VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Marina Tauber care prevede achitarea integrală a facturilor de către autorități

Guvernul a avizat negativ miercuri, 26 aprilie, proiectul de lege înaintat de către deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber care prevede achitarea facturilor pentru energie electrică, termică și gaze naturale în proporție de 100% de către autorități.

Potrivit notei informative, proiectul propune instituirea unui mecanism de compensare suplimentară în valoare de 100% din cheltuielile cetățenilor Republicii Moldova în legătură cu plata facturilor pentru energie (electrică, termică şi gaze naturale) în perioada sezonului rece a anului 2023 (lunile ianuarie -martie).

Guvernul precizează că autoritățile au implementat un mecanism „de transferuri direcționate de surse financiare pentru plata facturilor la consumul surselor energetice” care a oferit posibilitate tuturor cetățenilor să obțină compensații la plata facturilor pentru energie.

Potrivit avizului, pe parcursul perioadei reci a anului 2022-2023, autoritățile desemnate responsabile au întreprins o serie de măsuri care au contribuit la reducerea impactului creșterii prețurilor pentru sursele energetice asupra consumatorilor finali.

„În acest context, atenționăm că amendamentele propuse de autor la Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice depășesc obiectul de reglementare şi scopul actului normativ, or, acestea propun compensare suplimentară în valoare de 100% din cheltuielile cetățenilor Republicii Moldova în legătură cu plata facturilor pentru energie (electrică, termică şi gaze naturale).

Concomitent, semnalăm că în măsura în care inițiativa legislativă implică creșterea cheltuielilor din bugetul de stat, este necesar să se țină cont de prevederile art. 131 alin. (6) din Constituție, conform cărora, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare. Totodată, conform art. 17 alin. (2) din Legea finanțelor publice și
responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014, pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este
prevăzut în buget.

Având în vedere cele menționate și luând în considerare provocările generate de criza energetică, care au ca efect restricționarea posibilităților bugetare, proiectul de lege înaintat nu poate fi susținut”, se menționează în Avizul Guvernului.

În luna martie, membrii și simpatizanții Partidului „Șor”, în frunte cu deputata Marina Tauber, au participat la mai multe proteste în care au cerut autorităților să achite integral facturile cetățenilor pentru perioada rece a anului.

Citește și: Susținătorii lui Șor protestează în Capitală: 24 de participanți, printre care 15 minori, conduși la inspectorat
Citește și: Dorin Recean, despre protestatari: În loc să muncească, iau bani ca să meargă la Chișinău să producă destabilizări

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.