VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/V. Kulminski: Noi avem 2-3 ani să reconfirmăm ireversibilitatea parcursului european, pentru că acum nimic nu este ireversibil

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom vorbi despre ce trebuie să facă Republica Moldova. Și când spunem „Republica Moldova”, ne referim la autorități, dar și la cei din opoziție, și la întreaga societate. Ce trebuie să facă, după ce s-a vorbit atât de mult după această decizie istorică a Consiliului European, oferindu-le Ucrainei și Republicii Moldova această undă verde de a începe negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană? L-am invitat în studioul nostru pe dl Vladislav Kulminski, un nume bine cunoscut în Republica Moldova. Actualmente, d-lui este director executiv la Institutul pentru Inițiative Strategice, dar este expert în domeniul analiticii strategice, bunei guvernări și soluționării conflictelor, a activat în cadrul unor organisme internaționale și îmi amintesc timpurile când era la Banca Mondială, atunci s-a ocupat de reforma administrației publice în Republica Moldova, ulterior, în perioada în care țara a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a devenit consilier, consilier superior în Cabinetul de miniștri, conducând atunci Departamentul de planificare strategică. În 2019 a făcut parte din Cabinetul de miniștri, condus de Maia Sandu, în calitate de consilier, ocupându-se de politica externă și planificarea strategică și în 2021 a fost vicepremier pentru reintegrare. O să mai vorbim pe parcurs și despre ce a mai făcut dl Kulminski…

Vladislav Kulminski: Dna Valentina, dvs. aveți un dosar întreg…

Vocea Basarabiei: E bine să cunoască lumea, ca să-și poată da seama de ce abordăm subiectele pe care vrem să le luăm în discuție.

Vladislav Kulminski: Ați uitat să menționați un lucru foarte important pentru mine, și anume că, după demisia mea din funcția de vicepremier pentru integrare, am mai activat un an în Ucraina, începând cu luna octombrie 2022 până în luna aprilie 2023, în luna aprilie a acestui an. Această experiență pentru mine a fost foarte importantă.

Vocea Basarabiei: Deci, 14 luni de zile v-ați aflat…

Nu 14 luni, acolo au fost vreo 9-10 luni de zile, dar eu am locuit acolo, în Ucraina. Practic, săptămânal făceam naveta cu mașina de la Kiev la Chișinău și înapoi.

Vocea Basarabiei: Câtă importanță conferiți dvs. acestui eveniment despre care se spune că va rămâne unul istoric, și ne referim la demararea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova pentru aderarea la UE?

Vladislav Kulminski: Fără doar și poate este un eveniment fără precedent, de neimaginat înaintea începerii războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și este o oportunitate majoră pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Ce urmează de făcut?

Vladislav Kulminski: Noi toți trebuie să fim foarte și foarte conștienți de contextul geopolitic în care s-a produs acest eveniment, pentru că această oportunitate, această oferire, această deschidere a negocierilor cu Republica Moldova și cu Ucraina vine ca un răspuns direct al Uniunii Europene la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și noi trebuie să fim foarte și foarte conștienți de acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar Occidentul nu începe să obosească, pentru că, totuși, se prelungește mai mult decât s-ar fi așteptat că o să aibă loc acest război al Rusiei în Ucraina?

Vladislav Kulminski: Iată aici noi chiar intrăm în esența subiectului, noi trebuie să înțelegem foarte bine că acum în regiune și în lume se produc schimbări tectonice ale spațiului geopolitic. Deci, noi trebuie să fim foarte conștienți că pacea nu este starea naturală a omenirii și a societății și dacă noi o să aruncăm chiar o privire superficială în istorie, noi o să vedem că acolo e doar un singur cuvânt: război, război, război. Și aceste împărțiri sau redistribuiri ale spațiului fizic din punct de vedere geopolitic s-au produs practic prin toată istoria.

Vocea Basarabiei: De fiecare dată s-au împărțit și zonele de influență ale marilor puteri?

Vladislav Kulminski: Și de fiecare dată noi vedem că marile puteri împart zone de influență și redefinesc spațiul geopolitic, după care vine așa-numita stabilitate, pentru că de obicei aceste puteri mari nu se bagă în zonele de influență ale altor mari puteri.

Este absolut clar că spațiul geopolitic va fi redistribuit, acest lucru este absolut clar, chestia aceasta se produce chiar acum, la această etapă istorică.

Vocea Basarabiei: Dar soarta Republicii Moldova permanent a pendulat între Est și Vest și, pe de o parte, parcă Estul nu ar fi vrut să o scape, să nu mai fie satelitul Kremlinului, iar pe de altă parte, acum se crede că iarăși vorbim despre șansa istorică, că Moldova ar putea să aparțină altui pol geopolitic?

Vladislav Kulminski: Haideți să răspund la această întrebare în așa mod: este absolut clar că spațiul geopolitic va fi redistribuit, acest lucru este absolut clar, chestia aceasta se produce chiar acum, la această etapă istorică. Republica Moldova practic a primit un bilet gratis, dacă doriți, i-a fost oferit, circumstanțele politice, sacrificiul Ucrainei ne-a oferit un bilet gratis ca să facem o alegere foarte clară – unde noi vrem să ne aflăm, în zona de influență a cui noi vrem să rămânem, dorim noi să revenim în zona de influență a Federației Ruse, a imperiului rusesc sau noi dorim altceva. Practic, Republica Moldova a fost în 30 de ani de zile un stat democratic sau dacă noi dorim să mai dezvoltăm democrația, care este foarte fragilă, dar care deja există în Republica Moldova, deci această alegere eu cred că va fi făcută în următorii 2 ani de zile și această alegere e super-importantă.

Noi trebuie să subliniem aici că practic începerea negocierilor cu Uniunea Europeană s-a produs în Republica Moldova datorită unui singur om.

Vocea Basarabiei: Dar alegerea aceasta aparține cetățenilor sau marilor puteri?

Vladislav Kulminski: Într-o anumită măsură. Cert este că dacă noi, de exemplu, în 2024-2025 vom mai alege un guvern care va promova această idee că Republica Moldova este o punte, un pod dintre Est și Vest, că noi trebuie să rămânem în acea zonă gri în care ne-am aflat toți acești 30 de ani de zile, că noi nu trebuie să facem o alegere, că noi trebuie să fim prieteni cu toți sau dacă va veni un guvern care pur și simplu nu va promova foarte insistent aceste negocieri pe toate capitolele cu Uniunea Europeană, noi o să pierdem această șansă geopolitică, noi o să irosim acest bilet care ne-a fost oferit gratis, eu repet, gratis, pentru că noi nu am făcut niciun sacrificiu. Noi trebuie să subliniem aici că practic începerea negocierilor cu Uniunea Europeană s-a produs în Republica Moldova datorită unui singur om.

Vocea Basarabiei: Maia Sandu…

Vladislav Kulminski: Da, dna președintă Maia Sandu, pentru că datorită Maiei Sandu noi am primit acest statut de țară candidată, fără Maia Sandu noi nu l-am fi primit și noi am fi stat acolo unde este Georgia acum.

Vocea Basarabiei: Dar cum a reușit un singur om, o singură persoană, o singură politiciană să obțină atâta încredere?

Vladislav Kulminski: Eu cred că aici sunt trei chestii. Prima este că liderii occidentali au înțeles că Maia Sandu nu joacă niciun fel de jocuri geopolitice, că ea nu merge la Moscova și povestește acolo un lucru, după care merge la Bruxelles și povestește un alt lucru. Deci, ea nu încearcă să joace acest rol de punte dintre Est și Vest, de o țară care vrea să fie prietenă cu toți, că Maia Sandu și-a făcut această alegere ferm și că în Federația Rusă lumea înțelege că cu Maia Sandu tu nu poți negocia cumva participarea Republicii Moldova în aceste jocuri geopolitice, că Republica Moldova sub conducerea Maiei Sandu și-a făcut această alegere, că  Republica Moldova vrea să devină parte componentă a Occidentului și că Republica Moldova nu va mai reveni în sfera de influență a Federației Ruse. Și această realizare este foarte importantă, pentru că toți liderii din Republica Moldova au jucat acest joc geopolitic dintre Est și Vest, inclusiv Vlad Plahotniuc, inclusiv Vlad Filat, inclusiv toți restul care au fost la guvernare.

Liderii occidentali au văzut că conducerea Republicii Moldova e foarte-foarte serioasă…

Vocea Basarabiei: Bine, dar dvs. credeți că nu se cunoștea la Kremlin sau în Casa Albă, sau în cancelariile că unii politicieni joacă la două capete?

Vladislav Kulminski: În mare parte, anume din cauza acestui fapt Republica Moldova nici nu prea a avansat pe această cale de integrare europeană. Dar de data aceasta, eu cred că liderii occidentali au văzut că conducerea Republicii Moldova e foarte-foarte serioasă. Haideți să revenim un pic la o altă idee care, după părerea mea, este foarte importantă. Noi am început să vorbim cu dvs. că istoria omenirii este istoria războiului și că aceste reîmpărțiri geopolitice, redistribuiri geopolitice au loc periodic. Haideți, spre exemplu, să ne gândim la 1814…

Vocea Basarabiei: Deși unii fac trimitere la 1812…

Vladislav Kulminski: Congresul de la Viena, care practic a împărțit toată Europa în sfere de influență a marilor puteri. Potsdam, Yalta, 1945, sfere de influență, deci, Uniunea Sovietică a intrat cu forța militară în Cehoslovacia și Ungaria, Statele Unite, Occidentul nu prea s-au amestecat în aceste intervenții militare, care au fost efectuate de către Uniunea Sovietică, pentru că lumea era împărțită în sfere de influență. După prăbușirea Uniunii Sovietice și după încetarea Războiului Rece, noi practic am avut o perioadă foarte interesantă de 30 de ani de zile, care a fost unică în istoria relațiilor internaționale, pentru că țările din Occident au zis următorul lucru: „Noi nu vom mai accepta sfere de influență, că lumea acum este ghidată de un model de guvernare care se numește modelul liberal-democrat; noi nu vom accepta niște congrese mari, unde noi o să ne așezăm…” Iată, spre exemplu, dacă o să vă uitați pe continentul african, dvs. niciodată nu v-ați pus întrebarea – dar de ce acolo…

Vocea Basarabiei: Acolo-i verticala puterii, nu?

Vladislav Kulminski: Nu, nu, de ce hotarele țărilor sunt desenate ca niște linii drepte? Ați văzut chestia aceasta, da? Uitați-vă, pentru că e foarte interesant.

Vocea Basarabiei: Și ce ar însemna acest lucru?

Vladislav Kulminski: Hotarele acolo sunt, cum s-ar spune, pod lineiku, sunt drepte, de parcă au fost desenate.

Vocea Basarabiei: Și aici, pe continentul european, sunt în zigzag, da?

Vladislav Kulminski: De aici tragem concluzia că hotarele țărilor africane au fost desenate, redistribuite de către puterile europene la Congresul de la Berlin în secolul XIX, ei practic asta au făcut. În Europa, chestia aceasta s-a întâmplat pe parcursul mileniilor, dar chestia asta este starea naturală, ca noi să înțelegem, și haideți să revenim la această idee. În acești 30 de ani de zile cumva ni s-a părut că relațiile internaționale pot căpăta o altă dimensiune și o altă logică, că nu vor mai fi sfere de influență, că în toată lumea modelul de guvernare liberal-democrat va fi un model preponderent, că Federația Rusă, spre exemplu, va accepta rezultatele Războiului Rece, nu va mai vrea să revină la redistribuirea sferelor de influență, nu va mai vrea să aibă acea sferă de influență pe care a avut-o o mie de ani de zile și cumva Federația Rusă va deveni un membru normal al comunității internaționale. Cei care s-au ocupat de relațiile internaționale, inclusiv eu, noi întotdeauna ziceam că chestia aceasta este o utopie, pur și simplu, că niciodată nu se va întâmpla asta și că în orice caz noi vom reveni la redistribuirea spațiului geopolitic, ceea ce se întâmplă acum. Eu cred că noi acum trăim un al doilea val de destrămare a Uniunii Sovietice, care va fi foarte dramatic, cu mult sânge și rezultatele acestui război din Ucraina vor determina în mare parte ceea ce se va întâmpla mai departe.

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că se va mai vărsa mult sânge?

Vladislav Kulminski: Fără doar și poate, pentru că noi vedem acum că Federația Rusă este determinată, decisă nu doar să-și recapete acea sferă de influență pe care a avut-o cândva, dar ea este decisă să distrugă acest proiect de democrație liberală, care acum practic are preponderență în lume…

Mie nu-mi place modelul comunitar care este promovat, nu că nu-mi place, dar eu pur și simplu niciodată n-aș mai fi putut să mai trăiesc în acel model în care noi am trăit pe timpurile Uniunii Sovietice.

Vocea Basarabiei: Și ușor și-ar atinge Rusia acest scop?

Vladislav Kulminski: Nu, eu nu cred că asta se va întâmpla, dar asta înseamnă că dacă tu reușești să atingi acest scop, cumva pui capăt așa-numitei dominații a Occidentului în relațiile internaționale, care a durat 30 sau eu cred că 70 de ani de zile, după încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Dacă dvs. mă întrebați pe mine, eu chiar cred că acest model este foarte și foarte bun, un model care respectă drepturile omului, un model care îți oferă spațiul tău privat, care subliniază importanța dezvoltării individuale și care îți oferă toate oportunitățile să te dezvolți liber, în mod sigur. Mie nu-mi place modelul comunitar care este promovat, nu că nu-mi place, dar eu pur și simplu niciodată n-aș mai fi putut să mai trăiesc în acel model în care noi am trăit pe timpurile Uniunii Sovietice.

Vocea Basarabiei: Dl Kulminski, am foarte multe întrebări. Acum se creează impresia că Occidentul așteaptă să se destrame Federația Rusă, iar Federația Rusă insistă tot mai mult că în curând ar putea să se dezbine Uniunea Europeană. Am văzut inclusiv declarațiile de la Moscova pe care le-au făcut exponenții guvernării de acolo, spunând că, după acceptarea Republicii Moldova și Ucrainei în UE, se va destrăma Uniunea Europeană.

Vladislav Kulminski: Eu nu sunt de acord cu dvs., sunt sigur că Occidentul nu dorește destrămarea Federației Ruse, sunt absolut sigur, pentru că asta ar avea consecințe geopolitice pentru Occident foarte și foarte mari. Haideți să nu uităm că China este o putere în devenire, o putere mondială, globală în devenire și destrămarea Federației Ruse ar însemna că China va deveni mult mai puternică, și nu sunt sigur în ce măsură Occidentul ar dori să vadă acest lucru. Occidentul este…

Vocea Basarabiei: La întâlnirea celor doi lideri de la Beijing și Washington, aparent ei au găsit un numitor comun și au spus că toți au loc sub soare.

Vladislav Kulminski: Nu cred că ei au găsit un numitor comun, pentru că acolo există divergențe structurale, divergențe ale intereselor. Dar dacă vorbim despre China, haideți să ne amintim că la sfârșitul anilor ‘60 au avut loc ciocniri violente între Uniunea Sovietică și China și au fost uciși oameni. Atunci s-a produs așa-numita deschidere a Chinei de către Statele Unite. Kissinger și Nixon, și acele două vizite foarte bine cunoscute, după care practic s-a creat un triunghi în relațiile internaționale: Statele Unite-China-Federația Rusă. Și China a fost mai aproape de Statele Unite decât de Uniunea Sovietică, și anume China zicea că ea este liderul…

Vocea Basarabiei: Dar China și astăzi rămâne dependentă mult de Statele Unite ale Americii…

Vladislav Kulminski: Acum, desigur că China este absolut clar aliată cu Federația Rusă, fără doar și poate. Deci, acest lucru este evident.

Vocea Basarabiei: Pe dimensiunea politică e una, pe dimensiunea economică e altceva…

Vladislav Kulminski: Asta nu înseamnă că așa va fi întotdeauna, pentru că aceste alianțe geopolitice destul de des se schimbă în funcție de interesele marilor jucători. Știți cum? A fost un filosof care a scris despre Războiul peloponesiac – Tucidide – și el a scris acolo o frază care este faimoasă pentru toți cei care se ocupă de relațiile internaționale: „Cei puternici fac ceea ce ei trebuie să facă, și cei slabi suferă ceea ce ei trebuie să sufere”.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova e un stat mic, e un stat slab. Unde se va regăsi Republica Moldova în următorii ani?

Vladislav Kulminski: Desigur că noi am primit acest bilet gratis spre Uniunea Europeană, dar asta nu va dura mult.

Vocea Basarabiei: Cât va dura?

Eu cred că noi avem chiar 2-3 ani de zile să reconfirmăm dorința noastră sau ireversibilitatea parcursului nostru european, pentru că acum nimic nu este ireversibil.

Vocea Basarabiei: Dar el poate fi confirmat, poate fi deturnat?

Vladislav Kulminski: Desigur, el poate fi confirmat, el poate fi deturnat, pentru că noi trebuie să fim conștienți de faptul că această redistribuire a spațiului geopolitic va lua amploare și va avea și o anumită finalitate. Federația Rusă niciodată nu se va împăca cu faptul că fosta provincie a plecat din sfera ei de influență, nu se va întâmpla, și noi trebuie să fim conștienți de asta.

Vocea Basarabiei: Dacă nu se va întâmpla, ce va face? Iată, Vladimir Putin a început acum să dea cetățenia Federației Ruse pentru cetățenii din Republica Moldova din Kazahstan, din Belarus, probabil nu e o întâmplare.

Vladislav Kulminski: E suficient astăzi să ne uităm în istoria Federației Ruse ca să vedem ce se va întâmpla mai departe. Rusia în continuare rămâne un stat foarte mare, un stat foarte puternic…

Vocea Basarabiei: Puternic militar?

Vladislav Kulminski: Din toate punctele de vedere – și economic, și militar…

Vocea Basarabiei: După ce i-au fost aplicate atâtea pachete de sancțiuni, totuși impact există?

Vladislav Kulminski: Impactul există, dar speranța a fost că asta va distruge Federația Rusă, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Deci, nici rubla rusească nu prea a avut de suferit.

Vocea Basarabiei: S-a devalorizat…

Vladislav Kulminski: E prea devreme să tragem concluzii despre ce se va întâmpla mai departe. Ceea ce a făcut Ucraina a fost un cadou nesperat, inclusiv pentru Republica Moldova, dar și pentru toată lumea, pentru că e clar că Occidentul nu poate să-i permită Federației Ruse să intre cu forța militară în stat, dar știți cum, legitimitatea acestui stat este teritoriul nostru suveran, care a fost istoric teritoriul nostru și, iată, pur și simplu am intrat și l-am luat înapoi și e bine-mersi, haideți să stăm așa. Asta, într-adevăr, distruge sistemul de relații internaționale. Deci, sarcina Occidentului, când dvs. ați spus că este destrămarea Federației Ruse, nu cred că aceasta este sarcina. Sarcina este revenirea la status quo ante, deci, recuperarea doar militară, pentru că alte soluții și alte căi nu sunt.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.