VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Bălți: Rusia lui Vladimir Putin dorește să ne ia pacea, să ne ocupe. Trebuie să le amintim că Rusia are granițe

Președinta Maia Sandu se arată convinsă că Rusia va continua să fie o amenințare și o mare sursă de instabilitate pentru mulți ani de acum înainte. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este singura cale prin care democrația poate fi salvată. Într-un interviu pentru CNN, șefa statului a declarat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, vrea ca țările din regiune să trăiască în sărăcie și fără democrație. „El dorește ca Moldova și celelalte state din regiune să rămână într-o zonă gri pentru a putea folosi țările noastre în lupta sa cu Occidentul democratic, noi ne dorim ca țara să facă parte din lumea liberă”, a menționat Maia Sandu. Ce cred moldovenii despre timpurile pe care le trăiesc și despre viitorul lor, vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Valentina Galbur, medic din municipiul Bălți

Așadar, președinta Maia Sandu a menționat că Republica Moldova este în siguranță față de acum un an. Citez: „Ne simțim mai în siguranță datorită rezistenței soldaților ucraineni, poporului ucrainean și a curajului conducerii de la Kiev, dar știm că Rusia continuă să prezinte o amenințare. Astăzi ne confruntăm cu acțiuni subversive hibride din partea Kremlinului, ne simțim mai în siguranță datorită rezistenței ucrainene, dar încă mai avem multe de făcut pentru a ne putea apăra. Credem că Republica Moldova va fi în siguranță și democrația din țară va fi păstrată atunci când va deveni stat membru al Uniunii Europene”, a precizat șefa statului. Vocea Basarabiei a căutat să afle de la trecătorii întâlniți la întâmplare pe străzile din municipiul Bălți dacă țara lor se îndreaptă în direcția corectă și care e drumul corect.

– Văd Republica Moldova în Europa. Asta-i unica noastră cale corectă și suntem foarte mulțumiți de conducerea țării care susține și luptă și ei, în primul rând, pentru al nostru viitor.

Vocea Basarabiei: Dar aici, la Bălți, spiritele sunt altele?

– La Bălți spiritele sunt divizate, și nu numai la Bălți, și în alte regiuni ale republicii. Cu mare părere de rău, divizarea acestor viziuni este creată artificial de mulți ani înainte, aceasta este politica fostei Uniuni Sovietice de a diviza toate popoarele, de a le dispersa, ca să nu se poată uni și să nu se poată hotărî ceva pentru acest popor. De asta și în Bălți au apărut așa de multe naționalități și mai mult rusofoni care sunt cu viziunile lor de cuceritori. Tare-i greu de a-i înțelege, pentru că ei își doresc ceva nereal. Ei doresc unirea cu Rusia, ei doresc să fie o enclavă a rușilor și chiar văd Bălțiul deoparte de Republica Moldova și la așa un curent de gânduri le dau drumul. Eu cred că asta nu-i real și nu este pentru binele Bălțiului și al cetățenilor orașului Bălți.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că ar putea cu timpul să se mai schimbe din aceste percepții? Și ce ar trebui să facă statul, ce politici să promoveze guvernarea ca să se integreze și să se vorbească despre unitate în societate, nu despre dezbinare?

Eu am încredere în guvernare, și în dna președintă Maia Sandu. Trebuie și noi să ne implicăm pentru a duce până la urmă politica unirii cu Europa

– Guvernarea mie îmi pare că face foarte multe la momentul actual în direcția aceasta, dar să nu uităm și de noi. Noi, toți moldovenii, trebuie tot încolo, să nu ne fie rușine să le spunem la ruși că voi nu sunteți corecți, că voi iată la ce o să aduceți, să le punem realitatea în față și să le spunem că iată asta-i real și asta-i pentru binele tuturor, că n-o să-i fie moldoveanului din Bălți bine și rusului din Bălți rău, n-o să-i fie, o să le fie egal, egal peste tot. Și eu cred că în ajutorul și guvernării, și al dnei președinte Maia Sandu trebuie și noi să ne implicăm, să ne implicăm pentru a duce până la urmă politica unirii cu Europa.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia lui Vladimir Putin ce-și dorește de la Republica Moldova?

– Rusia lui Vladimir Putin își dorește să ne ia pacea, să ne ocupe și, uitându-ne la politicienii ruși, același Medvedev spune: „noi ocupăm Odesa și ne alipim Moldova”. Adică cum, Moldova se lipește, se dezlipește ș.a.m.d.? Noi deodată vedem, Rusia este o țară cuceritoare de pământuri și acesta este idealul lor, și aceasta e cea mai mare dorință a lor – să se unească toți. Pe mine m-a frapat expresia lui Putin – „Rusia nu are granițe”. Peste tot locul unde-s ruși, acolo-i Rusia. Cu mare părere de rău, trebuie să le aducem aminte că Rusia are granițe și pentru asta eu cred că unicii care pot să ne ajute astăzi este Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dar ce ajutor a oferit Rusia Republicii Moldova, dacă încă mai există acest segment al populației care vrea ca Moldova să fie mai aproape de Rusia?

Rusia lui Vladimir Putin își dorește să ne ia pacea, să ne ocupe. Cu părere de rău, trebuie să le aducem aminte că Rusia are granițe și unicii care pot să ne ajute astăzi este Ucraina

– Rusia pentru binele Moldovei nu a făcut nimic, în afară de aceea că a introdus diferite industrii în Moldova, ca să exploateze poporul de aici și să ia producția încolo. Nu putem accentua nimic, nimic bun ce ne-a adus Rusia. Eu fiind după vârstă, partea cea mai activă am trăit-o în Uniunea Sovietică și am fost și în același Kremlin, unicul lucru pentru care pot eu să le zic „mulțumesc”, dar știți cum „mulțumescul” acesta poate să-l zic, când a fost oprită construcția Teatrului Dramatic „Vasile Alecsandri” și până nu am luat două geamantane cu coniac și le-am dus în Kremlin nu ne-au dat voie să continuăm construcția teatrului. Și mi-a plăcut, cu ajutorul dlui Mihai Volontir, cu ajutorul doamnei Via Artmane din Riga (am fost și la dânsa) și împreună am acționat asupra unor persoane de la Moscova, care ne-au permis construcția teatrului cu o inscripție, atât, că eu o țin minte și până astăzi. „Vă permitem mai departe construcția teatrului cu condiția că o să-l dați în exploatare până în septembrie”. Și noi am făcut. Și s-a făcut, și este. Eu socot că Rusia mai mult ne-a șantajat și embargoul cela n-a fost pus de atâta că producția noastră nu a fost bună, acesta a fost un șantaj și o înjosire a Moldovei, a moldovenilor, a muncitorilor acestora. Și eu spun că alte chestiuni pozitive Rusia n-a făcut niciodată, niciodată n-a făcut și ea nici nu va face, și în viitor ei ne văd ai lor supuși. Totul depinde cum se va hotărî cu Ucraina și cu războiul, noi așteptăm zi și noapte o pace care să fie încheiată în condițiile Ucrainei, desigur. Noi știm, rușii se întorc. Ei așa cum așteaptă să se întoarcă în Transnistria, așa vor trece 3-4 ani și ei vor începe din nou războiul, așa că ei trebuie acum puși la punct și cred că unica ieșire a Rusiei este să fie schimbat dl Putin, adică dacă el e domn, că rușii așa spun că „Putin este dumnezeul nostru”. Cu așa dumnezeu, așa și viață aveți.

Vasile Romanciuc, fost arhitect-sef în municipiul Bălți

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem cu microfonul aici, în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți. Astăzi încercăm să aflăm de la cetățeni cum văd ei viitorul țării lor.

– Ludmila Ouș, locuitoare a municipiului Bălți, directoarea Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu”. Eu cred că Moldova merită și Moldova are un viitor frumos, cu lume atât de muncitoare ca la Bălți, și nu numai, cu oameni atât de frumoși, cu atâta dorință de a schimba ceva, eu cred că numai înainte și vom face lucruri frumoase.

Vocea Basarabiei: Dar acești 32 de ani, cum au fost ei pentru stat?

– Întotdeauna când suntem la restriște de drumuri și când au loc schimbări este și bine, este și rău, dar viața continuă și din experiențele frumoase se nasc experiențe și mai frumoase, iar experiențele mai puțin frumoase ne fac să luăm atitudine și să facem schimbări spre bine.

Vocea Basarabiei: Limba română e la ea acasă aici?

– Numaidecât! Deci, este un stereotip că Bălțiul e oraș rusofon și mai nu știu ce, limba română e la ea acasă, chiar în Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” noi recent am încheiat un proiect de mai mulți ani – Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic, unde încă o dată am dovedit că conviețuind în municipiul Bălți atâtea etnii și, într-adevăr, conviețuiesc, înțelegeți?, facem lucruri frumoase, promovăm cultura, valorificăm cultura. Totuși, limba română, graiul matern este la el acasă.

Moldova are un viitor frumos, cu lume muncitoare și dornică de a schimba soarta țării.

Vocea Basarabiei: Și calea pe care să se îndrepte Republica Moldova e deseori discutată aici?

– Să vă spun sincer, eu ca un conducător al unei instituții publice, al unei biblioteci, al celei mai mari biblioteci din nordul țării, întotdeauna mi-am făcut meseria, am promovat cartea, frumosul și mai puțină politică am făcut. Eu sunt pentru aceea ca să promovăm frumosul, dar de celelalte să se ocupe cei care au menirea.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă integrare europeană pentru dvs.?

– Ce înseamnă integrare europeană? Deci, am revenit la prima întrebare – mergem înainte, ca în Moldova să fie bine și frumos.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Bălți, capitala de nord a Republicii Moldova, așa i se spune municipiului, și vorbim astăzi despre viitorul Republicii Moldova. Cum se vede perspectiva dezvoltării acestui stat?

Viitorul începe de la fiecare în parte. Dacă fiecare va face ordine în jurul său, de aici se începe independența și se începe binele

– Vreau să spun că la Bălți despre viitor se vorbește așa: viitorul se începe din jurul fiecăruia în parte. Deci, dacă fiecare va face ordine în jurul său, de aici se începe independența și se începe binele.

Galina Vieru, artist plastic cu o expoziție vernisată la Bălți

Vocea Basarabiei: Dar face fiecare ordine în preajmă?

– Cu părere de rău, nu se petrece așa cum am dori noi, e așa cum este. Cred că investiția principală totuși trebuie să fie în educație, în cultură, în cei 7 ani de acasă, când vor fi părinții acasă, când copilul ar primi cultura, educația care trebuie, care din strămoși era la noi, atunci așteptăm mai cu…

Vocea Basarabiei: Dar s-au inversat valorile?

– Da! Zic, banul, banul, banul și puterea, deci, cei care sunt de vină și încurcă traiului bun.

Vocea Basarabiei: Ce reforme trebuie făcute, pentru că uneori se crede că agenda guvernanților nu coincide cu agenda cetățeanului?

– Ca profesor, eu văd că se începe totuși de la academia de acasă, cultura, școala, grădinița, unde se pune temelia viitorului, pentru că dacă ar fi și o tehnologie mai modernă ceva, dacă omul nu are cultură, nu are temelia cea puternică pentru a construi pe ea, atunci nu este nici un viitor bun.

Vocea Basarabiei: Dar puterea ce încearcă să spună? Că e nevoie de reformă în justiție, că e nevoie de dus o luptă aprigă împotriva corupției?

– Ei au o viziune a lor, un drum al lor. Cu părere de rău, nu toată vremea coincide cu cea a poporului, dar asta este realitatea.

Vocea Basarabiei: Dar ca să coincidă cu cea a poporului?

– Mai trebuie să treacă ani, să vină alte generații.

Vocea Basarabiei: Aici, la Bălți, geopolitica e un subiect de discuție, Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– Jumătate la jumătate. Oamenii rezolvă cu formula pe care o cunosc. Cei care au cunoscut Estul, rezolvă așa, cei care au cunoscut Vestul, rezolvă așa, pentru că să vorbești trebuie să știi formulele. Și asta este.

Vocea Basarabiei: Un consens național se va găsi greu în societatea moldavă?

– Se va găsi, dar în timp. Totul depinde de cultura și generațiile care cresc acum, în generațiile noastre cred că puțină nădejde.

Vocea Basarabiei: În educație ziceți că e nevoie de multe investiții, salariile profesorilor se zice că sunt mici și îi demotivează pe mulți. De unde bani? – vă puneți întrebarea?

– Îmi pun întrebarea. Ca să nu fie contabilitate dublă, să plătească toți impozitele la stat, să fie investiții, să le permită celor care acasă vor să facă ceva să fie ajutați de stat și atunci, pas cu pas… Mie îmi este un pic mai greu, pentru că eu sunt din altă sferă, din sfera educației, dar așa cred eu, dar poate și…

Vocea Basarabiei: Ce salariu aveți?

– Păi, ca și toți profesorii. Salariul e 5 mii și ceva, depinde de stagiul de lucru, de gradul didactic, vechimea în muncă și atunci se adună. Cu părere de rău, în sate, noi suntem totuși o țară agrară, acolo este jale. La oraș mai sunt copilași, profesorii mai au posibilitate și în toate liceele, școlile, dar la țară unde este o singură școală sau o școală la 2-3 sate și au decis 3 clase, atunci de unde ore?

Vocea Basarabiei: Cum să se facă această reformă în educație, ca să fie împăcați toți, pentru că părinții gândesc într-un fel, autoritățile locale în alt fel, politicienii în alt fel?

– Dacă s-ar scoate banul din capul mesei, atunci s-ar găsi și ieșirea, dacă este banul în capul mesei și o să fie tot la rece socoteală – se primește sau nu se primește -, atunci n-o să ieșim, pentru că banul o să ne ducă în altă direcție.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– În primul rând, să fie pace, să fie pace și sănătate tuturor.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Bălți, și ne interesează ce cred localnicii despre ziua de mâine a țării lor. Încotro, Moldova?

Народ обнищал и стал плохо жить, чем жил, потому что такая обстановка в мире. Правители все стали жадные, каждый хочет доказать, что он для своих людей лучше делает, чем сосед. Это получается показуха, что я май господарь чем ты. (Oamenii au sărăcit și au început să trăiască mai prost decât au trăit, pentru că așa este situația în lume. Conducătorii au devenit cu toții lacomi, toată lumea vrea să demonstreze că face mai bine pentru poporul său decât un vecin. Aceasta se dovedește a fi doar laudă goală, pentru ca eu să arăt mai gospodar decât tine.)

Vocea Basarabiei: А по какому пути должна идти Молдова? (Dar pe ce drum trebuie să meargă Moldova?)

Нужно с соседом жить хорошо, но когда начинаешь менять друзей, то тебе становится труднее. А почему труднее? Знаете, есть поговорка, что старый друг лучше двух новых, то есть пока ты ознакомишься, пока твой сосед новый тебя узнает, проходит время. (Trebuie să trăiești bine cu vecinul tău, dar când începi să-ți schimbi prietenii, îți devine mai greu. De ce este mai greu? Știți, există o vorbă care spune că un vechi prieten este mai bun decât alții doi noi, adică în timp ce tu îl cunoști, în timp ce noul tău vecin te cunoaște, timpul trece.

Vocea Basarabiei: Старый друг, это кто? (Și cine e prietenul vechi?)

Старый друг, что Вы имеете в виду? (Ce aveți în vedere prin prietenul vechi?)

Vocea Basarabiei: Это Россия? (Aceasta e Rusia?)

Не только Россия. Молдавия жила со всеми хорошо, и все жили хорошо, потому что первое, что ходила всегда одна валюта, но вот когда начали разделяться государства, то есть республики бывшие, каждый хотел стать царем, он радовался – во! я буду президентом, мы будем жить хорошо. Нет, нет… (Nu numai Rusia. Moldova a trăit bine cu toată lumea și toți au trăit bine, pentru că primul lucru important – era o singură valută, dar când statele au început să se separe, adică fostele republici, fiecare dorea să devină rege, el se bucura – wow! voi fi președinte, vom trăi bine. Nu, nu…)

Vocea Basarabiei: У Вас есть ностальгия? (Aveți nostalgie?)

За рубль мы покупали шесть буханок хлеба, я студентом был, я покупал Докторскую колбасу за 2,20. Скажите, пожалуйста, вкус той колбасы и нынешней, я даже не знаю по чем она сейчас стоит. (De-o rublă cumpăram șase pâini, am fost student, am cumpărat parizer „Doktorski” cu 2,20. Vă rog să-mi spuneți ce gust avea acel cârnaț și care e al celui actual, nici măcar nu știu cât costă acum.

Vocea Basarabiei: Вы думаете, что те времена еще вернутся? (Credeți că acele vremuri se vor întoarce?)

Никогда! (Niciodată!)

Vocea Basarabiei: Для Вас имеет значение Молдова ближе к России или к Евросоюзу? (Pentru dvs. are importanță Moldova să fie mai aproape de Rusia sau de UE?)

America vrea să pună stăpânire pe întreaga lume și să conducă, cum ar fi, adică să domine, dar din timpuri imemoriale Rusia a fost mai puternică.

Лично для меня, надо вернуться, чтоб было, как было, чтоб я за лей купил 6 буханок хлеба, а к кому мы будем – хоть к Америке, хоть к Европе… Но самое главное, что имеет Америка к этому континенту? Америка хочет завладеть всем миром и руководить, как бы, то есть главенствовать, но испокон веков Россия была сильнее. Что имеет другой континент к этому континенту? (Pentru mine personal, să se întoarcă și să fie așa cum a fost, ca să pot cumpăra 6 pâini cu un leu, dar la cine vom merge – chiar și în America, chiar și în Europa. Dar cel mai important, ce are America cu acest continent? America vrea să pună stăpânire pe întreaga lume și să conducă, cum ar fi, adică să domine, dar din timpuri imemoriale Rusia a fost mai puternică. Ce are un alt continent cu acest continent?

Vocea Basarabiei: Почему возникла эта война между Россией и Украиной? (De ce a izbucnit acest război între Rusia și Ucraina?)

Ну, все тонкости мы не можем знать, кто прав, кто не прав, но мое мнение, по-простому скажу, вот если у меня плохой сосед, то я стараюсь от него отдаляться, то есть создать какую-то нейтральную зону. (Ei bine, nu putem cunoaște toate subtilitățile – cine are dreptate și cine greșește, dar părerea mea, o să spun într-un mod simplu, dacă am un vecin rău, atunci încerc să mă îndepărtez de el, adică să-mi creez un fel de zonă neutră.)

Vocea Basarabiei: А Вы сказали, что со соседями мы должны дружить? (Dar dvs. ziceați că trebuie să fim prieteni cu vecinii?)

Ну, всякие соседи бывают. Если у меня плохой сосед, что я должен делать? Остерегаться. (Ei bine, sunt tot felul de vecini. Dacă am un vecin rău, ce ar trebui să fac? Să mă păzesc.)

Vocea Basarabiei: Вы думаете, что Украина плохой сосед для России? (Credeți că Ucraina este un vecin rău pentru Rusia?)

Нет! Украина самая богатая была республика, даже богаче Беларуси. (Nu! Ucraina era cea mai bogată republică, chiar mai bogată decât Belarusul.)

Vocea Basarabiei: Почему возникла эта война? (De ce s-a declanșat acest război?)

Украина виновата только в том, что не послушалась. Если Россия просила создать типа нейтральную зону от Америки, попросила, правда же? – восемь лет шла война. Вы знаете, если отдалится от России и толкаться к Европе, как наши правители сейчас хотят этого всеми силами стараются… (Ucraina este de vină, pentru că nu s-a supus. Dacă Rusia a cerut să creeze un tip de zonă neutră pentru America, de ce nu a făcut-o? Doar a rugat-o, într-adevăr. Războiul durează de opt ani. Știți, dacă să ne îndepărtăm de Rusia și să tindem spre Europa, așa cum își doresc acum conducătorii noștri, ei încearcă din toate puterile lor…)

Vocea Basarabiei: Как Вы видите будущее Молдовы? (Cum vedeți viitorul Moldovei?)

Как я вижу будущее Молдовы? Господи! Через какой-то период может что-то изменится, потому что каждое поколение рассуждает по-своему, самое главное, здоровье, мир на всей планете, но я не вижу, чтобы мы жили лучше, чем раньше жили, навряд ли получится, потому что… (Cum văd viitorul Moldovei? Dumnezeule! După o anumită perioadă poate se va schimba ceva, pentru că fiecare generație gândește în felul ei, cel mai important este sănătatea, pacea pe întreaga planetă, dar eu nu văd că am trăi acum mai bine decât am trăit înainte, este puțin probabil să reușim, deoarece…)

Vocea Basarabiei: А Вы кому доверяете сейчас? (Dar astăzi în cine aveți încredere?)

Ну… Чтоб вернулись социалисты… (Ei… Să se întoarcă socialiștii…)

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, discutăm cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a Republicii Moldova. Cum vedeți prezentul și viitorul?

– Prezentul îl vedem în bine, dar viitorul nu știu cum. Totul se scumpește, totul îi scump, viața de-amu nu-i aceea cum era pe vremea rușilor, că aceia erau ruși, dar pe urmă au venit alți ruși și de-amu aceia nu erau buni.

Vocea Basarabiei: Mai este nostalgia asta după timpurile din trecut?

Timpurile din trecut niciodată n-au să se întoarcă. Trebuie să mergem înainte

– Dar nu, pentru că timpurile din trecut niciodată n-au să se întoarcă. Niciodată! Trebuie să mergem înainte. Dar cum să mergem înainte? Noi susținem, iaca, numai că parlamentul nostru nu-i, dar Maia Sandu vrea, săraca, să facă și vrea să facă lucruri bune, dar dacă o încâlcesc toți, eu nu știu cum o să iasă.

Vocea Basarabiei: Dar cine îi pune piedici cel mai multe?

– Aiștia care au furat, care au furat aiștia și-i pun piedici, că ei nu vor ca Moldova să fire țară cum, iaca, zice feciorul meu, că-i în Spania, el zice că „aici e cu totul altfel, mamă, nu-i așa ca lumea să fure sau să se amăgească unul pe altul”, dar aici eu nu știu dacă o s-o scoatem noi la capăt până la urmă.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs., cetățeanul de la firul ierbii, contează – Moldova mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– Nu, așa ceva nu mă întrebați, că nu știu.

– Eu tot nu știu contează ori nu contează, dar dacă în Europa lumea trăiește mai bine, dacă și noi să fim ca în Europa, apoi tare bine ar fi, că ne-ar mări și pensiile, ne-ar face mai multe condiții de viață.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Bălți, și ne interesează ce cred localnicii despre ziua de mâine a țării lor. Încotro, Moldova? Care e direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte țara?

– Înainte! Trebuie să se îndrepte înspre Europa, că, de fapt, suntem în Europa, suntem europeni și punctum, parafrazând poetul.

Vocea Basarabiei: Dar aici, la Bălți, totuși, mediul e unul mai degrabă în favoarea altui vector al politicii externe, dacă ținem cont și de limba pe care o auzim, și de punctele de vedere pe care le împărtășesc mulți locuitori, că mai degrabă văd viitorul Moldovei aproape de Rusia?

– Nu-i majoritatea totuși, e o bună parte, dar dacă să luăm prin prisma viziunii adevărate, păi toți cei care sunt cu viziuni estice sunt, de fapt, la Iași la Mall, și prin Iași, și cu pașaport românesc, bineînțeles, în tot weekendul. Dacă să se facă un sondaj la Vamă, tot Bălțiul sâmbăta și duminica îi la Iași, și nu numai la Iași, deci, Brașov, Sibiu, București și multe altele.

Vocea Basarabiei: Și atunci, întrebarea e: de ce să poarte omul mai multe măști?

– Cred că este oportunist, în primul rând, iar în al doilea rând, este o stagnare în mentalitate. Deci, nu vede ce-i bine, ce-i folositor, ce ne-ar aduce mai multe beneficii, dar trăiește cu trecutul, că a fost bine atunci. Păi, atunci am fost mai tineri și de asta a fost mai bine. Bine, nu negăm că a fost și bine, și cum spun bătrânii – „totul a fost pe degeaba”, pe degeaba nicicând nu-i nimic, dar vremurile se schimbă și trebuie să ne schimbăm și noi și să vedem binele din jur.

Vocea Basarabiei: Ce acțiuni așteptați de la cei care și-au asumat guvernarea? Ce trebuie să întreprindă ei ca cetățenii să aibă încredere și în cei care sunt la putere, dar mai ales în statul Republica Moldova?

– Așteptările… așteptate, dacă putem să spunem așa, așteptări au fost multe, dar sau nu se dorește, sau nu se reușește, sau nu se dovedește, nu știu cum să le mai spun, dar prin pasul pe care trebuie să-l facă, și să-l facă urgent, Moldova în Uniunea Europeană, prin România sau prin alte metode legitime, prin pasul acesta se vor pune multe puncte pe „i” și legea va fi lege. Dacă să luăm că la noi în țară ceva se petrece cu sistemul acesta judiciar…

Vocea Basarabiei: Dar ce se petrece vă este clar?

– Nu. Și cred că nici lor, celor din sistem, nu le este totul clar, fiindcă e un stat în stat și nimeni nu poate face nimic, e rezistența prea mare.

Vocea Basarabiei: Și cum se explică această rezistență, de ce s-ar opune cei din sistem?

– Cred că și acolo sunt oameni onești și acei care se opun mai degrabă au pentru ce se opune, au ce apăra, au ce ascunde. Asta-i părerea mea, nu cred că toți din sistem sunt corupți, sunt și oameni onești prin firea lor de a fi și-i vedem pe oamenii aceștia onești, dar nici ei nu pot face nimic.

Vocea Basarabiei: După reforma în domeniul justiției, ce alte reforme credeți că ar trebui să fie prioritare pe agenda celor care guvernează?

– Educația și sănătatea. Cred că nu după reformarea justiției, dar la pas, în același timp cu reformarea justiției ar fi bine să fie reforme, reforme adevărate în educație și în sănătate.

Vocea Basarabiei: Dar e atât de grav, în aceste domenii situația e atât de gravă?

– Cred că da.

Vocea Basarabiei: De ce credeți așa?

– Bine, eu sunt de acord că, oriunde s-ar duce, copiii noștri fac față și sunt cei mai buni, și-s de toată lauda, dar că nu se întorc acasă, asta ar fi din cauză că o bună parte din profesori au ieșit la pensie și foarte puțini au venit în locul lor, care ar face schimbări și ar face carte cu copiii. În sănătate, de fapt, tot așa, s-au dat ajutoare foarte mari, consistente, utilaje, dar tineretul pleacă pe capete și rămân medicii și asistentele pensionare; nemaivorbind de salariu, cred că nici salariul de acum nu-i motivează nici pe profesori, nici pe medici să rămână aici.

Vocea Basarabiei: Dar ce salariu ar trebui să aibă, ca să-i motiveze să nu mai plece?

– Eu cred că atât un profesor, cât și un medic ar trebui să aibă din start 1.000 de euro, ca să poată cumpăra o carte bună să studieze, să facă studii postuniversitare, care tot costă, să fie la curent cu toate, să aibă un laptop bun pe care să navigheze și să aducă copiilor sau să aducă cunoștințele medicului la acel mai bun nivel, dar poți să-i dai omului și acestea și oricum să plece, fiindcă cred că situația social-politică mai degrabă îi împinge ca să plece.

Vocea Basarabiei: Aveți pe cineva plecat?

Tineretul pleacă pe capete și rămân medicii și asistentele pensionare; nemaivorbind de salariu, cred că nici salariul de acum nu-i motivează nici pe profesori, nici pe medici

– Am, de aproape 20 de ani fiica îi plecată. În fiecare an când revine acasă în vacanță spune că se schimbă Moldova spre bine, dar mult o deranjează chestiile acestea birocratice, cu certificate, acolo, la ei, totul se face online, la poștă.

Vocea Basarabiei: Unde e fiica?

– În Statele Unite. Nu-s cozile acestea la ASP.

Vocea Basarabiei: La ghișee?

– La ghișee. Totul se face online, este exclus factorul uman, încă un pas în lupta cu corupția și multe altele, asta așa, ca un exemplu, am spus.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Sănătate și pace.

Vocea Basarabiei: De cine depinde pacea?

– Pacea depinde de Dumnezeu și de noi, dar și de marile puteri care au ce împărți, noi suntem mici. Sănătatea poate ar depinde mai mult de noi, că să facem sport, să mâncăm sănătos, să fim mai puțin stresați, dar pacea totuși depinde și ea de noi, dacă e bine în sufletul omului și nu are cu nimeni nimic e pace. Deci, multe popoare și religii când se despart pe o vreme spun pace, nu spun la revedere.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.