VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Energocom” a achiziționat, pentru prima data, electricitate prin intermediul operatorului pieții din România

SA Energocom a achiziționat sâmbătă, 29 octombrie, pentru prima data, electricitate prin intermediul OPCOM (operatorul pieții de energie electrică din România. Un anunț în acest sens a fost făcut de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regioanle.

„Astfel, pentru ziua de mâine, s-a achiziționat, cumulativ, 875 MWh (minim 20 MWh și maxim 125 MWh, în funcție de orele de consum) cu un cost mediu de 132 EUR/MWh. Energocom va continua, zilnic, să achiziționeze energiei de pe OPCOM pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre. E important să economisim pentru a asigura continuitatea livrărilor și un preț cât mai mic al electricități”, menționează viceprim-ministrul Spînu.

Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Federația Rusă să bombardeze liniile electrice care asigură interconectarea Republicii Moldova cu Ucraina. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia în eventualitatea în care Republica Moldova rămâne fără infrastructura necesară pentru a importa energie electrică, vor avea loc deconectări masive în toată țara. De asemenea, vicepremierul spune că în cazul în care Gazprom sistează complet livrările de gaz, vor fi deconectate temporar de la energie electrică localitățile unde nu există instituții sociale importante.

Viceprim-ministrul Spînu: „Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Rusia să bombardeze liniile electrice care asigură interconectarea R. Moldova cu Ucraina”

Concernul rus Gazprom a anunțat, la începutul lunii octombrie, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, „partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazul furnizat”, iar din acest motiv Gazprom are dreptul să rezilieze actualul contract în orice moment.

În acest sens, pe 19 octombrie, Comisia Situații Excepționale (CSE) a decis ca SA „Energocom” să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”. Dacă banii nu vor fi restituiți pâna la data de 1 mai 2023, statul va prelua conductele, gajate de companie.

Acestă decizie a permis achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaze pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.