VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexandru Slusari: Tariful la gaz trebuie redus pentru a nu irosi banii statului pentru compensații

Vocea Basarabiei: Astăzi punem în discuție problema asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale. Vom vorbi despre disputa care s-a iscat între dl Alexandru Slusari și șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce în spațiul public dl Slusari a spus informația despre prețul de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru luna octombrie. Anunțul atunci a fost făcut de dl Slusari în calitate de membru al Consiliului de administrație Energocom, care a publicat pe pagina sa o scrisoare semnată de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, expediată Ministerului Energiei. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei, dle Slusari!

Alexandru Slusari: Bine v-am găsit!

Faptul că tariful nu scade este exclusiv cauza achizițiilor nereușite de iarna trecută

Vocea Basarabiei: De ce a trebuit să publicați acea scrisoare și, mai cu seamă, ce ar putea să urmeze după ce a fost oferită această informație în spațiul public, mă refer la relația dvs. cu șeful de la Moldovagaz, pentru că el v-a reproșat că nu era bine să fie anunțat despre această scrisoare?

Alexandru Slusari: Ce urmează pe filiera Moldovagaz – Gazprom cunoaște doar Vadim Ceban și stăpânii lor din Kremlin. Scrisoarea era necesar să fie publicată, întrucât era informație de interes public. Dacă vă amintiți, există deja tradiția că, la începutul fiecărei luni, șeful Moldovagaz anunță pe canalul lui de Telegram, pe care el îl duce exclusiv în limba rusă, despre prețul la care Gazprom-ul livrează gaz Republicii Moldova. Ce-i drept, noi nu cumpărăm acest gaz, gazul se duce în Transnistria, iar celor din Transnistria li-i totuna care este prețul, oricum, ei nu achită. Dar această informație era de interes public pentru societate, să facem comparație cu ceea ce se întâmplă în piață și era importantă pentru Energocom, întrucât noi ne aflăm deja de mult timp în această situație excepțională și există hotărârea guvernului care zice că Moldovagaz este obligată să procure gazul de la Energocom în condițiile în care gazul de la Energocom este mai ieftin decât oferta de la Gazprom. Deci și sub aspectul practic, și sub aspectul informațional, această informație era și este foarte importantă. Iată că această regulă a fost respectată întregul an 2022 și în anul 2023, doar că de la 1 octombrie 2023 Vadim Ceban nu mai „prietenește” cu Telegram, nu mai face anunțuri, ci tace. Tace o zi, două, trei… Iată că noi am ajuns la sfârșitul lunii octombrie și nimeni nu cunoaște acest lucru. 

Vocea Basarabiei: Mesajele guvernanților că Republica Moldova este asigurată mult mai bine decât anul trecut cu gaze pentru sezonul rece actual se adeveresc?

Alexandru Slusari: Da, aceste mesaje sunt corecte, lecția în mare parte a fost învățată, cu părere de rău, repet, nu putem să întoarcem momentul când au fost procurate volumele de gaz în exces astă-iarnă, și aceasta este marea problemă. Repet încă o dată: tot ceea ce se întâmplă acum și faptul că tariful nu scade așa cum ar trebui să scadă se datorează exclusiv acestor achiziții nereușite, nechibzuite.

Vocea Basarabiei: Dar dacă nu ajungea gaz, nu avea să fie mai mult criticată actuala guvernare?

Alexandru Slusari: Nu era, în ianuarie deja nu era pericol. Eu pot să admit că în octombrie-noiembrie 2022 nu era clar cum o să fie iarna, dar în ianuarie deja mai mult de jumătate de iarnă trecuse și era absolut clar că consumul de gaz s-a redus, și s-a redus drastic, cu 30-40%. Acele procurări de aproape 60 de milioane de metri cubi, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, ne joacă festa. Și ca să înțelegeți, aceste 60 de milioane de metri noi le-am consumat toată perioada de vară și încă o parte din septembrie, pentru că s-a redus drastic consumul, iar aceste achiziții scumpe au influențat foarte mult asupra tarifului.

Vocea Basarabiei: Dar dacă consumul era sută la sută, nu ar fi economisit populația, agenții economici?

Alexandru Slusari: În ianuarie deja era clară tendința, această procurare din ianuarie era absolut inutilă și nocivă pentru securitatea energetică.

Vocea Basarabiei: Știți cum? Reproșează și ei că după război, mulți eroi, pentru că ar fi trebuit cei care ne critică să fie în locul lor.

Alexandru Slusari: Nu era primul an, era al doilea an, deja era experiența din toamnă a procurărilor, deja erau cifrele statistice de consum.

Vocea Basarabiei: Oricum, situația nu se mai schimbă acum, pentru că trebuie consumate și acele volume?

Alexandru Slusari: Da, dar noi plătim. Dacă nu erau acele volume, tariful trebuia să scadă în septembrie-octombrie.

Vocea Basarabiei: Dvs. și la emisiunea precedentă ați spus că există premise ca să fie micșorat tariful la gaze, doar că după asta iarăși l-am auzit pe dl Vadim Ceban, șeful de la Moldovagaz, care a spus răspicat că până la sfârșitul acestui an nu există niciun motiv ca să se prezinte la ANRE cu solicitarea de a fi scăzute tarifele la consumul de gaze.

Lucrăm ca tariful pentru gaz să fie redus până la 1 ianuarie, măcar cu 2 lei, dar să fie justificat

Alexandru Slusari: Dacă Energocom reușea să mai achiziționeze încă 100 de milioane de metri cubi de gaze la prețul la care au fost achiziționate celelalte volume, aproape 600 de milioane, dacă noi intram în această ferestruică cu prețurile joase, eu sunt absolut convins că de la 1 octombrie, maximum de la 1 noiembrie tariful ar fi fost micșorat. Cu cât anume, e greu de spus acum, trebuie de făcut calcule precise, dar tariful ar fi fost micșorat. Energocom încă nu a reușit, asta nu înseamnă că noi am lăsat, acum prețurile au explodat, îndeosebi după începerea conflictului din Orientul Mijlociu situația nu este stabilă. Dar Energocom, pe de o parte caută posibilități să procure aceste 100 de milioane, măcar 100 de milioane, Ministerul Energiei a făcut tot posibilul să vină acest grant norvegian și banii foarte degrabă vor ajunge la Energocom pentru a procura gaze, s-a făcut acea reducere de tarif pentru transportare de 100%, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, se lucrează foarte intens și se face tot posibilul ca totuși tariful la gaz să fie micșorat până la Anul Nou. Și asta-i corect, și asta-i moral, și asta-i foarte just în raport cu cetățenii și economia Republicii Moldova. Reușim sau nu reușim, haideți să vedem. Eu pot să vă spun că și Energocom, și Ministerul Energiei, care este condus destul de profesionist de un tehnocrat, fac toate eforturile pentru a soluționa problema micșorării tarifului mai devreme de 1 ianuarie.

Vocea Basarabiei: Dar și dl Parliov acum parcă și-a nuanțat declarațiile și a spus că așteptăm să apară posibilități?

Alexandru Slusari: Clar lucru, pentru dânsul, ca și pentru mine contează rezultatele, să spui că noi facem, noi lucrăm, noi dregem, nu știu ce, asta nu încălzește populația. Și la acest moment este situația, eu vă spun anumite secrete, aceste 100 de milioane care ar dilua stocurile scumpe, grantul care vine din partea Norvegiei, optimizarea costurilor de transportare – toate acestea împreună, dacă vor fi realizate, dar eu mai cred, dacă conflictul cumva se va așeza, stocurile europene sunt umplute aproape la 100%, este exces de gaz în mai multe țări și când cumva s-ar așeza toată această situație în Orientul Mijlociu și o să vedem că iarna, dar deocamdată n-a fost așa ceva ca nici în noiembrie să nu se pornească încălzirea, eu cred că apare tot mai mare fundal ca prețurile mondiale să se micșoreze și dacă Energocom-ul reușește să mai procure în această ferestruică 100 de milioane de metri cubi (bani avem!), credeți-mă că există posibilitatea ca tariful să scadă. Poate că nu până la 13 lei, cum a vorbit și dl Tofilat, dar să scadă anul curent.

Prețul trebuie să scadă, de prea mult timp suntem țara cu cel mai mare tarif din regiune

Vocea Basarabiei: Până la 15 lei?

Alexandru Slusari: Nu știu, depinde cu cât o să procurăm gazul, depinde când vor veni banii din grant, ce volume au să fie, sunt câteva momente încă neclare ale ecuației, dar eu și ceilalți colegi ai mei facem tot posibilul și imposibilul ca în noiembrie sau, cel târziu, în decembrie populația din Republica Moldova totuși să simtă această micșorare a tarifului. Lasă să fie cu 1 leu, cu 2 lei, să ajungă la 13 lei pentru un metru cub, la 15 lei, dar noi mult timp rămânem țara cu cel mai mare tarif la gaz din regiune.

Vocea Basarabiei: De 18 lei…

Alexandru Slusari: În Ucraina este de două ori mai mic tariful…

Vocea Basarabiei: Bine, dar ei produc resurse energetice și pentru dânșii situația e alta… 

Alexandru Slusari: Ei produc, dar o parte îl importă.

Vocea Basarabiei: Au și ajutoare mari și foarte mari, e război acolo…

Alexandru Slusari: Nu cred că situația la dânșii e mai bună decât în Republica Moldova. Noi nu merităm să se mențină atâta timp acest tarif și repet încă o dată: asta se datorează greșelilor de planificare, care au fost comise, dar deja acesta-i trecutul.

Vocea Basarabiei: Au mai rămas două luni până la Anul Nou, între timp s-a anunțat că și în acest an cetățenii vor fi susținuți cu acest ajutor la contor, vor fi oferite compensații.

Alexandru Slusari: Păi și aici, eu poate merg contra trendului, dar eu consider că acești bani… De ce eu pledez pentru micșorarea tarifului? Pentru că anul trecut aproape 4 miliarde de lei au fost cheltuiți la consum, pentru a compensa. Eu, sincer, având totuși profil economic, vreau ca banii din bugetul Republicii Moldova să meargă mai curând pentru crearea locurilor de muncă, pentru dezvoltarea businessului, pentru infrastructură, pentru subvenții în agricultură, decât pentru consum. Eu nu consider că noi trebuie să cheltuim mulți bani pentru compensații, dar pentru asta e nevoie de micșorat tariful. Eu nu sunt tare fericit de la faptul că iarăși au să fie cheltuite miliarde de lei… 

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că măcar cu 1 leu, măcar cu 2 lei dacă se micșorează tariful, deja e o veste bună pentru cetățeni, iar pe de altă parte, Moldovagaz zice că ar acumula și ar înregistra pierderi și mai mari?

Alexandru Slusari: Nu, nu, nu, micșorarea trebuie să fie justificată. Eu nu vreau ca noi să ne jucăm cu devierile financiare. Apropo, noi nu trebuie să uităm că nu doar problema gazului scump din iarna anului 2023 a influențat, din cei 18 lei ponderea devierilor financiare e aproape 7 lei. Aceste devieri financiare au fost acumulate în vara lui 2022, nu au fost ajustate tarifele și manual guvernul Gavrilița de atunci nu i-a permis ANRE-ului să facă majorarea tarifelor în vara 2022, deși consumul nu era așa de mare.

Vocea Basarabiei: Am înțeles că și cursul valutar…

Alexandru Slusari: Atunci am ajuns la 2.500-3.000 de dolari prețul pentru mia de metri cubi. Cred că era frică politică, dar până la urmă nota de plată ne-a revenit nouă, nu lui Gavrilița, și nu lui Spînu.

Consiliul ”Energocom” va examina subiectul tarifelor chiar în această săptămână

Vocea Basarabiei: Aceste devieri se formează inclusiv luându-se în calcul schimbul valutar?

Alexandru Slusari: Schimbul valutar joacă un rol nesemnificativ. Cele mai mari devieri care au fost acumulate, acești 7 lei din 18, se datorează faptului că în vara 2022 nu a fost la timp ajustat tariful și tariful era mult mai mic decât prețul de achiziție, iar aceste devieri financiare până la urmă oricum au fost puse în cârca cetățenilor și a agenților economici. Și noi continuăm acum să achităm aceste devieri financiare. Eu nu vreau ca micșorarea tarifului, dacă se va produce în noiembrie-decembrie a anului curent, să fie iarăși populism și o amânare a problemei. Eu totuși cred și sper și noi vom discuta chiar săptămâna aceasta la Consiliul Energocom acest subiect, noi trebuie să căutăm și să găsim modalități economice ca să fie justificată economic micșorarea acestui tarif. Lasă să fie cu 1-2 lei, dar să fie justificat și să fie făcut cât mai repede.

Vocea Basarabiei: Dacă se va continua exact așa cum se întâmplă și acum că acest contract pe care îl are Moldovagaz cu Gazprom-ul aprovizionează doar malul stâng al Nistrului, cât timp se poate prelungi această perioadă, pentru că și acest contract are un termen-limită, până când este unul valabil?

Alexandru Slusari: Apropo, asta tot îi bună întrebare. Trebuie să punctăm câteva lucruri importante: nu există niciun contract care prevede că trebuie să fie aprovizionat malul stâng al Nistrului. În fiecare lună acest moment se coordonează, nu știu dacă verbal sau în scris și se încuviințează. Adică, conducerea Moldovagaz face o înțelegere cu Gazprom, în primul rând, care sunt volumele zilnice și, în al doilea rând, unde se direcționează. În contractul încheiat între Moldovagaz și Gazprom asemenea lucruri nu există, asta-i improvizarea pe care noi o facem din decembrie 2022. 

Vocea Basarabiei: Deci, să amintim că din toamna anului 2022, invocând dificultăți de tranzit prin Ucraina, Gazprom-ul a redus livrările de gaze către Republica Moldova și de atunci toate gazele furnizate Republicii Moldova în baza acelui contract dintre Moldovagaz și Gazprom, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi pe zi sau aproximativ 2 miliarde pe an merg în stânga Nistrului, inclusiv pentru generarea de energie electrică la Termocentrala de la Cuciurgan.

Alexandru Slusari: Dar aceasta-i un fel de gentlemen’s agreement cumva…

Vocea Basarabiei: Și de acolo se achită 80 la sută din necesarul de energie electrică.

Alexandru Slusari: Dvs. m-ați întrebat până când o să fie acest lucru, iarăși în situația în care nu există stabilitate juridică, nu există un contract previzibil pe o perioadă de durată, acest lucru poate fi până mâine, poate fi peste o lună, peste două, peste trei. De aceea eu la început am menționat că riscurile în raporturile cu Federația Rusă tot timpul există. În primul rând, pentru că nu există bază juridică stabilă, în al doilea rând, tot timpul relațiile economice, juridice sunt subordonate intereselor politice. Dacă mâine-poimâine ceva se întâmplă în regiune și o să fie necesitate politică de a opri sau de a schimba abordarea, Federația Rusă o să schimbe această abordare. De-atâta noi trebuie să avem tot timpul varianta B…

Vocea Basarabiei: Dar prevederile contractului arată că ar trebui Gazprom-ul să livreze gaze către Republica Moldova până în 2025?

Alexandru Slusari: Da, contractul are durată, dar, iarăși, acolo este scris că lunar părțile coordonează volumul. Și în fiecare lună, Moldovagaz cu Gazprom-ul coordonează aceste volume – cât merge luna aceasta, cât merge luna viitoare și atât. Nicăieri nu e scris în contract despre Transnistria. Există acest contract, el pe noi ne interesează la moment doar sub aspectul aprovizionării cu energie electrică și această situație, chiar dacă economic este convenabilă malului drept al Nistrului, are mai multe riscuri, riscuri politice, geopolitice, deja am vorbit de ele. Și eu cred că Ministerul Energiei în fiecare zi se gândește și ține în vizor această situație: dacă mâine ceva se schimbă, dacă gazul nu vine de la Federația Rusă, dacă o să fie o indicație dată… Nu uitați că Centrala de la Cuciurgan, de facto, a fost prihvatizată de RAO UES.

Vocea Basarabiei: Așa-zisa privatizare, pentru că s-a făcut fără consimțământul autorităților Republicii Moldova…

Alexandru Slusari: Păi, eu de-atâta am și spus prihvatizată, pentru că noi nu recunoaștem. Iată aici și este duplicitatea aceasta – pe de o parte, noi nu recunoaștem, pe de altă parte, economic este convenabil și noi avem aceste relații. Aici toți înțeleg că situația e șubredă, toți înțeleg că situația e instabilă, toți înțeleg provocările și riscurile, dar la moment, în situația sărăciei Republicii Moldova și lipsei unei alternative sustenabile, robuste, noi mergem așa, cu toate aceste riscuri. Cu gazul, slavă Domnului, am rezolvat problema, dar cu energia electrică această problemă rămâne și eu sper foarte mult că odată și odată malul drept al Nistrului, având atâtea pârghii asupra malului stâng, n-o să permită escaladarea, forțarea situației din partea Tiraspolului, dar eu sunt convins că Tiraspolul, iată așa cum stă Sheriff-ul, în situația actuală lor nu le trebuie chestia asta.

Vocea Basarabiei: Haideți să discutăm un pic și despre acest subiect. Dvs. ați fost și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, acum unii spun că ar fi bine, dacă autoritățile ar avansa o viziune clară de soluționare a problemei transnistrene, alții spun și mai dur, că totuși din moment ce malul drept este asigurat cu energie electrică de pe malul stâng, asta înseamnă că malul drept mai sprijină un regim secesionist în stânga Nistrului. Părerea dvs. care e?

Alexandru Slusari: Și unii, și alții au dreptate. Noi deja am specificat că este o situație riscantă, șubredă, situație temporară, din punctul meu de vedere. Dacă noi vorbim de întreținere, economic 80 la sută malul drept întreține malul stâng, noi cunoaștem acest lucru. Exportul/importul este asigurat exclusiv prin vama moldo-română, libera circulație este asigurată prin aeroport, furnizarea de gaze este asigurată de Moldovagaz și multe-multe alte lucruri, unde noi putem constata dependența totală sau aproape totală economică a malului stâng de Chișinău. Problema este mult mai complexă, aici eu sunt de acord cu dvs., în lipsa viziunii Chișinăului cum ar trebui să fie reîntregite ambele maluri ale Nistrului.

Vocea Basarabiei: Asta nu spun eu, spun cei care cunosc situația.

Alexandru Slusari: Corect! De ce se întâmplă acest lucru? Eu cred că cea mai mare problemă constă în frica celor de la Chișinău că cumva după reîntregire noi o să avem 300 de mii de populație ale căror preferințe politice pot înclina balanța, care și așa nu este stabilă la noi, spre Federația Rusă. Eu sper că aici e principala problemă.

Vocea Basarabiei: Dle Slusari, dar procesul de reîntregire a celor două maluri ale Nistrului totuși se va face etapizat, nu se va face nici peste noapte, nici într-un an?

Alexandru Slusari: Eu tot asta am vrut să spun, adică pentru mine asta nu este o scuză, eu sunt adeptul abordării mai dure în raport cu Transnistria.

Vocea Basarabiei: Dar cum o să fie această abordare mai dură, dacă acolo mai sunt reprezentanții armatei ruse, dacă acolo zona este militarizată?

Alexandru Slusari: Ei și? Armata rusă, dacă mâine nu vine, dvs. cred că ați văzut investigația că motorina și benzina pentru tehnica militară din Transnistria vin de la companiile europene prin hotarul moldo-român. Dacă mâine nu vine acest combustibil, care-i pericolul de la aceste trupe? Noi trebuie să înțelegem că economic, dacă se pune piciorul în prag și pumnul pe masă, în două luni, economic noi punem punct la această întrebare. Transnistria nu poate exista, mai ales în această situație, având și Ucraina pe cealaltă parte, Transnistria economic nu poate exista fără voia Chișinăului. În două luni, noi am hotărî problema, am închis robinetul, falimentare economică…

Vocea Basarabiei: Și ce s-ar întâmpla cu Sheriff-ul?

Alexandru Slusari: Asta-i problema Sheriff-ului. Ei au uitat cum în 3 zile a căzut regimul din Karabahul de Munte, dar acolo a fost implicare militară, noi nu putem să ne permitem acest lucru, dar economic, credeți-mă, după două luni, Tiraspolul vine cu steagul alb. Apare întrebarea cea mai importantă – ce urmează? Iată cu ceea ce urmează Chișinăul cred că nu este gata.

Vocea Basarabiei: Dar provocările oricum rămân a fi mari? 

Alexandru Slusari: Provocările iarăși… Depinde desigur de rezultatele războiului din Ucraina. Dar dacă să luăm așa, la moment, care pot fi provocările? Ucraina nu-i permite Federației Ruse să vină fizic încoace, economic noi aproape nu depindem de Federația Rusă în afară de problema cu energia electrică. Care pot fi provocările economice și sociale din partea Federației Ruse?

Vocea Basarabiei: E capabilă Republica Moldova să asigure malul stâng cu resurse energetice?

Alexandru Slusari: Sigur!

Vocea Basarabiei: Să nu se ajungă la o catastrofă umanitară…

Alexandru Slusari: Aici e întrebarea, dacă am preluat zona de acolo, se aplică imediat legislația Republicii Moldova, Termocentrala de la Cuciurgan n-o să mai fie termocentrala RAO UES, dar noi vom prelua controlul. Și noi asigurăm nu regimul secesionist, noi asigurăm cu resurse energetice întreprinderile… 

Vocea Basarabiei: Dl Slusari, dvs. sunteți și jurist, nu se face chiar atât de repede și totul e clar că dacă…

Alexandru Slusari: Noi 32 de ani așteptăm… Azerbaidjanul tot a așteptat 34 de ani și totul s-a întâmplat într-o săptămână.

Vocea Basarabiei: Dar mai sunt forțe politice în Republica Moldova care încă mai sunt credibile în fața unui segment important al populației care promovează alte mesaje?

Alexandru Slusari: Eu cred că nicio forță politică, chiar și cea mai, cea mai, cea mai, în situația actuală nu poate să iasă deschis și să spună că este împotriva reîntregirii țării și aplicării legislației Republicii Moldova asupra Transnistriei, mai ales că această operațiune nu va fi însoțită de acțiuni militare, repet încă o dată.

Vocea Basarabiei: Bine, dar aceste forțe politice insistă pe ideea că trebuie o relație bună și foarte bună să aibă Republica Moldova cu Federația Rusă?

Alexandru Slusari: Dar care-i problema aici? Iată, Transnistria devine parte componentă a Republicii Moldova, se aplică legislația Republicii Moldova, Transnistria nu a fost recunoscută de către Federația Rusă. Mai departe care o să fie relațiile noastre cu Federația Rusă, asta-i o mare întrebare în general, indiferent ce o să se întâmple în Transnistria. E stat agresor, o să fie schimbări acolo, n-au să fie schimbări? Și eu, sincer, vreau relații bune, bazate pe interes reciproc, bazate pe raționament, pe interesele economice ale ambelor țări, nu pe dictat, nu pe ideea extinderii imperiului, pe restabilirea Imperiului Rus, nici nu măcar a Uniunii Sovietice, dar a Imperiului Rus, dar asta nu are nimic cu Transnistria. Dacă noi, fără nicio împușcătură, în câteva luni am reuși să ajungem la capitularea regimului secesionist și începe reîntregirea în baza legislației Republicii Moldova, eu nu cred că asta o să provoace o reacție mai dură din partea Federației Ruse, mai ales că ei au pârghii limitate asupra Republicii Moldova, în afară de intervenția militară. Dacă ei ajung la hotarul cu Republica Moldova, atunci e gata, indiferent de faptul că facem noi ceva cu Transnistria sau nu facem, Republica Moldova nu mai există ca stat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.