VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Gheorghe Bâlici, scriitor: Să ne felicităm reciproc pentru progresele în drumul european și să le mulțumim și fraților de peste Prut

Vocea Basarabiei: Ca la sfârșit de an, ne-am propus să facem o totalizare cu poetul liric și satiric, colegul nostru, jurnalist la Gazeta de Chișinău, Gheorghe Bâlici. Mulțumim că ați revenit la Vocea Basarabiei.

Gheorghe Bâlici: Vă mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Cum a fost acest an pentru Dumneavoastră, localitatea, familia Dumneavoastră și pentru stat?

Uneori, pentru moldoveni râsul este o armă, ce de foarte multe ori dezarmează

Gheorghe Bâlici: A fost un an bun. Dacă sunt prezent aici, la Dumneavoastră și am acceptat invitația, înseamnă că mă simt bine, sunt în dușii cei buni, dacă analizez din punct de vedere a ceea ce am izbutit în creație, în ceea ce am realizat la concursurile literare în România, am în vedere festivalurile de umor, epigramă, fabulă și satiră.

Vocea Basarabiei: Sunteți laureatul mai multor premii literare?

Gheorghe Bâlici: În medie, șapte ,opt premii pe an.

Vocea Basarabiei: Ce ar fi însemnat zece premii pentru Dumneavoastră?

Gheorghe Bâlici: Au fost și mai multe în anumiți ani. 

Vocea Basarabiei: Felicitări pentru această notă frumoasă!

Gheorghe Bâlici: Vă mulțumesc. Totuși, nu am luat un premiu la un festival. I-am înțepat pe premianții de acolo zicând: „Cu atmosfera să consune,/  Mă întreb cuprins de pietate:/ Să spun și epigrame bune,/  Sau doar ca cele premiate?” Pe o culegere de epigrame, un coleg din Buzău, Florin Rotaru, a luat o epigramă de a mea, și a pus-o pe coperta a 4-a:„Oricât ați fi de optimiști, /De mândri și de importanți,/În rai primesc epigramiști, Nu fel de fel de premianți.” Până la urmă, e important să rămâi cu o epigramă bună, măcar dintr-un concurs. Nu orice epigramă premiată este și antologică. Din multe epigrame, sute și mii, se aleg doar vreo 20-30, iar la epigramiștii buni, pot să fie mai multe, 100-200, asta înseamnă o realizare artistică bună.

Sperăm să ne integrăm în UE, răul să rămână departe de noi

Vocea Basarabiei: Cum se manifestă optimismul la moldoveni?

Gheorghe Bâlici: Eu cred că moldovenii, prin vorba asta: „mai rău să nu fie”, au devenit proverbiali. Eu o să spun despre optimismul meu, cu toții avem și prieteni, și dușmani. Am fost întrebat o dată, de o colegă de serviciu, foarte binevoitoare: „Ce rău să-ți mai facem ca să nu râzi?” Râsul este o armă, care de foarte multe ori dezarmează, prin faptul că nu că nu ți-ar păsa de ceea ce întreprind ei împotriva ta, dar nu te dai bătut și asta îi mai descurajează.

Vocea Basarabiei: Dar când ați spus că parcă s-a încetățenit fraza: „Mai rău să nu fie”, credeți că poate fi mai rău, sau nu observăm că se fac și lucruri bune?

Gheorghe Bâlici: În ultimul timp, noi, moldovenii dintre Prut și Nistru, dar și dincolo de Nistru, sperăm să intrăm în Uniunea Europeană toți împreună, avem de ce ne bucura și sperăm ca răul să rămână la mare depărtare de noi, să nu treacă încoace, pentru că, încă suntem urmăriți cu atenție. Chiar dacă se mai spune: „Nu ne interesează Republica Moldova, că nu-i mare pierdere”, mai degrabă noi o să înțelegem cât de greu ar putea să ne fie și nu știm ce am putea pierde.

Vocea Basarabiei: Vă referiți la ceea ce și-ar dori Federația Rusă și la declarațiile pe care le-a făcut Vladimir Putin la conferința de presă anuală? El zicea: „Dacă nu vreți în CSI, nu insistăm, dar vedeți că o să vă fie greu și rău, pentru că, nu aveți piață de desfacere”, referindu-se la piața de desfaceri din Federatia Rusă.

Gheorghe Bâlici: Orice ar zice Putin, el una spune și, cum se zice la noi, la români: „una spune și alta fumează”, alta gândește. Noi să-l credem că va uita de noi și ne va lăsa în pace?… Declarațiile lui sunt într-o contradicție permanentă. Nu demult, el spunea că nu o să renunțe nici la republicile baltice, nici la Gruzia, nici la Republica Moldova, a menționat chiar și România, să-l credem pe Vladimir Putin ar fi o mare greșeală. Trebuie să ne felicităm reciproc pentru ceea ce se întâmplă acum pentru Republica Moldova și pentru Ucraina și să fim recunoscători fraților de peste Prut pentru sprijinul pe care ni-l acordă permanent, pentru acest lobby, pentru că fără susținerea lui Iohannis, am auzit și declarațiile lui de presă, nu știu dacă realizam ceea ce am realizat.

Vocea Basarabiei: O să vă întreb mai multe despre relația Republicii Moldova cu România, dar acum vreau să mai insist să ne spuneți Dumneavoastră ce ați mai înțeles din mesajele pe care le transmite cu regularitate Kremlinul, Federația Rusă Republicii Moldova? Mai mult de un an de zile, malul drept al Nistrului nu mai consumă gazul de la gigantul rus Gazprom. Ați reușit să vedeți care e percepția cetățeanului?

Gheorghe Bâlici: Cetățeanul se bucură când plătește mai puțin, el este recunoscător pentru compensațiile care se dau.

Vocea Basarabiei: Credeți că toată lumea acum se uită în factură, atunci când trebuie să achite consumul de gaze și vede că este această informație referitoare la compensații? Din partea cui sunt aceste compensații incluse în factură?

Gheorghe Bâlici: Bineînțeles că își dau seama, gazul fiind atât destul de scump și prețul indicat în factură este redus, fiecare om își dă seama că banii respectivi sunt oferiți de cineva, având și experiența anului precedent. Ei știu că s-au dat compensații și știu de unde au venit.

Vocea Basarabiei: Amintiți încă o dată, de unde vine acest ajutor?

Gheorghe Bâlici: Nici eu nu știu cu exactitate de unde vin sursele. 

Vocea Basarabiei: Uniunea Europeană e indicat de spus.

Gheorghe Bâlici: Am vrut să spun altceva, că gazul rusesc rămâne mai scump, decât cel de alternativă. Toată lumea informată știe că pentru această iarnă suntem asigurați cu volume suficiente de gaze și nu ne mai pomenim în situația când trebuie să înghețăm în casele noastre. Uneori oamenii sunt de acord să plătească mai scump, numai să nu se întâmple ceea ce s-a mai întâmplat.

Vocea Basarabiei: Energia electrică vine de peste Nistru?

Gheorghe Bâlici: Lumina vine de la răsărit și lumina vine de acolo, deocamdată aici e punctul nostru vulnerabil, călcâiul lui Ahile, sau, cum zice un coleg de-al meu, călcâiul lui Vasile. Aș zice că uneori trebuie plătit și mai scump, principalul este să avem volumul de gaze necesare pentru a ieși din iarnă.

Vocea Basarabiei: Credeți că vor fi pregătiți și când vor fi pregătiți cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, să achite tariful pe care îl achită astăzi cetățenii de pe malul drept?

Gheorghe Bâlici: Atunci când va da Domnul să avem putere economică și juridică asupra malului stâng, acum este mai degrabă una formală, când nu vor putea să-și facă de cap conducătorii de la Tiraspol, să nu ne pună nouă în cârcă aceste sume colosale de bani.

Vocea Basarabiei: Malul stâng ar avea datorii de aproape 10 miliarde de dolari pentru consumul de gaze.

Gheorghe Bâlici: Noi știm cine a închis ochii până acum și nu a acordat atenția cuvenită, dar, acum, chiar și cu conducerea pe care o avem, nu-i putem impune, este și asta o pârghie de șantaj a Federației Ruse față de Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Mulți dintre cetățenii malului stâng al Nistrului acum nu se mai simt în zona de confort. Altă dată a fost o competiție pentru așa zisa cetățenie RMN, să aibă o pensie, că e mai mare, de acolo, pentru că i-ar fi dat și Federația Rusă un supliment la pensie. Astăzi, din contra, aud pe mulți cetățeni de acolo că își caută un loc de muncă în Republica Moldova, că mai degrabă ar prefera să beneficieze de serviciile din domeniul sănătății de pe malul drept al Nistrului. Se mai schimbă situația.

Gheorghe Bâlici: Cred că situația se va schimba radical când vom intra în Uniunea Europeană, când nivelul de trai pe malul drept al Nistrului va fi mai avansat.

Vocea Basarabiei: Credeți că Republica Moldova va intra mai repede decât regiunea Transnistreană?

Gheorghe Bâlici: Nu. Cred că acest lucru se va întâmpla odată, depinde foarte mult de rezultatul războiului din Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dacă s-ar conserva actuala situație, ce impact ar avea un asemenea scenariu pentru Republica Moldova? Nu există nici învingător, nici perdant, exact scenariul, doar că de proporții mai mici precum a fost în Republica Moldova și, iată, de 30 de ani nu se poate rezolva problema transnistreană.

Gheorghe Bâlici: Problema transnistreană nu s-a rezolvat, ea a rămas conservată. Cazul Ucrainei diferă față de cel al Transnistriei. Chiar dacă se va încheia un pact de neagresiune, nu va fi de lungă durată, pentru că, industria de război în Rusia lucrează în trei schimburi, iar ucrainenii se adresează permanent Occidentului.

Vocea Basarabiei: Totuși, ce s-ar întâmpla, eventual dacă se îngheață această stare de lucruri la hotarul Republicii Moldova, ce impact ar avea pentru Moldovei?

Gheorghe Bâlici: Trebuie să reușim să intrăm în Uniunea Europeană în acest răstimp, dar, abia de acum încolo, începe munca cea mai grea, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Am citit că s-au îndeplinit 97% din…

Vocea Basarabiei: … 94% din condiționalitățile pe care le-a avut Republica Moldova din momentul ce i s-a oferit statutul de țară candidat pentru aderare.

Gheorghe Bâlici: Mă bucur mult și este un rezultat foarte bun.

Vocea Basarabiei: Autoritățile spun că din cele 9 condiționalități, 94 % sunt îndeplinite. Pentru Dumneavoastră, cetățeanul simplu, sunt sesizabile careva dintre aceste rezultate livrate de guvernare?

Gheorghe Bâlici: Pentru omul simplu de la țară nu este sesizabil încă, din păcate, mai avem mult până când oamenii vor fi mulțumiți de pensiile pe care le vor primi, de salariile pe care le primesc…

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.