VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Inga Trofim: Dacă nu ne cunoaștem istoria și tradițiile, înseamnă că nu ne cunoaștem pe noi înșine

Interpreta de muzică populară, Inga Trofim, a fost duminică, 28 mai, invitata emisiunii ”Iarba verde de acasă”. Ea a povestit că, deși a început să facă studii muzicale de mic copil, avea deja o carieră în muzică, cântând la petreceri private, a mers la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, canto popular, mult mai târziu, decât au făcut-o toți cei de vârsta sa. Acum, a ajuns la sfârșitul celor patru ani de studii.

„Au trecut ani și a trecut timp și am înțeles că vreau să fac muzică la nivel profesionist. Deși mai târzior, dar m-am pregătit bine și am depus actele la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Visul meu din totdeauna a fost scena și să cânt cu orchestra. Visul meu s-a împlinit deja. Am avut deja concerte cu orchestre. Chiar acum în iunie urmează să am concerte alături de orchestra  Lăutarii, alături de orchestra Folclor.  Asta mă bucură nespus. Eu îmi văd visul cu ochii”.

Inga Trofim spune că a ales să facă studii pentru ca să devină mai bogată spiritual. În opinia sa, orice carte citită, orice dialog cu un om te îmbogățește și din toate poți face concluzii.„Ceea ce am făcut, am facut-o bine și nu îmi pare rău. Atunci când am ales să fac studiile, am facut-o deoarece nu știam ce îmi doresc exact, legat de cariera în domeniul muzicii populare. Eu sunt pentru ca lucrurile să se facă corect. Eu iubesc profesionalismul în toate domeniile. Scena cere o pregătire aparte, o pregătire profesională”.  

Interpreta a mai povestit că în cadrul examenelor de la final, pe lângă un șir de cântece de diferite genuri populare, trebuie să prezinte juriului și publicului, un ritual, care a existat cândva pe aceste meleaguri. „Sunt multe ritualuri, obiceiuri și tradiții uitate, dar noi avem obligația să spunem telespectatorilor că a existat un așa obicei, trebuie să cunoaștem că a fost așa ceva. Astăzi trăim vremuri total diferite de ceea ce a fost acum 100 de ani, chiar și 50 de ani în urmă, dar noi trebuie să ne cunoaștem, să cunoaștem de unde ne tragem, ce au făcut strămoșii noștri. Dacă nu ne cunoaștem istoria, dacă nu ne cunoaștem tradițiile, înseamnă că nu ne cunoaștem pe noi înșine”.

Interpreta a povestit și cum a pornit pe drumul cântecului popular. „Am ales să fac și să cânt muzica populară, deoarece a fost cea mai prezentă în viața mea, am auzit-o în casă, la sărbătorile de familie, alături de bunei, părinți, unchi și mătușe. Asta mi-a plăcut mereu. Muzica populară este de fapt ceea ce ne unește și întotdeauna era însoțită de o atmosferă de bucurie. Și am zis că o să cânt și eu muzică populară, ca să duc mai departe această bucurie”.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.