VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Busuioc: Dacă noi astăzi avem pace în R Moldova, asta se datorează în exclusivitate armatei ucrainene

Alexei Busuioc a avut trei mandate de primar în satul Capaclia din raionul Cantemir. Anterior a lucrat și în administrația prezidențială, pe când liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, era la cârma țării. Actualmente, oferă consultanță în administrația publică locală. El sugerează că integrarea europeană prin unirea cu Romania este unica șansă ca în Republica Moldova să ajungă prosperitatea și bunăstarea. Dl Alexei Busuioc face deseori naveta Republica Moldova – Franța, acolo unde s-a stabilit fiica Domniei Sale, o să vorbim și despre fenomenul migrației.

Alexei Busuioc: Este fenomenul acesta și credeam că, odată cu venirea noii guvernări, se va întrerupe această migrație, dar până la urmă am înțeles că nu-i chiar așa. M-ați întrebat care este drumul corect, păi, drumul corect este unul, și anume spre Uniunea Europeană. Acum noi trebuie să vedem și căile de acces la Uniunea Europeană, căci sunt două până la urmă: este una care ar fi (părerea mea subiectivă) corectă, dacă mâine ar fi, de exemplu, un referendum referitor la reunificarea țării, asta este prima cale și este cea mai plauzibilă pentru mine.

Vocea Basarabiei: Unirea ar însemna…

Alexei Busuioc: Ar însemna un beneficiu mare pentru noi.

Re-unirea, nu unirea, pentru că noi nu putem să ne unim cu România, noi am fost România.

Vocea Basarabiei: Unirea cui?

Alexei Busuioc: Republicii Moldova cu România. Re-unirea eu am spus, nu unirea, pentru că noi nu putem să ne unim cu România, noi am fost România. Deci, noi putem să ne unim cu Franța, cu Germania, dar cu România noi putem vorbi doar despre reunificare, nu unificare. Și aici este marea diferență pe care o văd eu, cel puțin. Și a doua desigur este calea europeană, care este o cale politică, o cale care mi s-ar părea tot o cale nu rea, să zicem așa, dar sunt anumite condiții care eu văd că nu se fac sub nicio formă. Este vorba chiar despre aceeași reformă în justiție, tam-tamul cela care era făcut atunci în campania electorală și la ora actuală se vede că doar așa, unele elemente mai sunt. Doi este reforma teritorial-administrativă, pentru care eu m-am și implicat în alegerile parlamentare din 2021, vedeți, deja a trecut un an și jumătate…

Vocea Basarabiei: Ajungem și la aceste reforme care este foarte important să fie promovate.

Alexei Busuioc: Da, dar toți se uită tot timpul în sus, iaca, reforma de sus, cine o să fie președinte, cine o să fie în parlament, guvern ș.a.m.d., dar țara, iarăși, părerea mea subiectivă, și eu cunosc de jos lucrul acesta, țara nu înseamnă asta, cele mai importante alegeri sunt acele locale.

Vocea Basarabiei: Și în toamnă vor avea loc alegeri locale generale, o să vorbim despre miza lor.

Alexei Busuioc: Dacă nu vor interveni anumite modificări ale actualei guvernări…

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna să intervină?

Alexei Busuioc: Păi nu știu, chiar nu înțeleg de ce, pentru că alegerile locale să știți că ele au fost contramandate o dată, ele au fost în 2019 și trebuiau să fie în luna mai, dacă țineți minte, dar din cauza COVID-ului ele au fost anulate.

Vocea Basarabiei: Bine, dar acum Comisia Electorală Centrală a anunțat că fie în ultima duminică din luna octombrie, fie în prima duminică din luna noiembrie…

Alexei Busuioc: Și lucrurile acestea trebuie să fie votate de către parlament?

Vocea Basarabiei: Da.

Alexei Busuioc: Păi aici este…

N-aș vedea parcă niciun motiv să se anuleze alegerile. Pentru că știți la ce mă gândesc eu? Este un punct nevralgic, alegerile din Găgăuzia.

Vocea Basarabiei: Dar CEC-ul a anunțat deja că scrutinul ar putea să aibă loc în toamna acestui an.

Alexei Busuioc: N-aș vedea parcă niciun motiv să le anuleze. Pentru că știți la ce mă gândesc eu? Este un punct nevralgic, alegerile din Găgăuzia.

Vocea Basarabiei: Dar de ce considerați că e un punct așa, mai vulnerabil?

Alexei Busuioc: Consider așa, pentru că eu sunt din acea zonă, Capaclia este în imediata vecinătate a UTA Gagauz-Yeri. Acolo, totuși, în Comrat, din câte simt eu, și eu îl cunosc foarte bine pe Sergiu Anastasov, primarul de acolo. Apropo, el este un primar foarte bun și chiar am un respect deosebit, pentru că el este unul din primarii din Găgăuzia care vorbește românește, sunt foarte puțini care vorbesc acolo românește, dar totuși orientarea lor geopolitică, îmi pare foarte rău pentru ei, deoarece ei sunt mai mult cu „lumea rusă”, cu „russkii mir”, dar acolo deseori se dă un fel de tonalitate. Tot timpul înaintea alegerilor locale ale noastre generale pe țară au fost alegerile locale în Găgăuzia și, uitați-vă atent, dacă urmăriți, de obicei Găgăuzia dă un fel de tonalitate și eu cred că asta pentru actuala guvernare…

Găgăuzia rămâne un punct nevralgic, după mine.

Vocea Basarabiei: Și va fi crâncenă bătălia pentru obținerea mandatului de bașcan al Găgăuziei?

Alexei Busuioc: Eu nu știu dacă va fi, pentru că acolo știți cât e de mică Găgăuzia ceea, dar totuși are niște falange, să le zicem așa, din păcate, ele duc în altă parte, iar Găgăuzia rămâne un punct nevralgic, după mine, pentru…

Vocea Basarabiei: Ce ați vrut să spuneți prin această expresie?

Alexei Busuioc: Adică, orientarea masivă va fi, pentru că acolo PAS-ul va pierde lamentabil. Ei au să încerce să pună pe cineva să-l susțină și eu de asta zic că poate fi așa o fază când din cauza Găgăuziei, că acolo o să se înceapă shut down, cum se zice, și PAS-ul o să vadă că nu are absolut nicio susținere acolo și posibil să se transmită un pic și per ansamblu pe țară când o să fie alegerile generale. Asta-i părerea mea subiectivă. 

Vocea Basarabiei: Dar eu v-am întrebat – ar putea să fie o bătălie politică înverșunată acolo pentru a obține acest mandat de guvernator al Găgăuziei?

Alexei Busuioc: Dar ei au să se bată pentru Moscova; Moscova între Moscova are să se bată acolo acum, din păcate, vă spun lucrul acesta, pentru că, chiar dacă va fi dl Ceban, din câte am înțeles eu…

Vocea Basarabiei: Dl Ceban care astăzi e în fruntea la Moldovagaz. Dar el nici n-a confirmat, nici n-a infirmat.

Alexei Busuioc: Da, am înțeles și eu. Dacă ar fi să mă întrebați pe mine pe cine l-aș alege eu ca bașcan, eu vă spun că e Sergiu Anastasov, primarul de Comrat. Eu chiar l-aș susține și aș face tot posibilul ca cetățenii din satele dimprejur care au dreptul la vot la Comrat să-l voteze.

Republica Moldova nu prea a făcut multe pentru învățarea limbii române în Găgăuzia.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. aveți o explicație, pentru că deseori ați mers în acea regiune – de ce cetățenii de acolo nu au încercat sau nu au dorit să studieze limba română?

Alexei Busuioc: Eu cred că lucrurile acestea au fost alimentate din exterior. Dar vedeți cum e, că nici Republica Moldova nu prea a făcut multe pentru învățarea limbii române acolo. Este un singur liceu – „Mihai Eminescu”, care-i chiar la ieșire acolo înspre…

Vocea Basarabiei: Da, cunoaștem, dar România a investit bani, inclusiv în această regiune.

Alexei Busuioc: Știți, rușii au un proverb: «Сколько волка не корми, он всё равно в лес смотрит» („Hrăneştel pe lup cât l-ai hrăniel tot la pădure se trage”). Sunt unii găgăuzi care îmi place cum gândesc. Este Sergiu Anastasov, despre care am spus, este un jurnalist bun – Mihail Sirkeli, care îmi place cum gândește.

Vocea Basarabiei: Este colegul nostru…

Alexei Busuioc: Da, e colegul dvs. Și iaca sunt băieți buni, dar deocamdată asta e o pătură micuță de sus, problema este jos.

Dacă noi astăzi avem pace în Republica Moldova, asta se datorează în exclusivitate armatei ucrainene!

Vocea Basarabiei: Dar finalitatea acestui război dintre Rusia și Ucraina ar putea să aducă o claritate, să zicem așa, și în sudul Republicii Moldova? Ne referim la situația din UTA Gagauz-Yeri.

Alexei Busuioc: Eu o să vă răspund în felul următor: dacă noi astăzi avem pace în Republica Moldova, asta se datorează în exclusivitate armatei ucrainene. Dacă blitzkriegul lui Putin reușea atunci în 4 zile, într-o lună, Republica Moldova în secunda a doua era ocupată, pentru că de la Tiraspol până aici avem vreo 50 de kilometri pe diagonală, la zborul păsării. Dacă tancurile ajungeau deja, un tanc, două-trei, dar e destul cred că 10 tancuri și pe noi aici ne cuceresc pe toți și mulți, într-adevăr, îi așteaptă cu pâine și cu sare, asta trebuie s-o spunem, din păcate.  

Vocea Basarabiei: Dar când vă referiți la mulți, cine sunt aceștia mulți?

Alexei Busuioc: Vorbesc de Găgăuzia, în primul rând. Eu știu spiritul lor, ei chiar cu pâine și cu sare i-ar aștepta; cred că o bună parte de pe la Ocnița ceva de genul acesta, Bălțiul poate jumătate tot așa.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că atitudinea autorităților locale din regiunea transnistreană s-a schimbat?

Alexei Busuioc: Nu! Asta știți cum e? Niște valuri într-un pahar cu apă, nu se schimbă nimic acolo. Deci, regulile sunt clare, doar că a venit un alt scenariu.

Vocea Basarabiei: Nici o posibilă victorie a Ucrainei n-o să schimbe?

Alexei Busuioc: Victoria posibilă a Ucrainei imediat schimbă absolut tot landșaftul politic de aici, de la noi din zonă.

Eu nu văd Transnistria în componența Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Cum îl schimbă?

Alexei Busuioc: Transnistria va fi silită, dacă vreți, să cedeze, adică să nu mai fie Transnistria, cum ar veni. Eu, totuși, voi sta tot timpul pe poziția mea, eu am fost un adept al ne-transnistrizării. Deci, eu nu văd Transnistria în componența Republicii Moldova, iarăși, părerea mea.

Vocea Basarabiei: Și părerea dvs. care e?

Alexei Busuioc: Noi trebuie să negociem cu Ucraina sudul Basarabiei, cel puțin, că la Cernăuți nu mai facem nimic.

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că chiar poate fi un subiect de discuție?

Alexei Busuioc: Da, după victorie, da!

Vocea Basarabiei: Nu am auzit niciodată din partea autorităților de la Kiev să fie pusă problema iată așa cum o abordați dvs.

Alexei Busuioc: Kievul nici nu poate pune acum problema aceasta, pentru că Kievul are altă problemă mult mai gravă. Ei acum, într-adevăr, se luptă pe viață și pe moarte.

Vocea Basarabiei: Bine, dar în 31 de ani de independență nu s-a vorbit la nivel oficial cu text deschis că iată acesta ar fi un subiect care poate fi discutat?

Alexei Busuioc: Păi nu poate, pentru că Ucraina totuși este o țară democratică. În momentul când tu declanșezi niște discuții de ordin teritorial sau ceva de genul acesta pot fi încălcate anumite drepturi internaționale și Ucraina este prea deșteaptă ca să facă acest lucru. Dar cred că după război s-ar putea cu o foaie albă să se așeze cineva care să înceapă a discuta niște lucruri eventuale, că asta nu este interzis de către nimeni.

Vocea Basarabiei: Ce e clar acum, e că și Ucraina, și Republica Moldova au acest statut de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană și, cel mai probabil, ele se vor regăsi împreună în cadrul Uniunii Europene.

Alexei Busuioc: Dvs. vreți să spuneți că Republica Moldova, datorită Ucrainei, are și ea acest statut.

Vocea Basarabiei: Și acest punct de vedere are dreptul la viață.

Alexei Busuioc: Eu țin minte un deputat, Popșoi sau nu știu care a spus, când încă nu era început războiul, că Republica Moldova (să vă uitați atent, este notificat lucrul acesta) va depune cererea de aderare după alegerile parlamentare viitoare. Ați înțeles? Deci, după…

Eu, într-adevăr, am foarte mari întrebări față de Ucraina încă din anul ’92…

Vocea Basarabiei: Bine, s-a schimbat contextul, împrejurările sunt altele…

Alexei Busuioc: Așa, așa.Și de aceea eu vă zic părerea mea subiectivă, noi acum în foarte mare măsură am depus cererea aceasta (fastuos, cum a fost acolo) datorită armatei ucrainene. Am un articol pe care l-am scris pe data 25 februarie 2022, adică a doua zi după începerea războiului, el este pe Facebook, se poate să-l găsesc, și am văzut că și acum mai pun like-uri, cum ar veni. Eu, într-adevăr, am foarte mari întrebări față de Ucraina încă din anul ’92…

Vocea Basarabiei: Atunci autoritățile de la Kiev nu au fost de partea Republicii Moldova.

Alexei Busuioc: Da, eu țin minte lucrul acesta. Și chiar la sfârșitul materialului am scris că eu niciodată n-am crezut că o să spun „Slavă Ucrainei!”, dar astăzi eu susțin în totalitate armata ucraineană și îmi place foarte mult de politicianul Zelenski pe care cineva îl ridiculiza că este un actor din ăștia, un comediant. La ora actuală, eu cred că a ajuns de râsul găinilor dl Putin, că el este un comediant, deci el nu poate să se ridice deja la nivelul dlui Zelenski. Dl Zelenski a dat dovadă de un curaj politic fără precedent. Eu cred că istoria mai târziu o să analizeze toate lucrurile și o să le pună la locul cuvenit.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că se apropie ziua când va fi instaurată pacea?

Alexei Busuioc: Când am scris articolul cela, eu credeam că în 2-3 luni pacea se va instaura, dar credeam că va fi ajutor masiv din partea Occidentului, pentru că Occidentul înțelege foarte bine că, dacă Ucraina pierde, în secunda a doua următorii suntem noi, pe urmă – Țările Baltice, Polonia ș.a.m.d. Și eu cred că Occidentul a înțeles foarte bine că, dacă Ucraina pierde, asta este prima etapă dintr-un plan mai general pentru restabilire sau cotropire, re-cotropire a statelor fostului imperiu sovietic.

Vocea Basarabiei: Haideți să revenim la realitățile din Republica Moldova, pentru că și aici sunt forțe politice care nu îmbrățișează această opțiune de integrare europeană și aspirațiile lor nici nu sunt tăinuite, ele sunt spuse.

Alexei Busuioc: Sunt foarte mulți și ei o spun deschis, suntem într-o țară democratică…

Vocea Basarabiei: Aceste forțe politice care nu îmbrățișează integrarea europeană ar putea să detroneze acest curs?

Alexei Busuioc: Nu, nu cred! Nu cred, fiindcă oamenii chiar dacă așa mai… Eu mult mă bazez pe oamenii de jos, că aceia, chiar dacă-s, cum le zicem noi, de la țară, dar ei au o inteligență de asta așa, mai pământească.

Vocea Basarabiei: Talpa țării…

Alexei Busuioc: Da, talpa țării. Ei chiar dacă mai vorbesc de rău despre Europa, că iaca una, a doua, a treia, ce mai vorbesc pe la televiziune, dar când vine vorba de integrarea europeană ei înțeleg, pentru că marea majoritate a cetățenilor noștri ori au fost acolo, ori au copii acolo deja stabiliți în Europa. Și în Europa care s-au dus nu mai revine nimeni acasă, ei rămân acolo și, într-adevăr, prin remitențele pe care le trimit moldovenii acasă trăiește și Republica Moldova cumva.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.