VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul UE crede că Gazprom ar putea să închidă robinetul pentru Moldova: Este un furnizor imprevizibil

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, nu exclude faptul că gigantul rus, Gazprom, ar putea să închidă robinetul pentru Republica Moldova.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de a Vocea Basarabiei, Jānis Mažeiks, a menționat că Gazprom este un furnizor imprevizibil.

Eu cred Gazprom poate să închidă robinetul pentru R. Moldova, într-adevăr, aceasta este o posibilitate, fiindcă Gazpromul a mai dovedit în lunile trecute că este un furnizor imprevizibil, deoarece nu a avertizat absolut deloc despre reducerea intenționată a volumului de gaze furnizat, de aceea este foarte important pentru țară să-și consolideze reziliența. Deci, indiferent de ceea ce face Gazprom, voi aveți scenarii care ar putea fi aplicate pentru a face față acestei situații”, a subliniat ambasadorul.

Totodată, Jānis Mažeiks, a subliniat că este bine pentru R. Moldova ca să dețină rezerve de gaze naturale.

Eu cred că e foarte bine că aveți aceste rezerve de gaze achiziționate în ultimele luni și care sunt utilizate la moment și că aveți gaze în depozite și în Ucraina, și în România, că le puteți folosi pe acelea și la fel puteți lucra cu diverse scenarii, indiferent dacă sunt pozitive sau nu prea, fiindcă asta vă oferă mai multe oportunități pentru a alege diverse opțiuni care sunt cele mai bune pentru voi, dar la sigur este un lucru absolut clar că este foarte important să nu fim dependenți de un singur furnizor, lucru pe care îl promova Uniunea Europeană de mai mult timp”, a mai subliniat ambasadorul.

Amintim că pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că începând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la Gazprom către R. Moldova vor fi reduse cu 56,5%

Ulterior, Gazprom a acuzat Ucraina că fură gazul rusesc livrat către Republica Moldova. Compania ucraineană „Naftogaz” a respins acuzațiile Gazprom, potrivit cărora întreprinderea ar sustrage ilegal volume de gaze naturale din cantitățile destinate R. Moldova. Reprezentanții companiei ucrainene susțin că prin această măsură Gazprom încearcă să priveze Republica Moldova de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina.

Atunci, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că gazele naturale despre care Gazprom declară că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele R. Moldova stocate în depozitele din Ucraina. Detalii aici

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.