VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Slusari: Igor Dodon este agent al altui stat, iar în problema gazului el intenționat seamănă panică

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom vorbi mai mult despre asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice. Dl Alexandru Slusari este invitatul nostru de astăzi, el ne va lămuri cât de gravă e situația sau cât de bine e pregătită Republica Moldova ca să treacă cu bine și provocările din sezonul rece care se apropie, 2023-2024. Alexandru Slusari a devenit membru al Consiliului de administrare al Energocom din primăvară, din luna aprilie, din partea societății civile este reprezentant în acest Consiliu de administrare, este director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a fost deputat pe lista Partidului Platforma Demnitate și Adevăr în Parlamentul Republicii Moldova, în cariera sa a fost și vicepreședinte al legislativului, a condus lucrările Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării „fraudei bancare”. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei, dle Slusari!

Alexandru Slusari: Bine v-am regăsit!

Faptul că tariful pentru gaz rămâne atât de mare este cauza greșelilor în politicile energetice din sezonul trecut

Vocea Basarabiei: Eu zic că totuși astăzi în prima parte a acestei emisiuni să discutăm mai mult despre cât de pregătită este Republica Moldova pentru a începe un nou sezon rece, din moment ce faceți parte din acest Consiliu de administrare al Energocom, cunoașteți bine situația și să nu se lase loc de interpretări pentru unii politicieni care spun că tarifele ar putea să crească și mai mult, că nu e pregătită Republica Moldova să țină piept acestor crize energetice. Ce ne spuneți dvs., cum se prezintă situația la zi?

Alexandru Slusari: Republica Moldova este mult mai bine pregătită pentru sezonul rece 2023-2024. Mult mai bine! Eu accentuez acest lucru, lecțiile au fost învățate, însușite. Din păcate, și nu pot să nu spun despre acest lucru, noi plătim prețul acestor lecții la care am avut, din punctul meu de vedere, multă incompetență și faptul că tariful rămâne o perioadă atât de îndelungată la nivel destul de ridicat se datorează anume acestor greșeli care au fost comise în perioada 2022, începutul anului 2023 în politica energetică. Și, în primul rând, mă refer la acel gaz cumpărat în cantități excesive din banii publici și în stocuri, care, din punctul meu de vedere, nu au fost raționale volumele procurate și din aceste considerente, din această cauză foarte greu merge procesul de valorificare a acestor stocuri.

Vocea Basarabiei: Dl Slusari, dar se crede că atunci era apogeul crizei energetice…

Alexandru Slusari: În luna ianuarie deja nu era apogeul. Cea mai dubioasă tranzacție pentru mine e iată acea care a fost făcută în ianuarie 2023, deja era absolut clar că prețurile scad, deja erau toate cifrele de consum, se vedea plus-minus care este iarna, se vedea că consumul scade, că trebuia să fie evaluate toate stocurile și acele 57 de milioane procurate din banii publici în baza dispoziției Comisiei Excepționale, după mine, a fost cea mai irațională tranzacție. Și prima tranzacție, care a fost în noiembrie, căci au fost două dispoziții ale Comisiei Excepționale, și prima, din punctul meu de vedere, nu era cea mai logică, dar a doua era cea mai irațională și acum anume ea ne joacă festa. Iaca, uitați-vă, noi am cumpărat 57 de milioane de metri cubi la prețul de peste 750 de dolari pentru mia de metri cubi și pe durata întregii veri – iunie, iulie, august -, noi încă nu am consumat iată această cantitate.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. știți foarte bine, și volumul nu mai e cel care se consuma înainte de izbucnirea acestui război al Federației Ruse în Ucraina? Acum fac economie și consumatorii casnici, și agenții economici. 

Procurorii trebuie să vină cu o finalitate în cazul tranzacțiilor de gaz din 2021-2022

Alexandru Slusari: Absolut de acord. Această tendință s-a pornit nu din vara lui 2023, această tendință a fost văzută din toamna lui 2022. Și în noiembrie, decembrie deja era statistica și arăta cât se consumă, că se micșorează consumul, că populația economisește și o guvernare mai competentă sau, haideți să spunem așa, cei care răspund pentru domeniul energetic, dacă erau mai competenți, urma să analizeze foarte bine – merită sau nu merită să cheltuim acum banii publici în ianuarie pe gaz dacă noi aveam deja volume mai mult decât necesare și dacă e nevoie în situația în care prețurile sunt în scădere. În ianuarie deja era absolut clară tendința de scădere. Acest lucru, cu părere de rău, a lipsit atunci și noi, repet încă o dată, plătim scump, dar asta e istoria, istoria despre care trebuie să-și spună cuvântul cetățenii acestei țări, să-și spună cuvântul organele de anchetă, care au ridicat toate documentele pe tranzacțiile cu gazele din 2021-2022. Eu sper că o să fie dată aprecierea și politică, și juridică a acestui lucru, pe mine mă interesează ce am făcut eu și ce a făcut Energocom în această perioadă de când s-a schimbat consiliul și aici eu revin în a spune că, din punctul meu de vedere, noi am însușit multe lecții, noi suntem mult mai pregătiți.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că organele de anchetă au solicitat și au obținut toate actele, de ce, sunt bănuieli, sunt interpretări diferite?

Alexandru Slusari: Sunt bănuieli rezonabile, au fost mai multe scandaluri, începând cu semnarea acestui acord, care, după părerea mea, tot nu a fost cea mai transparentă procedură din octombrie 2021 și mai departe toate tranzacțiile care au avut loc în 2021 și, mai ales, în 2022 au fost mai multe presupuneri… 

Vocea Basarabiei: Dar dvs. știți că mulți au încercat să-l învinuiască pe dl Spînu că, chipurile, fie că din necunoaștere, fie că așa au înțeles ei atunci să rezolve această problemă și că ar trebui să-și asume o parte din vină, dar dl Spînu a dezmințit și a spus că el a făcut exact așa cum a trebuit să facă un reprezentant al guvernului în acele vremuri.

Alexandru Slusari: Este punctul de vedere al dlui Spînu, dl Spînu niciodată nu recunoaște că el a greșit și nu cred că o să aibă capacitatea să facă acest lucru cândva. Așa-i firea acestui domn, eu nu vreau să intru în mare polemică, m-am expus cu lux de amănunte pe aceste subiecte, eu am părerea mea despre dl Spînu, eu nu consider că d-lui merită funcția de ministru, eu nu consider că el a gestionat bine sectorul energetic, eu consider că din cauza d-lui noi plătim așa perioadă lungă cel mai mare tarif în regiune, că ucrainenii, aflându-se în război, deja jumătate de an achită de la 7 până la 12 hrivne.

Vocea Basarabiei: Dar ei au și resursele lor proprii…

Alexandru Slusari: De acord, dar oricum au și extracție, și importuri, la dânșii tot îi mixaj. La dânșii a fost o perioadă în 2022 când tarifele erau mai mari decât în Republica Moldova, dar iată în anul 2023 ei deja plătesc în banii noștri de la 4 până la 6 lei. Noi din cauza incompetenței…

Vocea Basarabiei: Dl Slusari, ei au și sprijin foarte mare din afară, ei se află în război, trebuie să se apere…

Alexandru Slusari: Nu, asta nu-i din cauza sprijinului, eu nu vreau să vorbesc despre aceea că la dânșii și prețurile la produsele alimentare sunt mai mici decât la noi. Nu-i problema că ei au mai mare sprijin, tot sprijinul se duce pentru procurarea armamentului, problema e că un pic altfel sunt gestionate lucrurile.

Vocea Basarabiei: Haideți să vedem care sunt argumentele dvs. că ar trebui să se diminueze tariful la consumul de gaze.

Alexandru Slusari: Ar trebui, dacă nu erau aceste stocuri procurate în exces la prețuri exagerate, tariful demult trebuia să fie micșorat. Iată, cum credeți, dacă acești bani publici care au fost alocați în ianuarie pentru a procura gaz cu 750 de dolari erau alocați nu în ianuarie, dar în aprilie-mai pentru a cumpăra gaz la 350-400 de dolari? Noi făceam acest mixaj la stocuri scumpe și la stocuri ieftine mult mai repede și nu era această perioadă întinsă când am avut tariful 29 lei și iată acum avem tariful 18 lei, care eu credeam că în august se va micșora, dar se vede că din cauza unor circumstanțe obiective din vară o să fie undeva în septembrie. Din punctul meu de vedere, această procurare din banii publici a unor cantități de gaz de prisos și la prețuri mai mari decât ar trebui au jucat rolul decisiv. Dacă nu erau aceste procurări, tariful la gaz trebuia să scadă undeva în aprilie-mai, dar avem ceea ce avem. Eu tare sper, adică situația este următoarea – în iunie, iulie, august încă au fost procurate peste 320 de milioane de metri cubi la prețuri de vară, la prețuri bune, ieftine, în medie, 427 de dolari per mia de metri cubi cu toate cheltuielile de transportare, înmagazinare, stocare, toate-toate comisioanele, iată, 427 de dolari. S-a făcut deja mixajul cu stocurile scumpe, dar repet încă o dată, dată fiind faptul că consumul din iunie, iată vă dau un exemplu, 4 luni – iunie, iulie, august, septembrie -, la începutul lunii, Moldovagaz vine cu un volum planificat și peste ceva timp acest volum scade semnificativ, în septembrie această scădere este peste 50 la sută. Adică ei au planificat 37 de milioane în septembrie, dar pe urmă au rectificat până la 20 de milioane, adică s-a micșorat volumul de facto cu 50 la sută. Evident că acest lucru influențează asupra valorificării gazului scump și asupra achitării devierilor. Noi cunoaștem că în tariful de la Moldovagaz mai sunt incluse încă și devierile din 2022 și asta tot îi politică energetică, atunci noi știm că vara, când consumul era mic, tariful trebuia să fie majorat semnificativ și acest lucru nu s-a întâmplat, și nu s-a întâmplat, deoarece politicul s-a implicat în activitatea ANRE și manual a ținut acest tarif și, până la urmă, noi, oricum, acești 7 lei devieri tarifare i-am achitat și 29 de lei am avut iarna, dintre care 7 lei erau devierile și aceste devieri noi le plătim până în ziua de azi, deși anumite lucruri cu aceste devieri rămân necunoscute.

Vocea Basarabiei: Explicați-le cetățenilor ce înseamnă aceste devieri.

Alexandru Slusari: Devierile, cel puțin așa prezintă Moldovagaz, dar eu vreau să văd totuși argumentele, să vedem cu auditul, iată, eu aștept cu nerăbdare rezultatele auditului, dar când tariful nu a fost ajustat, când prețul de achiziție la gaz a explodat, și asta a fost în vara lui 2022, când prețul de achiziție era și 2.000 de dolari, și mai mult, tariful nu a fost ajustat, pentru că probabil cei din politic s-au speriat că o să fie un tarif de Doamne ferește și lumea o să iasă cu furcile în stradă. Și vara acest lucru nu s-a întâmplat, dar economia e economie, matematica e matematică. Dacă nu s-a întâmplat acest lucru în vară, la toamnă oricum aceste devieri – așa spune și legea, și metodologia -, aceste devieri tu trebuie să le incluzi în tarif și noi în loc să avem tariful 29 de lei per metru cub, de exemplu, vara 2022, noi am avut în octombrie-noiembrie tariful 29 de lei, unde au fost incluse aceste devieri, când pe piață situația a început să se îmbunătățească și prețurile s-au coborât esențial la gazele naturale, și iată până în ziua de azi aceste devieri din 2022, cel puțin după versiunea Moldovagaz, noi le achităm. Și era ideea că în luna august devierile vor fi deja toate recuperate, dar dat fiind faptul că consumul de gaze s-a micșorat, că populația economisește, clienții industriali pleacă de la Moldovagaz, fiindcă pe piață este gaz mai ieftin, volumele la Moldovagaz au scăzut și aceste recuperări cred că vor fi achitate până undeva în luna septembrie, de atâta se tărăgănează data când o să fie micșorat tariful. 

ANRE trebuie foarte atent să monitorizeze situația, pentru că cei de la Moldovagaz vor păstra tariful mare atât timp cât este posibil

Vocea Basarabiei: Tot Moldovagaz trebuie să meargă la ANRE și să depună… 

Alexandru Slusari: Poate interveni și ANRE, legislația permite…

Vocea Basarabiei: De sine stătător, dar de obicei practica până acum arăta că Moldovagaz merge la ANRE și depune o cerere. 

Alexandru Slusari: ANRE trebuie foarte atent să monitorizeze situația, pentru că în cei de la Moldovagaz eu nu am mare încredere, ei au să stea pe tariful mare atâta timp cât este posibil. Din punctul meu de vedere, ANRE, care primește informația lunară de la Energocom, are prognoza de preț, care o să fie media pe an și iată acum dacă Energocom o să procure cantități suplimentare de gaz despre care noi o să mai vorbim, Energocom imediat o să informeze în luna septembrie ANRE care au fost procurările, la ce preț, cum asta a influențat asupra prețului mediu, adică prețul stocurilor și ANRE în mod normal repede trebuie să inițieze micșorarea tarifului.

Vocea Basarabiei: Dl Slusari, dvs. ați fost politician și cunoașteți foarte bine practicile politicienilor. Ei vor să acumuleze cât mai mult capital politic și fac declarații nu tocmai pentru care oricând pot să poarte și răspundere. Eu am să-l citez pe fostul președinte Igor Dodon, dvs. de mai mult polemizați cu d-lui pe subiectul energetic. Igor Dodon, acum vreo două săptămâni, a publicat în mesaj în care a invocat așa-zisele riscuri energetice care ar putea avea loc în următorul sezon rece și el zicea: „Iarna aceasta va fi foarte dificilă din punct de vedere energetic, s-ar putea să fie chiar mai dificilă decât iarna precedentă, dacă tranzitul de gaze din Rusia va fi întrerupt și deja auzim despre astfel de intenții, regiunea transnistreană ar putea să rămână fără gaz”. Ei zice și mai dur: „Transnistria va rămâne fără gaz și, dacă acest lucru se va întâmpla, se va schimba costul energiei electrice pe care o consumăm. În prezent, situația gazului în sine rămâne neclară, în sezonul rece se așteaptă ca prețul să crească, ceea ce ar putea duce la o nouă majorare a tarifelor pe interior. Tariful va crește de cel puțin 1,5-2 ori, ceea ce va atrage după sine o creștere în lanț a prețurilor pentru orice”. Aceasta a publicat ex-președintele socialistul Igor Dodon. Informația lui și informația dvs. diferă, nu e aceeași sursă de unde vă informați și dvs., și el? 

Alexandru Slusari: Eu înțeleg că pentru Igor Dodon cu cât mai rău e în țară, cu atât mai bine, asta este linia lui. Igor Dodon este agent de influență al altui stat și acest lucru pentru mine este absolut clar, dar ascultând câte minciuni, câte falsuri pe un centimetru pătrat au fost pronunțate de către acest politician, sincer, în anumite cazuri, eu aș introduce răspunderea penală pentru unele declarații, că el, vorba lui, se joacă cu focul. El intenționat introduce spiritul de panică, atmosfera de frică, și absolut pe loc gol. Când există măcar potențial pentru acest lucru, adică poate el cunoaște ceva ce nu cunoaștem noi, că el are legătură directă cu Kremlinul, posibil dacă se așteaptă un război, un bombardament al gazoductelor sau al liniilor de energie și Igor Dodon deja ca agent de influență știe, dar noi nu cunoaștem, asta-i altă operă deja, dar, în general, declarația lui este una pe care nici nu știu cum s-o calific. Asta pur și simplu este o încercare de a semăna panică, de a încinge spiritele în țară și nimic adevărat. Haideți să le luăm pe rând. Începem cu gazul, repet încă o dată: nu există nicio premisă pentru majorarea tarifului. Mai mult ca atât, eu sunt convins undeva 80 la sută că tariful o să scadă. Dacă în perioada următoare Energocom-ul, dar aceste tranzacții s-au început, pot să spun deja acest lucru, dacă Energocom-ul va procura cantitățile necesare pentru perioada ianuarie-martie, noi la moment avem gaz suficient până la finele anului și un pic mai mult, chiar ținând cont de scăderea consumului, ceea ce noi observăm, eu cred că noi undeva până în ianuarie avem gaz, dar Energocom acum este preocupat de a procura volumele necesare până la finele sezonului rece. Dacă acest lucru se întâmplă la prețuri cu cele cu care a fost procurat gaz vara, eu am dat deja nu o dată în spațiul public prognoza, tariful trebuia să scadă. Acolo cineva spune 13 lei, cineva spune 14 lei, trebuie de calculat exact și cu asta cred că o să se ocupe ANRE. Sunt toate premisele pentru micșorarea tarifului și absolut deloc noi nu o să depindem de situația pe bursă, asta-i o lecție foarte importantă pe care noi am învățat-o din 2022. Noi procurăm gazul atunci când prețurile sunt cele mai avantajoase, probabil că pe viitor achizițiile trebuie un pic mai devreme de început, dacă noi porneam în luna mai, poate ar fi fost un pic mai ieftin.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.