VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iulian Groza: Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență al acestei țări în regiunea noastră scade

„Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență al acestei țări în regiunea noastră scade”. Această opinie a fost exprimată de Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, directorul IPRE a subliniat că influența Rusiei este în descreștere din motiv că țara a încălcat orice reguli internaționale și a pornit acest război neprovocat împotriva Ucrainei.

Acest lucru cred că, în primul rând, contează. Acum, ce spune Rusia sau narativele pe care le promovează Kremlinul astăzi sunt parte din strategia lor de a reconstrui imperiul sovietic după care tânjește așa de mult dl Putin. Or, asta înseamnă că ei sunt ostaticii propriilor iluzii, fiindcă trăim într-o altă eră. E adevărat că și comunitatea internațională a ezitat să recunoască anumite semnale care au fost transmise de Rusia în ultimele zeci de ani, atunci când a pornit războiul împotriva Georgiei, atunci când a fost prima invazie cu anexarea ilegală a Crimeii, cumva a existat totuși o ezitare la nivelul internațional, la nivelul european, de teama să nu escaladeze un conflict regional într-un război mondial, or ce avem noi astăzi, războiul pornit de Rusia în Ucraina este, de fapt, cel mai mare război pe acest continent european, care s-a extins dincolo de conflicte regionale, s-a extins la nivel european, la nivel global și, într-adevăr, a afectat toată securitatea noastră europeană, probabil cel mai mult după cel de-al Doilea Război Mondial”, a menționat Iulian Groza.

Totodată, Groza a subliniat că Federația Rusă poate schimba situația doar când va opri acest război crunt.

Așa că Rusia va putea conta doar atunci când va recunoaște greșelile, când Rusia se va retrage din Ucraina. Rusia poate opri acest război, până atunci ce face comunitatea internațională este să ajute Ucraina în lupta sa, în același timp să izoleze Rusia tot mai mult, să o facă toxică și să limiteze cât mai mult cercul de prieteni care perpetuează agenda proprie a celor de la Kremlin”, a conchis Groza.

Reamintim că astăzi, în localitatea Bulboaca s-a desfășurat summitul Comunității Politice Europene în cadrul căruia au participat circa 50 de șefi de stat.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.