VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Sergiu Tofilat: Au fost greșeli și din partea ministrului Spînu, dar la iarnă ne va fi mai ușor, tariful pentru gaz poate să scadă și sub 13 lei

Vocea Basarabiei: Astăzi vom discuta despre impactul războiului Rusiei în Ucraina asupra pieței energetice și cum această agresiune rusă ajută, chiar la modul serios ajută, inclusiv Republica Moldova, să se gândească de 10 ori cât de importante sunt sursele de alternativă și să-și reevalueze strategiile energetice. Iată de ce l-am invitat pe dl Sergiu Tofilat. Dl Sergiu Tofilat este vicepreședintele Partidului Schimbării, expert în energetică, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz. Ce înseamnă Consiliul de Observatori? Consiliul de Observatori reprezintă interesele acționarilor în perioada dintre adunările generale ale acționarilor și în limitele atribuțiilor sale, mai mult, conducerea generală și controlul asupra activității societății și Consiliului de administrație la fel este exercitată de către Consiliul de Observatori. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Sergiu Tofilat: Mă bucur să vă regăsesc, îmi pare bine.

Vocea Basarabiei: Ce n-ați știut până a deveni membru al acestui Consiliu de Observatori la Moldovagaz despre activitatea acestei entități?

Sergiu Tofilat: Bine, problemele cele mai grave noi oricum le cunoșteam împreună cu dl Șoitu, am decis că, având în vedere multitudinea de probleme, nu vreau să lucrez acolo singur, pentru că-i foarte mult de lucru și voi lucra împreună cu dl Șoitu, pentru că anume eforturilor d-lui încă la începutul anilor 2000, acum 20 de ani în urmă, când înainte de a veni comuniștii la putere a pornit auditul la Moldovagaz și a reușit să acumuleze o multitudine de probe, pe urmă a fost dat afară, i s-a deschis dosar penal ca să-i închidă gura, dar n-ai să-i închizi gura dlui Șoitu…

Vocea Basarabiei: Cunoaștem epopeea…

Sergiu Tofilat: Anume datorită eforturilor d-lui, noi am reușit astăzi să avem acest audit al datoriei la gaz și eu cred că este un document istoric, care ne va ajuta să restabilim dreptatea și corectitudinea și să ne câștigăm dreptatea.

Avem probe cum malul stâng și Gazprom au umflat cheltuielile Tiraspoltransgaz cerând o împărțire de 50 la 50

Vocea Basarabiei: Apropo despre audit, mai mult de un milion de euro, acesta este costul auditului datoriilor istorice Moldovagaz față de Gazprom realizat de două companii străine la solicitarea Guvernului Republicii Moldova. Ministrul energiei, Victor Parlicov, deja a declarat în spațiul public că acest raport arată că datoriile istorice ale Moldovagaz față de gigantul rus Gazprom constituie puțin peste un procent din ceea ce pretind cei din Federația Rusă. Dl Parlicov spune că au fost deja demonstrate datorii de 8,6 milioane de dolari față de 709 milioane de dolari atât cât pretinde, atât cât cere Moscova. Și Gazprom ce face? Dezaprobă raportul de audit prezentat la Chișinău. Dar încă o precizare, totuși, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie sunt două țări care au salutat finalizarea auditului independent solicitat de executiv pentru a examina pretențiile gigantului rus Gazprom față de creanțele companiei Moldovagaz, solicitări pe care le-au numit „exorbitante și nejustificate”. 

Sergiu Tofilat: Este tema noastră pentru acasă să facem ordine aici, în sectorul gazelor naturale. Desigur ne bucurăm că avem mesaje de susținere din partea partenerilor de dezvoltare. Noi, de-a lungul anilor, împreună cu colegii și cu dl Șoitu, și cu dl Parlicov, făcând mai multe cercetări, analize pe subiectul datoriilor, de repetate ori am spus că Moldova, malul drept al Nistrului nu are datorii față de Gazprom și am demonstrat cu probe acest lucru. Evident că e una când tu vii dintr-o organizație obștească, afirmi, demonstrezi, da, e OK, și-i alta când vin companii cu reputație, cu renume la nivel mondial care practic confirmă ceea ce am spus noi și doar, iată m-am uitat peste raportul de audit, 79 de foi conține raportul de audit, 111 foi – opinia juriștilor din Republica Moldova, pentru că auditorii străini au contractat și serviciile celor care se pricep în legislația Republicii Moldova, deci documente sunt multe. Practic, ei au confirmat în mare parte ceea ce am scris noi în studiile noastre și vreau să menționez că compania din Norvegia – acolo erau două companii care au făcut acest audit, una din Marea Britanie, care era pe partea financiară, contabilă și alta pe partea juridică. Ei au ajutat în 2017 întreprinderii Naftogaz Ucraina împotriva arbitrajului contra Gazprom și atunci Naftogaz a câștigat 2,8 miliarde de dolari, așa că noi am avut parte de cei mai buni și experimentați juriști care au și câștigat cazuri.

Vocea Basarabiei: Dar Naftogaz a câștigat doar procesul sau a câștigat și banii?

Sergiu Tofilat: Le-au achitat și banii. D-apoi cum? Așa că noi am avut cei mai buni specialiști la nivel regional, dacă nu chiar la nivel mondial.

Vocea Basarabiei: Bine, cunoscând situația din Ucraina, le-a fost mai ușor să cunoască și situația din Republica Moldova, deși în Republica Moldova regiunea transnistreană totuși este o entitate care iarăși…

Sergiu Tofilat: Acolo nu a fost subiectul auditului. Deci, cifrele din audit și ceea ce a anunțat dl ministru Parlicov, din 709 milioane au rămas 8,6 milioane, este o cifră preliminară. Eu am scris asta și într-o postare pe Facebook, preliminară, pentru că acolo mai sunt episoade care trebuie investigate, documentate și înaintate pretenții față de Gazprom.

Vocea Basarabiei: Episoade de ce fel?

Sergiu Tofilat: Cum ar fi, bunăoară, veniturile din tranzitul gazului. Noi avem două gazoducte care tranzitează și malul stâng, și malul drept. Unul dintre ele era folosit de Gazprom până când au construit ei gazoductul cela prin Marea Neagră, TurkStream, ei doar tranzitau pe la noi vreo 20 de milioane de metri cubi anual și din 2019 s-a întrerupt acest tranzit, practic s-a redus la zero. Prin gazoductul transbalcanic ei tranzitau, dar prin gazoductul de la nord nu tranzitau nimic, pentru că acolo nu are cine să consume. Și când te uiți în contractul semnat între Moldovagaz și Gazprom pe tranzit, acolo unde nu-i tranzit se împarte venitul proporțional cu lungimea gazoductului, pentru că ai cheltuieli să le întreții, iar pe gazoductul transbalcanic, unde este tranzit, veniturile se împărțeau 50 la 50. Păi, stați un pic, la noi pe teritoriul Moldovei îs 72% din gazoduct, iar pe malul stâng – doar 28%, hai să împărțim și veniturile fix așa, pentru că așa-i practica internațională. Și atunci, din cauza acestei condiții, noi am ratat venituri de peste 250 de milioane de dolari. Auditorii spun că ei calculează din 2007, de când a fost semnat contractul, noi cu dl Șoitu avem probe că această chestie a fost introdusă în anul 2000 și avem și materiale de unde s-a luat chestia aceasta, malul stâng a umflat cheltuielile. 

Vocea Basarabiei: Și atunci, cifra e și mai mare?

Sergiu Tofilat: Exact! Auditorii spun că Moldovagaz poate înainta pretenții la  Gazprom de 160 de milioane de dolari, începând cu 2007, noi le spunem că chestia asta-i din 2000, haideți să luăm din 2000 și avem și documente, inclusiv avem probe cum malul stâng și Gazprom-ul au umflat cheltuielile Tiraspoltransgaz-ului spunând că hai să împărțim 50 la 50. Fraților, stați un pic, așa nu merge! Deci, eu cred că noi acum avem șanse destul de bune să scăpăm de aceste datorii.

Vocea Basarabiei: Haideți să le luăm la rând pe toate, dacă Gazprom nu acceptă rezultatele acestui audit, ce se întâmplă?

Sergiu Tofilat: Noi am discutat și am pomenit despre judecata dintre Naftogaz și Gazprom. Fix așa a fost judecata între compania PGNiG din Polonia tot împotriva Gazprom-ului și ei la fel au câștigat 1,5 miliarde de euro. Diferența este că la acele contracte arbitrajul era la Curtea de la Stockholm, la noi, dacă ne uităm în contractul cu Gazprom, arbitrajul e la Moscova. Care sunt șansele să câștigăm noi acolo?

Vocea Basarabiei: Dar litigiile sunt asemănătoare?

Sergiu Tofilat: Litigiile sunt asemănătoare, dar când tu te judeci la Moscova, unde toate-s sub controlul lui Putin, nu ai nicio șansă.

Vocea Basarabiei: Asta am înțeles, dar ca să ne fie clar, litigiile se bazează pe aceleași probleme?

Sergiu Tofilat: În mare parte, da, dar la noi probleme sunt mai mari.

Vocea Basarabiei: Mai mari, în ce sens? Că datoriile sunt mai mari, perioada e mai mare, furtul a fost mai mare?

Sergiu Tofilat: Lista de încălcări este mai mare și ea nu ține doar de prevederile contractuale, ci și de fraude, subevaluarea patrimoniului, când în 1995-1998 am transmis gazoductele în contul datoriilor și ele au fost luate la prețuri derizorii, utilizarea banilor Guvernului Moldovei pentru a stinge datoria malului stâng, deci o sumedenie de probleme care depășesc contractul propriu-zis. La noi e mult mai complicată problema.

Vocea Basarabiei: Dacă Gazprom nu recunoaște rezultatele acestui audit, ce se întâmplă, Republica Moldova continuă să lupte, inclusiv într-un arbitraj străin, pentru a-și căuta dreptate mai departe?

Sergiu Tofilat: Este o chestiune juridică, eu pot să-mi exprim părerea mea personală, cum văd eu lucrurile. Noi trebuie să ieșim din cadrul contractului, să nu se judece Moldovagaz cu Gazprom-ul în baza la contractul acesta în arbitrajul de la Moscova. Varianta aceasta nu merge. Totodată, noi avem acționari la Moldovagaz, pe de o parte este Gazprom-ul acționar majoritar, pe de altă parte este Guvernul Republicii Moldova, prin APP. Iată, un acționar minoritar are pretenții față de acționarul majoritar: „Tu nu ai administrat corect întreprinderea și ai admis fraude, ai admis condiții abuzive și eu am avut pierderi din cauza asta. Iată, eu consider că noi, în calitate de acționar minoritar, trebuie să ne adresăm în judecată cu pretenții față de Gazprom”. Și asta deja îi în afara contractului, noi o să ne judecăm aici, pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru că eu cred că nu-i suficient, da, raportul de audit este bun, dar acesta-i document care trebuie să stea la baza pretențiilor pe care noi trebuie să le înaintăm către Gazprom. Asta-i foarte important, pentru că noi trebuie să finalizăm lucrul, noi trebuie să vedem cum trebuie să arate rezultatul final.

Noi trebuie să continuăm soluționarea datoriilor, acționând Gazprom-ul în judecată

Vocea Basarabiei: Bine, aceasta-i o altă etapă, pe mine mă interesează din moment ce acest gigant rus Gazprom nu recunoaște rezultatele acestei verificări, atunci el închide ochii și puteți voi să faceți declarații de orice gen că nu-mi pasă?

Sergiu Tofilat: Nu, nu, nu. Ce se întâmplă când doi proprietari la o afacere nu se înțeleg sau două părți contractante nu se înțeleg?

Vocea Basarabiei: Divorțează pe cale legală.

Sergiu Tofilat: Merg în judecată, își caută dreptate în instanța de judecată. Unde-i înregistrată Moldovagaz? În Republica Moldova. Deci, eu consider că noi trebuie să continuăm soluționarea datoriilor, acționând Gazprom-ul în judecată, pretenții între doi acționari, iată așa, pentru că rezultatul final, și aici vreau să ajung, care trebuie să fie rezultatul final, cu ce trebuie să se termine asta? Moldovagaz trebuie să facă modificări în documentele sale contabile. Pe de o parte, auditorii constată că, măi fraților, toate deciziile celea ale voastre de arbitraj, începând din 2008 și până în prezent, există legislația Republicii Moldova, voi trebuia să veniți aici și să le confirmați în instanțele de judecată. Și opinia juriștilor din Moldova, a dlui Buruiană este că există Codul de procedură civilă, art. 475-1, alin. 6, 3 ani de zile, dacă tu în 3 ani de zile nu ai venit în judecată cu deciziile celea de arbitraj să ceri restituirea datoriilor, du-te și te plimbă.

Vocea Basarabiei: Dl Tofilat, să lăsăm juriștii să ne spună foarte clar ce spune buchea și spiritul legii și mai ales ce finalitate trebuie să aibă aceste litigii din moment ce ajung în instanță. Haideți să vedem dacă dvs. ați reușit să studiați de la A la Z prevederile contractului pe care îl are Moldovagaz cu Gazprom-ul.

Sergiu Tofilat: Da, evident.

Vocea Basarabiei: De ce credeți că se zice că atunci când au fost pregătite și semnate documente adiționale la acest contract s-au tăinuit anumite lucruri? De ce se zice asta în societate?

Sergiu Tofilat: Ce aveți în vedere, ce s-a tăinuit?

Vocea Basarabiei: Anexele la contract care au fost negociate pe parcurs unii cred că au fost aceste anexe negociate cu tentă politică. Se adeverește acest lucru?

Sergiu Tofilat: Uitați-vă, noi avem contractul de bază semnat în 2007.

Vocea Basarabiei: Da, prelungit de fiecare dată…

Sergiu Tofilat: El a fost publicat. Ce înseamnă tăinuit, cine a căutat și nu a găsit documentele?

Vocea Basarabiei: Anexele la acest contract…

Sergiu Tofilat: Bine, contractul de bază și primul acord adițional cu principalele clauze sunt publice, intrați pe site-ul Rise.Moldova.

Vocea Basarabiei: Am intrat, asta am studiat.

Sergiu Tofilat: Contractul pe care l-a negociat fostul ministru Spînu a fost publicat.

Vocea Basarabiei: Da, iată aici vreau să vărsați lumină.

Sergiu Tofilat: El a fost scurs în presă, este pe site-ul anticorupție.md.

Vocea Basarabiei: Se zice că nu e sută la sută publicat.

Sergiu Tofilat: Dacă cineva are alte documente, eu cu mare plăcere aș vrea să le văd, dar, în același timp, eu nu știu dacă în alte țări se publică astfel de contracte. Ideea e că să ai guvernanți și să ai condiții de negociere ca tu să nu fii nevoit să accepți tot felul de condiții abuzive, când tu nu ai de unde alege și trebuie să alegi între să îngheți de frig sau să accepți ceea ce-ți dă rusul, nu prea ai de ales.

Vocea Basarabiei: Deci, până la urmă, aveți o concluzie clară – a reușit dl Andrei Spînu să negocieze corect livrările de gaze către Moldova din partea Gazprom-ului?

Sergiu Tofilat: Noi am discutat subiectul acesta, eu am înscrisă și o emisiune la mine pe blog și, da, eu cred că noi am obținut condiții maxim posibile la acel moment și prețul pe care noi l-am plătit pentru gazul negociat de Andrei Spînu era comparabil la același nivel cu prețul pentru Uniunea Europeană, nici mai mult, nici mai puțin. Noi nu am plătit mai scump decât țările UE, am și cifrele, pot să le ridic  și să le revizuim. 

Vocea Basarabiei: E clar…

Sergiu Tofilat: Dacă am ridicat întrebarea aceasta, haideți s-o ducem până la capăt, acuși găsesc cifrele. Iată cât a plătit Moldova pentru gaz: noiembrie 2021 – 494 de dolari pe mia de metri cubi. Cu cât a vândut Gazprom-ul în Europa în același timp? Cu 503,5 dolari, deci noi am plătit 494 de dolari, europenii – 503,5 dolari; decembrie 2021 – Moldova a plătit 458, Uniunea Europeană a plătit 518. Lucrul acesta foarte ușor poate fi verificat intrând pe internet. În ianuarie 2022 deja noi am plătit 667, Uniunea Europeană – 686 de dolari, deci noi am plătit același preț, deja din februarie Gazprom nu mai publică datele, pentru că s-a început agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus aceste cifre și există o mică diferență că totuși Republica Moldova ar fi avut de câștigat, pentru că nu a achitat exact așa cum au achitat și țările din spațiul UE, problema e de ce cetățenii achitau tarife mai mari în comparație cu cetățenii din aceste țări.

Sergiu Tofilat: Republica Moldova nu are rezerve de gaz, noi nu avem extracție proprie. Asta-i prima și a doua – în unele țări s-a introdus plafonarea tarifelor, adică diferența statul o compensa din buget. La noi bani în buget sunt pentru așa ceva?

Vocea Basarabiei: Nu-s.

Putin spera că va șantaja Europa, va închide gazul și toți vor veni în genunchi. N-a fost să fie!

Sergiu Tofilat: Nu prea sunt și nu putem să ne permitem. În același timp, pe consumator ce îl preocupă? Eu am primit factura la gaz, de ce eu plătesc mai scump? De ce s-a scumpit gazul? – asta-i principala întrebare. Nicio problemă, haideți să ne uităm ce s-a întâmplat în 2021. Atunci, în octombrie prețul gazului la bursele europene a ajuns la 2.000 de dolari și în decembrie iarăși, deci a început să crească prețul în anul 2021. Ce s-a întâmplat? Primul aspect: Gazprom a limitat volumele de gaz livrate în Uniunea Europeană. Cum? Ei livrau pe două piețe, să spunem așa – aveau contracte de lungă durată, unde-i scris cât trebuie să dea și o parte o vindeau pe piața spot. La un moment dat, ei pe piață au început să nu mai dea nimic și s-a creat un deficit. Când tu ai puțină marfă, ce se întâmplă? Prețul crește. Al doilea aspect: Gazprom avea niște depozite de gaz în Uniunea Europeană, înainte de sezonul de încălzire, toate țările, de obicei, umplu depozitele, Gazprom-ul, dimpotrivă, le-a golit, ca să amplifice acest deficit. Deci, Putin… Era și un video, «Мёрзни, мёрзни, волчий хвост»… Putin spera că el acuși o să șantajeze Europa, o să le închidă gazul, o să crească prețurile și toți au să vină la el în genunchi. N-a fost să fie! A rezistat Europa. Da, a fost greu și nouă ne fost greu, dar am rezistat, chiar și vremea a fost împotriva lui Putin. Deci, problema a creat-o Putin. 

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Ce s-a întâmplat mai departe? Republica Moldova a început să stocheze și ea volume de gaze și pe teritoriul României, și pe teritoriul Ucrainei, aici se crede că s-au grăbit autoritățile, cei care sunt la putere să achiziționeze stocuri mari, știind că totuși se diminuează consumul de gaze.

Sergiu Tofilat: Iată aici voiam să ajungem. Deci, problema creșterii prețului la gaz a fost creată de Putin, dar noi data trecută am discutat acest aspect, haideți să-l recapitulăm, au fost greșeli și din partea ministerului condus de Andrei Spînu, a fost luat mai mult gaz decât aveam nevoie și tot dl Spînu a dat răspuns de ce. Înainte de iarna trecută, guvernul a făcut niște socoteli: dacă rușii n-o să ne dea gaz, hai să vedem din altă parte și hai să mai economisim. Există hotărârea de guvern privind sezonul de încălzire 2022-2023, acolo sunt scenarii, măsuri, îs vreo 17 măsuri, cum noi reducem consumul de gaz. În rezultatul implementării lor, tot ministerul a spus că nouă ne trebuie 480 de milioane de metri cubi de gaz pentru a ierna, dacă Termoelectrica, care-i principalul consumator, trece la păcură. 480 de milioane de metri cubi – ținem minte. Iarna a fost mai caldă iarna trecută, așa-i? Pe 19 ianuarie eu am postat, erau 19 grade.

Vocea Basarabiei: Și economii s-au făcut mai multe…

Sergiu Tofilat: Da, și economii, și noi ca rezultat am consumat nu 480, dar 440 de milioane de metri cubi. Cât a cumpărat Energocom-ul? 600 de milioane de metri cubi. Întrebare e – de ce?

Vocea Basarabiei: Și răspunsul dvs. care e?

Sergiu Tofilat: Aici o să spun și partea negativă, și partea pozitivă.

Vocea Basarabiei: Da, și să explicați ca să ne fie clar.

Sergiu Tofilat: Haideți să începem cu cea negativă și să vă spun de ce eu sunt indignat, pentru că noi am avut banii de la BERD și în octombrie, noiembrie și, posibil, oleacă în decembrie am cumpărat gaz din acei bani, suplimentar, în ianuarie guvernul a mai alocat prin decizii CSE încă niște bani și am cumpărat volume de care noi nu aveam nevoie. Da, prețul în ianuarie era unul bunișor, 60 de euro MW, vreo 650-700 de dolari, dar nouă gazul cela nu ne trebuia. Pentru ce să-l iei în ianuarie, când tu ai să ajungi în martie, în aprilie, în mai, când el o să fie mult mai ieftin? Prețul ajunsese de două ori mai ieftin, de două ori și ceva. Asta-i principala nemulțumire a mea, de ce trebuia de cumpărat acel gaz în ianuarie? Aici a fost o greșeală mare…

Vocea Basarabiei: Puteți da o veste bună cetățenilor, că ar putea tariful pentru consumul de gaze să se diminueze?

Sergiu Tofilat: Cu siguranță, da! Iarna aceasta va fi mult mai ușor decât a fost iarna precedentă, nu mă apuc acum să dau niște cifre exacte.

Vocea Basarabiei: Dl Slusari a avansat ideea că ar trebui să coboare până sub 15 lei pentru un metru cub.

Sergiu Tofilat: Eu cred că chiar și mai puțin.

Vocea Basarabiei: Dvs. cât credeți?

Sergiu Tofilat: Eu nu-s cu crezutul, mă aștept să coboare mai aproape de 13 lei, posibil și mai puțin. Ne uităm la două aspecte: astăzi tariful când e calculat, el ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic – 750 de dolari, prețul mediu, adică de la 1 ianuarie, iar noi în ianuarie, februarie, martie am consumat gaz scump și de aceea media anuală iese scumpă. Energocom-ul a cumpărat gaz cu 420 de dolari pe mia de metri cubi, deci, eu cred că vom avea o micșorare fie acum înainte de sezonul de încălzire și una la începutul anului, fie ANRE poate să revizuiască metodologia tarifară, acolo trebuie și un amendament la lege, ca să nu ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic. Ianuarie deja a trecut, de ce să ne întoarcem în urmă și să punem media pe iarna trecută?

Vocea Basarabiei: Dar sunt și acolo reguli după care se calculează…

Sergiu Tofilat: Să luăm anul de 12 luni sau să punem un tarif de iarnă și unul de vară, adică o să vedem. Eu cred că noi în câteva luni noi o să ajungem la un preț sub 13 lei pe metrul cub de gaz. 

Vocea Basarabiei: În câteva luni, însemnând?…

Sergiu Tofilat: Decizia o ia ANRE-ul, eu nu vreau să mă bag să le spun, nu există limite, eu cred că înainte de sezonul de încălzire o să fie o ieftinire și încă una în ianuarie. Deci, eu cred că noi în câteva luni vom ajunge la un tarif sub 13 lei,  există premise.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova din moment ce a spus că acum nu mai depinde de gazul rusesc, a găsit alternativă și această alternativă înseamnă ca să depășească provocările, criza energetică. Va fi capabilă să gestioneze acest dosar energetic și în continuare tot atât de bine, pentru că a avut mult sprijin și din partea partenerilor externi, dar probabil țara deja ar trebui de una singură să-și caute soluțiile?

Sergiu Tofilat: Aici e o întrebare mai complexă, am să încerc să răspund pe scurt. Noi deja cumpărăm gaz pe bursă, și bursa europeană concurează cu bursa din Asia – Japonia, China, Coreea de Sud – pentru volumele de gaz lichefiat sau LNG, sau SPG, sunt vapoare care transportă acest gaz din țările unde el este extras și îl aduc pe aceste piețe. Și de aceea tot timpul când există deficit, prețurile se duc în sus și asta, de obicei, se întâmplă când crește consumul, adică iarna. Anul trecut, când rușii au închis gazul către Uniunea Europeană, în afară de Ungaria, Serbia, câteva țări, s-a creat un deficit de gaz de vreo 120 de miliarde de metri cubi, să-l suplinești mediat este imposibil, nici vapoare nu se ajung. Anul trecut, cererea pentru vapoare noi a crescut cu 95 la sută, deci următorii vreo 2-3 ani încă va fi un deficit și prețurile pot să fie volatile.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.