VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Spînu, după acuzațiile Gazprom cu privire la livrările de gaz către R. Moldova: „Tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră”

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, răspunde miercuri, 23 noiembrie, acuzațiilor Gazprom privind reducerea livrărilor de gaze naturale către R. Moldova din cauza că Ucraina ar înmagazina rezervele de gaze destinate țării noastre.

Spînu susține că gazele naturale despre care Gazprom declară că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele R. Moldova stocate în depozitele din Ucraina.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră”, explică Spînu.

Potrivit ministrului Infrastructurii, R. Moldova are deja peste 200 de milioane de metri cubi de gaze în depozite.

Aceasta cantitate de gaze naturale pe care țara noastră o are deja în rezerve ar fi suficientă pentru a asigura necesarul de gaze pentru aproximativ două luni de iarnă.

Pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că începând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la Gazprom către R. Moldova vor fi reduse cu 56,5%

Gazprom a acuzat Ucraina că fură gazul rusesc livrat către Republica Moldova. Compania ucraineană „Naftogaz” respinge acuzațiile Gazprom, potrivit cărora întreprinderea ar sustrage ilegal volume de gaze naturale din cantitățile destinate R. Moldova. Reprezentanții companiei ucrainene susțin că prin această măsură Gazprom încearcă să priveze Republica Moldova de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.