Volumul importurilor de cereale din Ucraina în Republica Moldova este foarte mic și nu afectează practic sub nicio formă piața internă a țării. Declarația a fost făcută de ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Diplomatul a menționat că tranzitul de bunuri ucrainene prin teritoriul Republicii Moldova a fost unul din subiectele abordate recent de Maia Sandu cu Volodimir Zelenski, pe platformele internaționale.
„Este un subiect foarte important pentru Ucraina, dar și pentru toate țările din regiune, în special după ce înțelegerile de export prin Marea Neagră au fost stopate de către Federația Rusă și Republica Moldova a redevenit, într-un fel, un coridor foarte important de tranzit pentru bunurile ucrainene, inclusiv în contextul adresării celor 5 state membre UE pentru a opri pentru o perioadă oarecare exporturile de bunuri din Ucraina”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri.
Potrivit diplomatului, tranzitul de cereale ucrainene prin R. Moldova nu este foarte mare deoarece capacitățile de absorbție ale operatorilor din România sunt mici.
„Este adevărat că fermierii noștri sunt defavorizați pentru că Republica Moldova, nefiind țară membră UE, nu poate beneficia de acel suport. În principiu, volumul importurilor de cereale din Ucraina în Republica Moldova este foarte mic, el nu afectează practic sub nicio formă piața noastră internă. Este vorba mai mult de tranzitul care merge și piețele de desfacere ale fermierilor noștri în alte state terțe. Sunt rute alternative, noi am aderat la Solidarity Lanes, cele care sunt inclusiv prin Republica Moldova, tranzitul prin țara noastră nu este atât de mare, inclusiv din motivul că capacitățile de absorbție ale operatorilor din România nu sunt foarte mari. Capacitatea nu este atât de mare, se încearcă să fie dezvoltată și, cum spuneam, capacitatea de absorbție a României nu este atât de mare cât ar fi necesar la moment”, a declarat ambasadorul Valeriu Chiveri.
Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat recent că România își propune să dubleze în următoarele luni capacitatea lunară de tranzit a cerealelor ucrainene către portul Constanța de la Marea Neagră, la 4 milioane de tone, în special prin fluviul Dunărea.