VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Procurora-șefă a PA, la 15 zile după preluarea mandatului: „Până în prezent, în R. Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin atragere la răspundere penală”

La 15 zile de când a depus jurământul de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin a susținut vineri, 19 august, prima conferință de presă. În alocuțiunea sa, Dragalin a prezentat principalele obiective și strategii pe care le va implementa în activitatea PA.

Discursul susținut de procurora-șefă a PA:

„(…)În primul rând ne vom uita pe cazurile în care statul are de recuperat multe fonduri, și priorități, evident că Frauda bancară, Laundromatul, delapidările mari din companiile cu capital de stat sunt în topul listei.

Ca să atingem așa scopuri, noi ca instituție ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv resurse elementare care să fie la dispoziția Procuraturii Anticorupție – buget, control asupra spațiului de muncă și logisticii, suplinirea personalului din afara procurorilor. În plus, vom analiza legislația și vom propune îmbunătățiri astfel încât atribuțiile Procuraturii Anticorupție să fie delimitate clar și să ne permite să lucrăm eficient fără obstacole.

Egalitate

Procuratura Anticorupție are responsabilitatea de a implementa politici și proceduri interne care să asigure că toți oamenii sunt tratați în mod egal conform legii, indiferent de funcție, apartenența politică, opiniile, averea sau orice alt aspect. Asigurarea aplicării egale a legii va combate percepția de o justiție selectivă.

Asta înseamnă, că noi ca instituție trebuie să avem destul curaj să investigăm cazurile care vizează persoanele cu cea mai mare putere din țară, foști dar mai important, și actuali. Aceștia sunt chiar și procurori, judecători, ofițeri, și includ politicieni, din opoziție sau de la putere – nu contează.

Peștele de la cap se strică, de aceea trebuie să descurajăm corupția în Sistemul Judiciar, Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, dar și în cadrul consiliilor municipale și locale. Aici am o bogată experiență din timpul activității mele în SUA. Organele de control ale statului, mai bine spus conducerea acestora, actuală și fostă vor fi în vizorul nostru pentru cazuri de corupție. În fiecare domenii trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare.

Transparență

Îmi doresc să oferim cât mai multă transparență și informații relevante despre dosare. Este foarte important ca presa și întreaga societate să poată să analizeze independent cât mai multe informații și să se convingă că dosarele sunt făcute corect, argumentat, că poziția acuzării este motivată, că nu există nici un fel de discriminare pe criterii politice sau de altă natură.

În același timp, avem acum numeroase restricții impuse de lege privind ce putem și ce nu putem prezenta. Consider că unele din aceste restricții sunt exagerate. Vom analiza legislația, bunele practici internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor reguli. În așa fel, respectând drepturile procesuale și cele fundamentale ale bănuiților și inculpaților, vom putea totuși la anumite etape să prezentăm suficiente informații despre dosare și probele acumulate.

Totuși trebuie să înțelegeți că nu putem oferi orice informație din dosar. Aceste lucruri pot afecta eficiența anchetei. Așa cum vom face o tactică de investigație, una de reprezentare a poziției acuzării în judecată, la fel pe fiecare caz va exista un plan aprobat de comunicare cu mass-media. Comunicare va fi făcută prin intermediul briefingurilor și a comunicatelor de presă. Nu ne dorim show, dar transparență, corectitudine și eficiență. Îi rog pe jurnaliști și cetățenii să ne înțeleagă corect – vom spune atât de mult cât va permite legea și interesul anchetei. Dar vor fi reguli clare pe care încă nu le-am stabilit, dar vom lucra la ele.

Priorități Cheie

Din punctul meu de vedere, eu simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți care chiar acum riscă să moară dacă nu luam măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză penală, iar noi, ca procurori și ofițeri din această instituție, suntem responsabili să-i salvăm pe toți.

Noi toți ca o societate ne-am dori să construim un spital cu o bază sau o fundație solidă, cu toate echipamentele și instrumentele necesare, cu un personal profesionist cu experiență și integritate. Un astfel de spital ar asigura că sistemul de justiție va funcționa bine în această țară nu doar în următorii cinci ani, ci și în următorii 50 de ani.

Dar eu consider că Procuratura Anticorupție nu poate aștepta astfel de schimbări fundamentale. Asta o să dureze mult timp, dar noi ne aflăm intre o situație de criză, unde suntem nevoiți să procedăm ca un triaj.

Ca exemplu, vă pot spune că noi ca instituție avem 9 acuzatori de stat, care au responsabilitatea de a reprezenta procuratura în toate cauzele penale în judecată pe toate țara. Noi la moment avem aproximativ 400 cauze pe rol în judecată. Nouă procurori. Eu am vorbit cu fiecare dintre ei, și vă pot spune în ce condiții lucrează. Au doar 3 birouri, 4 procurori în unul, 3 in al doilea, și 2 in al treilea. Eu au doar 2 consultanți care îi ajută.

În opinia mea, până în prezent, în Republica Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin atragere la răspundere penală. În Moldova a existat atât de multă corupție încât vă spun absolut sincer că nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cazuri. Nici măcar dacă absolut toți procurorii și judecătorii din țară s-ar ocupa numai de aceasta. Nici locuri în închisori nu ar ajunge.

Deci noi avem un număr foarte mic de procurori și ofițeri, și foarte multe cauze penale de corupție. Nu toate dosarele sunt egale. Noi ca instituție avem responsabilitatea de investiga cazuri unde o persoană a luat o mită de 20 euro pentru un certificat fals de vaccina COVID.

Noi avem și dosare de rezonanță cu probe bune. Dar chiar dacă avem multă informație și investigații jurnalistice (pentru care mulțumim foarte mult presei și încurajăm să fie în continuare cât mai multe), un dosar făcut corect necesită timp și muncă multă până este gata să fie transmis în judecată. Anume de aceea trebuie să ne concentrăm pe corupția mare și cazuri de rezonanță, inclusiv cele mari din trecut dar totodată schemele și corupția care există în țara noastră până in ziua de azi.

La volumul de muncă și de sesizări care există, eu consider că noi trebuie să fim realiști, și să admitem că nu putem salva toate cazurile, pentru că avem resurse limitate care trebuie fi folosite în altă parte.

Scopul nostru nu este neapărat să băgăm cât mai multă lume la închisoare. Scopul nostru este să descurajăm corupția, să oprim impunitatea pentru acte de corupție. Astăzi când cineva ia mită în Moldova se gândește cât va trebui să dea apoi mită dacă va fi prins pentru a scăpa de pedeapsă. Eu consider că așa fel de corupție e cea mai grav risc și impediment în sistemul nostru de justiție.

Când un medic are responsabilitatea de a salva soldații pe câmp, dar el merge prin interior și dă otravă să moară soldatul mai repede, asta creează o criză urgentă și extrem de periculoasă.

Criminalii din sistem – eu mă refer la procurori, ofițeri, și judecători – care până în ziua de azi comit așa crime, sunt cei mai periculoși infractori. Asta include nu numai solicitarea sau acceptarea de mită pentru a afecta cazurile, inclusiv eliberarea de sub arest, sau clasarea dosarelor, dar și de scurgeri ilegale care obstrucționează justiția și care sunt infracțiuni penale.

Noi nu ne putem permite să așteptăm rezultatele la procesul de vetting, pentru că avem dosare care chiar acum pot fi compromise din interior.

Astfel de crime (1) Împiedică misiunea sistemului juridic și combaterea corupției, (2) Creează risc de sabotaj a cauzelor penale de rezonanță, și (3) Subminează încrederea cetățenilor în instituțiile de drept.

Condamnările definitive vor lua timp. Cred că primele rezultate palpabile vor veni nu peste noapte, sau chiar în primele luni. Eu, ca șeful a acestei instituție, voi dedica toate resursele la dispoziția mea sa investigăm așa feluri de abuzuri și corupție. Și vă promit că pentru așa fel de infractori, vom cere cele mai dure măsuri și pedepse penale care ne permite legea”, a declarat șefa PA.

Veronica Dragalin și-a început activitatea în calitate de procuroră-șefă a Procuraturii Generale la data de 1 august.

Pe 5 august, Veronica Dragalin a depus jurământul de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Dragalin a fost însoțită de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Dragalin a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al PA pe 7 iunie.

Veronica Dragalin este fost procuror-adjunct al Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile în California. Este deţinătoarea mai multor premii obţinute pe parcursul carierei sale: premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF) obținut în anul 2019, iar în anul 2020 – Premiul Directorului FBI.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.