VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova va putea accesa finanțare în cadrul Fondului Social European Plus

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Hotărârea de Guvern cu privire la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului Social European Plus (FSE+).

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, este pentru prima dată în istorie, când Republica Moldova va avea acces la aceste fonduri și va putea beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor.

Acest acord reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, având ca scop principal îmbunătățirea oportunităților de angajare și promovarea inovării sociale în Republica Moldova. Prin participarea la programul EaSI, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și tehnic pentru implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă, incluziune socială și reducere a sărăciei”, subliniază instituția.

Acordul a fost semnat la Bruxelles pe 21 mai 2024 de către Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu și Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale din cadrul Comisiei Europene, Nicolas Schmit. Acest acord, care se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2024, este esențial pentru politica de integrare europeană a Republicii Moldova.

Proiectele concrete de finanțare vor fi selectate în colaborare cu autoritățile publice, societatea civilă, partenerii sociali și de dezvoltare, precum și agenții economici, și vor fi convenite în negocieri directe cu Comisia Europeană.

Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale vor avea drept de participare ca observatori la Grupul de lucru tehnic al componentei EaSI din cadrul Comitetului FSE+, pe subiectele ce vizează Republica Moldova. De asemenea, entitățile juridice și fizice din țară vor participa la acțiunile componentei EaSI a FSE+ în condiții echivalente cu cele aplicabile entităților stabilite în Uniune.

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu a subliniat importanța acestui acord pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

„Ratificarea acestui Acord ne va permite să accesăm fonduri europene vitale pentru a sprijini ocuparea forței de muncă, a asigura o protecție socială echitabilă și a combate sărăcia. Este un pas important în drumul nostru spre integrarea europeană,” a subliniat Buzu.

Acordul va intra în vigoare după notificarea reciprocă a finalizării procedurilor interne necesare de către ambele părți și este încheiat pe durată nedeterminată, fiecare parte având dreptul de a-l denunța prin notificare scrisă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.