, dar noi trebuie să fim conștienți de acest lucru, pentru că mai avem mult până atunci când drepturile antreprenorilor, ale oamenilor care plătesc impozitele vor fi respectate. 

Vocea Basarabiei: Dacă mai sunt suficienți agenți economici care nu achită impozite și tăinuiesc veniturile, asta vă pune într-o lumină proastă și pe dvs., cei care achitați și impozite, și TVA, pentru că în societate se creează impresia că oamenii bogați nu sunt oameni cinstiți?

Ceslav Ciuhrii: Asta e. Oamenii nu cunosc cum funcționează un stat și majoritatea banilor care vin în buget, vin de la oamenii de afaceri care au afaceri și plătesc impozite din impozitele salariale și atunci când cuiva i se pare că viața unui om de afaceri este una dulce se înșală amarnic, pentru că cine are o slujbă, pleacă acasă, pune capul pe pernă și adoarme imediat, iar omul care are o afacere are grijă 24 din 24, nu are timp, nu are răgaz să se mai gândească sau să își tragă sufletul.

Ne lipsește educația financiară, începând din școli ar trebui să învățăm cum se formează un buget, unde pleacă banii din impozite

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați că în lupta instituțiilor cu această evaziune fiscală greu se obțin rezultate?

Ceslav Ciuhrii: Lipsește educația financiară. Educația financiară, începând din școli, ar trebui oamenii să fie învățați cum se formează un buget, unde pleacă banii din impozite ș.a.m.d. Atunci când își pun problema să nu plătească un impozit, să-și dea seama că nu ar avea ce să ceară de la stat.

Vocea Basarabiei: Vreau și un punct de vedere al dvs. referitor la această împotrivire a deținătorilor de patente că nu vor să accepte ca să aducă în albia legalității, transparenței veniturile lor. Ce e la mijloc? 

Ceslav Ciuhrii: Eu chiar nu pot să înțeleg ce este la mijloc, pentru că este foarte simplu, fiecare trebuie să plătească și cerințele nu sunt atât de mari față de ei, pentru că s-au impus niște măsuri de control, fiecare trebuie să aibă o evidență fiscală, nu poți să vinzi ceva fără să nu ai un document și mi se pare o măsură corectă și una foarte clară. Eu chiar nu înțeleg de ce oamenii se împotrivesc atât de mult. Ei n-au încercat să lucreze în modul nou, ei spun vămi, dar nu au încercat încă. Eu cred că dacă ar veni cu niște revendicări foarte clare, guvernul ar găsi o soluție, i-ar ajuta să implementeze acel sistem pe care îl propune.

Vocea Basarabiei: Se crede că le este greu să accepte că pot să iasă din zona lor de confort și există această frică pentru a schimba ceva.

Ceslav Ciuhrii: Probabil.

Vocea Basarabiei: Deși toți ne dorim o schimbare și așa ne place să spunem, că fiecare cetățean trebuie să fie agentul schimbării.

Ceslav Ciuhrii: Din păcate, încă nu am ajuns acolo.

Vocea Basarabiei: Salariile mici, dacă salariile ar fi fost mai mari, oamenii ar trăi mai bine, mărfuri, producție este multă, dar nu toți pot cumpăra și de ce în Republica Moldova atât de greu credeți că e posibil să fie ridicat salariul?

Ceslav Ciuhrii: Pentru că economia nu merge, e clar, cu toate că salariile au crescut foarte mult în Republica Moldova în ultimii doi ani și o să crească în continuare, doar că nu avem posibilitatea să aducem mai multe investiții, mai multe proiecte, ca să oferim locuri de muncă și din cauza asta salariile nu cresc așa cum ar trebui.

Vocea Basarabiei: Dar în România sau în altă țară e mare diferența în comparație cu ceea ce este în Republica Moldova?

Ceslav Ciuhrii: Și în România sunt suficiente probleme. Eu sunt sigur că Moldova în șapte ani ar putea să ajungă să adere la Uniunea Europeană și sunt sigur că noi cu toții ne dorim acest lucru, doar că trebuie să ne schimbăm și noi, trebuie să aducem schimbarea, în primul rând, în societate, să ne schimbăm modul de a fi. Mă refer și la educație, și la cei care deja nu mai pot fi educați. Ar trebui să găsim o soluție să-i schimbăm și pe ei, modul de gândire este unul vicios în societatea noastră și e foarte greu să te lupți cu acest fenomen, pentru că omul are opinia lui și nu poți să i-o schimbi, chiar dacă nu are dreptate.

Vocea Basarabiei: Dar când insistăm pe ideea că trebuie schimbată mentalitatea, pentru ce insistăm, de unde trebuie să pornim cu schimbarea acestei mentalități? Unii cred că trebuie să treacă o generație, două, trei și cu timpul poate se schimbă această mentalitate păguboasă.

Ceslav Ciuhrii: Este adevărat că se va schimba în timp mentalitatea, doar că până trăiește se supraviețuiește și cred că multă lume își dorește să trăiască într-o societate mai bună, dar nu depune niciun efort pentru a schimba ceva, trebuie să începem cu educația.

Vocea Basarabiei: Investițiile cele mai mari trebuie făcute în educație, da? Și asta ce înseamnă, că trebuie pompați mulți bani acolo, trebuie de ridicat salariile profesorilor? Ce e nevoie de întreprins?

Ceslav Ciuhrii: Trebuie să ne schimbăm atitudinea față de educație, să nu ne prefacem că facem școală, chiar s-o facem pe bune și este normal să vedem care sunt problemele din sistemul de educație, să vedem, în primul rând, care școli sunt rămase în urmă, să le aducem cel puțin în rând cu altele care sunt cu un pas înaintea lor.

Vocea Basarabiei: Care meserii vi se pare că lipsesc în Republica Moldova cu desăvârșite, pentru că era o modă câțiva ani în urmă copiii să meargă să studieze la Drept, la Economie, la Business? Care credeți că sunt domeniile unde ar trebui tinerii să meargă să-și facă studiile și să nimerească?

Ceslav Ciuhrii: Cred că fiecare ar trebui să-și aleagă în funcție de ce-i place să facă, să nu meargă datorită unor zvonuri că acolo-i mai bine sau este mai profitabil să fii avocat decât să fii învățător, pentru că atunci când ai o meserie care îți place, n-o să lucrezi nicio zi, o să mergi cu plăcere la acel serviciu și mie, cel puțin, mi se pare că lipsesc cele mai întrebate meserii, și nu mă refer aici la studiile superioare, pentru că noi avem nevoie și de zidari, și de lăcătuși, și de electricieni. Este important fiecare să-și facă meseria onest și atunci când vei fi cel mai bun lăcătuș, o să fii mândru că tu ești cel mai bun lăcătuș și n-o să fii un jurist prost sau un avocat prost, care nu poate să-și facă meseria.

Vocea Basarabiei: Părinții sunt cei care își ghidează copiii unde să își continue studiile.

Ceslav Ciuhrii: Și părinții, și învățătorii la școală. Cred că este un curent în societate atunci când ajung elevii să fie abiturienți, să meargă unde trebuie să mergem, să vedem. Ne uităm care sunt cele mai plătite joburi, dar ce ne place nouă nu luăm în calcul.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați ajuns în multe țări, cunoașteți cum se dezvoltă majoritatea țărilor de pe globul pământesc. Ce model ar fi propice pentru Republica Moldova să fie preluat sau să se țină cont de realitățile de acasă și în funcție de aceste realități să-ți elaborezi politici, programe de dezvoltare?

Ceslav Ciuhrii: Sunt multe țări din Asia pe care le-aș aduce ca exemplu.

Vocea Basarabiei: Care?

Ceslav Ciuhrii: De exemplu, Singapore și Statele Arabe Unite, adică cei care într-o perioadă foarte scurtă au dezvoltat țara foarte mult, pentru că s-au impus niște legi foarte clare, nu a fost ușor. 

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă legi foarte clare?

Ceslav Ciuhrii: Nu poți să ai o dezvoltare atunci când legile pot să fie interpretate sau să nu fie respectate. E clar că avem nevoie de un sistem puțin mai dur până când vom reeduca societatea și, spre exemplu, dacă vrem să implementăm o reformă în justiție trebuie să cerem și de la judecători, dar și de la populație să respecte legea. Nouă ne place să încălcăm și să nu fim atrași la răspundere, și lucrul acesta trebuie schimbat.

Vocea Basarabiei: Și asta iarăși pornește de la educație?

Ceslav Ciuhrii: Ne întoarcem din nou la problemele de la care am început.

Vocea Basarabiei: S-a considerat că e o problemă mare pentru Republica Moldova să-și dezvolte economia, pentru că depinde foarte mult de sursele energetice și această dependență era de o singură țară, de Federația Rusă. Ce spun autoritățile? Că au reușit să diversifice acum importul de resurse energetice, credeți că va schimba mult situația economică găsirea acestor alternative?

Ceslav Ciuhrii: Noi depindem foarte mult de energia pe care o cumpărăm din Transnistria și dacă Transnistria nu va avea gaze la un preț mic, nu va putea livra energie la un preț mic. Și atunci noi suntem, într-un fel, legați de acest contract și depindem totuși de o sursă de energie ieftină. Nu știu cum am putea noi să ajungem să avem acces la gaze ieftine sau la energie ieftină atâta timp cât pe piață ele sunt scumpe. 

Vocea Basarabiei: Se avertizează că s-ar putea Ucraina și Rusia să nu mai aibă înțelegere de a fi tranzitat gazul rusesc pe teritoriul țării vecine și atunci pentru regiunea transnistreană va fi o adevărată provocare, pentru că dacă nu va ajunge gazul rusesc, acolo ajunge gazul rusesc care nu se achită și din aceste considerente e posibil ca malul drept să cumpere energie la un preț mai mic. Luați în calcul o situație care la ce ar duce?

Ceslav Ciuhrii: E greu acum să facem un scenariu, dar cred că noi am trecut printr-o criză majoră și cu toții am văzut că am supraviețuit, am cheltuit mai puțin gaz, mai puțin curent, nu cred că am ajunge într-o stare de colaps, cu siguranță vom găsi o cale, dar această soluție trebuie s-o găsim în timp, nu putem s-o găsim peste noapte, trebuie să găsim cum înlocuim unele tehnologii, trebuie să schimbăm tehnologiile care consumă mult curent sau mult gaz, și acest lucru nu este simplu, dar nici imposibil. 

Vocea Basarabiei: Oamenii de afaceri și dacă ei sunt puși în condiții egale ca să-și desfășoare activitățile și iarăși vreau să vă cer o părere referitoare la felul cum se înțelege să se practice businessul în stânga Nistrului, acolo unde ei sunt avantajați, pentru că așa s-a decis, cu acceptul Chișinăului, să fie avantajați. Și ce se crede? Că acolo inclusiv materialele de construcție sunt mai ieftine, că acolo resursele energetice sunt ieftine, că acolo e o mare diferență față de ceea ce este aici. Vă supără acest lucru sau vă revoltă, vă indignează?

Ceslav Ciuhrii: Ne revoltă, dar, în același timp, cu ce m-ar ajuta dacă m-aș revolta, pentru că de noi nu depinde nimic. Ce am putea noi să facem ca oameni de afaceri ca să schimbăm acest sistem?

Vocea Basarabiei: Să cereți să fie puși toți în aceleași condiții.

Ceslav Ciuhrii: Păi, noi nu avem cui să-i cerem, pentru că e cercul vicios, noi nu putem să le cerem lor, pentru că luăm curent ieftin, iar nouă nu ne dau gaz la prețul care vrem noi, pentru că trebuie să plătim salariile în Transnistria. E clar. 

Vocea Basarabiei: Afacerile se pot dezvolta fără politică, fără ca omul de afaceri să aibă o relație bună cu politicul?

Ceslav Ciuhrii: Depinde de afacere. Dacă nu ai contract cu statul, nu ai nimic nici cu politicul. Este clar că sunt foarte multe abuzuri și tu în Republica Moldova deseori ești abuzat de mulți oameni care reprezintă statul.

Vocea Basarabiei: Aici poate deschideți parantezele să ne spuneți unde se fac abuzuri?

Ceslav Ciuhrii: La diferite niveluri. Eu acum n-aș putea să dau niște cazuri concrete, dar… 

Vocea Basarabiei: Dar instituții concrete puteți să spuneți?

Ceslav Ciuhrii: Instituțiile nu prea își fac tot timpul onest treaba, pentru că pe unii îi favorizează, pe alții îi defavorizează și oamenii nu știu să-și caute dreptatea în țara noastră și nu știu să și-o caute, pentru că știu că într-un final n-au s-o capete și atunci toate eforturile sunt inutile.

Vocea Basarabiei: Și atunci au dreptate cei care spun că dacă reforma în justiție se va face așa cum s-a făcut în alte țări, atunci toate domeniile ar avea de câștigat?

Ceslav Ciuhrii: Cu siguranță! Și noi ca stat, și noi ca societate vom avea de câștigat. De multe ori n-o să ne placă, pentru că atunci când o să ne lovim noi personal cu o problemă și legea va fi una dură și va trebui să răspundem n-o să ne placă, dar este în interesul național să schimbăm acest sistem al justiției, este ceva vital pentru un stat, să ai justiție înseamnă foarte mult.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.