VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Declarație comună: România și SUA, angajate să sprijine R. Moldova în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei

La București a avut loc cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. În cadrul evenimentului, desfășurat marți, 14 martie a fost adoptată o Declarație comună. În textul declarației se precizează că „delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova”. Părțile au subliniat că „rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova”. 

Delegația României a fost condusă de partea română de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar partea americană – de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, fost ambasador al SUA la Chișinău.

În textul declarației se menționează că „dialogul Strategic SUA – România a avut loc pe fondul celei mai grave amenințări la adresa securității euroatlantice din ultimele decenii”.

„Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană.

Rămânem angajați în susținerea principiilor independenței, suveranității, integrității teritoriale și respectarea dreptului internațional, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ca bază a arhitecturii de securitate euroatlantice”, se menționează în declarație.

Ca principală concluzie a Dialogului Strategic, România și Statele Unite au evidențiat că „acum mai mult decât oricând, importanța unității transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni și permiterea atingerii întregului potențial al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa și Asia Centrală”.

Dereck Hogan vizitează România și Republica Moldova în perioada 12-15 martie 2023. Secretarul adjunct principal în Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice va conduce delegații pentru Dialogul Strategic SUA-România de la București și Dialogul Strategic SUA-Republica Moldova de la Chișinău.

„Această reuniune reprezintă o oportunitate pentru Statele Unite și Republica Moldova de a intensifica cooperarea noastră pe teme cheie, inclusiv creșterea oportunităților economice și a rezilienței energetice, promovarea statului de drept și a bunei guvernări, combaterea amenințărilor de securitate și cibernetice și dezvoltarea în continuare a legăturilor interumane”, menționează Ambasada SUA la Chișinău.

Dereck Hogan a fost ambasador al SUA la Chișinău în perioada 2018-2022.

Citește și: Fostul ambasador american, Dereck J. Hogan a trecut prin România înainte de a veni la Chișinău

Citește și: Dereck Hogan: Acțiunile de destabilizare din R. Moldova nu sunt surprinzătoare și vor continua

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.