VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Chicu, despre noul preț de achiziție a gazelor: Tariful pentru consumatori ar trebui să fie cel puțin 40 de lei

Ex-premierul Ion Chicu a venit cu o reacție după ce șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că Republica Moldova va cumpăra în luna septembrie gaze naturale de la gigantul rus Gazprom cu un preț de 1.882,78 dolari pentru mia de metri cubi.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Chicu menționează că metrul cub de gaz pentru consumatori ar trebui să coste circa 40 lei.

De astăzi, Moldovagaz achită Gazpromului pentru gazul livrat – 1,88 dolari pe 1 m.c. Asta înseamnă, că la hotar, metrul cub de gaz costă circa 40 lei (inclusiv cele 8% TVA).

Chiar dacă facem abstracție de costurile suplimentare ale operatorului pentru distribuția gazelor până la consumatori pe teritoriul țării, la tariful intern de 23 lei/m.c. „Moldovagaz” acumulează circa 17 lei datorie față de Gazprom, pentru fiecare metru cub de gaz livrat. Considerând consumul mediu de gaz pentru luna septembrie de circa 25 mln de metri cubi, aceasta înseamnă acumularea unei datorii față de Gazprom de circa 425 mln de lei ale malului drept, doar în septembrie. În realitate, pierderile operatorului sunt cu mult mai mari, deoarece nicicum nu poți ignora impactul costurilor de distribuție”, a explicat Chicu.

Totodată, ex-premierul subliniază că acumularea datoriilor față de ruși este o bombă pentru viitor.

Evident, guvernarea nu poate admite creșterea tarifului intern, deoarece și la 23 lei/m.c. oamenii și economia nu rezistă și sunt debranșați. Dar acumularea datoriilor față de ruși (cum au făcut-o în perioada 2011-2015) este o bombă pentru viitor, chiar pentru următoarele luni. Cu așa ritmuri, PAS va dubla în foarte scurt timp datoria față de ruși, iar jocul „de-a auditul” nu poate asigura securitatea energetică a țării.

Din Protocolul semnat ilegal de Spînu în octombrie trecut, guvernarea a îndeplinit doar 1 punct din 8 – cel cu achitarea din buget a datoriilor curente pentru gazul livrat. Restul – nimic. Responsabil direct pentru aceasta este Spînu, cel de l-a „dominat” pe Miller. În aceste condiții, pentru orice om sănătos este limpede, că atâta timp cât acest prieten al Maiei Sandu rămâne în funcție, niciun progres în negocierile cu rușii nu poate fi atins. Doar după înlăturarea lui rușii vor putea fi abordați pentru negocieri serioase. Dar, Maia nu poate face asta, nu poate…”, a mai comentat Chicu.

Menționăm că ANRE a stabilit că de la 1 august un metru cub de gaze va costa aproximativ 23 de lei.

Citește și: Oficial: În luna septembrie R. Moldova va cumpăra gaz cu 1.882 de dolari pentru mia de metri cubi

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.