VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu, după ce R. Moldova a semnat contractul cu Bulgaria: Încă un pas înainte pentru diversificarea aprovizionării cu gaz

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu o reacție după ce R. Moldova și Bulgaria au semnat joi, 27 octombrie, un contract de livrare a gazelor naturale prin intermediul rețelelor de transport de gaz ale „Bulgartransgaz”.

Încă un pas înainte pentru diversificarea aprovizionării cu gaz a țării noastre. Azi, SA Energocom a semnat un contract cu Bulgartransgaz, operatorul de transport de gaze din Bulgaria. Astfel, compania va putea accesa sistemul de transport de gaze al Bulgariei”, a scris Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

Totodată, ministrul a subliniat că acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane (LNG), dar și din zona Mării Caspice.

Mulțumesc colegilor pentru acest efort. Chiar dacă nu este, încă, un contract de livrare de gaz, evenimentul de azi este unul important în procesul de asigurarea a securității energetice a țării noastre”, a mai menționat Spînu.

Concernul rus Gazprom a anunțat, la începutul lunii octombrie, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, „partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazul furnizat”, iar din acest motiv Gazprom are dreptul să rezilieze actualul contract în orice moment.

În acest sens, pe 19 octombrie, Comisia Situații Excepționale (CSE) a decis ca SA „Energocom” să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”. Dacă banii nu vor fi restituiți pâna la data de 1 mai 2023, statul va prelua conductele, gajate de companie.

Acestă decizie a permis achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaze pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.