VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Krasnoselski, apel către transnistreni după presupusul atentat la viața sa: Locația nu a fost aleasă la întâmplare

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a venit cu un mesaj adresat locuitorilor regiunii transnistrene în legătură cu presupusul ”atac terorist” care ar fi fost prevenit de așa-zisul minister al securității din regiune.

În declarație, Krasnoselski oferă detalii despre presupusul ”atac terorist” organizat și declară că locația nu a fost aleasă la întâmplare.

Vocea Basarabiei vă prezintă mai jos declarația lui Vadim Krasnoselski:

„Dragi transnistreni,

Vă informez că în primele zece zile ale lunii martie a acestui an, angajați ai ministerului Securității, împreună cu alte organe de drept din Transnistria au prevenit un atentat terorist major în orașul Tiraspol.

Potrivit informațiilor disponibile, acest atac a fost autorizat și pregătit de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Toate persoanele care au fost reținute și care se află pe lista de urmăriți sunt, de asemenea, direct legate de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Printre reținuți se numără și un cetățean al Transnistriei, acesta fiind și cetățean al Republicii Moldova, condamnat anterior pentru tâlhărie și întreținere de bordeluri; a locuit recent pe teritoriul Odesei. Toți restul au ajuns pe teritoriul republicii noastre sub masca refugiaților ucraineni.

Ce este caracteristic și la ce ar trebui să atragem atenție. Acest atac terorist a avut drept scop direct eliminarea oficialilor republicii noastre. Locația nu a fost aleasă la întâmplare. Aceasta este intersecția uneia dintre străzile centrale ale orașului Tiraspol unde există un lanț de magazine, o școală, stații de troleibuz în apropiere și, de regulă, sunt mulți oameni acolo chiar și la orele de vârf. Metoda este o mașină plină cu explozibili. Tip de exploziv – hexogen, unul dintre cele mai puternice și periculoase substanțe. Pentru a spori efectul dăunător, acest dispozitiv exploziv a fost umplut cu șuruburi, piulițe, sârmă, adică diverse obiecte metalice, care, desigur, ar fi mărit efectul dăunător masiv. Acest lucru sugerează că calculul a fost făcut nu numai pe oficiali, ci și pe moartea în masă a oamenilor.

Acest grup de persoane a supravegheat video locația, a efectuat recunoașteri adecvate – atât a locurilor presupuse, cât și în special a oficialităților. Datorită vigilenței agențiilor de securitate a statului, persoanele au fost reținute direct în timp ce instalau echipamente video și audio pentru spionarea funcționarilor. Ulterior, aceste persoane au făcut o defalcare a crimelor iminente, au vorbit despre legăturile lor. În orașul Bender a fost confiscat un vehicul plin cu RDX – 8 kilograme cu submuniție întărită. Au fost reținute și alte persoane. După cum am spus mai devreme, toți sunt legați de Serviciul de Securitate al Ucrainei, sunt în mare parte cetățeni ai Ucrainei.

Vreau să mă adresez vouă, dragi transnistreni. Pe teritoriul republicii noastre sunt aproximativ douăzeci și cinci de mii de refugiați din Ucraina. În timpul războiului, aproximativ șaptezeci și cinci de mii de cetățeni ai Ucrainei au trecut prin Transnistria. Mă adresez către voi, dragi transnistreni și vă rog: în niciun caz nu trebuie să vedeți dușmani în refugiați. Marea majoritate a acestor oameni au venit pe aici pentru a duce o viață liniștită. Până la urmă, noi, transnistrenii, suntem deschiși nu numai cetățenilor Ucrainei, ci și oricui vine aici și vrea să trăiască normal, în pace. Pe cât posibil, oferim tuturor refugiaților muncă, locuințe în centrele noastre, toți copiii studiază în școlile noastre – atât în ​​ucraineană, cât și în rusă. Copiii merg la grădinițe. Am organizat mese gratuite pentru acești copii – atât în ​​școli, cât și în grădinițe. În plus, oferim absolut gratuit servicii pentru educație suplimentară – sportivă sau culturală. Oferim îngrijiri medicale gratuite. Toată lumea știe asta. Și toți sunt recunoscători.

Refugiații ucraineni nu sunt dușmanii noștri – acesta este un fapt. Faptul că SBU a folosit un astfel de element precum refugiații, a organizat aici o rețea teroristă cu ajutorul așa-zișilor refugiați, este altceva, nu are nicio legătură cu refugiații. În niciun caz nu trebuie să aranjați o așa-numită vânătoare de vrăjitoare. Trebuie să se înțeleagă clar că teroriștii nu au naționalitate. Nu au decât dorința de a ucide, de a ucide cât mai mulți oameni, indiferent de naționalitate. Agențiile de securitate a statului îi vor identifica pe cei care sunt recrutați și asistați acest grup de oameni.

Dragi transnistreni,

Vă rog să păstrați calmul. Am neutralizat rețeaua care era aici în Transnistria. Până în prezent, o singură întrebare rămâne deschisă – nivelul de luare a deciziilor cu privire la comiterea acestui act terorist. Aceasta este o întrebare deschisă. Acest act terorist ar fi avut un impact uriaș dacă ar fi fost comis. Pentru a proteja Transnistria, i-am cerut ministrului Afacerilor Externe să pregătească un apel către toți membrii Consiliului de Securitate al ONU. Există formatul 5+2 și alte structuri, inclusiv OSCE, la care vom apela și pentru a rezolva această situație și a ne asigura securitatea.

Dragi transnistreni, păstrați-vă calmul. Serviciile noastre funcționează – totul este la locul său. Mulțumesc”, a conchis Krasnoselski.

Menționăm că după presupusul atac terorist, într-o reacție pe pagina oficială de Facebook, Biroul Politici de Reintegrare a menționat că autoritățile naționale competente investighează informația.

”Facem apel ca să vă informați din surse oficiale ale țării noastre”, a îndemnat instituția.

Și premierul Dorin Recean a dat asigurări că situația în R. Moldova este stabilă, iar riscuri de securitate în prezent nu există.

Într-o reacție oficială, Serviciul de Securitate din Ucraina a comentat tentativa de asasinare a liderilor de la Tiraspol. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului, presupusul ”atentat terorist” ar fi un scenariu pus la cale de Federația Rusă.

Totodată, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu, a subliniat că informația prezentată de Transnistria precum că Ucraina ar fi organizat acest lucru, asta ”este o dezinformare și o tentativă de a găsi niște pretexte să introducă anumite forțe sau să facă tot posibilul ca să fie învinuite și Moldova, și Ucraina de destabilizarea din Republica Moldova”.

Fostul șef al SIS mai declară că este de acord cu declarațiile demnitarilor de la Kiev care au calificat anunţul autorităților separatiste drept o provocare pusă la cale de Kremlin.

”Eu sunt de acord cu ceea ce au spus cei de la Kiev. Din câte am aflat eu din alte surse, de-acum ei, chipurile, au găsit făptașii și aceia dau mărturii că au fost recrutați și ei au avut sarcina să lichideze conducerea Tiraspolului, ca să destabilizeze situația și să preia controlul asupra munițiilor. Aceasta este o înscenare, căutarea unui motiv și unui pretext pentru a ataca Moldova din partea Federației Ruse și a Tiraspolului”, a subliniat Dediu.

Citește și: AUDIO/ Valentin Dediu, fost șef al SIS: Ar putea să fie întreprinse și alte provocări pentru a nu-i permite R. Moldova să se apropie de UE

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.