VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Molești: R. Moldova nu a făcut parte din „lumea rusă”. Dacă vom avea coloană vertebrală avem sorți de izbândă, dar depinde și de victoria Ucrainei

Săptămâna trecută, la summitul de la Davos a debutat președinta Republicii Moldova Maia Sandu, care a vorbit despre securitatea din Europa în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, precum și despre modul în care este afectată țara. Șefa statului a subliniat că una dintre aceste consecințe este și criza energetică pe care autoritățile încearcă să o remedieze, inclusiv prin reducerea dependenței de gazul rusesc, precum și alte probleme majore, cum ar fi propaganda și dezinformarea, amplificate de către războiul dus de Rusia în Ucraina. Despre prioritățile guvernării și preocupările cetățenilor vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Prezența în premieră a președintei Maia Sandu la Forumul de la Davos, din Elveția, a contribuit la fortificarea imaginii favorabile în plan internațional a șefului statului moldovean. Este opinia istoricului și analistului politic Anatol Țăranu. El e de părere că războiul din Ucraina a provocat o serie de crize acute, pe care Republica Moldova le gestionează la limită, dar acest război a deschis și ferestre de oportunități nebănuite până la declanșarea lui. Solidaritatea fără echivoc a guvernării de la Chișinău cu Ucraina, agresată de Rusia, a făcut ca Republica Moldova să devină țarăcandidată la aderare în Uniunea Europeană cu actele în regulă, calitate care încă un an în urmă părea nerealistă din punct de vedere calendaristic. Vocea Basarabiei a discutat cu sătenii din Molești, o comună din raionul Ialoveni, despre provocările anului 2023 într-un moment complicat din punct de vedere economic și social-politic.

Vocea Basarabiei: Vorbim despre provocările care stau în fața cetățenilor în acest an 2023. Care sunt cele mai mari?

– La moment, provocarea cea mai mare este de a exista până în primăvară, în special în ceea ce ține de resursele energetice, în același timp, trebuie să ai și surse financiare. Este vorba chiar de masa energetică, vorbesc de lemne, în special în localități, fiindcă satul este gazificat completamente.

Vocea Basarabiei: Acum cele mai arzătoare subiecte care se discută la un pahar de vorbă în mahala, în stradă, care sunt?

– Este vorba de prețurile la resursele energetice, despre care discută toți.

Vocea Basarabiei: Dar lumea înțelege de ce prețurile, tarifele sunt atât de mari?

– Bine, noi înțelegem,

O țară care nu dispune de resurse energetice este o țară care trebuie să depindă de cineva, vrei sau nu vrei, dar așa se întâmplă.

Lumea înțelege, dar ceea ce are lumea azi când e vorba de salarii sau altceva cred că la o bună parte nu le ajunge. De atâta cei care se încălzeau cu gaze naturale acum fac focul cu lemne, fiindcă înțeleg lucrul acesta și este vorba și de energia electrică, care, de asemenea, joacă un rol foarte important în localități.

Mihai Catan, primar la al șaselea mandat în Molești, Ialoveni

Vocea Basarabiei: Pentru că în Republica Moldova se consideră că e o politizare excesivă și, în general, cetățenii mai mult vorbesc despre politică decât despre problemele adevărate, să vă întreb, iată, acest exces de politizare a subiectelor trage în urmă satul și statul?

– Da, și în localități.

Eu zic de multe ori că politicienii au reușit să împartă localitățile în tabere. Nu contează de ce culoare sunt, dar în tabere politice, fiindcă ura aceasta care s-a instaurat între rude, între prieteni, între mamă, fiică ș.a.m.d., practic, în cea mai mare parte este bazată pe politică.

Cu toate că nu este bun acest lucru, cred că ar trebui, în general, acest lucru de uitat și propagată unitatea în popor, fiindcă într-un sat cu 3-4 mii de locuitori stau pe baricade diferite cred că o mie și o mie ș.a.m.d., atât de tare s-a implantat politicul în conceptul mintal al oamenilor.

Vocea Basarabiei: Și atunci, cât de ușor sau cât de greu este ca cetățeanul să știe care e calea corectă pe care să se îndrepte țara lui? De ce vă pun această întrebare? Pentru că sunt rezultatele sondajelor de opinie care arată că majoritatea respondenților cred că țara lor merge pe un drum greșit. Și ce înseamnă pentru cetățean un drum corect pe care să-l parcurgă țara?

– Cam jumătate la jumătate, o parte vede vectorul vestic, o parte vede vectorul estic, dar valorile, în special cele europene trebuie propagate corect, așa cum stau ele deja, nu cum ne place nouă, dar așa cum stau ele, că mulți înțeleg că, dacă vor merge spre Europa, vor avea totul pe tavă, nu-i chiar așa, trebuie să muncești, adică trebuie să înțelegi acest lucru.

Vocea Basarabiei: Și integrarea europeană pe înțelesul tuturor cine trebuie să o explice?

– Toți, în special structurile de stat, începând de la autoritățile locale și până la cele mai mari instituții publice – educația, grădinițele, liceele, școlile, dar trebuie explicată anume așa cum este ea, nu ideal, cum am vrea noi să fie, dar așa cum este ea de facto.

Vocea Basarabiei: Dar după 11 luni de invazie rusă în Ucraina încă mai sunt voci care cred că viitorul Moldovei ar trebui să fie alături de Rusia?

– Mai sunt nostalgici și astăzi, fiindcă într-un mod sau altul se face și o propagandă rusă, se face într-un mod închis sau mai sunt de cei care au trăit pe vremea sovietică și care percep că a fost bine ș.a.m.d., au copii, au nepoți…

Vocea Basarabiei: Și războiul acesta nu pune pe gânduri lumea?

Eu cred că o bună parte și-au schimbat viziunile, pentru că se vede ce se întâmplă, mor copii, chiar și de o parte, și de alta aceiași soldați, ei toți au mame fie de acolo sau fie de aici, deci e o tragedie și n-ar trebui să fie acest lucru.

Eu cred că undeva s-au schimbat din cei care mai credeau, cred că la vreo 50% deja nu mai văd vectorul estic, dar văd vectorul vestic.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. e clar ce-și dorește Vladimir Putin acum?

– Dominație totală. E vorba de Ucraina, cred că e vorba și de Republica Moldova, și nu numai, dar astăzi cred că marele noroc sau îi dat de la Dumnezeu aceea că între noi stă Ucraina, care apără și Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Problema transnistreană acum credeți că va deveni una prioritară pentru a fi soluționată? Cetățenii spuneau că nici în primele 10 nu se regăsește această reglementare transnistreană, nu se regăsea până la izbucnirea acestui război ruso-ucrainean.

– Este o problemă destul de delicată care e din anii ’92, iată-s peste 30 de ani în care permanent s-a vorbit despre acest lucru, dar cel mai important e că cetățenii de acolo, din partea ceea de Nistru nu vor ca să fie integrați în spațiul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și de ce nu și-ar dori?

– Nu și-ar dori, pentru că au niște comodități, chiar și aceleași costuri la resursele energetice la ei sunt de multe-multe ori mai ieftine decât la noi.

Vocea Basarabiei: Pentru că Rusia le dă pe degeaba.

– Păi da, dar țăranul simplu…

Știți cum gândește țăranul simplu? Lui îi trebuie să-i fie cald, să aibă apă, lumină. Cine îi dă, pentru el nu contează, contează ca el să se simtă bine.

Cred că așa văd acolo lucrurile respective. Pentru noi, problema transnistreană… Eu nu știu dacă i-aș vedea rezolvarea în viitorul apropiat, iarăși foarte mult depinde de diplomație, cum s-ar putea negocia și discuta acest lucru. Și-i clar că foarte mult depinde și de succesul Ucrainei în războiul care se întâmplă la moment acolo.

Vocea Basarabiei: Și relația cu Rusia cum ar trebui să fie?

– Nu cred că vor fi relațiile moldo-ruse care au fost până acum, nu cred. Nu văd că va mai avea vreo șansă dezvoltarea sau vor ajunge vreodată la apogeul la care au fost cândva, fiindcă cred că ura aceasta dintre Ucraina și Rusia va fi pe multe decenii înainte și e clar că pentru a traversa sau chiar aceeași hartă a transportului sau alte conducte intersectează teritoriul Ucrainei și din această cauză trebuie de căutat alte surse de existență și surse energetice, și materiale, și financiare din Vest.

Vocea Basarabiei: Dar ce interese ar avea Rusia acum în Republica Moldova?

– Hegemonia de extindere a teritoriului și de a supune aceste popoare. Eu cred că ei se gândesc la restabilirea parțială a URSS-ului, ceea ce, practic, este imposibil.

Ludmila Catan, antreprenoare în Molești, Ialoveni

Vocea Basarabiei: Păi, asta o spun cu text deschis și autoritățile de la Kremlin, și fețele bisericești de acolo, că „lumea rusă” include inclusiv Republica Moldova.

– Păi da, numai că Republica Moldova nu a făcut parte din „lumea rusă” niciodată, noi suntem un popor romanic, în primul rând, dar foarte mult depinde de mișcările pe care le vom face noi pe interior, în țară. Dacă vom avea acea coloană vertebrală, atunci poporul nostru are sorți de izbândă, dar iarăși repet, foarte mult depinde de situația care este în Ucraina la moment.

Vocea Basarabiei: Ce s-ar întâmpla dacă la guvernare nu ar fi forțe proeuropene, ce soartă ar avea Republica Moldova?

– Este imprevizibil acest lucru, nu știu, fiindcă, vă zic, depinde ce va fi mai departe, cum va activa Republica Moldova. Asta-i viziunea mea, dacă ar fi un sondaj de integrare, chiar să zicem în spațiul românesc, adică în România, nu știu, cred că ar fi jumătate la jumătate, cu un scor, poate și un vot să hotărască soarta reunirii Republicii Moldova, dar dacă e să vorbim de spațiul european, la moment cam îi jumătate la jumătate, cu toate că cea mai mare parte din populație la ziua de azi lucrează în țările europene.

Vocea Basarabiei: Și cum se explică iată această realitate?

– Adică este o stranietate pentru poporul acesta, fiindcă lucrând în țările europene propagă politica antieuropeană. Sunt și așa cazuri, și sunt foarte frecvente.

Oameni care în campaniile electorale chiar vin de acolo, propagă, lucrează anti-Europa, adică împotriva Europei. Nu pot să înțeleg aceste lucruri care se întâmplă în special în creierul uman care face aceste lucruri.

Noi suntem cei care trebuie să lucrăm, începând de la prima zi când copilul se naște, și grădinițele, școlile, societatea. Atâta timp cât va exista încă nostalgia după fosta Uniune Sovietică, așa va fi.

Vocea Basarabiei: Dar până la urmă, cine decide soarta acestei palme de pământ?

– Poporul. E vorba de poporul nostru român care trăiește aici, cred că cu marea și perfecta diplomație care ar trebui dusă atât la nivel european, cât și în Vest, cât și în Est. Este foarte complicat ca să poți să faci acest lucru.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Molești, Ialoveni, și discutăm cu sătenii despre ziua de azi și ziua de mâine a satului, a statului. Cum vedeți dvs. viitorul?

– Nu știu, e greu acum de tot, salariile sunt mici și prețurile cresc la toate, dar mergem înainte, să vedem mai departe cum o să fie.

Vocea Basarabiei: Dar este sărăcie totuși mare în jur?

– Ei, sărăcie nu mai spunem, că după câte am văzut noi înainte a fost și mai greu, cum am trăit noi pe când eram copii era mai greu, dar acum au de toate.

Vocea Basarabiei: Și tot parcă nu le ajunge...

– Nu le ajunge, pentru că-s învățați tot mai mult și mai mult să fie.

Vocea Basarabiei: Acum se mai discută și încotro Moldova – mai aproape de Est, mai aproape de Vest, cu Uniunea Europeană, cu Federația Rusă?

– Ei vor cu cine-i mai bine. Cu Europa, acum toți văd că-i mai bine acolo.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. unde vedeți viitorul?

– Eu până când îs pe loc…

Vocea Basarabiei: Dar unde ați vrea să ajungă Moldova?


– Unde-i mai bine. Cred că de-amu în Europa, că se vede că cu Rusia nu merge, că-s războaie și de-amu nu-s acele vremuri care au fost odată.

Vocea Basarabiei: V-ați gândit vreodată să plecați peste hotare?

– Da, ne-am gândit, pentru copii, pentru o viață mai bună.

Vocea Basarabiei: Și ați renunțat?

– Avem părinți și trebuie să stăm lângă dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar aveți pe cineva plecat din rude, din prieteni?

– Da, frații. Eu am doi frați, unul în Rusia trăiește, că-i căsătorit acolo, și unu-i în Anglia.

Vocea Basarabiei: Și cel din Rusia ce vă spune – rămâne acolo, vine acasă?

– Ar vrea să revină, dar de-acum nu poate. A vrut, când s-a început războiul a vrut, dar de-amu n-are încotro.

Vocea Basarabiei: Dar ce zice, cum se trăiește acum acolo?

– Până când, el îi într-un sătuc și nu-s așa de afectați.

Vocea Basarabiei: Cel din Marea Britanie gândește într-un fel și cel din Rusia gândește în alt fel?

– N-am stat așa de vorbă, nu știu ce gânduri de acestea au.

Vocea Basarabiei: Se consideră că cei care au plecat, au plecat din lipsa locurilor de muncă, din lipsa unor salarii care i-ar motiva să rămână aici. Ce salariu ar fi mulțumitor pentru un cetățean, ca el să nu se gândească să-și facă valiza, dar să rămână aici, în sat?

– Nu știu ce salariu i-ar trebui. Iaca, eu lucrez cu 3.600 de lei, dar trebuie să șed aici cu copiii. M-aș duce undeva să-mi caut un salariu mai bun, dar copiii mi-s la școală, trebuie să fiu mai aproape, dacă se întâmplă ceva, trebuie să fiu mai aproape de dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar unde lucrați, că aveți așa salariu mic?

– La poștă. Un singur poștaș pe tot satul. E greu, dar stăm aici până când, să mai crească copiii.

Vocea Basarabiei: Dar care credeți că ar trebui să fie salariul care să nu vă dea bătăi de cap?

– Nu știu. Chiar mă uitam în România spun că au salariu egal cu 16 mii lei de-ai noștri și ei sunt nemulțumiți, dar noi ne mulțumim cu ceea ce este, că nu avem încotro. Chiar și șefa cu care lucrez, că noi suntem numai două aici, la poșta din sat, n-are încotro, că de-amu îi și bolnavă și stă aici, că n-are încotro.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Pace să fie! Să fie pace și restul le facem pe toate încetișor. Înainte lumea era mai înțelegătoare, dar acum se mănâncă unii pe alții, îs egoiști, pentru că lumea înainte avea puțin și erau deprinși cu puținul, și se ajutau, dar acum fiecare vrea bani și cât mai mult să agonisească pentru dânsul.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Molești, Ialoveni, și discutăm astăzi cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a satului, a statului. Cum vedeți viitorul?

– Aștept să fie bine, pace, în primul rând, să fie mai ușor, să nu avem atâtea dureri de cap.

Vocea Basarabiei: Dar cine le provoacă și de unde vin durerile acestea de cap?

– Și de la noi, că unul avem o părere, altul o părere și toate acestea când se adună se primește o iskra (scânteie) și chiar și pe mine pot să mă învinuiesc. De-atâta am și zis că să fie pace, să fie ușor, să fie omul cu un cap limpede, nu numai să iasă și să se gândească – război, prețuri și toate acestea duc la dureri de cap.

Vocea Basarabiei: Dar aici în sat locuitorii vorbesc, că Moldova mai aproape de Est, Moldova mai aproape de Vest? Unde trebuie să se regăsească țara?

– Socot că depinde și de noi tare-tare, măcar un procent cât mai mare să fim de acord cu ceea ce, de exemplu, se cere. Ni-i foarte greu nu numai nouă, dar și la conducere îi vine greu chiar cu așa cetățeni.

Vocea Basarabiei: Drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova, îi este clar cetățeanului care e această cale corectă?

– Europa, cum n-ar fi, Europa, că ne mai deschide ochii, mai vedem ceva mai nou, tehnică mai bună, chiar și o bicicletă europeană îi cu mult mai bună. Eu dacă simt că ajutor este din partea Europei, înseamnă că-i binișor, chiar și ne folosim de proiectele acestea europene, ceva îi pozitiv, îi frumușel, îi bine.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Federația Rusă cum ar trebui să se dezvolte?

– N-am nimic de la dânșii…

Vocea Basarabiei: Dar măcar vi-i clar de ce a pornit Rusia războiul împotriva Ucrainei?

– Putin cred că ceva, cu conducerea ceea, cu oameni mari.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Molești, Ialoveni, și discutăm cu sătenii despre cum se trăiește în sat, în stat.

– Dar eu zic că amu care-i harnic are de toate celea, care-i puturos n-are. În colhoz am lucrat, iaca am amuș 70 de ani, și am târâit în colhoz și pe cel lenos, și amu se vede care a muncit și care nu. Și-am muncit, iaca al doilea an cu pensiile, am muncit eu în colhoz și-amu am ieșit la pensie, eu am pensie 2.000 de lei. Cum cu 2.000 de lei să trăiesc?

Vocea Basarabiei: Dar cum împărțiți dvs. banii aceștia din pensie, la ce ați renunțat, pentru ce vă ajung?

– Dar la ce-mi ajung? O mie de lei plătesc gazul și celelalte și rămân cu o mie de lei, dar cu primarul îi tot bine, dă lemne la bătrâni, dar poliția, procuratura, aiștia-s toți bandiți.

Poliția asta-i mai tare, chică omul cu o nimica toată și îl sudește (judecă), dar cel care fură milioane șade pe loc. Până când îi mulțumim lui Dumnezeu, îi pace și-i bine, avem cu ce trăi.

Vocea Basarabiei: Dar despre războiul acesta din imediata vecinătate a Republicii Moldova ce părere aveți?

– De cine?

Vocea Basarabiei: De războiul acesta din Ucraina.

– Își bate joc Putin, asta-i jale mare. Ei vor, cum să spun? Harta veche a rusului iaca ce vrea să ia.

Vocea Basarabiei: Și în Republica Moldova nu s-a găsit o soluție pentru problema transnistreană. Cum ar trebui să fie rezolvată?

– Dar de când se vorbește, acolo să-i alunge, de la Pridnestrovia (Transnistria) să ia armamentul, de când vorbesc ei – nimic, demult trebuia să se ducă la țara lor, dar ei țin ca în rezervă, aici țin rușii, țin că se tem. Nu-i bun, iaca, el Odesa de tot a distrus-o, Odesa de Pridnestrovia îi aproape și-i mulțumim lui Dumnezeu că e pace pe aici, dar trebuie să fie pace și în Ucraina, să nu ucidă norodul, copiii.

Vocea Basarabiei: Dar viitorul Republicii Moldova îl vedeți mai aproape de Rusia sau mai aproape de Uniunea Europeană?

– Uniunea Europeană, mai bine să ne unim, dar când și cum, nu știu când.

Vocea Basarabiei: Cu cine?

– Cu Europa.

Vocea Basarabiei: Dar de ce?

– D-apoi care spune că-i mai bine cu Europa, care spune să fim deoparte, dar deoparte ne apucă sărăcia. Eu spun că cu Europa, ne unim cu Europa. La noi sunt care țin cu rușii, iaca la noi stai cu dânsul la masă și el ține cu rusul, cu Putin și gata.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Molești, Ialoveni

– Vă ascult cu mare plăcere pe dvs., tare îmi place despre oamenii care vorbesc de la țară, mă uit că se axează mai mult pe Europa, e o emisiune foarte frumoasă, care ai ce asculta, de educație și de tot, îmi place.

Vocea Basarabiei: Și dvs. acum ce schimbări vreți să se facă în țară ca cetățenii să spună că țara lor merge într-o direcție corectă?

– Eu vreau foarte mult să mergem spre direcția Europei, să ajungem și noi să trăim cum trăiește lumea în Europa, să fie mai bine, nu chiar atâta sărăcie.

Vocea Basarabiei: Cine poate contribui ca această zi să fie cât mai aproape?



– Poporul nostru împreună cu Europa, cu toată lumea de acolo, cu toată conducerea de acolo și conducerea noastră.

Lumea vrea și așteaptă, și au așteptări mari de mult, și sperăm că poate într-o zi o să fie mai bine și la noi.

Vocea Basarabiei: Dar spiritul acesta al europenizării a pătruns aici, în localitatea dvs.?

– Da, clar că a pătruns, că și oamenii, chiar și construcțiile de-acum au început toate casele, nu-i cum era odată, se fac și la școală, și lumea altfel vorbește: „Bună ziua!”, „Mulțumesc!”, „O zi bună!”, „La revedere!”, se vede că este cultură, crește.

Vocea Basarabiei: Iar pe de altă parte se zice că e și multă degradare în societate.

– Tot timpul s-au bătut cap în cap una cu alta, dar sperăm că o să câștige ce-i mai bun. Acum lumea s-a deșteptat foarte mult, dacă înainte trăiau cu ziua de azi pe mâine, acum nu mai există așa ceva.

Vocea Basarabiei: Bine, dar există aceste cercetări sociologice care arată că o parte vor mai aproape de Est, altă parte vor mai aproape de Vest, și dacă nu-i unire în societate – atunci se mai bate pasul pe loc?

– Da, asta-i și problema principală la noi în țară, pentru că jumătate din cetățeni sunt într-o parte și jumătate sunt în cealaltă parte. Dar ce să facem? Sperăm, pentru că de-acum tineretul vine, tineretul este practic tot. Chiar la noi în sat nu prea avem așa, noi știm de Tiraspol, știm de Găgăuzia, Bălțiul, că sunt mulți poate unde sunt ruși, dar la noi lumea sunt moldoveni și…

Vocea Basarabiei: Dar, până la urmă, contează și unde sunt copiii părinților de aici din sat?

– Cam lumea înțelege, care mai ales aici înspre Europa, ei știu, de-acum și părinții știu că este o cale mai bună.

Vocea Basarabiei: S-a schimbat percepția și după această invazie rusă în Ucraina?

– Total, total s-a schimbat și majoritatea care au fost în Rusia au luat calea spre Europa, cam toți.

Vocea Basarabiei: Dar ce percepție astăzi are cetățeanul despre acest război dintre Rusia și Ucraina?

– Ca toată lumea.

Că e un război nedrept și majoritatea știu că e un război și ucrainenii nu sunt vinovați, dar aici se luptă puterile mari de sus și a căzut năpasta și necazul peste ucraineni. Vai de capul lor, săracii!

Se vede ca bună ziua și toți asta văd. Dar ce să facem? N-avem noi putere, păturile de jos n-avem puterea pe care o au puterile mari de sus.

Vocea Basarabiei: Cine e capabil să aducă pace acum, după 11 luni de război?

– Zelenski. Eu cred că numaidecât el vrea să fie pace, dar se țin, știți cum, tari și mari fiecare, iar în consecință mor săracii băieți tineri, oameni tineri. Clar că, dacă vor pierde acolo, merg mai departe, la noi. Noi datorită ucrainenilor, că până când țin piept acolo, suntem și noi în pace și în siguranță în zilele de azi. De-atâta și noi, la rândul nostru, moldovenii, am găzduit ucrainenii.

Vocea Basarabiei: Au fost refugiați aici în sat?

– Da, foarte mulți au fost și mai sunt și în ziua de azi, am rămas și prieteni, și au plecat, ne mai scriem și prin rețelele sociale. Da, sunt încă și în ziua de azi, unii au plecat, alții sunt și acum, dar la început foarte mulți au fost.

Vocea Basarabiei: Și acest gest din partea Republicii Moldova a făcut ca despre imaginea țării să se vorbească în întreaga lume că Moldova – un stat mic cu inimă mare?

– Iată ce înseamnă: faci bine – petreci bine, faci rău – petreci rău. Așa și noi, chiar prin acest gest noi am fost și suntem văzuți foarte bine în Europa și chiar am și câștigat prin asta. Cu cât faci bine, și la tine se uită cu bine și te ajută. Fă-i omului bine, că o să fii răsplătit!

Vocea Basarabiei: Ați vorbit că trebuie să se aducă mai multă prosperitate și bunăstare în sat, în stat, dar pentru a ajunge la această bunăstare trebuie făcute reforme. Iată pentru dvs., cetățeanul de la firul ierbii, care din reforme sunt mai importante?

– Reformele în învățământ. În învățământ, ca să fie profesorii stimulați într-așa mod cu un salariu bun. Și știți, cum să lămuresc eu? Să fie ca o concurență, ca ei între dânșii să se lupte pentru muncă, pentru tot, dar acum au salarii mici, lipsă de cadre. Și în urma la toate astea cine pierde? Copiii. Copiii, la rândul lor, nu sunt instruiți, nu sunt educați ca lumea.

Eu socot că cel mai mult trebuie în educație și în reforme în învățământ și în sănătate. Doamne, să le luăm pe toate la rând: învățământul, sănătatea, justiția, procuratura, toate-toate acestea.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi forțe antieuropene la guvernare, ce soartă ar avea Moldova?

– Nu trebuie să fie așa ceva, că dacă o să fie, foarte greu o să ne fie pentru moldoveni, o să rămânem ca pustnicul cel care stă și nu are niciun fel de ajutor, nici dintr-o parte, nici din alta. Asta nici nu se discută, nu-nu-nu. A fost dl Dodon, și ce? Patru ani cam… Lumea nu mai este cum a fost odată, că te cumpără cu un kilogram de orez și cu doi lei acolo.

Vocea Basarabiei: Dar aici, la nivel local, primarul e cel care contează cel mai mult?

– Noi avem un primar perfect, are peste 20 și ceva de ani la conducere, e om tânăr, om cu capacități, care știe la fiecare persoană să-i rezolve fiecare problemă.

Și chiar eu socot că noi suntem un sat norocos că avem așa primar în sat, și la noi primarul, iar ajung la vorba ceea, că nu îl cumperi pe nimeni, fiecare după capacități și eu socot că încă mulți ani înainte o să fie el primar.

E om la locul lui, cu scaun la cap, care știe să conducă satul bine și multe lucruri frumoase s-au făcut în sat cu ajutorul și la lume, dar trebuie cineva să organizeze, iar el este perfect pentru așa ceva. Știe, câteodată cedează, avem probleme, că ne ducem la adunări ca și consilier, ca ceea, ne mai certăm – oricum, până la urmă ajungem la un consens și el vede, dacă nu-i corect el – cedează, ne ascultă. E bravo, foarte bravo! E un primar bun pentru localitatea noastră!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Molești, Ialoveni, și discutăm astăzi cu cetățenii despre drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova, care trebuie să fie?

– Dar nici nu avem încotro fără Europa, n-avem cum, că dacă nu…

Vocea Basarabiei: De ce?

– De ce? Cu rusul înapoi n-are ce, și așa ne-a hățuit, dar și fără dânsul nu se poate.

Vocea Basarabiei: Cum adică?

– D-apoi, iaca, gazul. Dacă au ciudă, ți-l dau mai scump și numai te… Dar cum nu-i șantaj? E șantaj! Dar fără el nu putem.

Vocea Basarabiei: Dar dacă se vor găsi resurse alternative?

– Dacă s-or găsi… D-apoi depinde de cine? Depinde de guvernare, depinde și de Maia Sandu, cum o să facă – așa o să fie. Dacă ei o să lucreze mai bine, o să comunice cu lumea, o să facă – mai bine o să fie. Dar de cine depinde? Dacă eram eu, să mă pus pe mine – era eu să fac, așa depinde de guvern, de toți, de parlament.

Vocea Basarabiei: Mai mult de 11 luni se duce acest război al Rusiei împotriva Ucrainei.

– Și o să se mai ducă, o să se mai ducă.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce, ce-și dorește Vladimir Putin?

– Ce-și dorește? Dorește să ne ocupe înapoi pe toți, cum am fost.

Vocea Basarabiei: De ce și-ar dori iată…

– Dar de ce și-ar dori? Dacă i-a fost bine. D-apoi cine a fost? Dacă noi am fost închiși, noi am stat într-un țarc câți ani? Și acum dorește tot așa să fim sub mâna lui, dar tot fără dânsul iarăși nu poți, că iaca nu-ți primește nici producția, trebuie să o realizeze oameni, șed merele, șade ceea. Cel mai bine de trăit bine, nu de… Dacă deodată se înțelegeau, poate nu era distrugerea asta.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia ce vrea de la Republica Moldova?

– Nu mă pricep tare, nu cunosc, dar ce vrea, văd că arată ce vrea. De la Republica Moldova ce să mai ia de-amu, dar ce să mai ia, dacă ne-a luat Prednistrovia?

Vocea Basarabiei: Credeți că e aproape ziua când va fi soluționată problema transnistreană?

– Da’ nu poți să spui? Ce, eu știu ce au, ce au știut ce o să fie la Ucraina că deodată spunea că face spețoperație. Dar ce asta-i spețoperație? Că asta-i război, e război-război. Lumea păzește, lumea îi tare, dacă ies toți, și femei, vor să nu fie hățuiți de fiecare. Așa și trebuie să fie, dar nu înțeleg toți, dar e mare Dumnezeu, poate se vor împăca, va fi ceva. A distruge e ușor, a face, când să facă acolo zavoadele (uzinele) pe care le-au distrus?

Vocea Basarabiei: Dar cine ar fi capabil să aducă pacea aici, în regiune?

– Tot ei, tot ei trebuie să se înțeleagă. Cine o să se înțeleagă?

Dacă nu o să vrea Putin să se înțeleagă, cine o să vrea? Cu Zelenski trebuie să se înțeleagă, amândoi, dar până nu se înțelege, amândoi nu o să facă, acesta nu vrea și acela nu vrea să se dea, dar altă ieșire care e? E greu, dar, iaca, suferim noi. Și noi ce? Unde la moldoveni, că nu dorm oamenii, nu te poți așeza, că asta nu-i viață, numai cu frică trăiești. E mare Domnul…

Vocea Basarabiei: Frică de război?

– Frică dar de ce? Dacă e război, că de, cum a fost astă-vară, nu a plouat, încă am tras, prășești și faci, dar de război unde să te duci? Lucrez 40 de ani, eu 40 de ani lucrez de când fac o casă și ei într-o noapte ți-o distrug și-i gata. Și cine știe? Numai Domnul, e mare Domnul!

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă încredere din politicieni?

– Văd că parlamentul îl conduce acesta, Igor Grosu, aș zice că bine conduce parlamentul. Mai buni alții nu mai aduci. Să-l aduci iar înapoi pe Dodon, ori alții comuniști? De-amu Dumnezeu cu dânșii, o să arate, dar e mare Dumnezeu. Sandu văd că aduce, că nu e ca Dodon, a șezut numai aici, la Condrița. Dacă a căzut tot pe cap nu poți să faci nimic, tot a căzut pe capul lor și de-atâta și îi problema.

Vocea Basarabiei: Al cui?

– Al guvernării, al Maiei Sandu, dacă e și cu gazul, și tot-tot, și război, și de-atâta și se duce, dacă nu erau acestea poate era mai bine. Dar așa de unde bine? Să dea Domnul să nu fie mai greu, să nu vină aceștia peste noi, încă mai greu, iaca atunci o să fie…, să nu fie mai rău.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Pace, sănătate, să ne păzească Domnul și guvernarea să aibă grijă de lume.

Vocea Basarabiei: Dar cum trebuie să se manifeste această grijă din partea celor care conduc Republica Moldova față de cetățeni?

– Trebuie să lucreze, să aducă, cum Maia Sandu văd că spune că o să aducă, mai mulți să vină în țară să investească, mai mult o să fie, de lucru nu-i, să fie mai multe locuri de muncă. Omul unde o să lucreze? Nu-i mai bine să lucrezi în țară decât să te duci drumurile, să șezi cu ai tăi? Și familiile să nu se despartă ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar de aici, din Molești, e plecată multă lume peste hotare?

– Este! Cum nu sunt? Sunt și case părăsite, și tare mulți sunt duși.

Vocea Basarabiei: Îi așteptați să revină aici, acasă?

– Să vină! Dar la ce să vină? Acum nu vor la sapă, la sapă el numai să nu moară, dar copiii amu nu-i ce a fost, toți vor copiii să se ducă la școală, să fie îmbrăcați, dar cu ce? Nu-s locuri de muncă, nu-i asta, de-atâta și e greu, dar sperăm.

Vocea Basarabiei: Ce salariu ar trebui să aibă cetățeanul ca să zică că e un salariu care îl mulțumește?

– Măcar până la 10.000, așa, să fie unul măcar de 6.000 să aibă. De-amu vom vedea mai departe, Domnul e mare.

Vocea Basarabiei: Cine îi dorește binele Republicii Moldova, vă este clar?

– Se cunoaște că Europa ne dă, Europa dă și…

Vocea Basarabiei: Dar aici, în sat, e clar ce proiecte au fost implementate?

– Dar aici în sat fără Europa nici nu avea să fie nimic, singură vedeți, fără Europa nici nu era în sat așa.

Moleștiul a câștigat granturi, așa spune primarul, e tare bine, numai înțelegere trebuie, numai înțelegere și pace.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.