VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vadim Ceban: Relația cu Gazprom trebuie menținută. Părțile nu au interes să rezilieze contractul

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale, mai ales că acest subiect va rămâne în actualitate probabil încă mult timp, și nu referitor la volumul de gaze de care are nevoie Republica Moldova, dar cel mai mult se va vorbi despre cât costă gazele și cât ar trebui să coste în realitate consumul de gaze naturale. Sezonul rece s-a încheiat, dar, așa credem noi, că problema gazelor, chiar dacă va veni și vara, va fi un subiect fierbinte, iată de ce l-am invitat la emisiunea noastră pe dl Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Vadim Ceban: Bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: Dle președinte, am zis că a fost relativ ușor, totuși, să se treacă peste această iarnă, dacă s-au găsit și compensații ca să fie ajutați cetățenii, dar problema astăzi în ce constă?

Vadim Ceban: Problema la moment, dacă vorbim despre aprovizionarea cu gaze naturale și, respectiv, toate aspectele ce țin de securitatea energetică, problema e ca să avem, într-adevăr, în perioada imediat următoare volume de gaz pentru a furniza pentru necesitățile malului drept al Nistrului, pentru consumatorii de pe malul drept și, respectiv, pentru producerea energiei electrice. Adică acele volume care sunt îndreptate pe malul stâng către Tiraspolstransgaz și, ulterior, către Centrala de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice. Acestea sunt prioritățile de bază, fapt despre care a fost anunțat inclusiv guvernul. În partea ce ține de energia energetică observăm anumite tendințe de urmare a negocierii sau renegocierii prețului de achiziție și anumite ajustări ale tarifului pentru energia energetică.

Vocea Basarabiei: Și ar putea să vină și rândul gazului să fie mai ieftin?

Vadim Ceban: Noi toți am fi dorit acest lucru, încă o dată vreau să menționez că Moldovagaz nu este cointeresată să mențină aceste tarife înalte, pentru că la noi și anul trecut vedem deja cifre, consumul a scăzut, a scăzut cu aproape 20%. Acest lucru nu este benefic nici pentru întreg sistemul, nici pentru activitățile de transport, distribuție, pentru că indicatorii tot scad, dar urmează a fi anumite premise, în cazul în care aceste premise vor apărea, am menționat nu o dată că Moldovagaz se va adresa către ANRE referitor la ajustarea acestor tarife. Sunt câțiva factori, dintre care primul este prețul de achiziție, pe care noi primim, dacă vorbim de malul drept, acest preț și volume le primim de la Energocom și ce ține de încă un moment important, acele devieri financiare care s-au acumulat pe parcursul anului 2022 și, evident, noi o bună parte din aceste devieri deja le-am recuperat, adică consumatorul ne-a plătit prin aceste tarife mai mari, pentru că încă o dată menționez că în tarif circa 6,5 lei constituie aceste devieri. Dacă datorită scăderii prețului de achiziție viteza de recuperare va fi mai mare, atunci vor apărea premise de scădere a tarifului. La moment efectuăm calculele și eu cred că săptămâna aceasta le vom prezenta la ANRE și încă o dată menționez, ca să fie foarte clar, că urmează a fi premise. Deci, dacă noi vom recupera aceste devieri, plus prețul de achiziție nu va fi volatil cum a fost chiar pe parcursul săptămânii trecute, când am avut anumite majorări de prețuri zilnice la burse, pentru că Energocom astăzi procură de la burse, plus stocurile care sunt în Ucraina, totul depinde care va fi prețul de achiziție de la Energocom și după metodologie vom prezenta aceste calcule.

Vocea Basarabiei: Dar poate e bine, din moment ce ați spus cetățenilor că 6 lei se achită în tariful pentru consumul de gaze pentru devieri, pe ce se formează aceste sume de pe urma devierilor?

Vadim Ceban: Aceste sume se formează din cauză că noi anul trecut am procurat gaze la prețuri mai înalte, iar consumatorul ne-a plătit la prețuri de achiziție mai mici. Aceasta este diferența de peste 5 miliarde de lei din care noi am recuperat începând cu luna octombrie anul trecut, când s-au majorat tarifele, când a fost permis ca să recuperăm aceste devieri în cadrul acestui an. Niciodată în istoria de reglementară tarifară în Republica Moldova nu a fost posibilă recuperarea în așa perioadă scurtă de timp a acestor devieri, ceea ce într-un fel ne-a salvat ca să avem posibilitatea să achiziționăm gaze, vorbesc nu doar despre Gazprom, vorbesc despre Energocom, pentru că acest lucru ne-a permis să procurăm gaze de la compania de stat și Energocom-ul să aibă posibilitate să stocheze gazele în rezervele strategice de stat, ca să le utilizăm ulterior când este nevoie.

Vocea Basarabiei: Dar aceste devieri ar putea să continue să influențeze asupra tarifului pe perioada de primăvară-vară-toamnă?

Vadim Ceban: Primăvara, vara și toamna până în luna octombrie consumul nu este atât de mare. Noi, de exemplu, în luna aprilie vom consuma, în opinia mea, în jur de 45 poate 60 de milioane de metri cubi, fiindcă aprilie este o lună instabilă din punctul de vedere al consumului, ba e frig, ba e cald. În luna mai deja scade consumul și ajunge la circa 31 de milioane de metri cubi, comparativ cu luna în care am consumat, cu condiția că Termoelectrica a lucrat pe păcură, de trei ori mai mult, deci am consumat 90-100 milioane de metri cubi. Dacă Termoelectrica ar fi lucrat pe gaze naturale, atunci, în general, vorbim de 6 ori mai mult. De aceea vorbesc despre consum cu condiția că există și combustibil alternativ la Termoelectrica. De aceea lunile martie și aprilie sunt acele luni în care, să zicem, ponderea acestor devieri din cauza volumelor este mai mare, vara deja scade, dar trebuie să avem posibilitatea să achităm costul de achiziție și să avem posibilitatea să plătim mentenanța, exploatarea rețelelor, salariile, impozitele ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar eu îmi amintesc o declarație a dvs. încă din anul trecut și ziceați că totuși pe parcursul perioadei când nu e sezonul rece, primăvară, vară, toamnă e bine să fie mai degrabă prețul un pic mai mare, ca să fie diminuat acest tarif în sezonul rece. Mai rămâneți la această idee?

Vadim Ceban: Da, atunci noi am menționat ideea respectivă, dar noi ne-am bazat pe contractul care este încheiat cu Gazprom. Atunci după o formulă noi trebuia să mergem, adică perioada rece a anului 70 la 30, unde 70% în formulă este legat de prețul la produsele petroliere și 30% de cotațiile la bursă. Și vara este invers – 30% produsele petroliere și 70% prețurile de la bursă, dar în condițiile în care astăzi la hotar prețurile de achiziție variază, în fiecare zi noi facem aceste calcule și Energocom le face și e ușor de făcut, cu transportul împreună poate să fie între 600 și 700 de dolari, evident că în tarif noi avem puțin mai mult de 960 de dolari, eu cred că în perioada de vară procurăm mai mult de la Energocom care sută la sută este dependent de prețurile care sunt la bursă, nu cred că-i valabil deja acest scenariu. Și încă un factor important, după metodologia care a fost modificată de ANRE în toamna anului trecut, atunci a fost posibilitatea să recuperăm devierile pe parcursul întregului an. Eu cred că poate fi situația inversă, când am recuperat devierile negative și putem să intrăm o anumită perioadă în devierile pozitive și deja noi vom fi datori, adică să fie surplus tarifar de acumulări pe care trebuie agenția să le aprobe ca să le restituim consumatorului, vorbesc de prețul de achiziție, dar în componența tarifului, în afară de prețul de achiziție, mai sunt costurile de transport al gazelor naturale, și acolo este un tarif, costurile de distribuție al gazelor naturale și, respectiv, rentabilitatea furnizorului, care tot depinde de volumul furnizat și devierile financiare. Iată, eu nu pot spune care va fi tariful final pentru transport gaze…

Tariful la gaz depinde de volumele transportate

Vocea Basarabiei: De ce nu puteți să ne spuneți?

Vadim Ceban: Pentru că la moment au loc anumite calcule și eu cred că va fi aprobat un tarif armonizat, și anume un tarif armonizat, care va include la toate punctele de intrare/ieșire din țară un tarif pentru transport care ar include și costurile Moldovagaz, și costurile operatorului Vestmoldtransgaz, de aceea eu nu știu care va fi acolo tariful, dar încă un moment este că acest tarif va depinde de volumele transportate.

Vocea Basarabiei: Dacă e mai mare volumul, e mai mic prețul?

Vadim Ceban: Absolut corect. Și dacă noi de la un miliard și 100 de milioane am redus consumul până la 840 de milioane, evident că tariful poate să fie mai mare. Fix același lucru e valabil și pentru tariful de distribuție. De aceea chiar și am menționat că trebuie de luat în calcul toate aceste elemente în politica tarifară, fiindcă noi nu putem influența în mod direct, evident, putem influența într-o măsură mult mai mică ceea ce ține de costurile constante, care nu se schimbă în funcție de creșterea sau scăderea volumului.

Vocea Basarabiei: Și acuma stau și mă gândesc că, dacă se aduce din Est, drumul e mai scurt și dacă se aduce din Vest e mai lungă calea?

Vadim Ceban: De transport?

Vocea Basarabiei: Da.

Vadim Ceban: După calcule, da, dar depinde de unde este sursa, dacă sursa e din România și vine din producerea din România, evident că e mai ieftin, dacă vine din Ucraina, cu toate că acolo e interzis exportul, ruta de transport este ieftină, dacă vine din depozitul din Bulgaria, la fel e mai scurt. Dar dacă vine din Rusia și comparăm din Azerbaidjan, evident, costurile de transport din Azerbaidjan sunt mai mari sau din Grecia, de exemplu. Acolo calcule nu am făcut încă, dar trebuie de comparat, de obicei, tradițional din ruta de Est costul a fost mai ieftin.

Vocea Basarabiei: Dar este adevărat ceea ce se anunță în spațiul public cu regularitate în ultimul timp că, indiferent de unde ar fi importat gazul în Republica Moldova, oricum e gaz rusesc?

Vadim Ceban: Am fost și eu prins cu această întrebare și foarte multe discuții au fost la acest capitol, inclusiv anumite speculații, nu vreau să spun manipulări. Eu nu cunosc care este originea gazelor care au fost importate de către Energocom.

Vocea Basarabiei: Dar contează că cunoască și cetățeanul acest lucru?

Eu consider că nu contează de unde este gazul, el este al Energocom-ului. De unde l-a cumpărat? L-a cumpărat de la bursă.

Vocea Basarabiei: Și la bursă acolo tot gaz rusesc vine?

Vadim Ceban: Poate să fie și gaz rusesc, poate să fie și gaz din Azerbaidjan, poate să fie gaz din Turcia, poate să fie gaz din terminalele gazelor lichefiate din Grecia care vine din America, pot să se amestece, fiindcă molecula gazului nu are proprietar. Și asta e clar, pentru că acolo este doar dreptul de proprietate care reiese din contractul asupra anumitor cantități de gaze. Pe mine cel puțin mă miră acest fapt, n-are importanță, pe piața liberă spre care noi tindem și, respectiv, vorbim despre Uniunea Europeană, analiza când se face, se face de unde s-a importat, din Europa producere proprie și acolo dacă vorbim, de exemplu, de terminalele de gaze lichefiate, așa-numitul gaz LNG vine din Quatar, din Algeria, din Australia, din SUA, preponderent din SUA și din Quatar, vine gazul din Norvegia, gazul prin conducte, vine gazul rusesc, care s-a redus în prezent datorită eforturilor Uniunii Europene de a reduce dependența aceasta. Și în viitor este un amestec și când, de exemplu, Energocom cumpără din Slovacia sau cumpără din Grecia, acolo nu-i scris că gazul e de origine din Quatar sau e din Rusia, el cumpără de la trader, gazul intrat în rețea este deja o moleculă care nu are origine, într-un fel, dar eu înțeleg aceste speculații și chiar dacă…

Vocea Basarabiei: Nu, următoarea întrebare știți care e? Dacă de oriunde ar importa Republica Moldova gaz este tot rusesc, de ce nu-l ia doar de la Rusia?

Vadim Ceban: Nu are importanță, cred eu, acest lucru. Noi și așa luăm gaz de la Federația Rusă, și așa luăm gaz de la Gazprom.

Vocea Basarabiei: Da, dar de ce nu ar acoperi întreaga necesitate?

Vadim Ceban: Asta-i altă întrebare, despre asta am vorbit aici la dvs., eu vorbesc despre chiar gazul rusesc care vine prin conducte din Ucraina, Ucraina are producerea proprie și are gaze în depozite, dar de unde noi cunoaștem că gazul care vine la noi nu este gaz ucrainean? Nimeni nu știe care tip de moleculă e acolo, fiindcă acesta-i un sistem tehnologic.

Vocea Basarabiei: Deci, la hotarul moldo-ucrainean nu se știe care e originea gazului?

Vadim Ceban: Originea nu poți să i-o determini, noi foarte mult timp am putut să primim și gaz ucrainean, tehnologic vorbesc, pentru că nu se determină acest lucru, întrucât Ucraina este țară producătoare de gaze. Și dacă importăm din România e același lucru. În sistemul de transport gaze românesc intră și gazele care vin din Marea Neagră, vin din zăcămintele sau câmpurile de producere din România, din diferite câmpuri de producere, vin din Austria în care tot poate fi gaz azer sau gaz rusesc.

Vocea Basarabiei: Deci, niciodată n-o să avem un răspuns clar că gazul ăsta e din Rusia, gazul ăsta e din Grecia, din Azerbaidjan, din Ucraina sau România, sau de la o altă destinație?

Vadim Ceban: Știți că mă atinge această întrebare, dar nu trebuie să-i atragem atenție într-un fel.

Molecula de gaz fix așa ca și electronii de energie electrică care circulă și n-au origine, la fel și gazele naturale cred că în viitor nu vor avea origine și nu este corect să te întrebi ale cui sunt aceste gaze.

Vocea Basarabiei: Pentru că o auzim și noi în ultimul timp foarte des.

Vadim Ceban: Pe piața energetică liberalizată comună, la care Republica Moldova mai devreme sau mai târziu va adera, nu trebuie să fie aceste discuții, pentru că molecula de gaz fix așa ca și electronii de energie electrică care circulă și n-au origine, la fel și gazele naturale cred că în viitor nu vor avea origine și nu este corect să te întrebi ale cui sunt aceste gaze.

Vocea Basarabiei: Am mai auzit speculații și de alt gen, chipurile, flacăra albastră nu mai este de calitate precum era până nu se ajunsese la criza gazelor și că în gaz s-ar mai pune și alte adaosuri acum.

Vadim Ceban: Nu, la noi acest lucru este exclus, noi avem laboratorul la Moldovatransgaz și chiar în toamnă anul trecut au fost desfășurate public anumite exerciții și Moldovatransgaz a făcut prelevări din conducte și a făcut analiză față de diferite mijloace mass-media, unde a relatat care este procesul de luare a probelor și, respectiv, care este calitatea gazelor. Nu exclud un lucru, într-adevăr, dacă este vorba de fluxurile care vin din România sau vin din Ucraina, când se amestecă poate să fie conținutul de metan altul, dar oricum el e conform standardelor, deci nu putem spune că el este…

Vocea Basarabiei: Dar oricum poate să fie observată o mică diferență?

Vadim Ceban: Aici trebuie de văzut care e cauza. Nu pot să spun că e din cauza gazelor, nu prea îmi asum aceste declarații, mai bine nu spun nimic până când nu verificăm, dar poate fi din cauză că echipamentele de utilizare gaze nu sunt corespunzător exploatate, pentru că la noi, cu părere de rău, dacă mai înainte anual se făcea profilaxie la aragaze, la cazane, în prezent acest lucru este lăsat la latitudinea consumatorilor și, respectiv, majoritatea consumatorilor cred că nu reușesc să facă acest lucru la nivel profesionist, cuvenit, cum este descris în regulament.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.