VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

DOC/ Deputatul fugar Ilan Șor a depus plângere la PG, în urma perchezițiilor în dosarul finanțării ilegale a partidului „ȘOR”: „Procurorii și ofițerii CNA au furat două milioane de lei de la gura protestatarilor”

Două milioane de lei au dispărut în urma operațiunii speciale a Procuraturii Anticorupție din 20 octombrie, când au fost arestați membri ai Partidului „ȘOR””. Despre asta liderul formațiunii Partidul „ȘOR”, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, menționează într-o plângere expediată Procuraturii Generale (PG).

Potrivit documentului, Șor solicită să fie trași la răspundere penală procurorul anticorupție Mihail Ivanov, ofițerul Centrului Național Anticorupție, Oleg Crîșmaru, și alți factori de urmărire penală, inclusiv reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate.

În demersul expediat de către Ilan Șor Procuraturii Generale se menționează că grupul de urmărire penală, din care au făcut parte cei menționați în petiție, a desfășurat, în 20 octombrie, 55 de percheziții la domiciliile și în automobilele mai multor membri și activiști ai formațiunii politice pe care o conduce. 

Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că au fost ridicate aproximativ 20 de pungi negre, în care se aflau aproximativ 3,5 milioane de lei. 

În realitate, grupul de urmărire penală, al cărui conducător este procurorul Ivanov Mihail, a ridicat 5,5 milioane de lei, pe care eu i-am transmis pentru transport și hrană cetățenilor Republicii Moldova, care vor să protesteze față de regimul Maiei Sandu, împotriva dezmățului, sărăciei, foamei și frigului la care au fost condamnați”, declară Ilan Șor. 

Pe 20 octombrie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la membrii și activiștii partidului politic „ȘOR” în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului politic „ȘOR”. Atunci, 24 de persoane au fost reținute. În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat 20 de pungi negre cu aproximativ 3,5 milioane de lei. Ulterior, cinci persoane învinuite în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR” au plasate în arest preventiv, iar alte 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu.

Dosarul finanțării ilegale a partidului „ȘOR”: cinci persoane, plasate în arest în penitenciar, iar alte 17 – la domiciliu

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a venit cu o reacție după ce oamenii legii au efectuat percheziții la membrii și activiștii partidului politic „ȘOR” în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului politic „ȘOR”.  Într-un video publicat pe pagina sa de Facebook, politicianul confirmă că a expediat 5,5 milioane de lei pentru transportarea protestatarilor și hrană.

Pe 26 octombrie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională.

Aceste sancţiuni vizează blocarea eventualelor active în Statele Unite ale lui Ilan Şor, un om de afaceri născut în Israel şi devenit politician în R.Moldova, de unde a fugit în 2019.

Şor, căsătorit cu o cântăreaţă decorată de către preşedintele rus Vladimir Putin, a fost condamnat după ce a fost găsit de deturnarea unui miliard de dolari din bănci moldoveneşti, celebrul ”furt al secolului” din 2014.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, el a acţionat împreună cu Rusia pentru a înfiinţa o alianţă înainte de alegerile din 2021, după care a încercat, cu susţinerea Moscovei, să submineze eforturi ale R.Molodova de aderare la Uniunea Europeană (UE).

VIDEO/ Reacția lui Șor, după ce a fost inclus pe lista sancțiunilor SUA: „Reprezintă o mare victorie”

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.