VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Asociația Judecătorilor, reacție la declarațiile premierului Dorin Recean: Această recidivă nu poate fi trecută cu vederea!

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce astăzi, premierul Dorin Recean a făcut public numele a încă doi judecători care, potrivit lui, iau decizii incorecte. 

Potrivit Asociației, declarațiile lui Dorin Recean reprezintă „atacuri la adresa independenței judiciare”.

„Această abordare a premierului reprezintă o recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și a independenței judiciare. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că independența sistemului judiciar este un pilon esențial al oricărui stat de drept. Atacurile verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau alte autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar”, se arată în declarație.

Asociația Judecătorilor mai notează că „această recidivă nu poate fi trecută cu vederea” și face un apel către prim-ministrul Dorin Recean „să se abțină de la asemenea declarații care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”.

Facem, de asemenea, un apel la Consiliul Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare. Aceste atacuri au avut loc în pofida nemulțumirilor exprimate de asociațiile de judecători, chiar dacă acestea au avut în vedere respectarea principiilor statului de drept și a independenței judiciare. Reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii din Republica Moldova.

Facem, la fel, un apel la ambasadele acreditate și instituțiile internaționale să fie atente la aceste atacuri la adresa independenței judiciare și să sprijine statul de drept în Republica Moldova. Independența justiției nu este un privilegiu, ci o necesitate esențială pentru buna funcționare a unei societăți democratice. Ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și cu toți judecătorii din Republica Moldova și reiterăm angajamentul nostru comun în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, se mai arată în comunicat.

Amintim că anterior Dorin Recean a mai făcut public numele mai multor judecători ai Curții de Apel Chișinău care au emis o hotărâre ce a anulat decizia CSE prin care Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală cu două zile înainte de scrutinul local din 5 noiembrie. Ulterior CSM i-a cerut premierului să se abțină de la asemenea declarații.

Astăzi, Recean a punctat că va continua să ofere nume, chiar dacă ar putea fi criticat. 

„Voi continua să fac acest lucru și vreau să încurajez judecătorii onești să facă un pas înainte și să curățăm justiția de corupție”, a punctat prim-ministrul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.