VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/S. Anastasov, primar Comrat: Alegătorii erau plătiți pe străzi și cu 50 de euro, dar până la urmă a învins rațiunea

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, discutăm cu primarul municipiului Comrat, dl Serghei Anastasov. Felicitări, dle primar, pentru că ați câștigat al treilea mandat în municipiul Comrat, unde locuiesc aproape 30 de mii de cetățeni. Cum a fost această campanie electorală pentru dvs.?

Serghei Anastasov: Așa campanii nu am mai văzut în Republica Moldova, a fost o campanie foarte grea.

Vocea Basarabiei: De ce a fost grea?

Serghei Anastasov: Pentru că au fost și politicieni, și bani mulți, și s-a încălcat legea în totalitate. 

Vocea Basarabiei: Dar chiar credeți că cetățeanul astăzi se lasă ușor ademenit de banii politicianului?

Serghei Anastasov: Nu s-a vândut toată lumea din Comrat, cu toate că ei au cheltuit foarte mulți bani, eu cred că în primul și în al doilea tur ei au cheltuit vreo 10 milioane de lei, dar am câștigat noi datorită faptului că am muncit mult în cei 8 ani din cele două mandate anterioare.

Vocea Basarabiei: Zece milioane de lei ar fi cheltuit cei care ar fi vrut să aibă primarul lor?

Serghei Anastasov: Da, au vrut să aibă primarul lor și au socotit că e de ajuns înainte de alegeri să dea câte 50 de euro sau 1.000 de lei pe străzi locuitorilor în fiecare zi, după care au urmat pachete cu cartofi și alte produse, dar au trecut alegerile și nimeni nu le mai dă nimic. 

Vocea Basarabiei: Gata, s-au terminat pomenile?

Serghei Anastasov: Oamenii nu i-au ales și, gata, s-au terminat.

Vocea Basarabiei: Dle primar, dar dvs. cât ați cheltuit în campania electorală?

Serghei Anastasov: 70 de mii de lei, dintre care 30 de mii de lei le-am primit ultimele, pentru că am ieșit din funcție și am mai avut pe card 40 de mii adunate din salariul meu. Acestea au fost cheltuielile pentru banner și programul pe care noi l-am făcut. Și cam atât.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați obținut voturile majorității pentru ceea ce ați reușit să faceți în precedentele două mandate. Vă mai amintiți, ați putea să ne povestiți cum a fost începutul mandatului dvs. acum 8 ani? Cum arăta municipiul Comrat acum 8 ani?

Serghei Anastasov: În primul rând, în Republica Moldova atunci tot erau niște partide la putere, că imediat ce am ocupat eu funcția de primar, s-au și instrumentat niște procese împotriva mea. Atunci la guvernare era Partidul Democrat și era foarte greu să te menții în funcția de primar, mai ales că municipiul Comrat la acel moment avea datorii de 10 milioane de lei, în timp ce bugetul era de aproape 50 de milioane. Asta-i o sumă considerabilă, 20% din buget. Pe durata anului am lichidat acele datorii, fiindcă Comratul se dezvoltă și are bani proprii. Astfel am văzut că putem reuși să facem ceva și pentru locuitori cu banii proprii pe care îi avem în buget.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați avut apartenență politică la primul mandat, la al doilea și la al treilea sau la al treilea ați fost independent?

Serghei Anastasov: Acum am fost independent, la primul mandat am fost cu „Partidul Nostru”, după asta am fost pe lista Partidului Socialiștilor, ca toată Găgăuzia. Eu n-am avut nevoie de asta, dar așa s-a întâmplat că am avut nevoie de consilieri.

Găgăuzilor nu prea le plac partidele, majoritatea absolută a consilierilor sunt independenți

Vocea Basarabiei: Și de ce v-ați distanțat de partide și ați decis să fiți independent? Este mai ușor să obții încrederea cetățenilor, dacă nu ai apartenență politică?

Serghei Anastasov: La oamenii noștri nu prea le plac partidele, noi avem 27 de consilieri și dintre dânșii 22 sunt independenți. Nu mai există așa ceva în Republica Moldova, majoritatea consilierilor sunt de la diverse partide, dar la noi, la Comrat, este o situație unică în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: 22 de aleși locali sunt independenți?

Serghei Anastasov: Da!

Vocea Basarabiei: Și atunci, dvs. o să vă fie mult mai ușor să aveți o cooperare bună în folosul cetățenilor cu acești aleși locali?

Serghei Anastasov: Eu văd că nu am majoritate în consiliu, mare parte din consilieri au venit să lucreze pentru oameni și eu nu vreau să am o echipă sau, cum se mai numește, comandă, în opinia mea, asta poate să fie și o bandă, nu o echipă. Dacă omul a venit să lucreze pentru oameni, el are de lucru în oraș, dar fără primar sau eu fără consilieri nimic nu putem face. Eu cred că așa cum a fost în mandatul trecut, de data asta va fi la fel, nu am avut și nici nu vreau să am majoritate, așa cum vor mulți primari.

Vocea Basarabiei: Majoritate în Consiliul municipal…

Serghei Anastasov: Da, da, să fie numai cu mine, dar eu nu vreau așa ceva. Au venit majoritatea, ei votează la noi foarte bine, 80%, oamenii se vede cum votează în consiliu.

Vocea Basarabiei: Dar ați reușit, v-ați întrunit în prima ședință, ați adoptat bugetul pentru anul viitor?

Serghei Anastasov: Da, am adoptat bugetul, aproape 130 de milioane acum avem.

Vocea Basarabiei: 130 de milioane e bugetul?

Serghei Anastasov: Pe întreg municipiul, mai mult îs banii proprii.

Vocea Basarabiei: Câți ar fi banii proprii? 

Serghei Anastasov: Vreo 55%; avem aproape 60 de milioane transfer, care vin pentru grădinițe și școlile sportive, dar restul sunt bani proprii.

Vocea Basarabiei: De unde aveți bani proprii, din activitatea antreprenorilor?

Serghei Anastasov: În ultimii 6 ani la noi au fost deschise mai multe companii – Fugikura, Beurer, Kaufland și multe alte companii la noi au fost deschise.

Vocea Basarabiei: Și ele varsă în bugetul local impozite?

Serghei Anastasov: Varsă impozite, dacă noi am avut vreo 12 milioane din impozite, acum avem aproape 40 de milioane și restul – avem pământuri pe care muncesc cei care se ocupă cu agricultura. Înainte noi aveam vreo 16 mii de hectare teritorial, dar teren avem numai vreo 2 mii de hectare, pentru că restul au fost cumpărate. 

Vocea Basarabiei: Eu știu că în instanța de judecată ați ajuns ca să disputați…

Serghei Anastasov: Noi și acum ne judecăm cu Piața Centrală. 

Vocea Basarabiei: Cu cooperația de consum, da?

Serghei Anastasov: Noi am mai vorbit cu dvs. despre asta.

Vocea Basarabiei: Și nu s-a rezolvat nimic după aceea? 

Serghei Anastasov: Acum au ajuns la parlament, se lucrează cu dna deputat Larisa Voloh și acum avem și decizia primului ministru, ne-a venit scrisoare că dreptatea e de partea primăriei. Au fost și de la CNA, sunt mai multe lucruri, fiindcă în teren avem domenii publice, nu au nicio clădire, nimic nu au și la noi în Republica Moldova se folosesc de legea care a rămas încă din timpurile sovietice.

Vocea Basarabiei: Dar de cât timp e această dispută, de când ați ajuns primar? 

Serghei Anastasov: Din 2017 noi am început…

Vocea Basarabiei: La 2 ani după ce ați câștigat primul mandat.

Serghei Anastasov: Da. S-a început că noi n-am vurt să închiriem cu 30 de mii de lei anual jumătate de hectar în centrul orașului și nici legea nu permite, fără licitație nu se poate de folosit niciun teren. Acolo ei au o lege din 2000, că ei au voie, dar nu scrie că cooperația de consum are voie, la dânșii scrie, dar în Legea nr. 436 de care noi ca primari ne folosim nu scrie nimic. Sunt niște greșeli acolo.

Vocea Basarabiei: Și acum dvs. vreți ca parlamentul să îmbunătățească norma legală?

Serghei Anastasov: Da, ori/ori. Ori dăm fără bani ca la cumetri, lasă să se folosească, dacă-s cumetri, nicio problemă, dar dacă nu sunt cumetri, atunci trebuie să ne conformăm legii.

Vocea Basarabiei: Deci să se activeze în baza legii? Dl primar, dar dvs. depindeți și de executivul din UTA Găgăuzia?

Serghei Anastasov: Desigur să în baza legii. În ultimii 3 ani, noi puțini bani am avut de la executiv. 

Turcia, România și Germania au susținut proiecte pe care singuri nu le-am fi realizat niciodată

Vocea Basarabiei: Dar se direcționau bani și de la… 

Serghei Anastasov: Da, dacă vorbim de consiliile raionale care sunt în Republica Moldova pentru orașele Căușeni și altele, ei au primit 25 de milioane pentru stația de epurare, noi puțin am primit, de exemplu, pentru anul acesta am primit numai un milion și ceva pentru oraș. Dacă vorbim de 2019, atunci cea mai mare sumă pentru dezvoltarea orașului era de vreo 5 milioane, dacă comparăm cu Cahulul sau alte orașe, diferența e mare, de 10-20 de ori. Noi am avut multe proiecte susținute de Turcia, de acolo au venit proiecte în sumă mai mare decât un miliard de lei, din care am construit și stadionul, și multe altele.

Vocea Basarabiei: Deci, investițiile din Turcia au salvat în mare parte comunitatea?

Serghei Anastasov: Investițiile din Turcia și din alte țări. Acum terminat și Liceul „Mihai Eminescu” cu banii veniți din România și din Germania. Am avut foarte bune proiecte, chiar anul acesta au fost aproape 20 milioane de lei pentru terenurile de sport din toate școlile. Acesta a fost un proiect important, întrucât noi niciodată n-am fi reușit singuri să construim așa ceva. Și din alte țări tot a venit asistență financiară, dacă vorbim de banii din autonomia găgăuză, atunci numai niște contribuții, dacă avem așa o lege, contribuții tot îi greu de primit, că acum bugetul îi aproape un miliard și 500 de milioane, dar numai 7 milioane se distribuie pentru 27 de sate și orașe din Găgăuzia. Asta-i nimic ca să putem dezvolta orașele și satele.

Vocea Basarabiei: Ați discutat măcar o dată cu dna Guțul de când a fost aleasă guvernatoare? 

Serghei Anastasov: Da, noi discutăm, ea a venit în funcția de bașcan și eu ca primar trebuie să discut cu d-nei. Viziunea mea e alta, dar totuși ea este bașcan…

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări au locuitorii din Comrat de la guvernatoare?

Serghei Anastasov: De la guvernatoare ei n-au așteptări, ei au de la primar. Toată lumea vine la primărie și cere: drumuri, canalizare ș.a.m.d. Și dacă punem pe listă ceea ce a fost și câte drumuri au fost construite în Comrat până în 2016, timp de 30-40 de ani, nici un kilometru.

Vocea Basarabiei: Nici un kilometru de drum nu a fost construit?

Serghei Anastasov: La noi în municipiu drumurile erau mai puțin reparate decât în sate, la noi doar vreo 15-20% erau asfaltate, iar acum avem mai mult de 50% și au fost construite vreo 50 de kilometri. Era un dezastru, nici ambulanța nu putea merge, acum avem  drumuri, dar asta-i 90% banii proprii, nu numai de la Fondul rutier. Eu vorbesc de banii proprii pe care noi îi avem în bugetul municipal, din altă parte noi nu avem. 

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii din Comrat știu că finanțatori din Occident, de exemplu, România, Germania, alte țări sunt care întind o mână de ajutor și se implementează aceste proiecte? 

Serghei Anastasov: Acum știu, înainte nu știau. Când am venit în funcția de primar, am întrebat angajații cine e Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) și nimeni nu știa nimic, nu era niciun panou, dar eu știam, pentru că noi produceam mobilă pentru grădinițe și am avut atunci relații cu FISM-ul, cu alte instituții, cum ar fi USAID-ul, de exemplu. La noi angajații nu știau, numai contabilitatea știa, acum avem niște panouri.

Locuitorii Comratului cunosc mai bine acum cine sunt finanțatorii din Occident

Vocea Basarabiei: Și acum aveți această certitudine că, dacă mergem la Comrat, fiecare cetățean o să ne spună că, iată, banii pentru Liceul „Mihai Eminescu” sunt investiți din partea României, că s-au construit, cum ziceți dvs., 55 la sută din drumuri inclusiv pe bani… 

Serghei Anastasov: Întrebați acum cine a construit terenul de fotbal de la Școala nr. 6, oamenii știu că s-a făcut cu sprijinul Germaniei, despre Liceul „Mihai Eminescu” la fel poate nu toată lumea cunoaște, dar majoritatea știe, pentru că avem panouri și la primărie, și prin oraș. De asemenea au fost reconstruite carosabilul și trotuarele străzii Al. Pușkin, avem și un monument din granit ridicat acolo cu bani veniți din Germania și cu bani de la FISM. A fost un proiect 50/50. Și lumea cunoaște, acum nu este situația care a fost pe timpuri. 

Vocea Basarabiei: Dar cum au reacționat, de exemplu, cetățenii din Comrat atunci când au auzit că un politician poate să le aducă gaz cu 10 lei pentru un metru cub?

Serghei Anastasov: Acum nimeni nu mai crede că poate să existe așa ceva.

Vocea Basarabiei: Dar au crezut?

Serghei Anastasov: Eu însumi am analizat întrebările acestea – se poate sau nu se poate și am înțeles până la urmă.

Vocea Basarabiei: Ian explicați-ne și nouă ca să înțelegem.

Serghei Anastasov: Deci sunt la noi întreprinderi care folosesc gaz la un preț mai jos decât cel din Republica Moldova, dar poate să fie cu 20% mai jos. Dacă costă 18 lei, atunci poate cu 16 lei, dar nu cu 10. Cu 10 lei este imposibil, pentru că prețul la gaz la intrare în Republica Moldova aud că este de 400 de dolari, asta-i deja aproape 10 lei.

Vocea Basarabiei: Vedeți că și șeful de la Moldovagaz a explicat acest lucru? Dl Ceban a fost aici, la Vocea Basarabiei, și a adus aceste lămuriri, dar, pe de altă parte, oricum mai erau cetățeni care se arătau convinși că cineva din politicieni ar putea să le aducă gaz la un preț de 10 lei. 

Serghei Anastasov: Sunt și acum care au încredere, dar majoritatea sunt de părere că nu se poate. Încă cu 20% mai puțin se poate, adică cu vreo 15 lei da, dar cu 10 lei nicicum, doar țevile sunt comune și nu poate să fie așa ceva.

Vocea Basarabiei: Și totuși, își dă seama cetățeanul unde e o promisiune populistă și unde e o promisiune realistă?

Serghei Anastasov: În timpul campaniei electorale aceasta chiar era o problemă și e bine că eu le-am arătat alte orașe în care tot au fost promisiuni în ultimii 4 ani, nu vorbesc doar de 1 an, le-am arătat și le-am deschis ochii la acei care trăiesc în municipiu. Ați văzut ce am reușit noi și câte proiecte am implementat? Eu acum nu dau numele orașelor, dar le-am sugerat să meargă acolo și să vadă. Le-am spus că noi am construit în municipiul Comrat în ultimii 4 ani nu mai puțin de 30 de kilometri de drumuri, acolo eram numai 3-4 și acelea erau din bani proprii, nu vorbim de altceva. Și oamenii au văzut că noi dezvoltăm și au zis că lasă să meargă așa, căci oamenii întotdeauna vor schimbări și eu tot la fel, dar schimbările pot fi în bine sau în rău. Iată asta-i…

Vocea Basarabiei: Dle primar, dar dvs. ce promisiuni ați făcut în campania electorală, ce le-ați promis locuitorilor din municipiu?

Serghei Anastasov: Noi am avut niște probleme cu un râuleț, am construit niște colectoare, fiindcă colectoarele vechi nu funcționau deja de vreo 20 de ani și toată mizeria se scurgea în acest râuleț. Acum am construit colectoare și am reușit să rezolvăm acele probleme și deja am ajuns la stația de epurare. Pentru construcția stației de epurare, noi am semnat un contract cu Banca Mondială, la care participă orașele Soroca, Comrat și Cahul. Asta-i una din promisiuni, avem contractul semnat și deja prima etapă se implementează. În rest, avem probleme cu canalizarea, ca și în alte localități din Republica Moldova. Multă lume nu știe că în Republica Moldova canalizare aproape 40% încă nu are, mai mult au locuitorii din Chișinău, dar mulți cred că numai în Comrat nu avem, pe când noi am avut vreo 25% acoperire, iar acum mai mult de 40 la sută din populație este asigurată, totodată, avem încă două proiecte din ADR regiunea Sud și cred că în 2024 o să avem mai mult de 50%.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.