VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Istoria de sub asfalt. Arheologii propun conservarea caldarâmului de pe str. 31 august 1989

Agenția Națională de Arheologie recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor de caldarâm descoperit pe strada 31 august 1989, între străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin. Specialiștii propun, de asemenea, reconstituirea segmentelor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau din alte zone din centrul istoric al orașului. Deocamdată, arheologii nu pledează categoric pentru crearea unei zone pietonale și susțin că, eventual, circulația transportului poate fi păstrată.

Amintim că intervențiile arheologilor au avut loc în perioada 21 martie – 3 aprilie, cercetările fiind finanțate de Direcția Generală Mobilitate Urbană Chișinău. La finalul investigațiilor de teren a fost elaborat un raport preliminar, care a fost transmis Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău.

”Această zonă este de mare interes cultural și turistic pentru Chișinău, deoarece aici se află importante instituții culturale ale Republicii Moldova, precum Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Arte al Moldovei, Biblioteca Națională, Palatul Național „Nicolae Sulac” și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Mai mult, pavajul de granit din secolul al XIX-lea, descoperit și cercetat arheologic, este relativ bine păstrat și a atras un interes deosebit din partea publicului pentru arheologia urbană, istoria și patrimoniul cultural al Chișinăului”, se arată în constatările Agenției Naționale de Arheologie.

Experții au constatat că pavajul, pe toată lungimea sa, prezintă denivelări și, în unele zone, alveolări. Drumul nu a avut o fundație propriu-zisă, substrucția pavajului fiind formată dintr-un strat de nisip galben și un strat de moloz, cu o grosime de aproximativ 20 cm, care provine, cel mai probabil, din dărâmăturile unor construcții vechi din apropiere.

Amintim că pavajul vechi a fost descoperit în cadrul unor lucrări de reabilitare capitală a străzii 31 august 1989. Pentru ca arheologii să poată face cercetările, lucrările au fost sistate de Primăria Chișinău încă la începutul lunii martie. Arheologii a stabilit că pavajul a fost aplicat pe 31 august în anii 1869 și 1870, fiind una dintre primele străzi din Chișinău cu caldarâm. Experții precizează că după cel de-al doilea Război Mondial, în cadrul acțiunilor ample de reconstrucție a centrului istoric de către specialiștii sovietici, pe mai multe străzi din oraș, cum ar fi Armenească, Vlaicu Pârcâlab, Columna, Pușkin, pavajul vechi a fost acoperit cu asfalt.  

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.