VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Neagu, stabilit în Canada: Orice lider nu reușește să schimbe ceva de unul singur, are nevoie de echipă și de un efort al societății

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi cu un cetățean al Republicii Moldova care s-a stabilit departe de casă, tocmai în Canada. Victor Neagu este născut la Bălți, a absolvit liceul în Marea Britanie, licența și-a obținut-o în Relații internaționale, iar masteratul – în Politici publice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România. A făcut studii și cercetare în domeniul e-guvernării și dezvoltării internaționale în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, a fost specialist în comunicare la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău, anterior a lucrat în cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA și în proiecte finanțate de Guvernul de la Washington. S-a stabilit de cinci ani cu familia în Ottawa, este director de comunicare și marketing în cadrul unei mari companii canadiene de consultanță în domeniul dezvoltării internaționale, anterior a avut o carieră de aproape un deceniu în cadrul oficiilor Băncii Mondiale în Moldova, Kazahstan, România și Statele Unite ale Americii. Victor, bine ne reauzim, bine te găsim!

Victor Neagu: Bună ziua, dna Ursu! Mă bucur să ne revedem cred că după doi ani, ultima discuție am avut-o acum doi ani, eram în toiul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2021, dacă nu greșesc.

Vocea Basarabiei: Exact acum doi ani făceam cu tine un interviu, atunci eram la Radio Europa Liberă. Și ce spuneai tu atunci? Că parlamentul trebuie să readucă încrederea în actul politic. Vom vorbi dacă reușește parlamentul, actuala legislatură să readucă încrederea în actul politic, dar până atunci hai să vorbim un pic despre viața de migrant. Cum e să fii cetățean al Republicii Moldova în Canada sau deja ai și cetățenia Canadei?

A emigra înseamnă a schimba tot ce făceai zi de zi, e un proces lung de adaptare

Victor Neagu: În curând sper, e un proces de naturalizare care durează ceva timp și are mai multe etape. Viața de emigrant, mă rog, istoriile cred că sunt diferite. Avem multe istorii de succes în diasporă, avem și istorii mai complicate, pentru că a emigra într-o țară, a schimba modul în care trăiești, a schimba practic tot ce înseamnă societatea în care locuiești zi de zi este un proces care necesită ajustare, care necesită timp. Eu am avut norocul și marea bucurie de a fi trăit în multe locuri, de a fi locuit în diverse state, pe diverse continente și cred că asta m-a ajutat să mă asimilez și să mă integrez mai ușor, dar poveștile și istoriile de integrare sunt diferite, oricum este un pas care necesită foarte mult curaj.

Vocea Basarabiei: De ce Canada e atât de prietenoasă pentru cei care vor să ajungă acolo și, în special, mă refer la generația tânără, pentru că anume tinerii sunt cei care visează, iar mulți dintre ei își văd visul realizat de a ajunge în mai multe orașe ale Canadei?

Victor Neagu: Este o societate foarte stabilă, este o societate foarte tolerantă în care întâlnești oameni de pe diverse continente, din diverse țări, reprezentând diverse religii, limbi, culturi ș.a.m.d. și Canada reușește să creeze acest spațiu în care oamenii trăiesc în armonie. Este evident că există probleme, să zic așa, cam ca peste tot, există probleme cărora trebuie să le faci față zi de zi, dar per ansamblu este o societate foarte deschisă, foarte tolerantă, stabilă, în care poți să-ți construiești o familie, în care poți să ai o viață calmă, liniștită, să ai încredere în guvern, în autoritățile locale care te servesc, în serviciile publice la care ai acces. Cred că acesta este motivul pentru care foarte multă lume tânără, foarte multe familii aleg Canada ca și destinație.

Vocea Basarabiei: Și tinerii care aleg această destinație rămân acolo pentru o perioadă nedefinită, există familii inclusiv din Republica Moldova care s-au stabilit, mă refer acum la Ala Mândâcanu, nu știu de ce mi-a venit acest exemplu, dar mai cunosc și alți cetățeni ai Republicii Moldova care s-au stabilit acolo și spun că nu și-ar mai dori reîntoarcerea în Republica Moldova. Pentru Victor Neagu reîntoarcerea acasă mai rămâne a fi o prioritate?

Victor Neagu: Motivul pentru care mulți nu vor să se întoarcă este pentru că în momentul când stabilești niște rădăcini, ai copii care merg la școală, ai un loc de muncă, îți creezi un cerc de prieteni, ai un cadru social este foarte dificil să te rupi de acele rădăcini, pentru că o dată oamenii își rup anumite rădăcini când pleacă din Moldova și să faci același lucru ca să revii este un proces complicat. Victor Neagu nu renunță la ideea că în Moldova lucrurile pot fi făcute mai bine, eu rămân optimist la capitolul acesta.

Vocea Basarabiei: Pot fi făcute mai bine cu contribuția lui Victor Neagu?

Victor Neagu: Nu cred că Victor Neagu este soluția de aur a Moldovei, eu pot fi unul din elementele care contribuie la acel mai bine, dar edificarea unui stat și construcția unei societăți mai bune este un lucru de echipă și așa va și rămâne. Eu cred că trebuie să fim foarte conștienți de faptul că rareori există lideri sau persoane singulare care reușesc de unele singure să schimbe ceva, de obicei este un lucru de echipă și un efort colectiv al societății.

Vocea Basarabiei: Dar ți-ar plăcea să cochetezi cu politicul?

Victor Neagu: Mi-ar plăcea să cochetez cu politicul, pentru că observ că, din păcate, în 32 de ani de independență noi nu am reușit să construim niște lucruri fundamentale în politică, și anume partide politice sănătoase care să reziste în timp și niște abordări instituționale corecte, niște abordări instituționale sănătoase, care să fie aliniate la ceea ce numim noi valori europene și un mod european de a face lucrurile. 

Vocea Basarabiei: Sunt 60 de formațiuni politice, ai spus că nu s-a reușit să existe partide politice care ar avea o viață lungă. Și cum îți explici tu acest lucru că, iată, unele partide așa cum au apărut, așa au și dispărut sau cele care au apărut au devenit mai puțin numerice? Cum îți explici acest lucru?

Victor Neagu: Cred că în cazul dat contează nu cantitatea, ci calitatea actorilor politici, pentru că bine cunoașteți că în Statele Unite, spre exemplu, sunt doar două partide politice.

Vocea Basarabiei: Două care luptă întruna, dar sunt mai multe, aceste două se rânduiesc și ajung să guverneze țara.

Victor Neagu: E adevărat. Chiar dacă e să ne uităm la România, unde de la ‘90 încoace, practic, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, două partide mari care s-au rânduit cumva la guvernare, sunt partide care există de 30 și ceva de ani, ele au un trecut și un istoric mai lung, dar ele există pe arena politică de după ‘90 de 30 și ceva de ani. Noi în Moldova nu am avut partide politice care să conteze de-a lungul acestui timp, au venit unii, au plecat sau au venit alții, au plecat, au venit alții, au plecat. Cred că legătura este că noi am ales întotdeauna partide politice conectate cu lideri și când liderul respectiv pleca sau se discredita sub o formă sau alta, pleca și partidul politic. Și asta este marea problemă a Moldovei, pentru că noi trebuie să construim instituții și partide politice care să nu fie legate sau să nu fie atașate de o persoană, de un om. Ele trebuie să fie atașate de echipe, de valori, de oferta pe care o pun în fața electoratului. 

Vocea Basarabiei: Unii mai cred că pe parcursul independenței Republicii Moldova partidele au fost și un fel de business, unele s-au vândut, altele s-au cumpărat. E cam straniu să vorbim despre acest lucru, dar realitatea demonstrează că în Republica Moldova s-a putut.

Partidele nu au ideologii închegate, chiar și reprezentanții elitei politice de azi s-au perindat în funcție de interese

Victor Neagu: Da, acestea sunt lucruri bine știute și traseismul politic, fuga de la un partid la altul, când pleci de la guvernare cauți alt loc care să te readucă la guvernare sub o formă sau alta. Noi avem exemple chiar și în rândul elitei actuale, oameni care au schimbat partide de-a lungul anilor. Și asta vine probabil tot din faptul că partidele politice la noi nu sunt construite în jurul unei ideologii adevărate. Noi ne numim partide de dreapta, partide de centru, partide de centru-dreapta, de stânga, dar aceste partide au elemente ideologice din întreg spectrul politic, nu reprezintă o viziune clară.

Vocea Basarabiei: Dar oare pe cetățean îl interesează doctrina politică?

Victor Neagu: Cred că partidele politice au și rolul de a educa societatea, nu detalii privind doctrina politică, dar o ofertă care să fie văzută ca o ofertă de dreapta, spre exemplu, liberală, o ofertă de stânga, o ofertă de centru. La noi discuțiile în mare parte s-au rezumat la chestii geopolitice, chestii de identitate, anumite partide, care promovau o idee că suntem moldoveni, erau partide de stânga, ceea ce nu are absolut nicio legătură cu ideologia politică.

Vocea Basarabiei: Și acum ce se zice în Republica Moldova, că există partide pro-occidentale și partide pro-ruse? E suficient să ne limităm doar la această constatare?

Victor Neagu: Eu mi-aș dori ca magnetul sau platforma pe care să aibă loc dezbaterile politice și lupta politică în Moldova să fie o platformă care vizează obiectivul clar de integrare europeană, să existe un fel de consens la nivelul elitelor politice că asta este calea, mai ales în condițiile actuale, în condițiile războiului, și asta este singura cale și lupta politică să se desfășoare exact pe această platformă între diverși actori.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă să existe consens politic? Din moment ce ești partid cu viziuni pro-europene, s-ar părea că e suficient să demonstrezi că împărtășești acest deziderat.

Victor Neagu: Eu mă refer la faptul că noi în continuare avem actori politici care promovează anumite idei politice care sunt în detrimentul Republicii Moldova, care sunt chiar un risc pentru statalitatea Republicii Moldova, pentru independența noastră.

Vocea Basarabiei: De exemplu?

Victor Neagu: Păi, noi avem o opoziție care de fapt vorbește despre relații apropiate cu Estul, mă refer la opoziția parlamentară, în loc să fie o opoziție care să discute subiecte ce țin de viața de zi cu zi a oamenilor, subiecte ce țin de sănătate, de educație. Noi nu avem discuții profunde la aceste capitole. 

Vocea Basarabiei: Vor spune ei că nu îi dau dreptate lui Victor Neagu din moment ce ar fi preocupați politicienii și de problemele sociale, și de alte probleme din Republica Moldova, de la criza energetică până la criza refugiaților.

Victor Neagu: Eu cred că societatea moldovenească în mare parte înțelege foarte bine care sunt riscurile de după februarie 2022, riscurile de apropiere cu spațiul estic. Și configurația în Europa și în lume a forțelor politice se va schimba foarte mult odată cu încetarea războiului din Ucraina. Noi la asta trebuie să ne gândim și care sunt interesele pe termen lung ale Republicii Moldova, pentru că noi trebuie să fim într-un spațiu de securitate, noi trebuie să fim într-un spațiu de prosperitate economică și într-un spațiu în care oferim oamenilor șansa să se dezvolte armonios, dinamic, să-și crească familiile, să aibă acces la locuri de muncă, la un sistem de sănătate și educație de calitate.

Vocea Basarabiei: Dar într-o societate democratică, acolo unde pluralismul de opinii trebuie să fie respectat, și cetățenii care au viziuni, de exemplu, pro-ruse ar trebui și ei să fie tolerați? Pe de altă parte, se insistă că e nevoie de acest consens larg în societate și ar trebui să crească și mai mult procentul celor care vor ca țara lor să se apropie de Uniunea Europeană. Cine și cum trebuie să discute și cu cetățenii care au alte viziuni decât cele pro-europene?

Victor Neagu: A tolera opiniile oamenilor într-o societate este un lucru fundamental pentru o democrație, dar tot pentru o democrație mi se pare că este fundamental ca elitele politice să-și aibă rolul de lideri, să ghideze societatea, să explice beneficiile în cazul dat ale integrării europene, beneficiile de a fi parte dintr-un spațiu economic, politic comun cu alte state vecine de pe continentul european, un beneficiu care ne oferă nouă perspectivă pe termen lung. Eu cred că asta este singura cale pentru viitorul Moldovei.

Discursul de ură trebuie combătut prin dezbateri calme, prin argumente și prin leadership politic

Vocea Basarabiei: Dar această geopolitică oricum lasă loc ca discursul de ură să mai fie prezent în societate și cetățeanului îi vine greu să răspundă la întrebarea de ce se promovează dușmănie, de ce nu se tolerează și un alt punct de vedere?

Victor Neagu: Discursul de ură trebuie combătut prin dezbateri calme, prin argumente, prin leadership politic, discursul de ură trebuie combătut prin explicarea anumitor lucruri în mod continuu și, cel mai important, prin acțiuni. Trebuie să demonstrezi ca partid politic de la guvernare că faci politică altfel, că instituțiile acționează altfel, că există un alt mod de a prioritiza felul în care îți gestionezi mandatul politic. Asta cred că este esențial. Eu nu văd mari schimbări în modul în care instituțiile acționează în Moldova acum comparativ cu 10, 15 ani în urmă, aspecte de transparență, aspecte de consultare publică, aspecte de prioritizare a intereselor cetățeanului, ele în continuare lipsesc. Noi facem în continuare politici publice, argumentăm necesitatea interesului cetățenesc prin decizii luate de sus în jos, prin control, prin centralizare. Asta este realitatea, pentru că a lua o decizie înseamnă colaborare, înseamnă consultare, înseamnă dialog și uneori vor fi oameni care nu vor fi de acord cu tine și atunci trebuie să faci compromisuri. Acesta este spiritul unei democrații, acesta este spiritul unei societăți deschise, faci o lege în 2-3 ani, dar o faci bine, n-o faci în 3 luni, bați din palme și spui că ai reușit.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.