VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta Sandu: „Analizăm posibilitatea de a retrage cetățenia celor care pleacă să lupte pentru Rusia în Ucraina, în cazul persoanelor cu dublă cetățenie, rusă și moldovenească”

Potrivit președintei R. Moldova, Maia Sandu, R. Moldova are în vedere sancțiuni pentru cetățenii săi care luptă pentru Rusia în Ucraina. Moscova a lansat o mobilizare „parțială” săptămâna trecută pentru a-și întări trupele în Ucraina, iar în regiunea moldovenească separatistă Transnistria sunt aproximativ 200 de mii de persoane cu dublă cetățenie moldo-rusă.

Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”, a precizat președinta R. Moldova în cadrul briefingului de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate desfășurată vineri.

Șefa statului a precizat că între R. Moldova și Moscova au loc dialoguri pentru a preveni cazurile de chemare la luptă a cetățenilor săi.

Rusia are „trupe de menținere a păcii” staționate în Transnistria de la începutul anilor 1990, când cea mai mare parte a regiunii Transnistria a fost preluată prin conflict armat de sub controlul moldovenilor.

Citiți și: VIDEO/Președinta R. Moldova, după CSS: „Riscul folosirii de arme nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil”

Pe 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operațiunii militare speciale” în Ucraina.

Mii de bărbați din Rusia au primit ordin de mobilizare, iar ONG-urile care îi ajută pe recruți sunt suprasaturate cu solicitări din partea acestora. Detalii aici

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.