VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Am scăpat de îmbrățișarea Rusiei? Not yet!

    Am remarcat o euforie ieșită din comun în aceste zile în care la Chișinău are loc Summitul Comunității Politice Europene. Pe de o parte, entuziasmul e justificat, așa ceva nu am mai avut la Chișinău. Declarațiile oficialităților europene sunt în măsură să ne proiecteze pe culmile fericirii. E ca și cum suntem deja în UE. Maia Sandu a declarat răspicat că vom fi acolo în anul 2030! Iar Roberta Metsola, președinta UE, a declarat că vom fi împreună. Măi să fie!

   Pe de altă parte, dacă avem un dram de discernământ, ar trebui să recunoaștem că nu am scăpat încă de îmbrățișarea Rusiei și că mai avem o căruță de probleme care ar trebui soluționate. Europenii s-au întors spre noi, noi – spre ei, dar nu am ajuns încă la adăpostul UE. Rusia nu va renunța la acest teritoriu, pe care îl consideră al ei, și mai are timp la dispoziție să ne bage bețe-n roți.

    Să luăm bunăoară autonimia găgăuză. Lucrurile s-au complicat vizibil acolo după victoria Evgheniei Guțul, candidata Partidului Șor. Nu numai că Guțul a plecat imediat în Israel ca să se întâlnească acolo cu oligarhul fugar, dar la Comrat a avut loc, în ajunul Summitului de la Chișinău, un Congres al aleșilor de toate nivelurile care a înaintat un șir de pretenții autorităților RM. Găgăuzii cer o misiune de garanți formată din reprezentanți ai CE, ONU, Rusiei și Turciei. Așadar, Rusia, care a invadat Ucraina, e la loc de cinste, iar Ucraina, victima și vecina noastră, nu e bună pentru a fi garant. Nu știu, sincer nu știu cum vrea Chișinăul pro-european să soluționeze problema cu Găgăuzia pro-rusă. Dar mai există și Transnistria.

   Sau iată o altă problemă. RM are una din cele mai slabe armate din lume, potrivit publicației Global Firepower. Numai Benin și Bhutan sunt în spatele nostru. Nu e o situație îngrijorătoare asta în contextul războiului din Ucraina? Și, de fapt, sunt zeci de probleme cărora Chișinăul trebuie să le facă față.

   Că avem acum acest summit important e minunat, dar nici să ne îmbătăm cu apă rece nu e cazul încă. Mai avem nițel de transpirat, iar matușca Rusia e cu ochii fierbinți pe noi. Lunile și anii care vor urma ne vor aduce alte dificultăți. Să sperăm că vom rezista și vom ajunge acolo unde dorim. E nevoie deci de cumpătare și perseverență, mai puțin de euforie deșănțată.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.