VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/V. Kulminski: Ucraina va rezista și nu poate fi vorba despre nicio reconciliere cu Rusia, iar conflictul transnistrean nu mai este unul înghețat

Vocea Basarabiei: Pentru că mai există turbulențe, pentru că se vorbește mult despre insecuritate, despre incertitudinea care domină, unii zic că mai bine s-ar scoate hotarul de la Prut, s-ar face unirea și cu asta se pune punct tuturor problemelor.

Vladislav Kulminski: Mie mi se pare că din punct de vedere practic, acest lucru nu se va întâmpla.

Rusia joacă după regulile că împărțirea statelor de către marile puteri este ceva normal

Vocea Basarabiei: De ce?

Vladislav Kulminski: Revenind înapoi la geopolitică,  dacă se întâmplă chestia asta cu Republica Moldova, ce ar însemna acest fapt pentru toată regiunea, pentru Ucraina, Kazahstan, pentru multe țări din spațiul post-sovietic? Orice pas în relațiile internaționale, orice pas în geopolitică însemnă consecințe.

Vocea Basarabiei: Când s-au reunificat cele două Germanii, consecințe nu au fost.

Vladislav Kulminski:  Da, dar chestia asta a avut loc cu consimțământul marilor puteri, Uniunea Sovietică a acceptat reunificarea. Dacă Federația Rusă ar fi ajuns la segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean și Republica Moldova ar fi fost în pericolul iminent de invadare de către Federația Rusă, atunci situația ar fi fost alta, dar asta ar fi însemnat că Ucraina ar fi fost destrămată până atunci. Acesta este scopul Federației Ruse, să nu ne ascundem după deget, de a împărți Ucraina dintre alte state, de a înceta existența Ucrainei ca un stat suveran.

Vocea Basarabiei: Jirinovski pe când era un politician vocal, vorbea cu text deschis despre reîmpărțirea Ucrainei.

Vladislav Kulminski:  Să nu ne ducem departe, de câte ori a fost împărțită Polonia de marile puteri? De 4 ori, ultima dată în 1939, iar înainte de asta în 1795, de 4 ori a fost împărțită ca stat și a încetat practic existența ca stat suveran. Deci, nu este absolut nimic neobișnuit în această abordare. Occidentul acum joacă după regulile noi, după sistemul de relații internaționale care este bazat pe reguli. Aceste reguli sunt foarte simple: tu nu invadezi state vecine, tu nu încerci să destrami state vecine, tu te comporți ca o putere responsabilă. Rusia, de cealaltă, parte joacă după regulile secolului XX-XXI, când împărțirea altor state dintre marile puteri era ceva obișnuit, firesc, nu era nimic ieșit din comun în chestia aceasta. Încă o dată, cei puternici fac ceea ce pot și cei slabi suferă ceea ce trebuie să sufere.

Reglementarea problemei transnistrene va depinde de transformările geopolitice

Vocea Basarabiei: Revenim la Republica Moldova ca un stat slab care are și problema transnistreană de rezolvat și permanent li se reproșează autorităților că nu au o viziune clară referitor la soluționarea acestei probleme. Ați deținut și portofoliul de vicepremier pentru reintegrare. Are Republica Moldova o asemenea viziune clară despre cum pot fi reîntregite cele 2 maluri ale Nistrului?

Vladislav Kulminski: Doamna Valentina, eu aici vreau să vă spun că mie mi se pare că Guvernul s-a comportat foarte profesionist și responsabil în acest domeniu. Dumneavoastră, în 2 ani de zile, ați auzit ceva despre escaladări, despre tensiuni?

Vocea Basarabiei: Nu, din contra și s-a apreciat că s-a putut menține liniștea și pacea.

Vladislav Kulminski: Dar credeți mă că în condițiile acestor tulburări geopolitice extrem de mari, chestia aceasta nu se produce de sine stătător, necesită un efort masiv. Credeți-mă că chestia aceasta necesită un efort masiv. Referitor la un plan de reglementare a conflictului, desigur că foarte mult va depinde de toate aceste transformări geopolitice. Dumneavoastră aveți perfectă dreptate, Republica Moldova trebuie să fie pregătită și să aibă un plan și eu cred că acest plan ar trebui să existe. Dar închipuiți-vă ce s-ar fi întâmplat, dacă acest plan ar fi fost aruncat în spațiul public, spre exemplu, dacă noi toți, inclusiv Dumneavoastră, toate televiziunile, toată societatea ar fi început să discute reglementarea conflictului transnistrean… Ce ar fi însemnat asta…

Vocea Basarabiei: S-ar fi ațâțat spiritele și mai mult?

Vladislav Kulminski: Una, doi, asta cumva ar schimba agenda internă, agenda politică în interiorul Republicii Moldova, fără doar și poate și credeți-mă reglementarea conflictului este un efort masiv, este un efort foarte dificil. Eu am dubii, eu am întrebări dacă noi ca stat avem capacitate sau instituțiile noastre au capacitate de a duce până la capăt un efort de asemenea anvergură în interesul național al Republicii Moldovei. Nu zic că este imposibil, dar eu am dubii. Asta înseamnă că practic toate instituțiile statului, dar toate instituțiile statului, de la început până la capăt vor trebui să lucreze pentru reintegrarea țării.

Vocea Basarabiei: Așa cum acum vor trebui să se focuseze pe integrarea europeană și mai ales pe aducerea standardelor naționale la nivelul celor europene.

Vladislav Kulminski: Foarte corect, doamna Valentina. Eu cred că și aici este o parte a răspunsului de ce nu este discutat în spațiul public. Nu vreau să spun că neapărat este un lucru rău, important să existe, dar faptul că nu se discută are anumit temei.

Vocea Basarabiei: Domnule Kulminski, eventual dacă s-ar conserva această stare aici în regiune, ne referim la războiul ruso-ucrainean, cum s-ar răsfrânge acest lucru asupra realităților din Republica Moldova, dacă se conservează situația exact așa cum se prezintă astăzi?

Vladislav Kulminski: Situația deja nu este conservată și de la momentul în care a început invazia Federației Ruse împotriva Ucrainei, conflictul transnistrean nu mai este un conflict înghețat, trebuie cu toții să înțelegem.

Vocea Basarabiei: Eu zic dacă se conservează situația în Ucraina, cum s-ar răsfrânge asupra realităților din Republica Moldova?

Vladislav Kulminski: Va avea, cred că, consecințe destul de nefaste, dar ceea ce spuneți, ceea ce numiți Dumneavoastră „conservare a situației”, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, un fel de armistițiu fără un acord formal…

Vocea Basarabiei: …așa cum e cu regiunea transnistreană de 30 de ani…

Vladislav Kulminski: Nu, este altfel, pentru că în 1992…

Vocea Basarabiei: …a fost semnat acordul Elțin-Snegur pentru încetarea focului…

Vladislav Kulminski: …și a fost instituită zona de securitate, pacificatori, acolo situația e cu totul alta, noi am semnat vreo 300 de documente. 

Vocea Basarabiei: Tot am mai permis, am mai permis, am mai cedat în favoarea Tiraspolului.

Vladislav Kulminski: Acest lucru este absolut imposibil și chestia aceasta nu se va întâmpla pentru că Ucraina niciodată nu va accepta așa ceva. Cel mai probabil va fi un fel de încetare a focului sau armistițiu după modelul coreean. Să vă aduc aminte, în vara anului 1950, după ce Stalin a dat acordul, a început războiul Coreei de Nord împotriva Coreei de Sud, acolo au fost lupte foarte intense timp de un an de zile, după care, încă 2 ani a durat războiul și în 1953 a fost stabilit un armistițiu, practic, tot acolo unde a început acel război. Faptul că Ucraina a reușit să-și păstreze 82 % din teritoriu Ucrainei, este o reușită majoră. 

Vocea Basarabiei: 0,2% dacă ar mai fi recuperat… Și atunci trebuie să rămână aceste regiuni așa cum sunt ele?

Vladislav Kulminski: Nici Ucraina, nici comunitatea internațională niciodată nu vor accepta această realitate, dar cel mai probabil, așa cum spuneți dumneavoastră, o să fie creată o situație de facto.

Vocea Basarabiei: Și ați spus că nu ar fi în avantajul Republicii Moldova?

Vladislav Kulminski: Nu cred că chestia aceasta se va întâmpla în 2024 sau 2025. Mi se pare că acum Federația Rusă crede că mai au capacitatea de a mai lua niște teritorii din statul ucrainean și că, cel mai probabil, acest război va continua spre regret, spre mare regret. Nici nu cred în scenariul cum că, mulți acum vorbesc despre asta, Ucraina cedează, Ucraina nu va reuși, după părerea mea nici acest scenariu nu este posibil.

Vocea Basarabiei: Urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, cel puțin acum, parcă-parcă s-ar crede că domnul Zelenski va face un pas înapoi, ar urma să fie ales un alt președinte. Credeți că va conta Rusia pe cel care va fi ales nou-președinte, pentru că Vladimir Putin își dorește să rămână la putere până în 2030? Schimbarea unui lider la Kiev, ar putea să fie mai conciliant în relația cu Rusia? Ce ar însemna să se retragă domnul Zelenski?

Vladislav Kulminski: Nici nu poate fi vorba de așa ceva. Ceea ce a făcut domnul Zelenski este incredibil, cu tăria lui de caracter. Mulți oameni spun că e prea dur deseori, dar anume această duritate a contat foarte mult, pentru că Ucraina a rezistat și eu cred că această linie va continua, nu va mai putea fi vorba despre niciun fel de reconciliere cu Federația Rusă…

Vocea Basarabiei: Indiferent de cine va conduce Ucraina?

Vladislav Kulminski: Indiferent de cine va conduce Ucraina. Cred că chestia aceasta va dura pentru mai multe generații. Nu vorbim acum doar despre 5-10-20 de ani de zile,  vorbim despre generații întregi.

Vocea Basarabiei: Unii spun că și 100 de ani încă.

Vladislav Kulminski: Nu știu, vedem diferite chestii în istorie, dar vreau să vă aduc un exemplu, am fost în Kupeansk, un oraș populat preponderent de ruși.

Vocea Basarabiei: De etnie rusă.

Vladislav Kulminski: De etnie rusă, dar nu de etnie rusă că aici la noi, în Republica Moldova, pentru că la noi totuși… nu vreau să intru în acest subiect, pentru că o să ne ducă cu  totul în altă parte… Aici, etnia rusă din Republica Moldova sunt moldovenii în mare parte, este o teză foarte importantă.  Ei acolo spun că după  atâția oameni- copii, femei- uciși, după atâta mizerie care a fost făcută acolo…

Vocea Basarabiei:..nu poate fi vorba despre conciliere.

Vladislav Kulminski: Nici nu poate fi vorba… Și asta spun rușii de acolo, care erau convinși că sunt două popoare frățești, că ei au un destin comun și care au fost pentru Federația Rusă. Acest sentiment în Ucraina nu va mai exista. Ei toți sunt ucraineni acum, toți, toate etniile se consideră ucraineni. 

Vocea Basarabiei: S-au contopit și au consolidat societatea.

Vladislav Kulminski: Foarte corect pentru că ei au văzut ce înseamnă această redistribuire geopolitică. Putem să vedem aceste două cuvinte, va fi reîmpărțită geopolitic și asta sună cumva sec, dar în realitate, asta înseamnă…

Vocea Basarabiei: Acolo unde se varsă sânge, unde mor copii, unde mor oameni care să nu aibă nicio vină e cu totul altă realitate.

Vladislav Kulminski: Eu visez la o perioadă de timp în istoria politică internă a Republicii Moldova, când noi toți…

Vocea Basarabiei: Vom fi cetățenii acestui stat. Nu mi-ați răspuns la întrebarea ce ar însemna ne dorința lui Zelenski să nu mai vrea un al 2-lea mandat?

Vladislav Kulminski: Un gând foarte important-loialitatea…

Vocea Basarabiei: Ajungem să discutăm. Loialitate a cetățenilor, indiferent de etnie în Republica Moldova, pentru că ei toți vor să trăiască în condiții bune, să aibă salarii bune, să aibă locuri de muncă, justiția să fie cea care elimină nedreptatea din societate.

Vladislav Kulminski: Eu aș reduce tot asta la un singur cuvânt-să trăiască, pentru că asta e singura cale să trăim, alte căi pur și simplu nu sunt.

Vocea Basarabiei: Dacă pleacă domnul Zelenski, atunci?

Vladislav Kulminski: Va continua fără doar și poate, nici nu am dubii. 

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Dorința lui Vladimir Putin să rămână încă 7 ani la putere, cum comentați această dorință, de ce își dorește el să rămână la cârma Rusiei?

Vladislav Kulminski: Se va întâmpla, fără doar și poate, pentru că ei așa văd destinul Federației Ruse și așa văd soarta geopolitică a Federației Ruse. Eu înțeleg că ei acum nu mai sunt în lumea modernă, dar sunt în lumea… 

Vocea Basarabiei: …secolului XIX…

Vladislav Kulminski: Da, da Nicolae I sau Alexandru I, cel care a ajuns până la Paris după războaiele napoleonice.

Vocea Basarabiei: Și Rusia lui Putin va continua să fie un stat războinic?

Vladislav Kulminski: Geopolitic, care se vor gândi în continuare în termeni geopolitici, pentru că această speranță, că cumva Rusia va înceta să fie un stat geopolitic, nu va mai vrea să împartă regiunea și lumea în sfere de influență, se va ocupa de dezvoltarea internă, pentru că are teritorii vaste, nu s-a realizat. Această speranță pur și simplu de la bun început probabil a fost utopică. Nu așa cum a făcut Imperiul Britanic, Imperiul Spaniol, Imperiul Otoman…Imperiul Otoman, spre exemplu, după Primul Război Mondial au mai purtat război, dar în 1923 au devenit un stat ca un stat.

Lumea trebuie să conștientizeze că, indiferent de metehnele guvernării, singura cale este cea de integrare europeană

Vocea Basarabiei: Vladimir Putin ar mai vrea să cucerească teritorii din Ucraina?

Vladislav Kulminski: Dar ei nici nu văd chestia asta ca un fel de cucerire a teritoriului, ei văd Ucraina și Republica Moldova ca teritoriul lor firesc. Asta e și problema.

Vocea Basarabiei: Vă întrebam ceva mai devreme și nu ați dus gândul până la capăt, Vladimir Putin simplifică procedura de a obține…

Vladislav Kulminski:…și apropo, pierderea acestora acestor teritorii este percepută ca pierderea propriilor teritorii, nici nu a zonelor de influență.

Vocea Basarabiei: Pentru Rusia, Ucraina și Moldova e la pachet?

Vladislav Kulminski: Nu este la pachet, dar în același coș. După ce s-a destrămat Uniunea Sovietică, țineți minte, am avut Pactul de la Varșovia, nu o să vorbim aici cum Uniunea Sovietică a creat acele guverne în țările acestui Pact de la Varșovia: prin vărsări de sânge prin KGB, prin ucideri, prin Doamne ferește…

Vocea Basarabiei: Dar Rusia mai avertizează din când în când și România, că dacă un avion va survola spațiul, atunci îi arată din deget Bucureștiului.

Vladislav Kulminski: Eu cred că asta este altă poveste, pentru că România este un stat NATO și aici este vorba despre cu totul altceva, dar în cazul Republicii Moldova și în cazul Ucrainei, Federația Rusă chiar vede aceste 2 state ca zona lor firească de extindere, influență.

Vocea Basarabiei: De a fi stăpânită de ei. Ziceam că Vladimir Putin simplifică procedurile de obținere a cetățeniei ruse pentru cetățenii din 3 state care au fost în componența URSS. Ce scop urmărește el? Câți cetățeni din Republica Moldova ar avea pașaportul Rusiei? 

Vladislav Kulminski: Zona de influență. Este o întrebare foarte bună, eu nu cred că mulți au avut, depinde dacă includem regiunea transnistreană sau nu. Iarăși noi vorbim despre fix același lucru, e vorba despre restabilirea spațiului natural, dar stați puțin, noi nu vorbim doar despre Republica Moldova, Ucraina, haideți să ne uităm și în cealaltă parte, spre Kazahstan, sunt sigur că foarte multă lume, este neliniștită din cauza…

Vocea Basarabiei: Bine, dar atunci ar exista pretext și mai mare să spună că „noi apărăm cetățenii noștri, așa că asta e scopul pe care îl urmărim”.

Vladislav Kulminski: Și asta, deși eu nu cred că acum se va produce o creștere dramatică a…

Vocea Basarabiei: Credeți că vor fi mulți doritori să ia cetățenia rusă?

Vladislav Kulminski: În Republica Moldova nu, nu cred că în Republica Moldova. Eu vreau să sper foarte mult că la noi tot mai mult lumea își va da seama că pentru Republica Moldova există o singură cale. Eu înțeleg că guvernarea face multe greșeli, că instituțiile sunt slabe, că sunt multe chestii care sunt făcute aiurea sau prost, dar noi trebuie să ne gândim și eu sper foarte mult că toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv și vorbitorii de limba rusă, vor conștientiza faptul că alternativele sunt mult mai proaste. Nu alternativele acestei guvernări, dar…

Vocea Basarabiei: Avem foarte mulți interlocutori de limbă rusă care spun că pentru ei integrarea europeană a devenit o prioritate.

Vladislav Kulminski: Nu-i vorba despre PAS, nu e vorba despre partide politice, este vorba despre drumul spre Uniunea Europeană, despre aceasta cale, pentru că această este singura alegere deșteaptă, strategică, rațională pe care poate să o facă Republica Moldova acum. Orice altă opțiune-haideți să rămânem prieteni cu toți, haideți să vorbim cu aceia și cu aceia, să rămânem o zonă gri, să luăm gaz ieftin de acolo, de pe piețe de desfacere de acolo-tot asta o să ne ducă drept acolo, în spațiul care se numește război.

Vocea Basarabiei: Cu gazul mai poate Rusia șantaja Republica Moldova?

Vladislav Kulminski: Este o întrebare destul de interesantă, dar noi vedem că Guvernul a făcut tot posibilul ca să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze.

Vocea Basarabiei: Pentru că sunteți la Vocea Basarabiei, atunci când ați negociat contractul, că ați mers și Dumneavoastră în Rusia, când a fost negociat contractul moldovagaz Gazprom, totuși au fost și condiții politice?

Vladislav Kulminski: N-au fost, dna Valentina, ceea ce este, eu vă spun așa cum este.

Vocea Basarabiei: Dar de ce acum gazul e mai scump, cel pe care îl livrează Gazpromul, decât cel pe care îl cumpără Republica Moldova din surse alternative?

Vladislav Kulminski: Gazul e mai scump de la Gazprom, pentru că așa a fost formula.

Vocea Basarabiei: Am înțeles că la formulă s-a greșit sau nu se știa ce va urma?

Vladislav Kulminski: Aș prefera să nu comentez, să nu să nu intru în această discuție, cu toate că eu am un răspuns la această întrebare, dar asta este o altă poveste. Noi, în principiu, am făcut totul posibil ca să se diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, ceea ce a fost un lucru firesc și corect. Noi, ca Republica Moldova, nu trebuie să facem ceva din emoții, trebuie să ne gândim rațional și în interesul statului nostru. Noi avem acest bilet pe care l-am obținut pe gratis, pentru că nu prea am depus efort ca să cumpărăm la preț real, la preț geopolitic și alegerea noastră pragmatică, alegerea noastră rațională, bine gândită este aceasta, e simplu, nu este nimic complicat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.