VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Iulian Groza: Republica Moldova astăzi dintr-o țară mică, vulnerabilă are șansa să se transforme într-o țară europeană, care participă activ în agenda europeană

Vocea Basarabiei: Astăzi avem o ediție specială, vorbim în exclusivitate despre Summitul Comunității Politice Europene, care este găzduit de Republica Moldova. Această platformă e la a doua ediție, prima ediție a avut loc la Praga, în Cehia. Discutăm astăzi cu dl Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. D-lui mai mulți ani a fost și viceministru al afacerilor externe, a contribuit mult atunci când a trebuit să se negocieze Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să veniți să discutăm despre – cum se zice – cel mai important eveniment din istoria independenței Republicii Moldova, găzduit de Moldova.

Iulian Groza: Așa este și cred că nu trebuie să ne rușinăm să spunem acest lucru de mai multe ori, fiindcă astăzi Republica Moldova este centrul Europei, iar Bulboaca este capitală europeană, care reunește un număr fără precedent de lideri europeni, reuniți la Bulboaca, găzduiți de președinta Maia Sandu, pentru a discuta subiecte de importanță regională, de importanță europeană, iar Republica Moldova astăzi dintr-o țară mică, vulnerabilă are șansa să se transforme într-o țară europeană, care participă activ în agenda europeană și contribuie la găsirea soluțiilor care să ajute conectarea mai mare dintre țările noastre europene.

Alegerea liderilor europeni să vină aici, în Republica Moldova, să ofere ocazia Republicii Moldova să găzduiască acest summit este, cu siguranță, o manifestare de sprijin și de solidaritate, în primul rând, pentru Ucraina, având în vedere că summitul are loc la 20 de kilometri de zona de război,

Vocea Basarabiei: O să încercăm să vă facem prezent imaginar și pe dvs. la ceea ce se întâmplă la Bulboaca. Vreau să-l întreb pe dl Iulian Groza, dacă acest summit este important, pentru că mai mult de 450 de zile e război în imediata vecinătate, ne referim la agresiunea Rusiei în Ucraina, și i-ar da o importanță mare inclusiv această tragedie care se întâmplă la ușile Republicii Moldova, este important, pentru că Republica Moldova și Ucraina, ambele țări au obținut statut de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană, este important că a avut loc și acea Adunare „Moldova Europeană” și aproape 80 de mii de cetățeni au spus că vor să fie continuat acest parcurs de aderare la Uniunea Europeană și președinta Sandu a reafirmat că 2030 poate să fie anul când și Republica Moldova se va regăsi în marea familie a Uniunii Europene? Din ce punct de vedere este important?

Iulian Groza: Din toate pe care le-ați menționat, cu siguranță. Să ne aducem aminte că această inițiativă a fost lansată de președintele Macron pe 9 mai, la Strasbourg, ca și răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina, dar și ca o idee care să creeze o nouă pistă de discuții la nivel european cu privire la viitorul Europei, să vină cu răspunsuri către țările care sunt mai sceptice cu privire la extinderea Uniunii Europene și, în același timp, să ofere oportunități țărilor care își doresc să fie parte a Uniunii Europene și, în același timp, să ofere ocazia țărilor care au părăsit Uniunea Europeană să se reintegreze în comunitatea țărilor europene, cum este Marea Britanie. Or, Comunitatea Politică Europeană reunește țări membre ale Uniunii Europene, țări nemembre ale Uniunii Europene, țări cu diferite viziuni, cu diferențe, cu divergențe, dar iată că ocazia acestui summit, primul care a avut loc la Praga, un summit de început, și summitul care a avut loc la Bulboaca, de fapt, oferă o cu totul altă viteză și o altă abordare pentru liderii europeni să se adune la o masă, să discute probleme și provocări comune. Or, alegerea liderilor europeni să vină aici, în Republica Moldova, să ofere ocazia Republicii Moldova să găzduiască acest summit este, cu siguranță, o manifestare de sprijin și de solidaritate, în primul rând, pentru Ucraina, având în vedere că summitul are loc la 20 de kilometri de zona de război, dar și pentru Republica Moldova, evident, pentru că Republica Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina din cauza războiului dus de Rusia și asta evident că ne oferă și mai multe oportunități. În primul rând, acest eveniment ne transmite nouă un mesaj puternic către comunitatea noastră, către cetățenii noștri că noi nu suntem singuri și că suntem tratați pe picior egal de țările mari cu democrații mai vechi și care ne oferă un credit foarte mare de încredere, dar și de sprijin și eu cred că pentru noi acest summit este și un examen, un examen să arătăm că noi suntem o țară europeană care cu resurse mici, cu capacități mici, cu multe vulnerabilități, dar totuși demonstrăm că avem capacitatea să găzduim și să dezgustăm, și să formăm agende care contează nu doar pentru noi aici, nu doar pentru Uniunea Europeană, dar și pentru alte țări care participă în cadrul acestui eveniment.

Tot ce înseamnă reconstrucția în Ucraina asta înseamnă și dezvoltarea și reconstrucția Republicii Moldova, vorbim de infrastructură, transport feroviar, terestru și acele decizii care deja s-au adoptat intermediar de către Republica Moldova de a fi parte din „culoarul solidarității”.

Vocea Basarabiei: De dimineață și până acum, președinta Maia Sandu i-a întâlnit pe toți oaspeții care au venit să participe la acest summit. Pentru prima dată de la agresiunea Federației Ruse în Ucraina, dl Zelenski se află în Republica Moldova. Mulți își puneau întrebarea – va veni, nu va veni? Deși majoritatea știau cu siguranță că el va fi prezent la acest summit, dar nu s-a anunțat cu mult timp înainte, pentru că e nevoie să fie asigurată securitatea. Haideți să vorbim despre prezența liderului de la Kiev la acest summit, pentru că despre pace, cel mai probabil, se va vorbi mai mult decât despre toate alte subiecte, pace, securitate, stabilitate.

Iulian Groza: În primul rând, prezența liderului de la Kiev în Republica Moldova cu ocazia acestui eveniment evident că este una simbolică și faptul că d-lui a venit primul și a fost întâlnit primul, de asemenea, este cred că plin de simbolism. Un lucru nu mai puțin important este modul în care el a ales să vină la summit, a ales să vină pe cale terestră și, de fapt, nu doar a demonstrat curaj și demnitate, așa cum o face întotdeauna, dar a demonstrat că Ucraina are suficientă capacitate și dârzenie să-și asigure securitatea și, în același timp, evident că este și o manifestare puternică de încredere, inclusiv pentru noi, pentru Republica Moldova. Bine, este evident că noi astăzi suntem apărați de NATO, țările europene sunt alături de noi nu doar în prezență, dar și în a ne asigura securitatea spațiului nostru aici, fiindcă pe durata acestui summit evident că ați menționat foarte bine, acest summit este despre securitate, despre pace, despre soluții pentru a întări și mai mult Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești, dar acest summit, spre deosebire de summitul precedent de la Praga, merge un pas mai înainte, Moldova introduce în discuție un subiect legat de interconectare, or asta înseamnă viitor, asta înseamnă practic o discuție care se pornește la acest nivel, anticipând rezultatele acestui război, o discuție despre reconstrucția Ucrainei. Or, Republica Moldova, evident, este parte și trebuie să fie parte la aceste discuții, deoarece tot ce înseamnă reconstrucția în Ucraina asta înseamnă și dezvoltarea și reconstrucția Republicii Moldova, vorbim de infrastructură, transport feroviar, terestru și acele decizii care deja s-au adoptat intermediar de către Republica Moldova de a fi parte din „culoarul solidarității”, de a ajuta Ucraina să tranziteze bunurile pe teritoriul nostru se extind în continuare prin programe, prin proiecte care nu au existat în Republica Moldova, spre exemplu, primul pod construit mulți ani, zeci de ani cu România. Iar înainte de începerea acestui summit am avut și o discuție, întrevedere bilaterală a dnei președinte Sandu cu dl președintele Zelenski și un subiect care s-a discutat este accelerarea acelui pod de la Iampol, care iarăși trebuie să ajute și Ucraina, și pe noi în viitor.

A fost nevoie de acest război pentru ca politicienii noștri și noi toți să înțelegem că neutralitatea nu ne apără față de un agresor și noi trebuie să investim în securitate și apărare.

Vocea Basarabiei: Maia Sandu a discutat cu omologul său din Ucraina, și premierul Recean a avut o discuție cu liderul de la Kiev, iată pe parcursul de când s-a declanșat acest război și până astăzi foarte mulți politicieni, dar și cetățeni vorbesc că Ucraina este scutul de nădejde al Republicii Moldova, că nu se știe, Doamne ferește, ce s-ar fi întâmplat dacă nu rezista Ucraina, iar pe de altă parte, în Republica Moldova mai sunt încă politicieni care nu se pronunță deschis ce părere au ei despre această agresiune a Rusiei în Ucraina. Și iată de aici să vă întreb – ce concluzie și cum îl dezmeticește spațiul informațional pe cetățeanul simplu, cine și ce își dorește cu referire la viitorul Republicii Moldova?

Iulian Groza: În primul rând, cetățenii Republicii Moldova încep a învăța să deslușească ce este minciună și ce este realitate. În al doilea rând, din prima zi a acestui război noi toți ne-am solidarizat cu Ucraina și am condamnat această agresiune a Rusiei, inclusiv prin faptul că am găzduit în casele noastre mii, cel puțin 100 de mii de cetățeni ucraineni, iar după 15 luni de război și percepția cetățenilor s-a schimbat, ei devin mai imuni sau, cel puțin în comparație cu anul trecut, devenim mult mai înțelegători față de realitățile care se întâmplă, sprijinul, apropo, Republicii Moldova pentru a-și întări securitatea și apărarea aici, în Republica Moldova, cu ajutorul partenerilor internaționali crește. Subiectul neutralității cunoaște o cu totul altă discuție astăzi nu doar la nivel de comunitate, dar, în primul rând, la nivel de politicieni și la nivel de guvernare. Sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la NATO a crescut cu cel puțin 10% în ultimele 15 luni, or asta înseamnă că tot mai mulți cetățeni înțeleg care sunt adevăratele provocări și de unde vine pericolul de bază și, în același timp, tot mai mulți cetățeni aprobă și acceptă, și își doresc mai multă siguranță, mai mult sprijin din partea prietenilor noștri, din partea aliaților noștri, și a Uniunii Europene, și a țărilor membre NATO. Astăzi acest sprijin contează foarte mult și iată chiar ieri a fost lansată o misiune a Uniunii Europene civilă, dar care vine să ne ajute să ne întărim reziliența de securitate, să facem față provocărilor asimetrice, hibride, să ne securizăm spațiul informațional, să ne capacităm instituțiile noastre ca să facă față și altor amenințări, să primim sprijin, inclusiv strategic și de inteligență, pentru ca să avem capacitatea să facem față provocărilor neconvenționale. În același timp, Republica Moldova își reconsideră politicile legate de securitate și apărare, a fost nevoie de acest război pentru ca politicienii noștri și noi toți să înțelegem că neutralitatea nu ne apără față de un agresor și noi trebuie să investim în securitate și apărare. Țări mai mici ca noi, Țările Baltice – Estonia, Lituania, Letonia – sunt toate membre NATO, dar au investit foarte mult în sistemul lor de apărare până a deveni membre NATO. Or, noi, aici, în Republica Moldova, chiar dacă suntem stat neutru prin Constituție, asta nu înseamnă că suntem protejați și asta nu înseamnă că nu trebuie să investim în securitatea și apărarea noastră și eu cred că lucrul acesta tot mai multă lume îl înțelege, iar datorită sprijinului din partea Uniunii Europene ne dublăm și bugetul militar, ne întărim și capacitățile de apărare, dar calea asta va fi una lungă, fiindcă nu s-a făcut practic nimic pentru a atrage atenție acestui domeniu. Cel puțin, ce s-a făcut în ultimul an nu s-a făcut de la independență încoace, când vine vorba despre domeniul securitate și apărare, dar noi avem acum priorități. Deci, prioritatea pe termen scurt, evident, este să ne asigurăm securitatea informațională, fiindcă de acolo vine pericolul de bază, acolo unde Rusia înțelege că avem vulnerabilități, acolo Rusia ne atacă, ori prin dependențe economice sau energetice, cum s-a întâmplat anul trecut, și am înțeles lucrul acesta, și ne-am întărit capacitatea noastră, cu sprijinul Uniunii Europene. Înțelegem foarte bine că spațiul informațional este vulnerabil și nu este suficient doar să fie adoptate anumite decizii temporare de a suspenda anumite televiziuni care propagă narativele Kremlinului și ale acelor afiliați lor, e nevoie să fim proactivi, și pentru ca lucrurile să se întâmple, evident că noi avem nevoie de ajutorul țărilor care au reușit acest lucru să-l facă până acum.

Vocea Basarabiei: Dle Groza, dar politicienii care critică dur, vehement guvernarea prooccidentală, ei sunt și anti-UE?

Iulian Groza: Nu neapărat toți. Și eu cred că nu este un lucru rău că politicienii critică guvernarea, rău este acel lucru atunci când anumite partide politice o fac nu doar din interes politic propriu, dar o fac în interes personal, fie că o fac deoarece înțeleg că dacă atacă sistemul public, dacă vulnerabilizează instituțiile cumva își amână sentința și aici există anumite convergențe dintre interesele unor astfel de actori politici, că există în Republica Moldova și interesele Rusiei, Moldova să nu reușească, deci, noi să ne oprim din calea noastră de schimbare, de transformare, de apropiere de lumea liberă, din calea noastră europeană, pentru ca ei, cei care nu-și doresc acest lucru, să poată să perpetueze haosul și să continue să mobilizeze țara față de agresor. Or, asta evident nu este în interesul Republicii Moldova, evident nu este în interesul cetățenilor noștri și eu cred că este foarte important ca cetățenii noștri să conștientizeze și să facă, într-adevăr, mai multă diferență dintre interesele care stau în spatele anumitor mesaje politice. Ziceam de la bun început: orice democrație are nevoie de confruntare politică, are nevoie de dezbateri, are nevoie de opoziție puternică, care să critice guvernarea, are nevoie de o societate civilă vibrantă, care să responsabilizeze guvernarea la nivel central, la nivel local și, evident, să facă în așa fel ca actorii politici să servească interesele țării, iar cei care nu servesc interesele țării să fie expuși și oamenii să-i cunoască, iar instituțiile statului să-și facă treaba.

Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență al Rusiei în regiunea noastră scade.

Vocea Basarabiei: Și cei de la Moscova stau cu ochiul pe acest summit care e găzduit de Republica Moldova. Kremlinul a declarat însă că fără Federația Rusă nu poate exista un dialog deplin privind procesele politice în Europa, cum ar fi cel pe care intenționează să-l promoveze această Comunitate Politică Europeană.

Iulian Groza: Rusia din cauză că a încălcat orice reguli internaționale, din cauză că a pornit acest război neprovocat împotriva Ucrainei, Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență al Rusiei în regiunea noastră scade. Acest lucru cred că, în primul rând, contează. Acum, ce spune Rusia sau narativele pe care le promovează Kremlinul astăzi sunt parte din strategia lor de a reconstrui imperiul sovietic după care tânjește așa de mult dl Putin. Or, asta înseamnă că ei sunt ostaticii propriilor iluzii, fiindcă trăim într-o altă eră. E adevărat că și comunitatea internațională a ezitat să recunoască anumite semnale care au fost transmise de Rusia în ultimele zeci de ani, atunci când a pornit războiul împotriva Georgiei, atunci când a fost prima invazie cu anexarea ilegală a Crimeii, cumva a existat totuși o ezitare la nivelul internațional, la nivelul european, de teama să nu escaladeze un conflict regional într-un război mondial, or ce avem noi astăzi, războiul pornit de Rusia în Ucraina este, de fapt, cel mai mare război pe acest continent european, care s-a extins dincolo de conflicte regionale, s-a extins la nivel european, la nivel global și, într-adevăr, a afectat toată securitatea noastră europeană, probabil cel mai mult după cel de-al Doilea Război Mondial. Așa că Rusia va putea conta doar atunci când va recunoaște greșelile, când Rusia se va retrage din Ucraina. Rusia poate opri acest război, până atunci ce face comunitatea internațională este să ajute Ucraina în lupta sa, în același timp să izoleze Rusia tot mai mult, să o facă toxică și să limiteze cât mai mult cercul de prieteni care perpetuează agenda proprie a celor de la Kremlin.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.