VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dorin Chirtoacă: Dacă falimentează integrarea europeană sau dacă vine armata rusă, singura soluție este unirea cu România

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, discutăm cu dl Dorin Chirtoacă. D-lui a avut 3 mandate de primar, este adevărat că pe ultimul nu l-a dus până la capăt, și nu că nu a vrut să-l ducă, dar a fost impus să nu-și exercite cel de-al treilea mandat. Zece ani și un pic a fost la cârma municipiului Chișinău. Unde se află acum Republica Moldova și din punct de vedere geopolitic, și din punctul de vedere al geografiei, pentru că unii spun că mereu a fost a Europei partea asta de pământ, alții spun că, din contra, a fost gubernie a Federației Ruse. Astăzi, ce reprezintă Republica Moldova?

Dorin Chirtoacă: Din păcate, suntem în continuare între Europa și Imperiul Rus.

Vocea Basarabiei: De ce și în continuare suntem, iată, la această intersecție de interese?

Dorin Chirtoacă: Pentru că acesta este blestemul geografiei. Noi am fost la întretăierea imperiilor tot timpul – Imperiul Otoman, Imperiul Rus, în partea cealaltă – Imperiul Habsburgic, acum Europa e transformată în Uniunea Europeană, Imperiul Roman modern, care nu mai este bazat pe ocupație cu armată ș.a.m.d., dar pe tratate, aderări etc., însă Estul nu s-a modernizat, din păcate, și pericolul există. Totul depinde de rezultatul războiului din Ucraina.

Vocea Basarabiei: Situația geopolitică totuși a impus Uniunea Europeană să ia această decizie, să ofere o perspectivă clară. Deocamdată asta se spune că, dacă s-a oferit posibilitatea începerii negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, este un început care poate să aducă până la urmă aceste două state în UE sau credeți că ar mai putea fi împiedicat acest parcurs?

Dorin Chirtoacă: Nu știu, peste vreo 50 de ani, cu siguranță, da. Dar cine o să aibă răbdare până atunci?

Dacă nu se termină acest război în curând sau, Doamne ferește, nu în favoarea Ucrainei, se termină integrarea europeană odată cu trecerea Nistrului de către armata rusă, că ei automat vin și merg până la Prut, că acolo e NATO.

Vocea Basarabiei: De ce peste vreo 50 de ani?

Dorin Chirtoacă: Cam asta este rămânerea noastră în urmă față de Europa. Cunosc europeni care vin în Moldova și spun că la ei era așa cum e la noi acum vreo 50 de ani în urmă. În total, noi avem vreo 5 generații sacrificate de la 1900 încoace. Până la urmă, noi tot timpul am aparținut de Europa, doar că Imperiul țarist și după asta Uniunea Sovietică, Federația Rusă au tot anexat teritorii. Și noi am fost anexați în 1812, toată lumea o știe, nu ne-am dus noi acolo de bunăvoie, cu războiul au venit, era războiul ruso-turc și au pus mâna. De ce spun 50 de ani? Pentru că în termenele obișnuite, așa cum s-au integrat, cel puțin, Bulgaria și România pentru noi nu este posibil, întrucât totul depinde, cum am spus mai devreme, de război. Se va termina războiul în favoarea Ucrainei, reintrăm abia atunci pe poteca, pe cărarea bătătorită de România și Bulgaria. Dacă nu se termină acest război în curând sau, Doamne ferește, nu în favoarea Ucrainei, se termină integrarea europeană odată cu trecerea Nistrului de către armata rusă, că ei automat vin și merg până la Prut, că acolo e NATO.

Vocea Basarabiei: Dar de ce aveți această certitudine că ei și-ar dori să ajungă până la Prut?

Dorin Chirtoacă: Dar de câte ori deja a fost anunțat și oficial că acei din Transnistria îi așteaptă, ca să fie „eliberați” și ei și odată cu „eliberarea” Transnistriei, anexarea și a Moldovei, răsturnarea de guvern? Aici avem războiul hibrid, atâtea forțe pro-mafiote și pro-ruse care sunt pentru o alianță permanentă. S-a văzut și la aceste alegeri locale, avem și în rândul populației mulți care au încă mentalitatea învechită, și nu că o au încă, dar renaște mentalitatea veche, asta îmi spun oamenii de la țară.  

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că au trecut 5 generații, lucrul acesta tot despre ceva vorbește?

Dorin Chirtoacă: Da, sunt sacrificate 5 generații de la 1900 încoace, am numărat eu așa de câteva ori, și riscăm să mai fie sacrificate vreo două. Deci, integrarea noastră europeană atârnă de un fir de ață, e extrem de șubredă situația și nu depinde de votul de la Bruxelles, și nu depinde de ceea ce am putea face noi ca reforme, în primul și în primul rând, în situații obișnuite, depinde, din păcate, de factorul militar. Când se va rezolva cu factorul militar, abia atunci putem începe discuțiile cum se face pe tratatele de aderare și pe negocierile de aderare.

Ucrainenii sunt eroii continentului la ora actuală, sunt singurii campioni, dacă e să vorbim de cineva campioni.

Vocea Basarabiei: Acum se vorbește foarte mult că ar fi și Occidentul într-o oboseală continuă, pentru că se acordă sprijin, și acest sprijin care i se oferă Ucrainei este consistent, deși autoritățile de la Kiev spun că acum au nevoie de un ajutor și mai substanțial. Dacă, eventual, și Occidentul obosește, și se conservă o situație care e pe moment, ce se întâmplă cu viitorul Republicii Moldova?

Dorin Chirtoacă: Nu vom avea, pur și simplu, viitor, vom reveni la trecut, în cazul în care cedează Ucraina sau, mai bine spus, nu mai este ajutată. Ea nu cedează, Ucraina rezistă eroic, deși i s-a prezis că va cădea în primele zile, uitați-vă că-s aproape doi ani, și ea rezistă. Și aici ei sunt eroii continentului la ora actuală, sunt singurii campioni, dacă e să vorbim de cineva campioni. Însă cu ajutorul acesta, da, este o problemă. Eu subiectul acesta îl știu de mult, adevărul acesta dureros îl știu de mult, dar nu am vorbit, nu am deschis acest subiect, pentru că eu nu eram media și nu știam dacă partea ucraineană vrea ca acest subiect să fie discutat pe față sau nu. Între timp, da, s-au deschis cărțile și se spune lucrurilor pe nume. Or, ei au avut această situație proastă de la bun început, diferența de obuze între armata Ucrainei și armata rusă este 1 la 10, 1 la 14, din cuvintele militarilor cu care am vorbit acolo, la fața locului. Nu există nicio logică în ceea ce privește o logică militară cu care sunt obișnuiți cei din NATO pe partea cealaltă, în Rusia. Ei nu numără oamenii care mor pe front, ei nu numără absolut nimic, ei sunt gata să producă de 10 ori mai mult orice, doar pentru gloria lor. Și atunci, chestiunea aceasta cu ajutorul din partea Occidentului trebuie calculată nu prin prisma doar cât pot ei și cum pot ei și dacă obosesc sau nu, dar ce va fi pe partea cealaltă și cum trebuie întreg mapamondul să se mobilizeze pentru a pune capăt acestui Hitler al secolului XXI. Altfel, riscul este nu doar pentru Republica Moldova și Ucraina, este pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume civilizată, pentru că în spatele lui Putin sunt toți ceilalți dictatori – cel din Coreea de Nord, din Siria, din Afganistan, Iran, până și chinezii și mulți alții. Deci, e o problemă mondială această și ea este, după părerea mea, subestimată. Asta, pe de o parte, pe de altă parte, Uniunea Europeană a fost forțată să dea aceste perspective de aderare, pentru că ei nu voiau nici pe departe să ne ia pe noi în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a fost forțată să dea aceste perspective de aderare, pentru că ei nu voiau nici pe departe să ne ia pe noi în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Am spus inițial că a fost impusă, într-un fel, Uniunea Europeană să ia această decizie favorabilă pentru Republica Moldova și Ucraina.

Dorin Chirtoacă: Faptul că ei sunt forțați de circumstanțele geopolitice se vede, se simte și în rândul populației și populația asta vede, înțelege și de aici și speranțele sunt mai slabe. Deci, lucrurile sunt pe nisipuri plutitoare, dar nimeni nu spune și nu înțeleg de ce nimeni nu spune corect sau adevărat așa cum este, că depinde de război, că acea hârtie A4 de la Bruxelles, că ni s-a dat nouă statutul de candidat și negocieri de aderare, două hârtii A4, cu ele nu reziști în fața armatei de ocupație, care, dacă sparge linia frontului în Donbas, automat ajunge aici.

Vocea Basarabiei: Dle Chirtoacă, dar cetățenii au niște așteptări? Cine și cum trebuie să le alimenteze aceste așteptări, dacă trebuie să se mai vorbească despre aceste așteptări?

Dorin Chirtoacă: Cetățenii vor să-și trăiască viața…

Vocea Basarabiei: Și cum să și-o trăiască?

Dorin Chirtoacă: Ei s-au săturat să aștepte să se dezvolte Moldova și în Moldova dezvoltată ei să aibă un viitor. Nu, oamenii vor azi, pentru că au așteptat deja 30 de ani și înainte de asta au mai așteptat.

Marea majoritate au pașapoarte românești în buzunar și se duc să trăiască și să muncească acolo unde deja sunt condiții decente, pentru a recupera acei 50 de ani de diferență de dezvoltare dintre noi și ei.

Vocea Basarabiei: Și e justificată această dorință că vreau astăzi și nu-mi mai pun și alte întrebări, dar cum să vreau și de unde să mi se dea?

Dorin Chirtoacă: Dacă ar fi fost închise frontierele, ar fi fost revolte după revolte, probabil, cum a fost la 7 aprilie 2009, dar întrucât frontierele sunt deschise, marea majoritate au pașapoarte românești în buzunar și se duc să trăiască și să muncească acolo unde deja sunt condiții decente, pentru a recupera acei 50 de ani de diferență de dezvoltare dintre noi și ei.

Vocea Basarabiei: Și cine pune bazele viitorului aici, între Prut și Nistru?

Dorin Chirtoacă: Eu m-am întors acum 20 de ani, dar îmi pun întrebarea: merita oare, reieșind din felul în care se derulează situația în ultimii vreo 5-7 ani anume pentru mine, după toată implicarea, dosare penale și toată tărășenia care s-a întâmplat?

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre dosarele penale, dar vă ziceam: peste 20 de ani, credeți că iarăși o să vă puneți aceeași întrebare pe care v-o puneți astăzi?

Dorin Chirtoacă: Eu sunt sigur că va fi aceeași situație.

Pe interior noi nu avem masa critică necesară, oamenii activi și cu capacități pleacă, pentru că ei văd că timpul de recuperare a decalajului dintre noi și cei din România, Europa este mult prea mare

Vocea Basarabiei: Nimic nu se va schimba?

Dorin Chirtoacă: Foarte puțin. Știți cum sunt vitezele la mașină – I, a II-a, a III-a, a IV-a, dar la tractor este I, care merge și mai încet decât I obișnuită, adică cu viteza melcului, din păcate. Pentru că pe interior noi nu avem masa critică necesară, oamenii activi și cu capacități pleacă, pentru că ei văd că timpul de recuperare a decalajului dintre noi și cei din România, Europa este mult prea mare, zeci de ani, iar viața trece, și atunci ei plecând, rămân cei cu mentalitatea veche, sovietică și, în plus, repet, această mentalitate veche renaște, oamenii cred în propagandă.

Vocea Basarabiei: Dar cum renaște această mentalitate veche?

Dorin Chirtoacă: Propaganda, spălarea de creiere care a avut loc prin mass-media Federației Ruse din ’90 încoace…

Vocea Basarabiei: Chiar dacă sunt atât de multe alte surse alternative de unde poate cetățeanul să se informeze?

Dorin Chirtoacă: Doar se știe că mass-media noastră a fost dominată în acești 30 de ani de mass-media din Federația Rusă. Și pe lângă asta, există forțe politice care sapă din interior și, în plus, noi am avut tradițional fiefuri electorale pro-ruse – sudul, nordul, Găgăuzia, de exemplu, Transnistria nu mai spun, acolo-i o problemă și mai mare. Deci, la noi asta a existat tot timpul, dar în condițiile în care pe bază de democrație nu se vede o dezvoltare clară, sănătoasă, sustenabilă, ca lumea să vadă rezultatele, oamenii se întorc înapoi la ceea ce au ca nostalgie și vine prin propagandă.

Vocea Basarabiei: Și unitatea se risipește, și divizarea mai tare se adâncește sau cum?

Dorin Chirtoacă: Din păcate, da.

Vocea Basarabiei: Și cine e majoritate, cine e minoritate?

Dorin Chirtoacă: Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor locale, rezultă că tabăra proeuropeană este minoritară, dacă ne uităm la alegerile locale, partidul de guvernământ a luat o treime.

Vocea Basarabiei: Și dacă ne uităm la rezultatele sondajelor, ele arată că aproape 55 la sută, jumătate din cetățeni își doresc integrarea europeană?

Dorin Chirtoacă: Ei bine, între timp, unii dintre ei mai pleacă, diaspora nu intră în aceste sondaje.

Totul e pe muchie de cuțit, pe lângă faptul că e război…

Vocea Basarabiei: Acest milion de cetățeni votează la alegerile prezidențiale, la cele parlamentare…

Dorin Chirtoacă: Da, numai că depinde cât de motivat este acel milion plecat peste hotare și cât de tare se mai simte el prezent, adică cea mai mare mobilizare a fost la prezidențiale, până atunci a fost cam de două ori mai puțin. Dacă vor reuși tot timpul ei să se mobilizeze ca la prezidențiale, șansele cresc, însă dacă ei cumva vor spune că, „gata, nu mai contează, oricum ne-am stabilit aici” și nu se va reuși să fie motivați, atunci riscul crește din nou. Totul e pe muchie de cuțit, pe lângă faptul că e război.

Vocea Basarabiei: Și totuși, așa sau altfel, Republica Moldova trebuie să se dezvolte, cetățenii trebuie să aspire la anumite lucruri, la un trai decent, pentru că, știți cum se zice – nu pui mâinile pe piept, aprinzi lumânarea și aștepți să te ducă la groapă?

Dorin Chirtoacă: Este adevărat, se vor întâmpla lucrurile acestea, dar foarte-foarte încet, mult mai încet decât vor oamenii. Și de aici e exodul de populație în continuare și îmbătrânirea, și lipsa de populație activă, care să asigure un buget format din taxe și impozite plătite de cei care muncesc în așa fel încât să poată acoperi sănătatea, educația și pensionarii. Doar la noi aceasta este problema de bază, că astăzi prin populația activă noi nu acoperim asigurarea medicală și asigurările sociale. Și dacă scoatem remitențele care vin de la diasporă și ajutoarele financiare de la UE, FMI, Banca Mondială, falimentul este garantat în fiecare an.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă, la modul cel mai serios, un faliment al unui stat, pentru că tot aud această noțiune și se insistă că Republica Moldova nu ar exista, dacă nu ar fi sprijinită de partenerii occidentali, pentru că de acolo vine întreaga asistență?

Dorin Chirtoacă: Incapacitatea de a plăti pensii și salarii, incapacitatea de a plăti datoriile care vin pentru creditele luate cu zeci de ani în urmă și, în felul acesta, ca la orice instituție, ca la orice întreprindere, firmă, bancă, orice, la fel.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați auzit să falimenteze un stat în baza acestor indicatori?

Dorin Chirtoacă: Da, a fost anunțat defaultul Bulgariei la un moment dat, Argentina de vreo 3 ori a dat faliment.

Vocea Basarabiei: Și în Grecia de câte ori s-a anunțat, atunci când se negocia cu Fondul Monetar Internațional, dar țara există?

Dorin Chirtoacă: La asta sperăm și noi, adică nu că la asta sperăm, acestea-s datele problemei. Într-adevăr, asta este matematica Republicii Moldova. Deci, doar susținuți noi nu ajungem la faliment, dacă n-am fi susținuți, am falimenta în fiecare an, așa cum am spus, dar nu este în regulă să trăim în faliment. De asta și pledăm pentru unirea cu România, pentru că are loc un salt, un salt economic, social, educațional, de securitate, în primul și în primul rând, și nu mai dăm faliment.

Vocea Basarabiei: Dar și unirea cu România de 30 de ani tot se promovează, se avansează, și unde se află?

Dorin Chirtoacă: Există oameni patrioți care o promovează, într-adevăr, de 30 de ani, câteva partide politice, dar la modul…

Vocea Basarabiei: Care partide?

Dorin Chirtoacă: Cele care se declară unioniste – noi, PL-ul, PNL-ul, au mai fost formațiuni care au fuzionat între timp. Se știe care sunt, până și ecologiștii, dacă nu greșesc…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. știți, v-am mai pus această întrebare – dacă nu ați reușit dvs., unioniștii, să creați un singur partid, atunci despre ce unire în societate se mai poate vorbi?

Dorin Chirtoacă: Bine, a fost Mișcarea Politică „Unirea”, care a funcționat ca un singur partid, a fost un test și, până la urmă, s-a văzut că nu este vorba despre un partid, două sau zece, este vorba despre o persoană, deci, dacă oamenii au încredere într-un lider, automat toți ceilalți se adună în jurul acelui lider. Situația a fost în favoarea PAS-ului și a Maiei Sandu în acești ani, se va vedea ce va fi în anii următori, cândva a fost și în favoarea subsemnatului și a formațiunii din care fac parte, a Partidului Liberal. Vom vedea cum va fi pe viitor, însă în partea cu unirea dureros este faptul că nici măcar nu se lasă o portiță deschisă, iată am observat…

Dacă falimentează integrarea europeană sau dacă vine armata rusă, singura soluție este unirea cu România…

Vocea Basarabiei: Din partea cui?

Dorin Chirtoacă: Din partea guvernării, din partea proeuropenilor, în general. Este un fel de statalism din ăsta primitiv, înainte, chiar și când era Alianța pentru Integrare Europeană sau chiar și înaintea Alianței pentru Integrare Europeană, pe vremea lui Voronin și pe vremea lui Lucinschi sau Snegur întotdeauna unirea era ca o portiță deschisă, exista o voce în societate care spunea că, dincolo de toate aspirațiile noastre proeuropene, democratice și nu mai știu de care, mai este și unirea. Acum, subiectul acesta este închis, nici măcar de Ziua limbii Române nu se vorbește despre unire, nimeni în parlament, măcar cu titlu de declarație, cu titlu de replică, cu titlul de felicitare, la urma urmei, de 27 Martie și de 1 Decembrie, nimic, de parcă nici nu există această opțiune sau această posibilitate în cazul în care falimentează integrarea europeană sau dacă vine armata rusă. Dacă vine armata rusă, singura soluție este unirea, altfel, eu nu înțeleg care este sensul…

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, aud voci și de la Chișinău, și de la București, care spun că niciodată nu a avansat cooperarea moldo-română și nu ar fi atins acest apogeu, precum îl are astăzi, pentru că interconectare energetică se face, pentru că există gazoductul Iași-Chișinău, pentru că infrastructura rutieră se îmbunătățește, pentru că piața de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova în bună parte e cea românească și pentru că lucrurile totuși s-au schimbat, dosarul moldo-român cunoaște un cu totul alt nivel de dezvoltare.

Dorin Chirtoacă: E adevărat, și toate astea le-am pornit noi, asta a fost construit cărămidă cu cărămidă. După regimul Voronin, care a introdus viză României, după 7 aprilie 2009, s-a ajuns la înghețarea completă a relațiilor și a fost expulzat ambasadorul Teodorescu, noi, fiind parte a guvernării proeuropene de atunci, am inițiat acel parteneriat strategic cu România, a fost găsită finanțare, președintele Băsescu a semnat cu președintele interimar Ghimpu acea declarație și s-au dat 100 de milioane de euro, de unde s-a făcut și gazoductul și s-a început chestiunea cu grădinițele și cu proiectele de investiții. 

Vocea Basarabiei: Dar dvs. știți că din acele 100 de milioane nu s-au valorificat toate?

Dorin Chirtoacă: Nu s-au valorificat toate, pentru că am ajuns la „statul capturat”, însă acolo s-a pus baza, gazoductul de acolo s-a pornit, interconectarea de acolo a fost pornită, deci, toate acestea pentru integrarea infrastructurii – podul și autostrada care sunt preconizate la Ungheni, dl Chirinciuc, Zagarancea ș.a.m.d. – toate acestea de acolo sunt pornite și toate astea au culminat cu 1 Decembrie 2018, la Centenarul Unirii, când Parlamentul României a votat declarația cu prilejul acestei aniversări și acolo este scris negru pe alb: „Când Republica Moldova va fi gata să se unească cu Țara, noi suntem gata să vă primim cu brațele deschise”, votată unanim.

Vocea Basarabiei: Dar cum se primesc cetățenii de pe malul stâng al Prutului cu brațele deschise, dacă România e țară membră NATO, țară membră a UE, ea respectă anumite norme internaționale, pentru că va spune Federația Rusă: „Păi, de ce ne învinuiți pe noi că înaintăm în Ucraina, dacă și România…”?

Dorin Chirtoacă: Stați puțin, Finlanda are graniță 1.000 de kilometri cu Rusia, are două bucăți de teritoriu anexate de Stalin atunci în ’39 și după aceea în ’45, Carelia la sud și zona de nord, aceea bogată în nichel, a tăiat din Finlanda, brațele Finlandei i le-a tăiat. Și ce a făcut Finlanda imediat după ce a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei? A aderat la NATO! Dar noi ce facem – hore și dansuri, pentru că ne-au dat o hârtie A4 de la Bruxelles? Noi gândim strategic sau numai  ne prefacem, sau eu nu înțeleg? Pentru că asta s-a făcut recent la președinție, nu am nimic împotriva lor, îi susțin, i-am ajutat, dar în situații dure cum este aceasta e nevoie de măsuri dure. De ce Finlanda aderă la NATO, dar noi stăm și ne uităm, stăm cu ochii în soare? Nu ne lasă cineva cu ochii în soare, dar noi stăm și ne uităm, nu-i clar de ce.

La noi, din punctul de vedere al relațiilor internaționale, din păcate, noi am revenit la Evul Mediu, unde fiecare face ceea ce-l taie capul…

Vocea Basarabiei: Dar statutul de neutralitate și prezența fostei Armate a 14-a în stânga Nistrului nu se mai iau în calcul, doar problema s-a abordat și la ONU?…

Dorin Chirtoacă: La noi, din punctul de vedere al relațiilor internaționale, din păcate, noi am revenit la Evul Mediu, unde fiecare face ceea ce-l taie capul. Bine, fiecare… Dintre tirani, dintre dictatori, Estul, Cengiz Han, cum a fost pe vremuri. Ei asta fac, ei s-au aliat acum, aceste dictaturi care au mai rămas pe fața pământului – Belarus, Rusia, Coreea de Nord și ceilalți – și își fac mendrele, până vor muri aceștia, după ei vor veni alții, dar situația este în defavoarea statelor democratice care sunt la hotar cu ei.

Vocea Basarabiei: Dle Chirtoacă, să admitem un scenariu optimist.

Dorin Chirtoacă: Da…

Vocea Basarabiei: Autoritățile de la Chișinău merg la București și spun că e timpul unirii…

Dorin Chirtoacă: Demult trebuia.

Vocea Basarabiei: Ce răspuns credeți că oferă Bucureștiul?

Dorin Chirtoacă: Declarația Parlamentului din 2018 este valabilă, nimeni n-o poate anula, aceea e ca o lege, nu știu cum să vă spun. Deci sunt foarte curios să văd cum ar putea să dea înapoi după ce tot parlamentul a votat treaba asta. Atunci ar începe o dezbatere, la urma urmei, subiectul ar deveni viu.

Vocea Basarabiei: Cineva ar crede că noi acum nu discutăm serios și subiectul acesta nu așa se abordează.

Dorin Chirtoacă: Subiectul acesta ar deveni viu, ar fi pus pe agenda Europei, ar deveni ca un colac de salvare, dacă cumva lucrurile se întâmplă nu în favoarea noastră și a Ucrainei. Am avea o ieșire din situație, dar noi nu avem nicio ieșire din situație, totul se bazează pe rezistența Armatei Ucrainei, dar de aici Occidentul, cum ați spus și dvs., a obosit să-i mai ajute, America nu mai dă acele 60 de miliarde, Uniunea Europeană, iarăși, Orban blochează. Se mai adună liderii europeni în februarie și?

Vocea Basarabiei: Da, într-o ședință extraordinară…

Dorin Chirtoacă: Dar pe front nu au fost destule obuze niciodată pentru Ucraina, niciodată nu au fost de la începutul războiului, tot timpul au avut această deficiență. Este vorba de niște oameni extraordinari care…

Vocea Basarabiei: Haideți și mai departe să insist, unde s-ar pune hotarul?

Dorin Chirtoacă: Acolo unde este posibil, din păcate.

Vocea Basarabiei: Iarăși, parcă ar părea neserios…

Dorin Chirtoacă: Nu, nu-i vorba de neserios. Păi, o bucată de teritoriu este ocupată din ’92, Transnistria e ocupată de atunci de către Federația Rusă, de-acum e recunoscut și la nivel internațional. Înainte de a începe războiul, o dădeau cotită, că-i conflict intern, au fost la fața locului și nu știu ce, după ce a început războiul la Bruxelles sau la Consiliul Europei a fost votată acea rezoluție, că este teritoriu ocupat de Federația Rusă, de parcă acum s-a aflat, după 30 de ani. Și de vreme ce avem acel teritoriu ocupat, înseamnă că celălalt teritoriu care este liber să fie protejat în felul acesta.

Vocea Basarabiei: Concret, unde se pune hotarul?

Dorin Chirtoacă: Acolo unde se găsesc acum forțele de pacificare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.