VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Fostul ambasador american, Dereck J. Hogan a trecut prin România înainte de a veni la Chișinău

Fostul ambasador al SUA, Dereck Hogan, revine la Chișinău. De această dată, diplomatul efectuează o vizită oficială în România și R. Moldova în calitate de asistent adjunct principal al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice al SUA. Dereck Hogan va conduce delegația pentru Dialogul strategic dintre Statele Unite și Republica Moldova, care se va desfășura miercuri, 15 martie la Chișinău.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău susține că dialogul strategic SUA- RM a fost relansat de secretarul de stat Antony Blinken și ministrul moldovean de externe Nicu Popescu la Washington în aprilie 2022.

„Această reuniune reprezintă o oportunitate pentru Statele Unite și Republica Moldova de a intensifica cooperarea noastră pe teme cheie, inclusiv creșterea oportunităților economice și a rezilienței energetice, promovarea statului de drept și a bunei guvernări, combaterea amenințărilor de securitate și cibernetice și dezvoltarea în continuare a legăturilor interumane”, menționează misiunea diplomatică.

Reprezentanții ambasadei SUA în R. Moldova anunță că din delegația oficială mai fac parte:

  • Lisa Johnson, adjunctul principal al secretarului adjunct al Biroului pentru Afaceri Internaționale pentru Narcotice și Aplicarea Legii (INL);
  • Laura Cooper, asistentul adjunct pentru Rusia, Ucraina și Eurasia al Secretarului apărării;
  • Daniel T. Lasica, general de brigadă;
  • Mark Simakovsky, asistentul Adjunct al Administratorului USAID în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia;
  • Ethan Rosenzweig, asistentul Adjunct al Secretarului de Stat pentru programe academice din cadrul Biroului pentru afaceri educaționale și culturale;
  • Tom Selinger, directorul pentru Europa din cadrul Biroului pentru democrație, drepturile omului și muncă (DRL);
  • Rebecca Sharp, directorul regional al Corpului Păcii pentru Europa, Mediterana și Asia, precum și alte persoane din cadrul guvernului Statelor Unite.

Dereck J. Hogan, aflat la București pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România - SUA, a avut marți, 14 martie, o întrevedere cu premierul român, Nicolae-Ionel Ciucă.

Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală dintre România și Statele Unite pe dimensiunile politică, economică și militară, informează Guvernul într-un comunicat.

În ceea ce privește cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuțiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părți în domeniile energetic, IT&C și agricultură.

Partea americană a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Dereck Hogan a fost ambasador al SUA la Chișinău în perioada 2018-2022.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.