VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova și Bulgaria au semnat un contract pentru acces alternativ la gaze naturale

R. Moldova și Bulgaria au semnat joi, 27 octombrie, un contract de livrare a gazelor naturale prin intermediul rețelelor de transport de gaz ale „Bulgartransgaz”.

Din partea R. Moldova pentru compania de stat Energocom a semnat Vadim Bânzari, directorul general interimar, iar pentru Bulgartransgaz – Vladimir Malinov, director executiv.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, Andrei Spînu a declarat miercuri, 26 octombrie, că asigurarea cu gaze pentru luna noiembrie nu este clară. Detalii aici

În domeniul gazelor nu avem din păcate, un răspuns de la Gazprom privind livrările pentru luna noiembrie, chiar dacă am încercat de mai multe ori să iau legătura și să discutăm acest subiect. De asemenea, Energocom face o muncă enormă. Colegii stau până foarte târziu ca să achiziționeze și gaz și energie electrică”, a declarat Andrei Spînu.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a subliniat că rezervele de gaz au ajuns la aproximativ 90 milioane de metri cubi.

Rezervele de gaz au ajuns la aproximativ 90 milioane de metri cubi și în fiecare zi se fac achiziții noi de volume suplimentare de gaz. La fel facem și cu energia electrică”, a mai subliniat Andrei Spînu.

Concernul rus Gazprom a anunțat, la începutul lunii octombrie, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, „partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazul furnizat”, iar din acest motiv Gazprom are dreptul să rezilieze actualul contract în orice moment.

În acest sens, pe 19 octombrie, Comisia Situații Excepționale (CSE) a decis ca SA „Energocom” să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”. Dacă banii nu vor fi restituiți pâna la data de 1 mai 2023, statul va prelua conductele, gajate de companie.

Acestă decizie a permis achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaze pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.