VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/N. Dandiș, primar Cahul: Înțelepciunea nu se învață la facultate și nici în practica de primar sau de președinte, înțelepciunea este experiență

Vocea Basarabiei: Invitatul acestei emisiuni este dl Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. De 9 ani, d-lui e în fruntea administrației publice din acest municipiu. Vom vorbi despre ceea ce se întâmplă astăzi în administrația publică locală, despre imaginea primarului, cum se face și cum se menține această imagine, despre reformele care este necesar a fi făcute în continuare, despre provocările care stau inclusiv în fața comunităților, despre cum se reușește convingerea finanțatorilor, donatorilor ca să ofere asistență pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova, despre aceste și alte subiecte vom vorbi în continuare. Din 2015 ați fost ales și de atunci cetățenii vă oferă această încredere ca să continuați tot ceea ce ați început acum 9 ani. Eu îmi amintesc cum ați câștigat primul mandat, eram la Cahul atunci, în ziua alegerilor. Dle primar, de ce vă place această funcție?

Nicolae Dandiș: Sunt niște întrebări complicate. De fapt, unii studenți la un moment dat mă întrebau dacă este greu să fii primar și eu le-am spus că nu este greu, este foarte greu dacă cu adevărat pui suflet în tot ceea ce faci și dacă înțelegi responsabilitatea și povara pe care ți le-ai pus pe umerii tăi, și dacă înțelegi că oamenii prin acest vot, de fapt, îți deleagă, nu doar te mandatează timp de 4 ani să faci ceva pentru comunitate, dar își pun încrederea și așteptările, și cred că lucrul acesta este cea mai mare povară, să spunem, în adresa psihologică, în adresa unui ales local, dacă înțelege profunzimea acestui proces. De ce acest lucru? Pentru că mi-am dorit, cred că de când eram student am zis că eu trebuie să fac mai mult pentru localitatea mea și, bineînțeles, am văzut în această funcție acea platformă prin care pot să fac mai mult, pentru că desigur poți să faci pentru o localitate multe lucruri și neavând neapărat o funcție, dar din această postură sunt sigur că există mai multe posibilități.

Vocea Basarabiei: Bine, dar din 2015 și până astăzi lucrurile se mai schimbă și prioritățile dvs., și viziunile dvs., și felul cum vedeți dvs. rezolvarea mai multor probleme, pentru că nu toate depind doar de ceea ce-și propune primarul, mai depind și de relația bună cu cetățenii, mai depind și de cât de convingător puteți fi în fața celor care pot oferi asistență, mai depind și de dialogul cu puterea centrală, aici sunt mulți factori în joc? Prin ce s-a deosebit primul mandat de al doilea și în ce măsură credeți că va fi mult mai deosebit cel de-al treilea de cele două primele?

Nicolae Dandiș: Înainte de a fi ales primar, predam disciplinele „Administrație publică” și „Științe politice” în cadrul universității. Deci, teoretic aveam pregătire, cunoșteam ce înseamnă administrație publică, ce înseamnă funcția de primar. Cred că în 2005 am scris prima carte despre transparență și combaterea corupției în administrația publică locală. Acolo, la „Concluzii și recomandări” aveam descris ce ar trebui să facă administrație publică locală. Deci, în 2005 spuneam cum cred eu că ar trebui să se facă și acum, cine vrea să mă verifice, poate să se uite la această descriere din cartea apărută în 2005.

Vocea Basarabiei: Și ați venit cu acea carte în 2005 la primărie?

Nicolae Dandiș: O am la mine pe birou, și nu numai, că nu este singura, dar problema este că îmi lipsea partea teoretică, înțelegerea mai profundă a anumitor lucruri, inclusiv cum funcționează și la nivel de instituții, dar și modul în care spuneți dvs., în ce măsură este nevoie de o conlucrare pentru a duce o intenție sau o idee la finalitate. Și nu aveam poate clar cunoștințe despre cât poate să dureze de la momentul în care aș vrea să fac ceva privind tot instrumentarul necesar, vorbesc despre cadrul legal…

În ultima perioadă sunt tot mai mulți independenți, eu probabil sunt printre primii primari de orașe din țară care au ajuns primari independenți.

Vocea Basarabiei: Ce ați reușit în primul mandat, astfel ca să fie destul de clar pentru cetățeni că merită ca ei să vă ofere și un alt mandat?

Nicolae Dandiș: Știți, e ca și la o facultate – muncești 4 ani, după acei 4 ani dai examenul. Dacă îl treci cu bine, deci este o notă pentru acei 4 ani pe care i-ai lucrat și atunci, desigur, este și un mandat de încredere pentru următorul mandat. Vreau să vă spun referitor la ceea ce m-ați întrebat dvs., cum percep această funcție și de ce depinde. Cunoașteți faptul că eu am candidat independent și am fost ales primar. În ultima perioadă sunt tot mai mulți independenți, eu probabil sunt printre primii primari de orașe din țară care au ajuns primari independenți. Mai târziu, unii după primul mandat pot să-și permită să devină independenți, dar care să ajungă independenți într-un oraș mare, eu zic că nu este simplu, pentru că din start era perceput că fără…

Vocea Basarabiei: Și cel mai mare concurent atunci vă era exponentul Partidului Comuniștilor?

Nicolae Dandiș: Da, și aici am spart, dacă pot să spun așa, un stereotip prin care spuneau că „dacă nu ai partid, nu ai în spate oameni care să te susțină, nu ai nicio șansă”. În mare parte, comunitatea reușise să mă cunoască într-un fel sau altul și prin activitatea din sectorul asociativ, și vorbind despre activitatea academică, și din multe activități publice oamenii mă cunoșteau, dar sigur că se îndoiau că voi putea face față de unul singur. Deci este foarte important să ai susținerea oamenilor. Poate au fost probleme în primul mandat până a înțelege mecanismul și de conlucrare, cum spuneți dvs., și cu Consiliul local, dar trebuie să cunoști foarte bine care sunt atribuțiile și posibilitățile de a apăra anumite lucruri cu care poate nu sunt de acord ceilalți să le promovezi și atunci trebuie să insiști și este nevoie de perseverență.

Vocea Basarabiei: Dar ca să facem trimitere nemijlocit la problemele cu care se confruntau cahulenii, mergeam la piață, știu că era un haos total și toată lumea deplângea situația că nimeni niciodată nu s-a preocupat de acest subiect și că se vindea și pește, și brânzeturi alături. A fost o mare problemă, se pare că și astăzi încă mai insistați pe o locație, era acolo rezervat un teren…

Nicolae Dandiș: A fost, mai există și astăzi această problemă. În special, în localitățile urbane vorbim despre mai mulți factori, cu siguranță o să deschidem și aceste paranteze, inclusiv despre necesitatea unor atribuții și competențe pentru primar, inclusiv instituția poliției locale și altele. Nu o dată a fost ridicată această întrebare, cunoaștem că există rezerve în sânul guvernării legate de acest subiect, dar eu sunt convins că această poliție locală va fi mai devreme sau mai târziu…

Pentru acest termen de încredere poți să muncești toată viața, dar să-l pierzi într-o clipă.

Vocea Basarabiei: Vreți să vină în componența administrației publice?

Nicolae Dandiș: Este normal să existe această instituție, să fie în structura executivului local pentru a putea pune în aplicare cadrul legal care pune în sarcina primarului și a autorităților locale multe lucruri care nu pot fi implementate din lipsă de instrumente și sigur că nu toate problemele s-au rezolvat. Dacă mă întrebați cum s-au schimbat niște lucruri, am mai spus-o și cu alte ocazii, primul lucru este vorba despre în ce măsură populația din comunitate are încredere, or pentru acest termen de încredere poți să muncești toată viața, dar să-l pierzi într-o clipă. Acesta este un lucru care i-aș îndemna pe toți cei care vor să fie în funcții publice în general și, mai ales, în funcții eligibile, să înțeleagă că în momentul în care comunitatea simte că există această încredere este foarte complicat ca s-o menții și să te ridici la nivelul așteptărilor oamenilor. Or, aceasta implică timp, implică sacrificii personale, implică foarte multă răbdare, implică niște calități care nu se vând nici la magazin și nici nu se formează peste noapte.

Vocea Basarabiei: Dar vreau să ducem la sfârșit gândul, pentru că, cel mai probabil, o să ne urmărească și locuitori din Cahul – va fi construită o altă piață? Eu am văzut proiectul…

Nicolae Dandiș: Da, în partea de sud a orașului va fi amenajată o piață modernă. Cu siguranță chiar anul viitor va începe acest lucru, dar asta nu înseamnă că se va exclude sau se va înlătura orice problemă care ține de comerț, oamenii oricum vor mai mult în centru, acolo unde sunt mai mulți cetățeni și este mai mare fluxul, dar creând condiții în alte părți, cumva credem noi că vom ajuta dacă nu la înlăturarea, cel puțin gradual să putem să rezolvăm această problemă.

Vocea Basarabiei: Și în lista problemelor se mai regăseau: drumuri de calitate, apeduct și canalizare?

Nicolae Dandiș: Problema cu apa și canalizarea este în implementarea unui proiect foarte mare, deci, practic acum o treime din municipiul Cahul este șantier. Astăzi, cu suportul Guvernului Germaniei și al Uniunii Europene, implementăm un proiect foarte mare, spuneam, cumulativ din aceste două surse avem un buget de aproape 50 de milioane de euro, bani care sunt pentru rețelele interne de apă și canalizare. Vorbim despre construcția unei stații de epurare noi, apeductul magistral de la Prut până la stația de tratare. Sunt lucrări care se implementează, explicăm oamenilor că este nevoie de mai multă răbdare, este nevoie de timp, iar problema cu drumurile este problema…

Vocea Basarabiei: Dar să terminăm cu apa și canalizarea. Ați spus că o treime acum ar fi un șantier, a patra parte, acolo e rezolvată problema aprovizionării cu apă?

Nicolae Dandiș: Da, deși există, noi vorbim că aproape 30 la sută din populație nu erau conectați la rețelele centrale de aprovizionare cu apă.

Vocea Basarabiei: Și proiectul se va termina când?

Nicolae Dandiș: La sfârșitul anului viitor – două loturi și un lot probabil va trece și în 2025, dar cel mai probabil va trebui să depunem eforturi ca să se finalizeze cea mai mare parte în 2024.

Vocea Basarabiei: Acoperire financiară aveți, acum e nevoie de executarea lucrărilor?

Nicolae Dandiș: Exact. Pe două loturi sunt firme care lucrează și încă pe un lot urmează să fie anunțată licitația în luna ianuarie, pentru un sector care a fost gândit sau proiectat separat.

Bugetul orașului nu ne permite să facem investiții mari în infrastructura rutieră

Vocea Basarabiei: Și drumurile?

Nicolae Dandiș: Drumurile sunt o problemă care există în multe localități, sunt foarte multe sectoare care trebuie reparate capital, construite, bugetele sunt foarte mari, dar, din păcate, bugetul orașului nu ne permite să facem investiții mari în infrastructura rutieră.

Vocea Basarabiei: Dar ce buget are municipiul Cahul?

Nicolae Dandiș: Noi acum o să aprobăm 200 și ceva de milioane bugetul orașului, dar lumea trebuie să înțeleagă că și din buget, dacă scoți partea de întreținere, salarii și alte lucruri, o să vedem că pentru investiții, lucrări nu rămân mai mult de 20 la sută. Deci, practic nu sunt atât de mulți bani, este nevoie de resurse importante, prețurile sunt foarte mari, evident, la aceste lucrări de infrastructură, doar pentru proiectarea sau documentația tehnică pe care o avem pe 2-3 străzi din oraș care trebuie reparate ne trebuie 200 de milioane, ca să înțelegeți.

Vocea Basarabiei: Adică încă un buget?

Nicolae Dandiș: Exact. Și atunci, sigur că încercăm să analizăm, este mai greu să fie și apeluri deschise pentru astfel de bugete sau să fie eligibilă reparația drumurilor, sunt bugete foarte mari, o să încercăm pe etape, cel puțin, sectoare pe care o să putem să le antrenăm într-un proiect multianual, să începem unele sectoare.

Vocea Basarabiei: Dar banii din Fondul rutier?…

Nicolae Dandiș: Da, dar este o sumă foarte mică, noi putem să facem un sector mic de stradă propriu-zis ce ține de Fondul rutier, până la 10 milioane.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ați aplica la „Sat European”, la „Sat European Express”?

Nicolae Dandiș: Noi și aplicăm la toate apelurile care sunt deschise, cu siguranță încercăm să valorificăm toate oportunitățile. Desigur sunt priorități, la „Sat European” nu se aplică pe partea de infrastructură rutieră, dar vom aplica, cel puțin, la următorul apel care a fost deja anunțat, cel mai probabil vom aplica la cofinanțarea unor proiecte, pentru că sperăm, între timp, să fie aprobate unele proiecte și atunci vom avea nevoie de cofinanțare și vom apela, probabil, pe linia de cofinanțare și acolo este un plafon maxim, până la 10 milioane, și sperăm să solicităm maximumul, pentru că sunt proiecte mai mari.

Vocea Basarabiei: Probleme sunt multe, bani trebuie mulți, implicare, iarăși e nevoie și de implicare. Pentru că se vorbește și despre amalgamare, credeți că ar putea, ar dori cineva să mai vină în componența municipiului Cahul? Ce părere aveți, în general, despre procesul amalgamării?

Nicolae Dandiș: Eu pot să spun că este un instrument așa, de testare, 250 de milioane care au fost planificate în buget pentru anul acesta nu se valorifică, nu am văzut foarte multe localități să apeleze la acest instrument. De altfel, și săptămâna trecută a fost publicată metodologia privind acest proces de amalgamare, eu nu știu câți primari din colegi au citit metodologia. Ea are 128 de puncte foarte interesante, dar, din punctul meu de vedere, foarte greu sau puțin probabil că vor fi accesate. Deci, este bine că există acest instrument, dar vom vedea că el nu va fi foarte agreat…

Vocea Basarabiei: Dar vă întrebam – credeți că s-ar găsi doritori care ar vrea, de exemplu, să fie comasate primăriile din vecinătate cu cea a municipiului Cahul?

Nicolae Dandiș: Geografic, noi avem localitățile care sunt în vecinătate, urmează  să discutăm poate lucrul acesta cu consiliile din localitățile rurale, dar eu nu cred că toată lumea o să se grăbească la acest proces. Dacă vor analiza că, bineînțeles, vor putea valorifica niște fonduri, inclusiv transferuri cu destinație specială în baza acestui instrument și atunci vor pune pe cântar aceste avantaje este, să zic așa, un instrument, vom vedea care va fi deschiderea consiliilor locale din aceste localități. Eu cred că este normal, că acolo este un pol de creștere înspre un centru regional și este normal ca să aibă o zonă de administrație în creștere.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi numărul populației e tot acel despre care am vorbit și cu alte ocazii?

Nicolae Dandiș: Da, e 40 de mii de locuitori…

Vocea Basarabiei: Chiar dacă fenomenul migrației nu a ocolit și municipiul Cahul?

Nicolae Dandiș: Pentru că mulți sunt la evidență, dar nu sunt fizic în oraș, sunt și foarte mulți care sunt în oraș, dar nu sunt la evidență, nu mai zic despre naveta din localitățile învecinate, unde învață, lucrează, deci fizic în oraș sunt 40 de mii. 

Vocea Basarabiei: Dar câte localități mici sunt în jurul Cahulului, care nu au 1.500 de locuitori?

Nicolae Dandiș: Nu, noi avem în componența municipiului un sat care nu are primărie, deci este în componența municipiului. Vorbim despre localitatea Roșu și Crihana Veche, care se mărginesc, respectiv în partea de nord și în partea de sud. De asemenea, în preajmă avem localitatea Lebedenco, deci sunt momente care pot fi analizate, dar în ce măsură sunt de acord este de competența acestor consilii locale, eventual să inițieze sau să treacă vreun consiliu local în baza acestei metodologii…

Va fi până la 50 de mii populația amalgamată la localitate, și vorbim acolo despre 2, 3 sau mai multe localități, ar putea fi și un spor la salariu de până la 20 la sută…

Vocea Basarabiei: Am înțeles că temerea cea mai mare e ca nu cumva să se piardă funcția de primar și cine mai activează în domeniul primăriei, iar pe de altă parte, se zice că acești specialiști pot fi destul de bine primiți, să zic așa, în administrația publică locală, dacă se lărgește, dacă se comasează mai multe primării?

Nicolae Dandiș: Da, deci, dacă, să zicem, va fi până la 50 de mii populația amalgamată la localitate, și vorbim acolo despre 2, 3 sau mai multe localități, ar putea fi și un spor la salariu de până la 20 la sută. Acum, când ai 5-6 angajați, pentru care poate este mai importantă poziția pe care o au acum sau pe lângă acele 20 la sută care ar fi avantaj apar alte incomodități sau alte inconveniențe. Deci, presupun că nu va fi nici ușor și nici nu cred că va fi foarte des utilizat acest instrument.

Vocea Basarabiei: Dacă am face o comparație – totuși, cum e să fii primar într-o localitate cu 400-500 de locuitori și cum e să fii primarul unei primării de 40-50 de mii de locuitori?

Nicolae Dandiș: Evident, în sine funcția de primar, spuneam, necesită responsabilitate, indiferent de numărul de populație, dar, bineînțeles, este și o foarte mare diferență, este vorba despre natura problemelor pe care le întâmpini, domeniile pe care le gestionezi, prin comparație, dacă o primărie are o petiție sau o cerere pe săptămână poate de la un cetățean sau poate câteva, noi vorbim despre 50 pe zi, care sunt atât persoane fizice, cât și juridice. Asta înseamnă că volumul de informație și, desigur, majoritatea merg cam pe regim de pompieri, trebuie azi-mâine, deci este vorba despre alt volum de muncă, altă intensitate. Și aici este o diferență. Deci, lumea trebuie să înțeleagă că atât fiecare localitate, deseori aud prin anumite instituții media, da, primăria cutare… Deci pun cumva doar criteriul de populație, nu, există foarte mare diferență uneori ca și cultură, educație…

Vocea Basarabiei: Asta și spun unii primari, tradițiile sunt deosebite.

Nicolae Dandiș: Exact, sunt primării care sunt ușor de convins, când 80 la sută merg la biserică în fiecare zi, spun așa, ca o paranteză, că despre asta nu prea se vorbește, la noi. Sunt localități în care 80 la sută din locuitori frecventează biserica, adică e ușor să vorbești acolo unde oamenii știu că e păcat să furi, știu că e important să respecți legislația, să respecți autoritățile…

Vocea Basarabiei: Cele 10 porunci…

Nicolae Dandiș: Da, deci nu trebuie să le mai ții lecții despre comportament și sunt localități complicate. Și eu o spun acum dacă ar fi, poate să nu se supere unii colegi, chiar nu doar că sunt primele 3 localități în țară – Chișinăul, Cahulul și Bălțiul -, dar din punctul meu de vedere acum și din perspectiva geopolitică, și etnică, și din mai multe considerente, aceste 3 localități sunt cele mai complexe și ca sarcină pentru primari.

Vocea Basarabiei: Pornind inclusiv de la cei care trăiesc, etniile și terminând cu problemele, da?

Nicolae Dandiș: Da.

Vocea Basarabiei: Probleme de infrastructură sau de alt gen?

Nicolae Dandiș: Exact, pentru că, pe de o parte, vine și partea de moștenire, orașe care au fost mai industrializate sau nu, vorbim despre concentrarea mai multor instituții, vorbim de instituții culturale, educaționale, agenți economici. Deci, e altă viață, să-i spunem așa, e altă viteză și, respectiv, primarii sunt mult mai solicitați în aceste localități.

Deci este nevoie de mai multă înțelepciune și acesta eu cred că este un mesaj al meu care ar fi și la adresa conducerii țării, nu mă îndoiesc că uneori există voință pentru a schimba lucrurile spre bine, dar lipsește experiența…

Vocea Basarabiei: Deși eu am vorbit cu proaspătul primar de la Bălți, dl Petkov, și el zicea că acolo situația e gravă și foarte gravă și acum dacă încerc să fac o comparație, totuși, Cahulul a avut mult mai mult de câștigat, pentru că s-a mișcat cu o viteză destul de rapidă pe implementarea unor proiecte, pe obținerea unor granturi.

Nicolae Dandiș: Nu este vorba doar despre proiecte, totuși este vorba despre oameni concreți, pentru că și anumite probleme depind de modalitatea în care le abordezi. Eu deseori aud de la colegi, chiar în primele zile când am venit în funcție, știți cum se întâmplă la noi, așa cum unii politicieni strigă pe la televizor deseori că, dacă vin ei la putere, taie, spânzură, închid, dar nu este chiar așa. De aceea exact așa unii colegi de-ai mei spuneau că acolo e o problemă, te duci, faci, rezolvi, dai… Deci este nevoie de mai multă înțelepciune și acesta eu cred că este un mesaj al meu care ar fi și la adresa conducerii țării, nu mă îndoiesc că uneori există voință pentru a schimba lucrurile spre bine, dar lipsește experiența, un pic mai puțină îngâmfare trebuie, este nevoie de a avea urechile mai larg deschise, de a asculta și, respectiv, de a te concentra pe priorități, dar înțelepciunea… Știți cum? Nu prea se vorbește la televizor ce înseamnă înțelepciune.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna înțelepciunea? Înțelepciunea e ca să curgă această înțelepciune din minte…

Nicolae Dandiș: Înțelepciunea nu vine și nu se învață nici la facultate și nici în practica de primar, de președinte sau de deputat, înțelepciunea vine din atitudinea corectă față de ceilalți oameni. Deci, Biblia spune că începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu. Or, toată lumea la noi se consideră un stat creștin, dar se creează impresia că numai la sărbători lumea își aduce aminte de Dumnezeu, uneori unii mai fac și pe asta PR politic. Dacă vrem ca real problemele din societatea noastră să fie rezolvate, încă o dată spun: este nevoie de înțelepciune, dar înțelepciunea în mod practic, dacă vorbesc ca primar, când omenește trebuie să reacționezi sau îți vine să reacționezi sau să faci așa, un om care crede în Dumnezeu cântărește din altă perspectivă – dar fac bine dacă fac asta? Da, impulsiv ar trebui să reacționez așa, dar efectul? Acolo tot sunt oameni… Deci, analizezi mai profund și poate o anumită problemă pentru a o rezolva îți ia un an, pe când în varianta clasică, să zicem așa, ar fi trebuit s-o rezolvi într-o lună-două, dar, în schimb, câștigul pe care îl ai este mult mai mare, dacă ai o abordare umană. Noi toți greșim, este important să înțelegem că chiar și cei care poate sunt  în anumite domenii și poate nu cunosc sau poate au nevoie de niște sfaturi la timp, deci, eu văd o problemă reală de a înțelege lumea ce înseamnă înțelepciune. Și dacă mă întrebați, asta este succesul sau lozinca sau, dacă vreți, crezul meu în viață este regula de aur în Biblie, eu mi-aș dori ca pe toate instituțiile statului să fie scris cu majuscule așa: „Ceea ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel”.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.