VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Zi istorică pentru R. Moldova. Cetățenii au adoptat Rezoluția „Moldova Europeană”

Astăzi, 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău se desfășoară Adunarea Națională „Moldova Europeană”. La eveniment participă cetățeni veniți din toate colțurile țării pentru a-și manifesta dorința de a fi parte a familiei europene. La adunare participă și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, venită la Chișinău la invitația șefei statului, Maia Sandu. Evenimentul va avea loc simultan și în alte 33 de orașe și capitale europene.

Update: Cetățenii prezenți la Adunarea Moldova Europeană au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Update: Pe scenă se dă citire Rezoluției Adunării Naționale intitulată „Moldova Europeană”. Artistul Poporului, Andrei Sochircă: Noi cetățenii R. Moldova, cerem să modifice constituția RM pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. (…)Aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de R. Moldova!”.

Update: Jurnalistul Mihail Sirkeli: „Nu e târziul să reîntoarcem demnitatea și identitatea adevărată și comunității găgăuze. Fără R. Moldova independentă și suverană, autonomia găgăuză nu ar fi fost posibilă!”

UPDATE: Președinta CALM, Tatiana Badan, a venit cu un mesaj de susținere a parcursului european din partea aleșilor locali din Republica Moldova. Detalii aici.

Update: Oamenii legii anunță că la Adunarea Moldova Europeană participă circa 75 de mii de persoane.

Cifre finale privind prezența cetățenilor la Adunarea Națională „Moldova Europeană” urmează să fie prezentate ulterior de Inspectoratul General al Poliției.

Update: Mai mulți oameni de cultură, printre care scriitoarea Tatiana Țîbuleac, artistul Cristofor Aldea-Teodorovici și interpretul Cătălin Josan au ținut discurs la Adunare.

Cătălin Josan: „Libertatea e o luptă în fiecare zi. Nu vom lăsa pe nimeni să ne fure viitorul. Noi suntem o țară europeană”

Cristofor Aldea-Teodorovici: „Vreau să trăim și să construim pentru copii noști un viitor mai bun. Să avem o viață mai bună la standarde europene, așa cum e în comunitatea europeană. Un parcurs european ne va aduce nu doar investiții în drumuri, salarii mai mari și o comunitate fără frontiere, dar și România mai aproape, fără vămi peste Prut”.

Update: Pe scena din PMAN a urcat un tânăr care a ținut să mulțumească poporului ucrainean pentru pacea din R. Moldova. Acest moment s-a întâmplat în timp ce prezentatorul a anunțat că pe scenă urmează să țină un discurs Cristofor Aldea-Teodorovici.

„Vreau să mulțumesc poporului ucrainean pentru pace în Republica Moldova”, a declarat acesta.

Update: Pe scena din PMAN a urcat maestrul Eugen Doga cu un mesaj de solidaritate: „ Vă salut dragi europeni. Din Europa, în Europa. Europa este în noi înșine. Să scoatem dopurile din urechi și ochelarii fumurii și să mergem spre soare. Așa au mers strămoșii noștri. A venit timpul istoric și țara noastră merge spre soare, merge spre Europa. Noi suntem Europa, casa noastră e Europa!”. DETALII aici.

UPDATE: Roberta Metsola: ”Vreau să vă aduc un mesaj. Europa este Moldova, iar Moldova este Europa. Este alegerea voastră de a parcurge acest drum european. Voi ați ales Europa, iar Europa vine spre voi. În Europa nu sunt puteri mari și mici, promovăm libertatea și egalitatea. Voi puteți face Europa mai puternică, deoarece credem în aceleași valori. Sunt onorată să fiu aici împreună cu Maia Sandu, un lider european care inspiră la schimbări.”

Update: Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat în limba română mulțimea adunată în PMAN: „Dragi cetățeni ai R. Moldova! Dragi Europeni!”

Update: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se adresează cu un discurs către mulțimea adunată în PMAN:

„Dragi moldoveni, mă bucur să fim atât de mulți, toți, împreună. Știu că alături de noi sunt cetățenii noștri din diasporă. Vocea noastră este una comună: Moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în UE. (…) Cum va arăta viitorul copiilor noștri depinde de noi. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării. Stăpân în casa noastră este doar poporul. Moldova trebuie să fie membru al UE. (…) Azi îndeplinirea acestei aspirații este mai posibilă ca niciodată!…Moldova se ridică! Moldovenii se unesc! Dezbinările din trecut trebuie să se sfârșească! Putem fi în siguranță doar în marea familie europeană! Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în anul 2030”

Noi, oamenii acestei țări decidem acum, fără cale de întoarcere că Moldova merge mândră înainte, merge în UE. Moldova este țara noastră, a tuturor! Viitorul nostru este aici, acasă, în marea familie Europeană.

UPDATE: Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministu Dorin Recean, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și alți oficiali au fost surprinși în mulțimea din PMAN.

UPDATE: A fost salutată prezența în PMNAN a Președintei Maia Sandu și a președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE Evenimentul a fost deschis oficial prin intonarea Imnului de Stat de către soprana Valentina Naforniță.

Cu steagul Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene, moldovenii se adună în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la Adunarea „Moldova Europeană”.

Programul evenimentului include adresări către cetățeni din partea unor personalități, un program artistic și adoptarea rezoluției intitulată „Moldova Europeană”.

Președinta Maia Sandu a adresat recent un apel moldovenilor chemându-i la eveniment: „Moldovenii s-au adunat de fiecare dată pentru a decide soarta ţării. Ne-am adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am cerut libertate şi suveranitate. Pentru că neamul nostru are o credinţă de nezdruncinat în omenie şi în dreptate. Moldova s-a ridicat ori de câte ori a fost nevoie. Aşa suntem noi. Uniţi în momentele hotărâtoare. Este nevoie de toţi pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană”, a spus președinta. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.