VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Nicu Popescu: Ce a făcut Rusia în ultimii 30 de ani pentru Moldova? Doar presiuni, destabilizări, sprijin de separatism și embargouri!

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre vectorul politicii externe, or tocmai s-a împlinit un an de zile de când Republica Moldova a obținut statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acum și de la Chișinău, și de la Bruxelles se spune că Republica Moldova ar putea în toamnă să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, doar că aceste negocieri vor începe după ce Republica Moldova totuși va bifa în fața celor 9 condiționalități că sunt îndeplinite de către Republica Moldova. Despre integrarea europeană, despre securitate, despre relațiile bilaterale pe care Republica Moldova le are cu țările din Est și din Vest, despre viitorul Republicii Moldova în CSI sau fără CSI, despre aceste și alte subiecte astăzi discutăm cu șeful diplomației, Nicu Popescu. Mulțumim mult, dle ministru, că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Nicu Popescu: Bine v-am găsit! Îmi face o deosebită plăcere să ne regăsim în acest studio. 

Vocea Basarabiei: Am reținut două declarații importante și foarte importante de la Bruxelles, că Republica Moldova și Ucraina nu pot fi lăsate în afara Uniunii Europene. E un mesaj încurajator, dar să ne spuneți dvs., pentru că le-ați prezentat omologilor din Occident unde se află astăzi Republica Moldova pe acest drum de a îndeplini, în primul rând, cele 9 condiționalități și ați spus că 3 sunt deja îndeplinite, 3 – mai mult de 50 la sută și la altele 3 încă mai trebuie să se lucreze. 

Nicu Popescu: Într-adevăr, acum un an și câteva zile am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ne-am dorit acest lucru de aproape 3 decenii, este o realizare istorică pentru noi și acest lucru evident a accelerat procesul de aderare la Uniunea Europeană pe partea noastră. Între timp, și în Uniunea Europeană a început să se accelereze procesul de ajustare a Uniunii Europene pentru acceptarea mai multor noi state membre, inclusiv Republica Moldova și aici, într-adevăr, în special în ultimele luni au avut loc mai multe evoluții în Uniunea Europeană foarte pozitive pentru noi. Președintele francez Macron chiar la Summitul Comunității Politice Europene a vorbit foarte clar despre necesitatea de a accelera extinderea Uniunii Europene spre Republica Moldova, dar și alte state, Franța și Germania au lansat un grup de reflecție care încearcă să identifice ce trebuie să se schimbe în interiorul Uniunii Europene, ca Uniunea Europeană să poată accelera extinderea și să poată funcționa cu 35 de state membre, inclusiv Republica Moldova. Deci se întâmplă foarte multe lucruri, evident, noi suntem focusați pe recomandări, dar și această pregătire a Uniunii Europene pentru a reforma, reseta procedurile, organizarea internă astfel încât Uniunea Europeană să rămână la fel de eficientă și într-un format mai larg, deja se pregătește, lucrează juriști, politicieni, parlamentari și acest lucru denotă cât de serioasă este intenția Uniunii Europene de a accelera includerea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. 

Această parte a drumului parcurs de ancorare și integrare în spațiul european este ireversibilă

Vocea Basarabiei: Ceea ce am reținut eu, comisarii Uniunii Europene cunosc foarte bine situația de aici din Republica Moldova. Acest summit care a fost găzduit de Republica Moldova a ajutat într-un fel ca să se cunoască mai mult și din prima sursă despre ce reprezintă Republica Moldova, doar că degrabă vor fi alegeri parlamentare europene și dacă se schimbă conducerea Comisiei Europene și a tuturor structurilor Uniunii Europene, atunci va trebui să începeți de la zero?

Nicu Popescu: Noi deja am parcurs un drum foarte lung și această parte a drumului parcurs de ancorare și integrare a Republicii Moldova în spațiul european este ireversibilă. Începând cu comerțul liber, călătoriile fără vize, statutul de candidat, integrarea în piața energetică, conectarea la rețelele electrice, deci aceste lucruri sunt ireversibile. Doi – alegeri au loc în permanență, în Uniunea Europeană sunt 27 de state membre, fiecare din aceste state o dată la 4 ani votează pentru un nou parlament, mulți au alegeri. Deci, în fiecare an cel puțin 10 sau mai mult, uneori 15 state anual au alegeri și absolut fiecare stat membru al Uniunii Europene are drept de veto pe orice etapă de aderare la Uniunea Europeană a unei țări ca Moldova. Deci și anul viitor vor avea loc alegeri în Parlamentul European, și anul acesta au avut loc multe alegeri, vor avea loc alegeri în Spania, care deține președinția Uniunii Europene, deci aceasta este situația standard. Din partea noastră este foarte important ca noi să menținem informați absolut toți partenerii noștri din Uniunea Europeană, atât guvernele, cât deseori și opoziția referitor la progresele Republicii Moldova, eforturile pe care le face Republica Moldova, astfel încât orice schimbare de guvern, de Parlament European în Uniunea Europeană să nu ne prindă cu persoane și decidenți care nu cunosc Republica Moldova. De aceea noi, ca serviciu diplomatic, colegii din ambasadă, eu, dna președintă Maia Sandu are, știți bine, o agendă foarte încărcată, noi vrem să fim siguri că absolut fiecare stat membru al Uniunii Europene, fiecare politician, președinte, rege, prim-ministru, ministru care contează și care va decide viitorul republicii noastre știe situația din Republica Moldova și sunt informați la zi, astfel încât ciclurile electorale din Uniunea Europeană să nu ne creeze surprize.

Vocea Basarabiei: Dvs. efectuați turnee diplomatice, reușiți să ajungeți în mai multe state, unde se discută pe bilaterală și trebuie să-i convingeți că Republica Moldova totuși merită să facă parte din Uniunea Europeană, dar și țările sunt diferite, au și ele viziuni diferite. Ați spus că Spania deține președinția, este adevărat, dar inclusiv la Madrid sau la Lisabona uneori erau rezerve față de Republica Moldova.

Nicu Popescu: Spania foarte deschis la toate nivelele a spus că sprijină pe deplin statutul de candidat și lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, eu am fost în Spania chiar în ianuarie, cu Spania ne merg lucrurile foarte bine pe foarte multe domenii – și pe acordul de protecție socială, și pe liberalizarea permiselor de conducere, și în plan politic avem sprijin deplin.

Moldova să nu uite de responsabilități, iar statele UE, fie Germania, Franța, Luxemburg, Malta, trebuie doar conectate la procesul nostru de aderare

Vocea Basarabiei: Care țări sunt mai reticente când e vorba despre Republica Moldova?

Nicu Popescu: Nu sunt țări reticente, vă explic un pic. Deci, în primul rând, atuul, avantajul Uniunii Europene este că fiecare stat contează. Republica Moldova, când va adera la Uniunea Europeană, va avea drept de veto și va influența foarte multe procese în plan global prin Uniunea Europeană, Republica Moldova va fi respectată și va fi influentă prin prisma statutului de membru al Uniunii Europene, dar acest lucru presupune niște responsabilități. De aceea este important ca absolut fiecare stat, indiferent de mărime, că este vorba de Germania sau de Luxemburg, de Malta sau de Franța, fiecare stat trebuie conectat… 

Vocea Basarabiei: Să fie convins?

Nicu Popescu: Să fie convins, să le explicăm pentru că absolut fiecare stat are același drept de vot la masa la care se iau deciziile din Uniunea Europeană și prin intermediul eforturilor noastre diplomatice vrem să ne asigurăm că absolut fiecare stat ne sprijină și în continuare, or până la această etapă acest sprijin este foarte-foarte larg. 

Vocea Basarabiei: Bine, mai sunt 7 ani de zile, între timp multe se pot schimba și încă nu se știe clar dacă 2030 chiar va fi anul când Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană?

Nicu Popescu: Da, dar deja în acest proces eu vreau să mai explic anumite lucruri. Acest lucru presupune responsabilități, noi vrem și beneficiem de sprijin foarte mare din partea Uniunii Europene și a partenerilor noștri, este la fel de important și noi să contribuim la soluționarea problemelor continentului nostru integrat.

Vocea Basarabiei: Și care ar fi aceste probleme? 

Nicu Popescu: Iată, bunăoară, prin prisma acestui cadru noi, Republica Moldova, vrem să ajutăm familia noastră europeană să fie influentă, să stabilizeze situația nu doar în situații de criză, nu doar în Europa de Est, dar și în Balcani, și în Orientul Mijlociu, și în Africa deseori prin niște contribuții foarte modeste, de 1-2 persoane, dar care prezintă și reprezintă Republica Moldova în operațiunile de menținere a păcii ale Uniunii Europene sau ale altor organizații. Avem echipe care fac parte din această familie europeană și în Kosovo, și în Liban, și în Mali, ne dorim să participăm la operațiunile europene și în Bosnia, și în Niger, or prin acest lucru multe state din Uniunea Europeană pentru care stabilitatea din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu este foarte importantă, ele văd că Republica Moldova se comportă ca un viitor membru responsabil al Uniunii Europene, căruia nu-i pasă doar de propria sa curte, dar care se uită la globul pământesc, la vecinătatea Uniunii Europene ca un stat cu influență și drept de codecizie la Bruxelles și un stat care ajută și alte state ca Europa să-și atingă obiectivele în întreaga lume.

Vocea Basarabiei: Iată aici e problema problemelor. Pe de o parte, există această deschidere din partea partenerilor externi, că Republica Moldova merită să ajungă să facă parte din acest club paneuropean, iar pe de altă parte, ce se întâmplă acasă? Deocamdată putem vorbi sau încă nu de un consens larg în societate când e vorba despre integrarea europeană, ținând cont că cei din opoziție acum insistă și pe ideea că ar fi nevoie de organizat un referendum și în cadrul referendumului cetățenii să fie întrebați dacă sunt pentru această integrare europeană. Înseamnă că ei mai au rezerve? 

Nicu Popescu: Deci, toate referendumurile, toate statele care aderă la Uniunea Europeană pe ultima sută de metri organizează un referendum, după ce încheie negocierile de aderare, după ce semnează Acordul de Aderare, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană și iată cu 3, 4, 6 luni înaintea momentului aderării are loc această ratificare a acordului prin referendum, până atunci este foarte mult de lucru, pentru că în această perioadă guvernarea, și mai multe guvernări din Republica Moldova au avut un mandat explicit de apropiere și aducere a țării în Uniunea Europeană. Există majoritate parlamentară, în baza mandatului parlamentar, noi aducem țara în Uniunea Europeană. Doi – evident, războiul agresiv, brutal al Federației Ruse lansat contra Ucrainei creează multiple probleme pentru statul Republica Moldova. Din cauza rachetelor rusești avem probleme cu companiile aeriene care nu zboară suficient de des în Republica Moldova, această lipsă de zboruri de la Chișinău este în mare parte, nu integral, dar în mare parte este cauzată de acele incidente de rachete cauzate de Federația Rusă; economia, inflația de 30 și ceva la sută pentru anul trecut, comprimarea PIB-ului de 7% – sunt cauze directe ale agresiunii ruse față de Ucraina, ale comportamentului manipulator în domeniul energetic, ale sistării și întreruperii acelor angajamente de livrare a unor cantități mai mari de gaz pe care Rusia trebuia să le livreze în Republica Moldova. Iată toate aceste cauze evident lovesc în bunăstarea cetățenilor noștri, în starea psihologică a țării noastre, a politicului nostru. În același timp, în țara noastră este un consens – toți vrem pace, toți vrem democrație, inclusiv cetățeni și concetățeni ai țării noastre din Gagauz-Yeri, cetățeni care au limba bulgară, rusă sau ucraineană ca limbă maternă nu vor să fie bătuți de poliție pentru preferințele lor politice, ei vor ca votul lor să conteze, ei vor să-și poată alege primarii, vor să-și poată alege liderii unei autonomii. Și în acest sens, mesajul meu pentru acei cetățeni care deocamdată nu își doresc sau cred că nu doresc să adere la Uniunea Europeană este că dreptul dvs. democratic de a vota, de a alege primari, de a alege lideri ai autonomiei, de a trăi în pace, de a nu fi atacați militar vi-l poate asigura doar integrarea europeană și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Vocea Basarabiei: Și de ce, totuși, reprezentanții echipei lui Ilan Șor insistă iată pe convocarea unui referendum?

Nicu Popescu: Eu nu pot comenta, știți, declarațiile manipulatorii ale unui grup organizat criminal. Este evident că acest grup nu dorește pacea, stabilitatea, calmul și dezvoltarea Republicii Moldova, acest grup deja a lovit brutal și dur în prosperitatea noastră, furând și contribuind la furtul acelui miliard, după ce au destabilizat pentru practic un deceniu economia noastră, ei acum vor să destabilizeze în continuare economia noastră, calmul de pe străzile noastre.

Vocea Basarabiei: Dle ministru, dar cum ați explica dvs. nevoia unui dialog între guvernare și opoziție și pe ce ar trebui să se bazeze un dialog putere-opoziție? 

Nicu Popescu: Orice sistem democratic funcționează în baza mandatării unor partide politice să reprezinte interesul public în parlament și în parlament are loc principala platformă de dialog dintre putere și opoziție, atunci când sunt și partide politice extraparlamentare sunt și ele incluse. Nu demult știți că și dna președintă Maia Sandu a avut o întrevedere cu mai mulți lideri politici, la manifestația proeuropeană „Moldova Europeană” de pe 21 mai au fost și a fost sprijinită această manifestație de mai mulți lideri politici, partide politice. Deci, iată câteva exemple de platformă de dialog, de consens, care sunt destul de evidente. Iată acum la Bruxelles, zilele acestea, dl spicher al parlamentului Igor Grosu a avut în componența delegației sale mai mulți reprezentanți ai Partidului Socialist, care atunci când s-au aflat la guvernare au continuat să își dorească ca Republica Moldova să beneficieze de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, de facilitățile de călătorii fără vize, care au căutat finanțări din Uniunea Europeană și zilele acestea se duc la Bruxelles, pentru că ei înțeleg că Uniunea Europeană ne ajută să menținem la un anumit nivel situația din Republica Moldova pe linie de plutire, pentru că Uniunea Europeană ne ajută să avansăm, ne ajută să ne asigurăm energia, căldura, ne ajută să limităm șocul facturilor, și acest lucru este înțeles inclusiv de parlamentarii din opoziție.

Vocea Basarabiei: Dar și aici e un paradox pentru cetățean, ca să poată trage și el o concluzie, toate guvernările, indiferent de culoarea politică pe care au avut-o, au vrut o relație bună cu Bruxelles-ul, și când zic cu Bruxelles-ul – și cu Uniunea Europeană, și cu Alianța Nord-Atlantică, pentru că toți conducătorii pe care i-a avut Republica Moldova au ajuns și la Cartierul NATO, au discutat și cu secretarul general de acolo, nu au spus că nu vor să aibă o cooperare bună cu Alianța Nord-Atlantică, dar aici, acasă, bulversează, să zic, într-un fel oamenii, pentru că ce le spun: „hai să facem referendum, pentru că numai cei din PAS vor să ducă țara în Uniunea Europeană”.

Nicu Popescu: Bulversează deseori prin denaturarea adevărurilor, dar știm bine că inclusiv, iată, Partidul Socialist aflându-se la guvernare sau Partidul Democrat, controlat de oligarhul Plahotniuc la acea etapă, tot își doreau întrevederi, își doreau asistență din Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Sau Partidul Comunist?

Nicu Popescu: Partidul Comunist, ei nu primeau suficient, pentru că nu erau credibili, pentru că nu implementau reforme, pentru că erau foarte corupți, dar își doreau. De ce? Foarte clar, uitați-vă la statistica comercială a Republicii Moldova, uitați-vă la ce își doresc cetățenii noștri. Ei nu-și doresc să trăiască în dictaturi eurasiatice, nu-și doresc să trăiască în țări care se află în război, nu-și doresc să trăiască în țări care atacă alte țări, nu-și doresc să trăiască într-o țară în care tinerii sunt înregimentați în armată și trimiși să lupte în state terțe de interesele unor alte state, care le depășesc, cum s-a întâmplat în perioada anilor ‘80 cu Uniunea Sovietică, care a înrolat moldoveni ca să-i trimită să moară în Afganistan și, știți, mulți concetățeni de-ai noștri la acea etapă au murit pentru niște interese absolut străine Republicii Moldova. Și astăzi în spațiul eurasiatic sunt multe situații de război, sunt multe situații de conflicte și noi toți trebuie în continuare să ne ferim cât de mult putem de acest spațiu eurasiatic toxic. 

Vocea Basarabiei: O să mai insist o dată să spuneți cetățenilor Republicii Moldova ce viitor ar fi avut țara dacă nu ar fi avut acest sprijin, această susținere din partea partenerilor occidentali.

Nicu Popescu: Deci, adevărul este că Republica Moldova timp de mai mulți ani asigură un anumit grad de stabilitate economică, politică, pacea din Republica Moldova în mare parte se datorează inclusiv sprijinului extern, dar și faptului că cetățenii Republicii Moldova, oamenii noștri nu vor să se războiască, să se bată ca să-și rezolve diferențele prin violență, prin împușcături, deci, aici e în mare parte meritul societății noastre, dar acest lucru noi l-am putut asigura, pacea, calmul, stabilitatea cu ajutorul partenerilor noștri occidentali, Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada, Japonia, care ne-au ajutat și pentru stabilitatea bugetară, și pentru limitarea creșterilor prețurilor la facturi. Da, ele au crescut, dar ele ar fi crescut mult mai mult fără sprijin financiar din partea europenilor. Comerțul, iată, bunurile noastre știți bine că 15 ani în urmă eram foarte dependenți de piața rusă, e o piață imprevizibilă, o piață care a fost manipulată politic, cu embargouri, cu presiuni, astăzi cam două treimi din exporturile noastre merg spre Uniunea Europeană, 7, 8, 9 la sută, în funcție de an, merg spre Turcia, piețe prospere, previzibile, agricultorii noștri se simt mai bine. Evident, avem probleme multe, PIB-ul a scăzut, inflația a crescut din cauza războiului, dar efectele asupra noastră ar fi fost mult mai grave fără sprijinul extern.

Vocea Basarabiei: Acum o să-i mai citez pe adversarii dvs. politici, care spun: „De ce guvernarea este preocupată atât de mult de relația Rusiei cu Ucraina și mai puțin de relația Republicii Moldova cu Rusia”?

Nicu Popescu: În primul rând, guvernarea este preocupată de bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova și obligația noastră, a tuturor, nu doar a guvernării, și a opoziției, și a partidelor extraparlamentare este să menținem pacea, calmul pe teritoriul nostru. Acum știm că statul agresor este Federația Rusă, statul care a început, a lansat cele mai brutale, cele mai largi acțiuni militare de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, deci, în ultimii 70 de ani, este Federația Rusă. Acest lucru are un impact tragic asupra Ucrainei și e un impact negativ foarte mare asupra Republicii Moldova. Eu v-am dat un exemplu, iată oamenii n-au suficiente zboruri de la Chișinău, nu se pot duce în vacanță, investitorii nu-i putem atrage, diaspora nu poate reveni, oamenii de afaceri tot nu au suficiente zboruri, ca să meargă să-și promoveze produsele, mulți sunt nevoiți să zboare pe la Iași, acest lucru lungește cozile din vamă, care în toate verele sunt foarte lungi. Iată toate acestea, fiecare minut, fiecare leu plătit în plus pentru ca oamenii să zboare de la Iași este cauzat de acele misive rusești, care au violat spațiul nostru european. Și atunci când vara, în căldură, cu bani, în microbuze, cu rânduri, oamenii noștri nu pot zbura de la Chișinău, o bună parte din responsabilitatea pentru acest lucru este din cauza acțiunilor Federației Ruse contra Ucrainei, cu efecte negative asupra Republicii Moldova. La fel facturile la gaz, această factură este înaltă, mult mai înaltă ca anterior, pentru că Federația Rusă avea anumite obligații contractuale față de Republica Moldova, a decis să nu respecte aceste obligații contractuale, a redus livrările de gaz, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să plătească facturi mai mari.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.