VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Summitul CPE, încheiat. Maia Sandu către partenerii europeni: Prezența voastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca țară democratică, prosperă și liberă

Update: Conferința de încheiere a reuniunii este susținută de președinta Maia Sandu și de premierii Spaniei și Cehiei.

Acesta este primul summit al Comunității care a fost organizat în afara comunității europene și mă bucur că am putut să-i primim pe toți aici. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit până în prezent. Azi, la 20 km de Ucraina, ne-am reunit aici pentru a readuce pacea în Europa. Suntem uniți împotriva încălcării dreptului internațional. Știu că dacă nu ar fi fost rezistența și curajul Ucrainei, propria mea țară ar fi fost amenințată. Măsurile noastre comune vom aduce laolaltă familia europeană. Le mulțumesc tuturor liderilor că au stat alături de Moldova. Prezența dvs ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca țară democratică, prosperă și liberă”, a declarat Maia Sandu.

Update: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un dialog comun cu președintele francez și cu cel ucrainean, în cadrul summitului Comunității Politice Europene.

„Împreună cu Președintele Franței, Emmanuel Macron și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, am discutat despre următorii pași ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană”, a anunțat Președinta Maia Sandu.

Update: Cu un discurs în fața jurnaliștilor a ieșit președintele României, Klaus Iohannis, care vorbește despre reziliența securității în regiune, afectată de războiul din Ucraina.

Dragi moldoveni, să știți că nu sunteți singuri, UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătăţire concretă a vieţii lor zilnice”, a declarat Klaus Iohhanis.

Totodată, în cadrul discursului său, Iohannis a salutat prezența lui Volodimir Zelenski la eveniment, subliniind că „statele europene sunt unite şi solidare în sprijinul puternic pentru Ucraina şi poporul său care sunt, în continuare, ţinta atacurilor nemiloase ale Rusiei”. Vezi aici toate declarațiile lui Klaus Iohannis.

Update: Cei aproape 50 de lideri europeni au făcut tradiționala fotografie de grup, pe fundalul brandului de țară al R. Moldova.

Ulterior s-au reunit în cel puțin 3 grupuri de lucru: Securitate, energie și conectivitate.

De asemenea, au loc discuții și întrevederi bilaterale.

Update: Maia Sandu în deschiderea Summitului CPE: Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru. (…) În următoarele câteva ore, planificăm să avem o discuție strategică despre cum să întărim securitatea continentului nostru și să abordăm consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia. Vom căuta, de asemenea, modalități de a aborda criza energetică și climatică”, a spus șefa statului. Vezi discursul integral al președintei Maia Sandu.

Update: Primii lideri care au ținut discursuri la summitul Comunității Politice Europene au fost președinții Maia Sandu și Vladimir Zelenski.

Update: Cancelarul german Olaf Scholz a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu. Este prima vizită a oficialului în țara noastră.

Oficialul german a declarat că la eveniment se va discuta despre problemele și provocările cu care se confruntă Europa, despre susținerea în continuare a Ucrainei și despre eforturile comune împotriva agresiunii rusești.

Update: La Chișinău a ajuns Emanuel Macron, președintele Franței, dar și Cancelarul german Olaf Scholz, care a aterizat pe aeroportul Chișinău, alături de premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.

Update: Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și președintele României, Klaus Iohannis au sosit împreună la Chișinău. Despre aceasta a anunțat liderul de la București pe o rețea de socializare.

„De la București, în drum spre Republica Moldova, împreună cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, o reuniune importantă pentru întreaga familie europeană”, a scris Iohannis.

UPDATE: În fața presei, a venit cu o declarație și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

UPDATE: Maia Sandu și Volodimir Zelenski au făcut o scurtă declarație de prsă în fața sutelor de jurnaliști prezenți la summit.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Chișinău și va fi prezent la Summitul European de la Bulboaca. Participarea liderului de la Kiev nu a fost confirmată până în ultimul moment din motive de securitate. Zelenski a aterizat deja pe Aeroportul din Chișinău, informația fiind confirmată de Ministerul de Interne. Aceasta este prima vizită a președintelui ucrainean în Republica Moldova de la izbucnirea războiului, în februarie 2022.

Toată Europa, în special Republica Moldova, este în așteptarea summitului istoric pentru țara noastră ce va începe în această amiază la Castelul Mimi de la Bulboaca. Ultimele delegații încă se deplasează spre vinăria, ce se află la 35 de kilometri de Chișinău. Peste 20 de lideri europeni au ajuns în Capitală încă de ieri, printre care și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Conform agendei, cei 50 de înalți oficiali din UE și alte țări de pe continentul european vor începe să fie întâmpinați, rând pe rând, de către șefa statului Maia Sandu la ora 10.30.

Până la ora 12.30, când este anunțat debutul reuniunii, liderii europeni vor avea posibilitate să facă declarații pentru presă. După partea oficială a deschiderii, oficialii europeni se vor reuni în discuții pe subiectele prioritare anunțate pe agenda summitului, cum ar fi consolidarea securității, întărirea sectorului energetic și asigurarea conexiunilor cu rețelele europene și, nu în ultimul rând, războiul de agresiune din Ucraina. După discuțiile generale, întrunirile vor continua și în format bilateral.

Spre seară, la ora 17:00, este anunțată o conferința de presă susținută de președinta țării, Maia Sandu împreună cu liderii europeni. Summitul se va încheia la ora 19:00.

Amintim, în lista participanților se regăsesc 50 de înalți oficiali ai UE și ai țărilor partenere. Este vorba de președinți, prim-miniștri și conducători ai instituțiilor UE. Printre primii care au ajuns în țara noastră încă de ieri se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful Diplomației UE, Josep Borell, președintele Consiliului European, Charles Michael, președinții Elveției, Bosniei și Herțegovinei, Azerbaidjanului, dar și premierii Georgiei, Portugaliei, Belgiei, Armeniei, Maltei, Luxemburgului, Islandei etc. Printre liderii ueropeni care ajung în această dimineață se numără președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Deocamdată, nu este anunțat public dacă a fost sau nu confirmată prezența liderului ucrainean, Volodimir Zelenski.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.