VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

STISC: „80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice au fost ținta atacurilor cibernetice în ultimele 72 de ore”

În ultimele 72 de ore, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală. Ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat, informează Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

STISC menționează că natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei și putere redusă pe parcursul nopții. Toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii.  

Potrivit STISC, scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale. 

„Conform analizei preliminare, atacurile au un caracter distribuit și sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise – situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice”, se arată într-un comunicat emis de STISC. 

STISC împreună cu autoritățile vizate și instituțiile de aplicare a legii, își desfășoară activitatea în regim de alertă pentru a contracara atacurile, a minimiza impactul acestora, a asigura funcționalitatea sistemelor informaționale guvernamentale și a identifica persoanele implicate, cu ulterioara atragere la răspundere a acestora.

Precizăm că, ieri, 24 august, Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unei conferințe de presă mai multe instituții guvernamentale din R. Moldova au fost ținta atacurilor cibernetice, menționînd că autoritățile întreprind măsurile necesare pentru fortificarea rezilienței în acest domeniu, astfel ca toate instituțiile publice să fie funcționale.

Reamintim că grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat că va ataca cibernetic rețelele instituțiilor de stat ale Republicii Moldova.

„Să înceapă iadul pe pământul Moldovei. Ping-ul rețelei de stat se va opri săptămâni întregi, iar apoi cu siguranță vor conștientiza totul în lacrimi…”, se arată în mesaj.

Amintim că la data de 10 august, curent, serverul de poștă electronică al instituției prezidențiale a fost ținta unui atac cibernetic.

De asemenea, la începutul lunii mai, Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a anunțat că mai multe pagini web ale instituțiilor publice au fost ținta unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service). 

SIS a atribuit atacurile cibernetice grupării pro-ruse de hakeri KILLNET, care țintesc țările considerate de ei drept susținătoare ale Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din UE și asupra infrastructurii web a NATO, precum și pagini web ale entităților publice din Romania.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.