VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

15 ani de la trecerea în eternitate a marelui poet Grigore Vieru

Se împlinesc 15 ani de la moartea marelui poet basarabean Grigore Vieru care rămâne veșnic viu în amintirea noastră prin operele lăsate drept moștenire. Poetul s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, după ce a fost implicat într-un tragic accident rutier.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, pe traseul R-3, în regiunea satului Dănceni din raionul Ialoveni, s-a produs un grav accident rutier. Automobilul în care se afla poetul s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate. Grigore Vieru a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău într-o stare gravă. La 2 zile de la accident, s-a stins din viață, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armenească. Ziua de 20 ianuarie a fost declarată zi de doliu, iar drapelele de stat ale Republicii Moldova fiind arborate în bernă.

Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, județul Hotin. Poetul a debutat în 1957, find student, cu o plachetă de versuri pentru copii. În 1968, Grigore Vieru a lansat volumul de versuri lirice „Numele tău”, prefațat de Ion Druță. La sfârșitul anilor 1980, încă pe timpul când era deputat în Sovietul Suprem de la Chișinău, Vieru a fost avangarda Mișcării de Eliberare Națională.

În prezent, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași, precum și zeci de instituții publice poartă numele scriitorului Grigore Vieru. În februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică din capitală.

Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.