VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Igor Klipii: Civilizația politică și economică din Rusia este nocivă pentru Moldova și noi nu avem altă soluție decât integrarea europeană

Vocea Basarabiei: Se împlinesc doi ani de când au avut loc alegeri parlamentare anticipate, în rezultatul scrutinului din 11 iulie 2021, scrutin organizat în urma dizolvării legislativului de către președinta Maia Sandu. Atunci, PAS a obținut majoritatea în parlament și în prezent formațiunea este reprezentată de 63 de deputați, e o majoritate confortabilă. Ce trebuie și ce poate face guvernarea într-o perioadă când ei spun că se suprapun foarte multe crize și, mai ales, ce rol trebuie și poate să joace opoziția ca să ajute guvernarea să nu facă prea multe greșeli sau să facă pași concreți, astfel încât cetățenii să aibă încredere că în Republica Moldova se poate ajunge la un trai decent și că poate-poate acest exod al populației ar putea să fie stopat nu în totalitate, dar, cel puțin parțial, pentru că depopularea Republicii Moldova va da mari bătăi de cap statului, dar și celor care vor fi la cârma acestei țări. Iată de ce l-am invitat în studio pe dl Igor Klipii. Dl Igor Klipii este un fruntaș al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, tot d-lui a fost mai mulți ani ambasador. Dl Klipii, dar mai întâi, Coaliție pentru Unitate și Bunăstare, cum se ajunge la ideea asta că trebuie să existe și unitate, și bunăstare?

Igor Klipii: Eu cred că problema unității este crucială în Republica Moldova, din cauză că ceea ce le lipsește moldovenilor din Republica Moldova, cei ce reprezintă populația Republicii Moldova este o înțelegere foarte clară a ceea ce sunt și unde vor să meargă, fiindcă dacă nu știi cine ești este foarte greu să alegi cărarea pe care să mergi. Asta este una din marile noastre metehne, noi pornim după fiecare alegeri parlamentare parcă într-o direcție, parcă mergem un pic, pe urmă ne trezim tot acolo de unde am pornit și am impresia că de data asta am repetat scenariul.

Vocea Basarabiei: Dar de ce aveți această impresie că s-a repetat scenariul?

Igor Klipii: Din cauză că ce s-a schimbat în Republica Moldova? Raioanele au fost? Sunt. Politizarea excesivă a fost? Este. Accesul la media a fost cum a fost și a rămas tot așa, în linii generale. Deci, care este elementul care ne separă de ceea ce a fost și ce este și ce rezultă din activitatea elitelor politice din Republica Moldova?

Eu am rămas tare surprins atunci când am văzut organizații proeuropene după titlu, care argumentau că această invitație de aderare la EU ar fi, cum spunea cineva din prim-miniștrii noștri, prea timpurie.

Vocea Basarabiei: Dvs., care ați avut o carieră frumoasă diplomatică, acum o să ne spuneți că nu chiar atât de ușor i-a fost dat Republicii Moldova să obțină acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană și autoritățile de la Bruxelles ce spun? Că Republica Moldova este statul care face față, inclusiv ținând cont că are de îndeplinit cele 9 recomandări.

Igor Klipii: Păi trebuie să facă cele 9 recomandări, cu care batem pasul pe loc. Noi știm cu toții, este un lucru aproape – cum să vă spun? -, înțeleg că se insistă pe varianta asta că am obținut statutul de țară invitată să adere la Uniunea Europeană, însă noi știm că acest lucru se datorează situației din estul Republicii Moldova, războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Dacă nu era acest război, noi nu era să fim invitați. Mai mult decât atât, mi se pare că tot aici am spus lucrul acesta, în Republica Moldova în ajunul invitației oficiale pentru noi au existat organizații nonguvernamentale foarte apropiate guvernării care încercau să justifice lipsa necesității de a fi invitați. Eu am rămas tare surprins atunci când am văzut organizații proeuropene după titlu, care argumentau că această invitație ar fi, cum spunea cineva din prim-miniștrii noștri, prea timpurie.

Vocea Basarabiei: Dar care erau acele organizații?

Igor Klipii: Era o organizație nonguvernamentală condusă de dl Groza, deci, el personal a avut un mesaj. După asta a dispărut mesajul respectiv și n-am înțeles, eu am rămas tare mirat…

Vocea Basarabiei: Iulian Groza este director executiv la IPRE.

Republica Moldova era și a rămas nepregătită pentru a adera la Uniunea Europeană

Igor Klipii: Exact! Și eu am rămas mirat de faptul că el încerca să argumenteze caracterul un pic prea…

Vocea Basarabiei: Mi-a scăpat acest lucru.

Igor Klipii: Ba da, ba da! Eu am rămas tare mirat de acest lucru. Deci, încă o dată, Republica Moldova era și a rămas nepregătită pentru a adera la Uniunea Europeană. Invitația este o șansă enormă pentru noi de a avea acest statut, ea este, de fapt, salvarea a ceea ce este Republica Moldova, însă nu am impresia că noi ne mișcăm în direcția respectivă, cel puțin, în ritmul și în forma care s-ar cere. Iată vă aduc un argument: haideți să punem pe o foaie numărul de emisiuni televizate și radio sau dezbateri publice organizate de instituțiile statului, în particular, unde s-ar dezbate probleme concrete legate de integrarea europeană, unde ar fi câți oameni în Republica Moldova în perioada respectivă, de la invitație până acum, au înțeles mai bine ce înseamnă integrarea europeană, ce înseamnă condiționalitățile respective, ce înseamnă capitolele de negocieri, care sunt cerințele față de noi și ce trebuie să facem. Lucrurile au rămas în ceață, din păcate, și asta este un…

Vocea Basarabiei: Sondajele de opinie arată un pic altceva…

Igor Klipii: Păi da, ele arată o creștere, probabil, dar ea se datorează, iarăși, situației care, în opinia mea, se schimbă prea încet din cauză că eu mă așteptam, după războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, că Republica Moldova va trece dintr-odată, se va clarifica situația, se vor delimita apele și oamenii vor recunoaște ceea ce era știut, în principiu, că Estul, mă refer în cazul dat la civilizația politică și economică din Rusia este nocivă pentru Republica Moldova și noi nu avem altă soluție decât integrarea europeană, deci era clar că noi trebuie să ne mișcăm în direcția respectivă. Și când a început guvernarea să justifice necesitatea plecării din CSI? Nici acum nu până la capăt, deși aderarea la Uniunea Europeană este o condiție foarte clară, noi evaluăm legislația, condițiile, facem fel de fel de mișcări…

Vocea Basarabiei: A fost aici ambasadorul Ucrainei și el a explicat că încă Ucraina nu a reușit să se retragă totalmente din CSI.

Igor Klipii: Nu știu ce a spus dl ambasador, dar ei nu sunt acolo cu siguranță, relațiile lor cu Federația Rusă sunt în situație de război.

Vocea Basarabiei: Asta e altceva, dar ei au spus că încă mai sunt aranjamente care funcționează.

Igor Klipii: A spus care sunt ele?

Vocea Basarabiei: Nu le-a spus.

Igor Klipii: Iată asta rămâne un fel de enigmă. Posibil să existe vreun document care cumva, dar el practic nu funcționează, pentru că toate…

Toate relațiile noastre cu țările membre CSI sunt în realitate construite pe relații bilaterale. Faptul că noi suntem toți membri ai CSI nu condiționează modul de relaționare a noastră economică și politică cu alte țări.

Vocea Basarabiei: Bine, dar acele documente nu se referă strict doar la relația cu Federația Rusă, pentru că în CSI mai sunt și alte state.

Igor Klipii: Toate relațiile noastre cu țările membre CSI sunt în realitate construite pe relații bilaterale. Faptul că noi suntem toți membri ai CSI nu condiționează modul de relaționare a noastră economică și politică cu alte țări. Deci este o fantasmagorie toată treaba asta, ea a fost de la bun început, era clar că rușii ne impun această obediență în cadrul CSI-ului pentru a le demonstra și a-i asigura că noi, într-adevăr, rămânem devotați liniei partidului care vine de la Kremlin.

Vocea Basarabiei: Iarăși, ca și fost diplomat, vă întreb – cum s-ar face mai repede renunțarea aceasta la CSI, la apartenența Republicii Moldova de Comunitatea Statelor Independente?

Igor Klipii: Asta este datoria guvernării, să vină și să explice care sunt documentele, fiindcă ni se spune „vom face evaluare”… Cât timp îi trebuie unui guvern ca să facă evaluarea legislației care ține de CSI? Să vină și să ne spună: iată organizăm o dezbatere cu cineva, că asta-i marea problemă, a doua problemă este în Republica Moldova lipsa de dezbateri între opoziție și guvernare. Să organizăm o asemenea dezbatere, unde să vină un reprezentant al executivului și să ne spună pe puncte, iată este punctul respectiv, iată asta este vital pentru noi, noi din cauza asta nu putem exporta mere în Federația Rusă. Câte mere am exportat noi în ultimul timp?

Vocea Basarabiei: Mai puține, dar se mai exportă.

Igor Klipii: Deci, asta este lipsa de comunicare, lipsa de argumentare și nu am niciun dubiu că în spate stau niște calcule de natură politică, la care eu nu le înțeleg logica.

Vocea Basarabiei: De natură politică?

Igor Klipii: Da!

Vocea Basarabiei: De ce?

Igor Klipii: Fiindcă un fel de punte se păstrează pentru a păstra niște relații nu știu care acolo. E foarte greu să înțelegi care este logica comportamentului, totul este secretizat, totul este nespus până la capăt și ne rămâne să ghicim. De ce, care sunt? Deci, la dvs. un an în urmă când am fost ultima dată invitat aici…

Vocea Basarabiei: Ei, nu chiar un an în urmă…

Igor Klipii: Mai puțin, 7-8 luni. Atunci am discutat și chestia asta, că să vedem care sunt legile acestea, care este cadrul legal care ne ține atât de tare, să ne spună care este el. Și atunci când lipsește acest mesaj…

Vocea Basarabiei: O să insistăm noi cu aceste întrebări și probabil că vom căuta să aflăm răspuns ca să le fie clar cetățenilor.

Igor Klipii: Ar fi cazul să fi fost deja făcut.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, dvs. ziceți că ar fi trebuit mai mult să se explice cetățenilor ca să aibă o percepție clară ce înseamnă integrare europeană.

Igor Klipii: Absolut, să înțeleagă!

CUB-ul, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, a fost lansat pentru a încerca să oferim ceva alegătorilor proeuropeni care nu văd soluții, ei riscă să fie împinși în neparticipanți la vot, deci în cei indeciși.

Vocea Basarabiei: Dar, în paralel, dvs. cunoașteți, există opoziția parlamentară și sondajele de opinie ce arată? Că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, ar accede în parlament exact aceste trei formațiuni.

Igor Klipii: Din cauză că nu există explicația respectivă.

Vocea Basarabiei: Și atunci, PSRM-ul, care e în bloc cu PCRM-ul, și cu Partidul Șor promovează alte mesaje.

Igor Klipii: Iată să vă explic cu sondajele la care v-ați referit dvs. Noi avem un partid proeuropean care la ultimele alegeri parlamentare, acum doi ani, a luat 63 de mandate, între timp, noi avem vreo 60-65% din populație care este proeuropeană, iar din aceste 65%, nu din total, dar din aceste 65% de proeuropeni din Republica Moldova numai 23-25% ar vota cu PAS-ul, da? Acum, ceea ce spuneați dvs., noi avem un partid în frunte, cu 23% de rezultat, după aceasta urmează partide care trec în parlament, toate declarate sau presupuse, sau reticente, ca să nu spun alți termeni vizavi de vectorul european și celelalte care ar fi proeuropene sunt undeva sub limita pragului electoral. Iată, pe fundalul acesta a fost lansat CUB-ul, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, era ideea de a încerca să oferim ceva alegătorilor proeuropeni care nu văd soluții, ei riscă să fie împinși în neparticipanți la vot, deci în cei indeciși. Iată care este logica apariției noastre și acest lucru se explică, pe de o parte, prin modul cum guvernează PAS-ul, cum gestionează treburile politice și, pe de altă parte, lipsa de comunicare în societate.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.