VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Cancerul în stadiul ZERO. Recomandările medicului

Potrivit ultimului sondaj public, mai mult de 6 din 10 adulți sunt supraponderali. Aproape un sfert din populație este obeză. Totodată, obezitatea înseamnă un risc mai mare de afecțiuni grave pentru populație, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer. Medicul Dragomir Tîmbur a explicat legătura dintre masa corporală și riscul de cancer mamar.

DRAGOMIR TÎMBUR: Țesutul adipos excesiv, obezitatea este o sursă suplimentară de estrogen în organism. Estrogenul este unul dintre mecanismele de apariție a cancerului mamar hormonal dependent la femei.

Cancerul în stadiul zero, care este numit și carcinom in situ, reprezintă forma cea mai precoce a cancerului de sân.

DRAGOMIR TÎMBUR: Cancerul în stadiul zero este un cancer care abia a apărut și se află în interiorul ductorilor din sân. Adică, în glanda mamară sunt multe canale, ductorile, prin care trebuie să curgă laptele în perioada de lactație. O mare parte din cancere apar în interiorul acestor canale și crește în interiorul lor fără ca să iasă în afara pereților ductului. În momentul când cancerul depășește acești pereți ai ductului canalelor, din momentul acela începe stadiul 1, 2, 3, 4. Dar, atât timp cât acesta crește în interiorul canalului se numește stadiul 0.

8 din 10 cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate la femeile de peste 50 de ani. Totodată, riscul este mai mare la persoanele care au rude de gradul I și II care au suferit de afecțiuni oncologice. Un diagnostic anterior de tumoare mamară benignă sau malignă tratată, la fel poate predispune spre apariția celulelor canceroase. Administrarea contraceptivelor orale timp îndelungat, dar și lipsa nașterilor și a perioadelor de alăptare pe parcursul vieții, tot pot duce la apariția cancerului mamar, spune specialistul.

DRAGOMIR TÎMBUR: Tratamentul este mai puțin invaziv, mai ușor în timp, mai repede se rezolvă, mai puțin costisitor pentru pacient în unele cazuri, cu mai puțin disconfort și cu rezultate mai bune. De aceea au de câștigat toți de pe urma adresării la timp a pacientului. Dar, inclusiv stadiul zero, la fel, până la urmă tot este un cancer și trebuie tratat ca atare, cu seriozitate.

Dacă pentru celelalte tipuri de cancer sunt cinci etape radicale de tratare, în cazul cancerului în stadiul zero: DRAGOMIR TÎMBUR: Nu avem nevoie de obicei de toate acestea cinci, dar poate fi necesară doar o intervenție chirurgicală și tratament hormonal sau, dacă se păstrează sânul femeii, cu ajutorul chirurgii de conservare mamare, ceea spre ce tindem, nu să înlăturăm total sânul, să-l păstrăm. Atunci poate să fie vorba de tratament chirurgical, operație, radioterapia sânului păstrat și tratament hormonal.

Medicul conchide că, peste 90% dintre cazurile de cancer la sân diagnosticate în stadiu incipient pot fi vindecate complet. De aceea, examinările în scop profilactic rămân condiția de bază pentru prevenția unui diagnostic. Ghidurile internaționale recomandă efectuarea mamografiei o dată la 1-2 ani începând cu vârsta de 45-50 de ani și mai devreme dacă sunt antecedente în familie. La vârste mai mici, așa cum țesutul mamar este mai dens, se va folosi ecografia mamară în loc de mamografie pentru investigarea primară.

DRAGOMIR TÎMBUR: În stadiul unu și stadiul 2, dacă cancerul este localizat doar în sân, rata de supraviețuire la cinci ani este mai mult de 95%. Deci asta e stadiul unu și doi timpuriu. În stadiul zero este încă mai mare. Cu alte cuvinte, 99-100% din toți pacienții care se adresează în stadiul zero, uită de problema legată de oncologia mamară.

Cancerul de sân poate fi asimptomatic la etapa inițială, de aceea specilistul recomandă: controalele profilactice. În timp, tumorile mamare se pot manifesta prin următoarele simptome: umflarea parţială sau a întregului sân, modificarea simetriei, formei şi conturului sânului; inversarea mamelonului, retragerea în interior, cu dispariţia acestuia; înroşirea, pigmentarea, încrețirea, îngroșarea sau exfolierea pielii de pe sân; apariția unui nodul sau o îngroşare a unei porţiuni de sân, rareori mai mulţi, care se simte la palpare diferit de ţesutul înconjurător; durere la nivelul sânilor sau mameloanelor, uneori cu disconfort în fosa axilară; noduli palpabili în zona axilară: pot fi moi şi nedureroşi sau mai duri şi dureroşi.

Autor

  • Diana Botnaru

    Tace mult și lucrează la fel de mult. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM. Cotidianul.md, Gazeta de Chișinău, Ea.md sunt câteva din redacțiile din care a făcut parte. Domeniul socio-cultural e cel pe care se axează la Vocea Basarabiei.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.