VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ceslav Ciuhrii, om de afaceri: Rar am câștigat repede, trebuie să ai înțelepciunea să aștepți, să investești, iar profitul vine deja după o perioadă

Vocea Basarabiei: Republica Moldova mai mult de un an are statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acum, autoritățile spun că încearcă să îndeplinească cele nouă condiționalități, pe care le cere Bruxelles-ul ca să poată să înceapă negocierile pe toate capitolele. În relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, se mizează foarte mult pe fondurile europene. Să vorbim despre acești bani, această asistență care poate să vină din partea Uniunii Europene și să-i fie oferită Republicii Moldova. Cunoaștem din experiența altor țări care au ratat aceste fonduri, cât de pregătită credeți că este Republica Moldova ca să poată să absoarbă aceste fonduri?

Ceslav Ciuhrii: Eu pot să vă spun, pentru că am trecut prin același lucru în România. Atunci când România a primit acest statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, imediat s-a simțit acest lucru și economia a început să meargă mult mai bine.

Statul de candidat de aderare la UE ne va aduce o revigorarea considerabilă a economiei, așa cum a fost în cazul României

Vocea Basarabiei: S-a învigorat anume în acea perioadă?

Ceslav Ciuhrii: S-a învigorat imediat după ce a primit acest statut. Și în Republica Moldova vă asigur că va exista o revigorare, va exista o stare de bine atunci când vom începe să absorbim aceste fonduri. Trebuie să ne uităm la experiența țărilor vecine, în primul rând la România, pentru că ei deja au o experiență, știu cum să aplice la acele fonduri, cum să fie absorbite și cu siguranță că tuturor ne va plăcea să mergem pe niște drumuri bune, peste niște poduri noi și lucrul acesta se va vedea imediat. 

Vocea Basarabiei: Ar trebui doar în infrastructura rutieră să fie investiți bani?

Ceslav Ciuhrii: În toate domeniile. 

Vocea Basarabiei: Există oameni pregătiți ca să poată să propună proiecte convingătoare sau corect scrise pentru finanțatori? 

Ceslav Ciuhrii: Ne vom învăța. Cel puțin, nouă ne vine mult mai ușor, pentru că vorbim aceeași limbă și putem să invităm din România diferite firme de consultanță care ne vor învăța cum să procedăm atunci când vrem să obținem un fond de investiții. 

Vocea Basarabiei: România insistă că ea rămâne un avocat bun pe calea integrării europene a Republicii Moldova, dar mai este un segment al societății care crede că România poate ar fi mai bine să insiste pe ideea să fie reunificate cele două maluri ale Prutului și atunci această zi de apartenență a Uniunii Europene ar fi mai aproape. Ce părere aveți dvs.?

Ceslav Ciuhrii: Nu știu care din aceste două lucruri ar fi mai aproape de noi și unul mai rapid, pentru că dacă ne uităm în ce situație ne aflăm, e clar că cea mai bună soluție este unirea cu România. Pe de altă parte, fiecare vrea să fie independent în ziua de astăzi. Ne uităm și în alte state, ne uităm și în România, sunt foarte multe probleme. Nu știu cum ar fi mai bine, noi locuim într-o țară cu diverse naționalități, închipuiți-vă că noi mergem în România cu o etnie rusă, cu una găgăuză, una ucraineană peste problemele pe care le au rușii cu ungurii. Nu știu cum vom exista ca țară și este foarte greu acum să ne dăm cu părerea cum este mai bine, pentru că multe lucruri încă nu ni le putem imagina, ce s-ar întâmpla dacă…

Vocea Basarabiei: Dvs. ați avut o ședere și în România, aveți și afaceri acolo, acum vă întreb dacă insistând pe acest deziderat, ideal că Republica Moldova istoric ar trebui să revină în componența României Mari, ar putea să fie cu regiunea transnistreană, unde s-ar pune hotarul?

Ceslav Ciuhrii: Nu-mi imaginez să fim împreună cu Transnistria, eu nu-mi imaginez acest lucru și cred că ar trebui să renunțăm, atunci când Republica Moldova ar dori să adere la România, ar trebui să renunțăm la acea parte a teritoriului.

Vocea Basarabiei: Povestiți-ne cum se dezvoltă afacerile pe care le aveți, ce impact are acest război al Rusiei în Ucraina asupra realităților din Moldova?

Ceslav Ciuhrii: Are un impact foarte mare, în primul rând asupra populației, pentru că oamenii sunt speriați, nu sunt încrezători în ziua de mâine și acest lucru îi face să țină banii „la ciorap”, pentru că nu știi niciodată că va trebui să pleci din țară, iar în afară de asta are un impact major asupra economiei, că noi am trecut prin această criză energetică, care practic ne-a sărăcit. Oamenii nu sunt suficient de conștienți cât de mult a influențat această criză energetică asupra economiei, populația a sărăcit din cauza costului mare al energiei. Asta este clar. Și lucrul acesta se datorează exclusiv acestui război.

În afaceri mereu trebuie să mergi înainte, chiar dacă mergi mai încet, dar niciodată nu te opri

Vocea Basarabiei: Dar dvs. nu ați renunțat la afacerile pe care le-ați pus pe picioare?

Ceslav Ciuhrii: Nu ai cum să renunți niciodată la o afacere. Cine renunță, acela pierde. Tot timpul trebuie să mergi înainte, oricât de greu ar fi, chiar dacă mergi mai încet, dar niciodată nu trebuie să te oprești. 

Vocea Basarabiei: Și aveți cel mai mare și modern proiect imobiliar în Republica Moldova, vă încadrați în perioada de timp pe care v-ați propus-o ca să îl duceți la bun sfârșit? 

Ceslav Ciuhrii: Este o perioadă dificilă acum, nu numai noi trecem prin această perioadă, toți dezvoltatorii imobiliari trec prin această perioadă și cu siguranță ea se va termina și atunci când se va termina va fi mult mai ușor. Noi din start ne-am propus să dezvoltăm într-un termen de cinci ani și cu siguranță dacă era perioada în care se vindea foarte ușor orice imobil, noi puteam să angajăm 1.500 de oameni și să construim imediat un număr mult mai mare de imobile, acum această perioadă puțin-puțin se va întinde, dar asta nu înseamnă că noi n-o să avem zone în care vor locui oamenii, doar zonele de la periferia localității vor fi unele care se vor dezvolta mai târziu, iar proiectul a fost împărțit în câteva zone și vom dezvolta proiectul anume pe zone.

Vocea Basarabiei: Dar dacă facem o călătorie în jurul Chișinăului, prin Chișinău vedem că se construiește mult și foarte mult?

Ceslav Ciuhrii: N-aș spune că se construiește mult, cred că se construiește puțin în comparație cu alte orașe din zonă. Dacă ne uităm peste Prut, la Iași, o să vedem că suntem foarte departe de ei, suntem departe și ca preț, și ca viteză de construcție, deci mergem mult mai greu. 

Vocea Basarabiei: Inflația a fost o problemă, acum cei de la Banca Națională și autoritățile spun că inflația va fi mică, până la finele anului chiar va coborî mai jos de 10%, la 5-6%, așa sunt pronosticurile. Credeți că va crește puterea de cumpărare a monedei naționale și cetățenii vor avea un interes sporit pentru ca să ajungă să trăiască într-o casă modernă?

Ceslav Ciuhrii: Eu spuneam încă anul trecut că acesta va fi un an foarte greu, unul mai greu decât acel pe care l-am trecut, dar în acest an vom vedea că această criză se încheie și vom avea o perioadă de răgaz și cu siguranță anul viitor va fi unul mai bun decât îl avem pe acesta. Ce ține de inflație, clar că este un lucru care influențează direct costurile, pentru că dacă avem inflație 30 la sută cum a fost anul trecut, nu avem cum să ținem pasul cu vânzările, pentru că cresc costurile la materiale și atunci crește și costul de producție, iar anul acesta ne va permite să avem niște prețuri mai stabile și persoanele să recapete încrederea în ziua de mâine și să înceapă să cumpere.

Crizele se vor domoli în acest an și urmează o perioadă de răgaz, iar 2024, în general, va fi mai bun

Vocea Basarabiei: Dar dacă Moldova e depopulată și nu se stopează acest fenomen al migrației, nu se reușește să fie stopat, atunci pierdeți din potențiali clienți?

Ceslav Ciuhrii: Eu cred că acest fenomen de emigrare din țară se va stopa atunci când în Republica Moldova lucrurile vor merge altfel și atunci oamenii vor vrea să revină, pentru că nicăieri nu te simți mai bine decât în țara unde te-ai născut. Sunt sigur că toți cei care muncesc peste hotare au un vis să revină în Republica Moldova și eu pot să vă spun că noi avem foarte mulți clienți din diasporă care cumpără imobile, cu toate că locuiesc în afara țării, și ne spun că abia așteaptă să revină în țară. 

Vocea Basarabiei: Dar ce părere aveți despre diasporă și dorința lor să revină pentru totdeauna acasă, cam câți la sută din acel milion? Așa se zice că un milion de cetățeni ai Republicii Moldova ar munci peste hotare. Câți credeți că ar putea să revină dintre ei, dacă s-au integrat în acele societăți, dacă și-au dus acolo familiile, dacă și-au cumpărat imobile acolo peste hotare?

Ceslav Ciuhrii: Este clar că din cauza acestui război procentul acestor persoane care ar dori să se întoarcă va fi unul mai mic, dar cu siguranță sunt unii care nu pot trăi în afara țării, în afara Republicii Moldova. Și atunci n-aș putea să spun ce procent din acest număr ar putea să revină, dar cu siguranță un număr mare vor reveni.

Vocea Basarabiei: Așa, am vorbit despre afacerile imobiliare, afacerile în farmaceutică sunt mai sigure?

Ceslav Ciuhrii: Sunt mai clare, nu există fluctuații, cum există pe piața imobiliară, sunt și unele mai complexe, dar nu depind exact de piața mondială, să-i spunem așa, este ceva mai stabil. 

Vocea Basarabiei: Și aici siguranța vă permite ca să dezvoltați și mai mult afacerea?

Ceslav Ciuhrii: Noi suntem într-o continuă dezvoltare, pentru că în farmaceutică nu poți să stai pe loc, trebuie tot timpul să te dezvolți, altfel ești scos în afara jocului, în afara pieței, trebuie să vii tot timpul cu noutăți, cu studii, cu cercetări și asta ne face să fim încrezători, pentru că avem foarte multe proiecte internaționale.

Vocea Basarabiei: Investiți și în cercetare?

Ceslav Ciuhrii: Sigur! Este unul din domeniile care îmi place cel mai mult și atunci când investim în cercetare, asta înseamnă că investim în viitor.

Vocea Basarabiei: Dar acolo investițiile nu sunt mici, sunt mari?

Ceslav Ciuhrii: Dar sunt și fonduri care îți permit să faci lucrul acesta și atunci când investiția se justifică, pentru că orice cercetare o faci cu un anumit scop, apare și un entuziasm din acestea în care ești încrezător în ziua de mâine și asta te face să investești, să cauți și să dezvolți.

Vocea Basarabiei: V-ați obișnuit să așteptați profitul să fie de-a lungul timpului sau totuși încă mai credeți că e bine profitul să se adune repede?

Ceslav Ciuhrii: Foarte rar am avut cazuri când am câștigat repede, practic trebuie să ai mare răbdare, să ai înțelepciunea să aștepți, să investești și profitul să fie după o anumită perioadă, adică nu poate să existe profit imediat.

Vocea Basarabiei: Impresia dvs. generală despre ceea ce se întâmplă în sectorul sănătății în Republica Moldova ne interesează foarte mult și poate chiar o să vă cer un răspuns la întrebarea: cum ați reacționat atunci când ministra sănătății, dna Ala Nemerenco, a anunțat că anual corupția din acest sistem s-ar ridica la peste un miliard de lei?

Ceslav Ciuhrii: Eu aș pune sistemul sănătății pe același cântar cu educația, pentru că acestea sunt două sisteme vitale pentru societate și cu toții ne ciocnim de anumite probleme. Atunci când ajungem într-un spital, vedem cât de gravă este situația și cu siguranță se cer niște măsuri urgente în aceste domenii, pentru că lipsa lor va duce la un colaps total.

Vocea Basarabiei: Dar ce măsuri urgente ar trebui să se aplice, pentru că dacă sunteți un bun cunoscător a ceea ce se întâmplă în acest domeniu, ați putea să ne sugerați poate unde ar trebui să se intervină?

Ceslav Ciuhrii: Eu văd, în primul rând, reformarea sistemului sănătății, eu aș vedea transformarea sistemului în câteva spitale republicane, spre exemplu, nord, centru și sud.

Vocea Basarabiei: Deci, regionalizarea spitalelor ar fi un scenariu bun pentru Republica Moldova? Acum sunt vreo 80 de spitale la o populație de două milioane și jumătate.

Ceslav Ciuhrii: Nu au sens, nu are niciun sens să ții un spital prost, în care nu ai condiții, în care nu ai specialiști și care poate să facă mai mult rău decât bine.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă să facă mai mult rău? Dacă intenția e bună, se poate face rău?

Ceslav Ciuhrii: Omul merge cu o speranță de a se face bine, acolo sunt diverse probleme în care nu au posibilități să trateze o boală, omul pierde timpul și moare. Acesta-i cel mai mare rău care se întâmplă. 

Vocea Basarabiei: Dar opinia dvs. referitoare la funcționarea spitalelor e ca acele vechi să fie renovate sau unii cred că e mai bine, în general, să se demoleze totul și să se construiască din temelie instituții moderne?

Ceslav Ciuhrii: Nu poți face într-un spital vechi ceva modern și bun, e clar că cel mai bine ar fi să fie construite, să fie niște proiecte noi și să fie construite niște spitale moderne după ultimele tehnologii, care vor permite să aibă un număr mare de paturi, cu catedre foarte puternice, cu medici buni și medici cu entuziasm, pentru că ce le lipsește cel mai mult medicilor din sistem este entuziasmul. Toți sunt foarte disperați, se gândesc, nu le ajung bani să-și plătească facturile, nu le ajung bani să-și trimită copiii la școală și atunci toate se țin lanț.  

Vocea Basarabiei: Dar despre acest fenomen al corupției ce părere aveți?

Ceslav Ciuhrii: Corupția vine din sărăcie, noi nu putem să-i învinovățim numai pe doctori.

Vocea Basarabiei: Da, dar corupția nu e doar atunci când ne referim la relația pacient-lucrător medical, dar și atunci când se organizează licitațiile, și atunci când se procură echipamente?

Ceslav Ciuhrii: Asta se poate schimba foarte repede, pentru că există proceduri, există sistem electronic de licitare, deci asta se poate face foarte repede, nu înțeleg de ce ar trebui să ne plângem pe acest lucru.

Vocea Basarabiei: Deci, digitalizarea ar fi soluția, da?

Ceslav Ciuhrii: Sigur! Și transparența. Noi tot vorbim că nu se face, nu se face și nu înțeleg ce ne încurcă lucrul acesta, pentru că e foarte simplu să-l schimbi, asta e cel mai simplu. 

Vocea Basarabiei: Se vorbește și despre exodul de cadre din domeniul sănătății, dar, pe de altă parte, totuși, în Republica Moldova sunt specialiști buni și foarte buni, adică nu chiar toți pleacă.

Ceslav Ciuhrii: Nu pleacă, dar, din păcate, o mare parte se gândește, cel puțin dacă nu pleacă, e cu gândul la plecare. Și atunci când apare o problemă în Republica Moldova, vedem că un număr tot mai mare de cetățeni părăsesc țara. Și asta chiar este grav, pentru că odată plecați, există riscul să nu se mai întoarcă.

Vocea Basarabiei: Și atunci va fi și mai bolnavă societatea?

Ceslav Ciuhrii: Sigur!

Vocea Basarabiei: Dar se dezvoltă medicina la privat.

Ceslav Ciuhrii: Este un lucru foarte bun, pentru că statul cheltuie bani nu contează pe ce cheltuie bani, pentru că atunci când tratezi un pacient, fie că este la stat, fie că este la privat, statul plătește aceiași bani. Și atunci, dacă tu ai niște servicii bune la privat, care este problema?

Vocea Basarabiei: V-ați gândit vreodată să investiți în acest domeniu?

Ceslav Ciuhrii: În spital?

Vocea Basarabiei: Da.

Ceslav Ciuhrii: Eu nu m-am gândit, pentru că am un prieten foarte bun și văd prin ce coșmar trece, pentru că este 24 din 24 conectat, are aceleași probleme, nu găsește suficienți doctori și văd câtă energie cheltuie pentru a menține acest spital și datorită dânsului mi-a pierit pofta de a iniția o astfel de afacere.

Vocea Basarabiei: Dar ați avut în gând? 

Ceslav Ciuhrii: Da, mă gândeam cândva că este o afacere profitabilă.

Vocea Basarabiei: Dar, vorba dvs., încă oportunități pot să apară?

Ceslav Ciuhrii: Cu siguranță! Și dacă aș face lucrul acesta, l-aș face, înainte de toate, ca să schimbăm puțin situația din sistemul de sănătate, aș face lucrul acesta mai mult din caritate decât din business, ca interes financiar.

Vocea Basarabiei: Am spus la începutul acestei discuții că sunteți și filantrop. Cât de mult vor oamenii de afaceri să fie filantropi?

Ceslav Ciuhrii: Mi-e greu să spun, fiindcă nu-i cunosc pe toți. Cel puțin, pe cei care sunt în jurul meu mereu îi încurajez să doneze, să-i ajute pe cei care au nevoie și sunt un om fericit, pentru că sunt înconjurat de oameni buni, am mulți prieteni care donează, care susțin sportul, care susțin bolnavii și eu mă mândresc cu ei. Am prieteni care investesc foarte mult în copii…

Vocea Basarabiei: Le dezvoltă talentul?

Ceslav Ciuhrii: Spre exemplu, am pe cineva care susține fotbalul și oamenii nu prea apreciază lucrul acesta, pentru că el aduce niște bani pe care i-a câștigat și în loc să meargă undeva în călătorie, el investește într-o școală de fotbal. Și e un lucru nobil.  

Vocea Basarabiei: Și dvs. ați decis să investiți în tenis?

Ceslav Ciuhrii: Da, așa este și îmi place să fac lucrul acesta, îmi place atunci când lucrurile se fac din suflet și nu sunt făcute pentru ca să ne facem publicitate, sunt foarte puține lucruri despre care eu vorbesc, uitați-vă, am făcut: 1, 2, 3, 4, am făcut lucrul acesta, majoritatea nu se cunosc. 

Vocea Basarabiei: Cum reacționați la laude și cum reacționați la unele critici care vin în adresa dvs.?

Ceslav Ciuhrii: Dacă criticile au sens și găsesc în ele sensul lor, le accept și merg înainte, dacă sunt din răutate, nu prea îmi plac, iar la laude, nu-mi place să mă laud.

Vocea Basarabiei: Dar când vă laudă alții?

Ceslav Ciuhrii: Să nu aud…

Vocea Basarabiei: Cum vedeți Republica Moldova de peste 10 ani?

Ceslav Ciuhrii: Sper să fim peste 10 ani deja în Uniunea Europeană și să avem…

Vocea Basarabiei: Dar e pregătită Republica Moldova totuși ca să facă parte din Uniunea Europeană ca stat?

Ceslav Ciuhrii: Noi suntem o țară foarte mică, noi suntem cred că cel mai ușor de integrat în Uniunea Europeană din toate țările care sunt până acum, pentru că nu avem greutăți de implementare a unor măsuri, se fac imediat, dacă există voință în societate și voință politică, imediat se pot implementa acele cerințe, pentru că toate cerințele sunt făcute spre îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

Vocea Basarabiei: Credeți cu Bruxelles-ului îi este milă de situația din Republica Moldova și pe acest motiv ar dori ca să o înglobeze în hotarele Uniunii Europene?

Ceslav Ciuhrii: Da, eu cred că e mai mult o chestie de caritate decât de interes, pentru că noi chiar suntem niște oameni care ne-am născut într-o țară în care nu prea avem niște facilități, să le spunem așa, niște oportunități de dezvoltare, numai că suntem în mijlocul Europei, acesta e norocul nostru, suntem foarte aproape și nu suntem mai aproape de Asia, acolo unde ar fi fost mai greu.

Vocea Basarabiei: Ce și cum se schimbă dacă Republica Moldova ajunge în 2030 să facă parte din Uniunea Europeană?

Ceslav Ciuhrii: În primul rând, tot ce este legat de reguli, sunt proceduri foarte clare, sunt posibilități de dezvoltare cu totul altele decât le avem până acum și eu sunt încrezător, chiar sunt încrezător și mă uit cu mare speranță ca Moldova să adere la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Am vorbit despre criza economică, criza energetică, despre criza morală ce ne puteți spune?

Ceslav Ciuhrii: E și asta o mare problemă, dar ea se ține lanț de alte crize, pentru că atunci când o societate este săracă, toate se țin în lanț. Trebuie să îmbunătățim starea economică, să meargă bine și atunci toate se vor schimba. Atunci când omul are bani să își plătească serviciile medicale, să își plătească studiile, lucrurile se schimbă, societatea devine una mai bună. Oamenii devin mai buni atunci când sunt mai bogați și atunci trebuie să tindem să câștigăm mai mulți bani și să aducem economiei țării un beneficiu. 

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult și ce mesaj aveți pentru cei care au urmărit această emisiune?

Ceslav Ciuhrii: Aș dori să putem să facem ceva pentru poporul nostru, pentru societate, astfel ca să simtă că trăiește mai bine și să se uite cu încredere la ziua de mâine, pentru că pe foarte mulți oameni îi văd disperați. Vreau, în primul rând, să-i încurajez și să le spun că Dumnezeu ne iubește, cu siguranță se va găsi o cale ca să fim integrați și noi într-o societate mai bună.

Vocea Basarabiei: Și rămâneți patriot? Așa ați spus, că vă place să fiți patriotul acestei palme de pământ. 

Ceslav Ciuhrii: Da, sunt! Eu sunt patriot. Am spus-o asta de mai multe ori și am exemple, pentru că foarte mulți „patrioți” câștigă bani în Republica Moldova și-i investesc în afara ei, eu câștig în afara țării și investesc în Moldova, și asta o fac numai din simțul de patriotism.

Vocea Basarabiei: Peste 10 ani, aici vă vedeți, în Republica Moldova?

Ceslav Ciuhrii: Să ne vedem! Cu siguranță, chiar dacă voi locui unele perioade în afara țării, pentru că afacerile sunt împrăștiate și călătoresc foarte mult, oricum după o săptămână-două de călătorii simt nevoia să revin acasă și cu siguranță nu o să părăsesc țara total niciodată.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă pentru dvs. acasă?

Ceslav Ciuhrii: Acasă este acolo unde te-ai născut, unde ai fost educat. Cred că sunt niște vibrații pe care le primim de la pământ atunci când ne naștem și subconștientul nostru le simte atunci când se apropie de acel loc.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.