VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău, convocat la MAEIE în legătură cu declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus joi, 1 septembrie, convocarea la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău în legătură cu declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a menționat că Rusia va face tot posibilul pentru a proteja intersele vorbitorilor de limbă rusă din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, și pentru a exprima poziția R. Moldova.

În legătură cu ultimele declarații ale ministrului rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, reamintim părții ruse că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora.

Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate.

Pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău”, menționează responsabilii din cadrul MAEIE.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 31 august, că Rusia va face tot posibilul pentru a proteja intersele vorbitorilor de limbă rusă din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Oficialul rus a cerut R. Moldova să renunța „la jocurile politice impuse de Occident”.

Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, are un statut special. Cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Serghei Lavrov.

Citiți și: VIDEO/ Ministrul rus de externe declară că Rusia „va face tot posibilul pentru a proteja interesele vorbitorilor de limbă rusă din Transnistria și Găgăuzia”

În iunie curent, ministrul rus de Externe a acuzat Republica Moldova că ar încerca, „la fel ca și Ucraina, să anuleze tot ce este rusesc”. Oficialul rus a criticat atunci promulgarea de către Maia Sandu a legii care interzicea retransmiterea posturilor TV din Federația Rusă. 

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat marți pe cetățeni „să nu se lase manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruși de la Chișinău”. Șefa statului a subliniat că Republica Moldova rămâne neutră și își dorește pacea.

Citiți și: Maia Sandu: „Să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruși de la Chișinău sau de la Moscova” / VIDEO

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.