VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful NATO, declarații despre noile amenințări și desfășurări de arme nucleare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că blocul militar se află în discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei. Într-un interviu acordat la sediul Alianței ziarului britanic Telegraph, Stoltenberg a susținut că NATO trebuie să-și arate lumii arsenalul nuclear pentru a trimite un mesaj direct inamicilor săi.

El a dezvăluit că au avut loc consultări între membri cu privire la scoaterea rachetelor din depozit și punerea lor în standby, deoarece a cerut ca transparența să fie folosită ca factor de descurajare.

„Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspecte. Exact asta facem”.

Într-un interviu amplu la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a dat un avertisment dur cu privire la amenințarea din partea Chinei. El a mai spus că se așteaptă ca un guvern laburist în Marea Britanie să fie un aliat ferm al NATO și a apărat noile planuri de livrări de arme în Ucraina.

Stoltenberg a spus că transparența nucleară ar trebui să fie piatra de temelie a strategiei nucleare a NATO, pentru a pregăti alianța pentru ceea ce el a descris ca fiind o lume mai periculoasă. În urmă cu un deceniu, când el și-a asumat rolul în fruntea alianței, exercițiile nucleare s-au desfășurat în secret total.

Acum, el laudă deschis cei 32 de aliați, pentru că au contribuit la descurajare, inclusiv, cel mai recent, Țările de Jos, pentru că au investit în avioane de luptă cu capacitate dublă care pot găzdui arme nucleare americane.

„Transparența ajută la transmiterea mesajului direct că, desigur, suntem o alianță nucleară. Scopul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât armele nucleare există, vom rămâne o alianță nucleară, pentru că o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”, a adăugat șeful NATO.

El a avertizat că în special China investește masiv în armamentul modern, inclusiv în arsenalul său nuclear, despre care a spus că va crește la 1.000 de focoase până în 2030.

„Și asta înseamnă că într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a spus el, „NATO s-ar putea confrunta cu ceva cu care nu s-a confruntat niciodată până acum, și anume doi potențiali adversari nucleari: China și Rusia. Desigur, asta are consecințe”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.